Dwight Buycks Scouting report

Manolo 77 6

Παρασκευή βραδάκι, εκεί που καθόμουν αμέριμνος, έτοιμος να απολαύσω ένα ξεκούραστο τριήμερο, τα νέα έπεσαν σαν κεραυνός εν αίθρια! Ο Dwight Buycks ουσιαστικά «κλεισμένος» από τον Ολυμπιακό, εν αναμονή βεβαίως βεβαίως της άρσης του ban και άμεση ανάγκη για scouting report, κατόπιν παράκλησης του φίλτατου Red Emerald.

Μετά το αρχικό μούδιασμα που ένιωσα, πως θα μπορούσα να αρνηθώ, αυτό το άκρως… ερωτικό κάλεσμα για βιντεοθεραπεία του νέου μας παίκτη; Εξάλλου πριν λίγα μόλις λεπτά, είχα αναρτήσει στο Twitter ένα πρόσφατο αγώνα της πρώην του ομάδας, των Shenzhen Aviators, για την CBA, οπότε με αλλά λόγια «τραβάτε με και ας κλαίω»!

Για να μη μακρηγορούμε, ξεκινάμε με το κλασικό οδοιπορικό στη μέχρι τώρα καριέρα του Buycks. Γεννημένος στο Milwaukee το 1989, ο ύψους 1,91 combo guard μετά τα γυμνασιακά του χρόνια, όπου έδειξε το ταλέντο του στο σκοράρισμα, ξεκίνησε την κολεγιακή του καριέρα από ένα junior college, το Indian Hills College Community (και ο νέος του συμπαίκτης Shaq McKissic κάπως έτσι πήρε το βάπτισμα του πυρός).

Ανοίγουμε παρένθεση για να σημειώσουμε ότι τα junior colleges είναι ουσιαστικά ιδρύματα, με 2ετη και πιο «εύκολη» ακαδημαϊκή θητεία, τα οποία προτιμώνται κυρίως είτε από παίκτες με χαμηλούς βαθμούς στο γυμνάσιο, είτε όταν δεν υπάρχει δυνατότητα υποτροφίας από μεγάλα κολέγια. Στην περίπτωση του Buycks, όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω τον ακριβή λόγο, που επέλεξε αυτή τη λύση.

158176555153869855

Πάντως η παρουσία του εκεί ήταν άκρως θετική, με τον προπονητή του να τον αναγνωρίζει ως τον καλύτερο παίκτη, που έχει περάσει από τα χέρια του, πάνω μάλιστα από ένα παλιό γνωστό του Παναθηναϊκού, τον Marcus Banks! Μετά τα 2 έτη που πέρασε εκεί, η συνέχεια περιλάμβανε το γνωστό Marquette της Division I του NCAA! Με τους Golden Eagles πέρασε τον πρώτο χρόνο, έχοντας τον ρόλο του 6ου παίκτη, ερχόμενος από τον πάγκο ως game changer και στη senior χρόνια του ήταν μέλος της βασικής 5αδας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, από τότε, ήταν η έφεση στην προσωπική φάση και το σκορ, είτε με σουτ μετά από τρίπλα είτε με drive. Παρόλα αυτά στο draft του 2011, όλες οι ομάδες του ΝΒΑ τον προσπέρασαν… Χωρίς πολλές επιλογές, επέλεξε το δρόμο της τότε Development League, με τους Tulsa 66ers!

Στο τέλος της περιόδου 2011-12 έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για την Ευρώπη, όπου αγωνίστηκε για λίγο με την Οστάνδη. Η πρώτη γεμάτη σεζόν, από τις λίγες στη συνέχεια του κλασικού γυρολόγου Buycks, με μια ομάδα ήταν η επόμενη όπου, με τη φανέλα της Gravelines, έκανε πολύ «θόρυβο» σε ένα πρωτάθλημα όπως το Γαλλικό, το οποίο ευνοεί παίκτες με έφεση στο σκοράρισμα.

1581765551538698551

Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη και μετά από ένα πολύ καλό Summer League, έπεισε τους Raptors να του προσφέρουν συμβόλαιο για τη σεζόν 2013-14, ως τρίτο point guard πίσω από τους Lowry και D.J. Augustin. Ωστόσο εκεί αγωνίστηκε μόλις σε 14 παιχνίδια, περνώντας τον περισσότερο χρόνο μεταξύ πάγκου και Development League, με τους Bakersfield Jam. Η rookie season του στο ΝΒΑ δεν εξελίχθηκε καλά και έτσι ο Buycks αναγκάστηκε ξανά να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, σε μια ομάδα με φιλοδοξίες, τη Βαλένθια όπου, ως κάτοχος του Eurocup, θα αγωνιζόταν ξανά στην Euroleague!

Ο Buycks προοριζόταν για τον ηγέτη στην περιφέρεια της ομάδας, τον παίκτη που θα ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες. Ωστόσο, η σχέση του με τον Perasovic εξ αρχής ήταν καταδικασμένη να αποτύχει και, αφού πέρασε από χίλια μύρια κύματα, σύντομα αποτέλεσε παρελθόν από την ισπανική ομάδα. Κάπου εκεί, η αγορά της Κίνας του έκλεισε το μάτι και για την επόμενη τριετία, με ένα μικρό διάλειμμα, με δεκαήμερα συμβόλαια στους Lakers και περάσματα από την Development League, θα έβγαζε εκεί το ψωμί του, προσφέροντας κι ένα highlight, όπου με μια φονική crossover τρίπλα, «έσπασε» τους αστραγάλους του Gary Harris!

Και ενώ η καριέρα του φάνηκε ότι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την CBA, όπου οι χαλαρές άμυνες και το «ανάλαφρο» κομμάτι της τακτικής του επέτρεπαν να γράφει ξεκούραστα νούμερα, γεμίζοντας παράλληλα και τον τραπεζικό του λογαριασμό, τελικά προς στιγμή αποδείχθηκε ότι αυτό δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες του και το όνειρο του ΝΒΑ ήταν ακόμα ζωντανό για τον ίδιο.

Το καλοκαίρι του 2017 λοιπόν, κι ενώ ήταν από τους βασικούς υποψήφιους του Σφαιρόπουλου πριν τελικά καταλήξει στο Ρόμπερτς, ο Buycks κατάφερε να υπογράψει 2-way συμβόλαιο με τους Pistons! Και μάλιστα, σιγά σιγά έβρισκε ρόλο στο rotation του Van Gundy, προσπερνώντας σε ένα σημείο της χρονιάς τον Ish Smith και παίρνοντας το ρόλο του δεύτερου point guard. Τότε ο προπονητής του είχε δηλώσει για τη βελτίωση στο δημιουργικό τομέα, κυρίως όσον αφορά στο pick ‘n’ roll, δείχνοντας μια άλλη πτυχή του αγωνιστικού του χαρακτήρα. Ο Buycks έκανε από τι καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με το Detroit.

Όμως δεν κατάφερε να μονιμοποιηθεί στο ΝΒΑ και από την επόμενη περίοδο συνέχισε στην αγαπημένη του Κίνα, όπου τον τελευταίο 1,5 χρόνο αγωνίστηκε στη Shenzhen, προτού μπει στο μπλοκάκι του Μπαρτζώκα για την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Και πριν προχωρήσουμε στο αμιγώς scouting κομμάτι, με αξιολόγηση των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του Buycks, να αναφερθούμε και σε μια άλλη δράση του που δεν έχει γίνει τόσο γνωστή, καθώς κάθε καλοκαίρι μετέχει στο περίφημο ΤΒΤ Tournament, με μεγάλο χρηματικό έπαθλο, με άλλους αποφοίτους από το Marquette. Μια άλλη σύνδεση με έναν υποψήφιο για τον Ολυμπιακό πριν λίγες μέρες, τον Kyle Fogg, είναι ότι ο τελευταίος με τους Overseas Elite, είχε επικρατήσει στον τελικό του 2016, παρέα με τους Erick McCollum και Deandre Kane, ενώ την ίδια χρόνια ο Buycks ήταν μέλος της καλύτερης 5αδας του τουρνουά!

Αφού είδαμε συνοπτικά το βιογραφικό του Buycks, ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης, να αναλύσουμε τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του και κατά πόσο μπορεί να προσφέρει άμεσα στην αποψιλωμένη περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού. Καταρχήν να σας πω ότι είχα εικόνα του παίκτη από όταν ήταν στη Γαλλία και παρακολούθησα τα βήματα του μέχρι και τη χρονιά που πήγε στη Βαλένθια. Η επιλογή του στη συνέχεια να αγωνιστεί στην Κίνα, τον έφερε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που άκουσα ξανά το όνομα του το 2017 ως υποψήφιο για τον Ολυμπιακό. Συνεπώς, η εκτίμηση μου είναι βασισμένη στη σεζόν που έκανε με το Detroit και τις προηγούμενες χρονιές, καθώς όσο και να παρακολούθησα μερικούς πρόσφατους αγώνες του στην CBA, τα συμπεράσματα που βγαίνουν μόνο από εκεί, δεν μπορούν να είναι ασφαλή.

Ο Buycks είναι ο ορισμός του combo scoring guard, που αν όντως αληθεύουν τα δημοσιεύματα για Fogg, τέτοιου τύπου παίκτη φαίνεται να είχε κατά νου ο Μπαρτζώκας για την ενίσχυση της ομάδας. Επιθετικά, το φορτε του είναι η προσωπική φάση, καθώς λόγω της ποικιλίας που έχει σε τρίπλες, μπορεί να τελειώσει είτε με drive είτε με off dribble σουτ. Είναι baller και, με αυτή την ικανότητα του, μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, αναλαμβάνοντας σε ένα βαθμό το ρόλο που είχε ο Σπανούλης. Γενικά, είναι αρκετά καλός σουτέρ από μακριά, καθώς απομονώνοντας τα στατιστικά από την εκτός ΗΠΑ καριέρα του, όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα , έχει το αξιοπρεπές ποσοστό 37,6% στα τριποντά σε 4,7 προσπάθειες ανά αγώνα και το πολύ καλό 53,8% στα δίποντα σε 11,8 προσπάθειες, λαμβάνοντας φυσικά πάντα υπόψιν τον παράγοντα … Κίνα!

Στις περισσότερες ομάδες της καριέρας του, και στην Κίνα αλλά και στους Pistons είχε το ρόλο του PG και, παρόλο που δημιουργικά δεν είναι κάτι εξαιρετικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί floor general, στο Detroit ανέπτυξε κάπως αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού του, δίνοντας έμφαση κυρίως σε συνεργασίες pick ‘n’ roll. Προφανώς κάπου εδώ κολλάει και η απόκτηση του, καθώς φαίνεται ότι ο Μπαρτζώκας ήθελε από τον εκλεκτό του ένα συνδυασμό σκορ στο μεγαλύτερο βαθμό και τα βασικά στη δημιουργία, πράγματα που ο Buycks μπορεί να δώσει.

1581765551538698553

Αμυντικά, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι liability, αλλά ούτε ότι είναι ένα από τα δυνατά σημεία του. Προσπαθεί στην ατομική άμυνα, δεν έχει τόσο αδύναμο κορμό, ενώ και τα πόδια του είναι αρκετά γρήγορα για να ακολουθεί τους αντιπάλους του… Το κύριο είναι να έχει διάθεση και να μπορέσει να προσφέρει στην ομαδική άμυνα. Πάντως, από τα career stats του εκτός ΗΠΑ, φαίνεται ότι είναι «κλέφτης» με 2 κατά μ.ο. ανά αγώνα, τομέα στον οποίο αναμένεται να συνεισφέρει μαζί με το McKissic, όπως θα δούμε παρακάτω, στη φιλοσοφία που εκτιμώ ότι θέλει να περάσει ο Μπαρτζωκας, για transition επίθεση μέσω της άμυνας!

Κάπου εδώ τελειώνουν, όμως, τα θετικά. Ο Buycks είναι επίσης ο ορισμός του ball hogger, καθώς θέλει πολύ ώρα την μπάλα στα χέρια του πριν πάρει την τελική απόφαση, η οποία συνήθως καταλήγει σε δικό του σουτ. Στην καριέρα του έχει μάθει να είναι το Α και Ω της κάθε ομάδας, με εξαίρεση το ΝΒΑ, και να μονοπωλεί τις επιθέσεις και δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει τόση ελευθερία κινήσεων στον Ολυμπιακό. Δηλαδή δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ρόλο point guard της 2nd unit, να έρχεται από τον πάγκο ως game changer, είναι κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ με εξαίρεση το Detroit. Με αλλά λόγια, δεν μπορώ να τον θεωρήσω παίκτη οικονομίας καθώς για να γράψει νούμερα θα χρειαστεί να πάρει προσπάθειες.

Σε συνέχεια όλων αυτών, δεν είναι και τόσο παράλογο ότι υποπίπτει σε λάθη, με το μ.ο. καριέρας του (εκτός ΗΠΑ) να είναι 3, καθώς το ρεπερτόριο του έχει πολλή τρίπλα! Δημιουργικά, όπως είπαμε, θεωρείται average και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να δώσει το κάτι παραπάνω στο δύσκολο κομμάτι της τακτικής στην Euroleague και κυρίως σε σετ επιθέσεις.

1581765551538698554

Για να κλείνουμε σιγά σιγά την ανάλυση, ο Buycks φαίνεται να είναι ένας παίκτης που είχε χαμηλότερα στη λίστα του ο Μπαρτζωκας, στα πρότυπα μιας πιο 3&D περιφέρειας, που επιχειρεί να φτιάξει, τουλάχιστον για φέτος με συγκεκριμένα υλικά (McKissic). Διαθέτει τα ένστικτα σκόρερ που θέλει η ομάδα, την προσωπική φάση και το σουτ, είναι ένας παίκτης που θα πάρει πρωτοβουλίες με την μπάλα στα χέρια και αυτό το χρειάζεται ο Ολυμπιακός στην παρούσα φάση.

Προφανώς, η αγορά των FAs είναι στεγνή αυτό τον καιρό, την ίδια ώρα που ευρωπαϊκές ομάδες ζητάνε υψηλά buy out για να αφήσουν παίκτες τους. Εφόσον λοιπόν, ο coach Β επιζητούσε όλα αυτά που είδαμε, και ήθελε και κάποιον με ευρωπαϊκή εμπειρία, κάπου έπρεπε να κάνει εκπτώσεις, καθώς το πλήρες πακέτο σε ένα guard και χρυσοπληρώνεται και δεν είναι διαθέσιμο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η προσωπική μου εκτίμηση, μετά από αυτά που είδαμε και με την ΤΣΣΚΑ, είναι ότι ο Μπαρτζωκας, βλέποντας ότι με τις απουσίες Σπανούλη και Ροστσεστι έχει πλέον στα χέρια του ένα σύνολο το οποίο μπορεί να παίξει καλή άμυνα και να οδηγήσει την ομάδα στο transition, ήθελε δυο ακόμα κομμάτια στο puzzle, όπως το έχει στο μυαλό του. Ένα αθλητικό και ταχύ swingman, όπως ο McKissic, που θα τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και ένα combo guard με έφεση στο σκοράρισμα κυρίως, που θα είναι ο leading guard.

Συμπερασματικά, θεωρώ την κίνηση Buycks ως decent για την εποχή, καθώς σε ένα βαθμό θα προσφέρει κάποια πράγματα που λείπουν από την ομάδα (σκορ, προσωπική φάση, καλό χειρισμό) για όσους αγώνες κληθεί να αγωνιστεί. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του, δε βλέπω προοπτική για το μέλλον και ελπίζω να είναι λύση βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, γιατί το καλοκαίρι, ειδικά στα guard, υπάρχουν πολλές αξιόλογες λύσεις διαθέσιμες.

 

RPG Scouting Report

 

Πηγές

https://www.basketball-reference.com/international/players/dwight-buycks-1.html

https://www.nba.com/pistons/features/buycks-pro-playing-his-job-makes-strong-case-stick-pistons

https://theathletic.com/197231/2018/01/01/the-winding-path-that-led-dwight-buycks-to-the-pistons-and-real-opportunity/

https://pistonpowered.com/2018/04/30/detroit-pistons-season-review-dwight-buycks/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Euroleague Recap - RPG Edition

Η Euroleague, μετά από μία εβδομάδα off που δοκίμασε τις αντοχές μας, […]

Subscribe US Now

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x