BP3 Scouting Report

Manolo 77 6

Εγκαινιάζοντας την ενότητα για την ανάλυση των νέων αποκτημάτων του Ολυμπιακού, θα σας παρουσιάσω την, κατά τεκμήριο, πιο «ηχηρή» μέχρι τώρα μεταγραφή της ομάδας, τον Brandon Paul!

Ένας παίκτης, ο οποίος ήταν και το χειμώνα στο στόχαστρο του Μπλατ, πριν ο προπονητής μας επιλέξει τον combo guard, Briante Weber.

Ο Paul, με εμπειρία από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα, με μια γεμάτη διετία στην Μπανταλόνα και την Εφές (από αυτή τη θητεία έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αγωνιστικό προφίλ του), αφού αγωνίστηκε μια σεζόν στο NBA, στο «σχολείο» των Spurs και πέρασε και από την Κίνα, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Euroleague, με τη φανέλα των ερυθρόλευκων…

BP2

 

Ένας δυναμικός G/F, ο οποίος ουσιαστικά καλείται να αντικαταστήσει από το περσινό ρόστερ τον Toupane που, παρά το καλό του ξεκίνημα, δε βοήθησε την ομάδα. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση, βάσει της καρτέλας του παίκτη, να σκιαγραφήσουμε σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα δυναμικό SG, ένα 2-way swingman ο οποίος μπορεί να δώσει συγκεκριμένα πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Καλή ατομική άμυνα, τρέξιμο στον αιφνιδιασμό και στην καλή του βραδιά μακρινό σουτ…

Λειτουργεί περισσότερο καλά σαν off guard και λιγότερο με την μπάλα στα χέρια, ενώ θα περιμένουμε να τον δούμε και ως SF σε χαμηλά σχήματα, που ίσως έχει κατά νου ο Blatt.

Ο ρόλος του θα είναι ένας «κυματοθραύστης» στην άμυνα, καθώς με το physical profile του, θα κληθεί να «καλύψει» τη soft περιφέρεια μας (Goss, Σπανούλη κτλ.), ενώ στην επίθεση θα αποτελεί ένα πόλο ενέργειας στο transition και έναν αξιόπιστο spot shooter σε σετ παιχνίδι.

Ξεκινώντας με το επιθετικό κομμάτι, είναι ξεκάθαρο ότι ο Paul δεν είναι ο παίκτης που έχει την ικανότητα να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Ακόμα και για τον εαυτό του, δεν είναι ο παίκτης με μεγάλη ευχέρεια στην προσωπική φάση, που θα τρέξει iso καταστάσεις.

Αντίθετα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός ως spot shooter, βγαίνοντας από screen, είτε περιμένοντας στη weak side να εκτελέσει… Εξίσου καλός είναι και στο transition, όπου χάρις στην ταχύτητα του και στη δύναμη του τελειώνει με επιτυχία αιφνιδιασμούς, με lay up και καρφώματα!

 

Όπως φαίνεται και από τα στατιστικά του, το ποσοστό του στα τρίποντα είναι ικανοποιητικό και ειδικά στις καλές του βραδιές, που θα είναι «καυτός» από μακριά βρίσκοντας ρυθμό, μπορεί να ευστοχήσει σε συνεχόμενα σουτ ανοίγοντας την αντίπαλη άμυνα. Ωστόσο, επειδή είναι streaky, θα τον δούμε σε έναν αγώνα να έχει π.χ. 4/7 τρίποντα και σε άλλον 0/3, καθώς η σταθερότητα του λείπει.

Το επίσης θετικό είναι ότι αν βρει διάδρομο, συνηθίζει να πηγαίνει δυνατά μέχρι το καλάθι και είτε να τελειώνει τη φάση, είτε να παίρνει φάουλ (ιδανικά και τα δύο μαζί!), χωρίς όμως να είναι άχαστος από τη γραμμή των βολών (ποσοστό καριέρας 70% – 75%)…

Στον αμυντικό τομέα, ο Paul είναι ένας αρκετά καλός αμυντικός, που βασίζεται κυρίως στην ταχυδύναμη του! Με το δυνατό του κορμό, μπορεί να σπρώξει και ψηλότερους αντιπάλους σε αλλαγές, ενώ είναι αποτελεσματικός ακόμα και στο μαρκάρισμα κοντών αντιπάλων, με τα γρήγορα πόδια του και τα μακριά του χέρια (θυμηθείτε ότι ο Περάσοβιτς είχε αυτόν ως plan A στο μαρκάρισμα του Σπανούλη στη σειρά των Ρ/Ο του 2017, με τον Balbay plan B).

Γενικά, έχει την ικανότητα να είναι αποτελεσματικός στην άμυνα στον εκάστοτε προσωπικό του αντίπαλο, κάνοντας του τη ζωή δύσκολη, παρόλο που φαίνεται να έχει αδυναμία στο κομμάτι της τακτικής και όσον αφορά στις αλλαγές μαρκαρισμάτων.

Επίσης, παρά τα αθλητικά του προσόντα, δε φημίζεται για την έφεση του στα ριμπάουντ, ενώ δεν είναι και ο top «κλέφτης». Πάντως, κυνηγάει τα deflections και σε αρκετές περιπτώσεις κερδίζει κατοχές για την ομάδα του, που οδηγούν σε αιφνιδιασμούς!

Στο προκείμενο τώρα και προσπαθώντας να αναλύσουμε το κατά πόσο, ο Paul μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, καταλήγουμε στο εξής συμέρασμα:

Ο Blatt φαίνεται ότι έψαχνε ένα αθλητικό (αλά Toupane) SG, που να μπορεί να αγωνιστεί και ως SF, ο οποίος όμως σε σχέση με το Γάλλο, θα βάζει καλύτερα την μπάλα στο παρκέ και θα είναι καλύτερος shooter και πιο αποτελεσματικός σε 1on1 φάσεις…

Ο Paul είναι ο ορισμός 3&D περιφερειακού παίκτη, καθώς τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του είναι αφενός το spot τρίποντο και το transition επιθετικά, ενώ και στην πίσω πλευρά του παρκέ, είναι δυνατός και αποτελεσματικός στην ατομική άμυνα.

Μπορεί να αποτελέσει τον αθλητικό SG δίπλα και στον Goss και οποιονδήποτε άλλο PG της ομάδας μας. Θεωρώ ότι θα δώσει λύσεις και στο spacing με το μακρινό του σουτ, αλλά και στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να βγάλει αιφνιδιασμούς, μέσα από την άμυνα του…

Η μόνη μου ένσταση είναι το κατά πόσο θα μπορεί να ανταπεξέλθει για αρκετή ώρα ως SF, ειδικά στην άμυνα, σε περίπτωση που δεν αποκτηθεί back up του Παπανικολάου. Σε χαμηλά σχήματα – καμικάζι, με σκοπό να δώσουν ένα γρήγορο tempo, θα ήταν ιδανικός, αλλά αν χρειαστεί να αγωνιστεί αρκετό χρόνο (λόγω foul π.χ. του Παπανικολάου), δεν μπορώ να φανταστώ ως πολύ λειτουργικές 5άδες, όπου θα βρίσκεται μαζί με τον Punter στα φτερά!

Κλείνοντας, εκτίμηση μου είναι ότι ο Paul είναι αναβάθμιση σε σχέση με τον Toupane και ότι θα βοηθήσει σημαντικά την ομάδα, σε ένα ρόλο off guard με βαρύτητα στο μακρινό spot shooting και στην άμυνα. Σίγουρα είναι πιο πολύ SG από το Γάλλο, αλλά και λιγότερο SF…

bp1

Επειδή όμως δεν προβλέπεται ενίσχυση στο 3 (εκτός και αν ισχύει ότι ο Blatt σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και το Vezenkov σε αυτή τη θέση), ο Paul θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει και σε αυτό το ρόλο, προσφέροντας σε άμυνα και επίθεση.

Αν μπορούσα συνοπτικά να χαρακτήριζα τη μεταγραφή του, θα έλεγα ότι είναι μια στροφή προς την αθλητικότητα και την ενέργεια, στοιχεία που τόσο πολύ έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια από την ομάδα! Υπό αυτό το πρίσμα, η απόκτηση ενός τέτοιου παίκτη «οικονομίας» στην επίθεση, που θα πάρει μετρημένα σουτ, ενώ παράλληλα θα έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα κρινόταν επιβεβλημένη…

Συνυπολογίζοντας ότι ο Paul γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και θα προσαρμοστεί άμεσα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το ρίσκο είναι μετρημένο. Το βασικό, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είναι ο Paul να έχει συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα και να μην του ζητηθούν πράγματα, τα οποία είναι εκτός των δυνατοτήτων του, για να μην «καεί».

Αλλιώς θα μιλάμε για μια προσθήκη στο σωστό πλαίσιο, που θα δώσει φρεσκάδα στο back court και θα προσφέρει σε τομείς, που υστερούν οι υπόλοιποι guards του ρόστερ.

RPG Scouting Report

BP3 SCR.JPG

(Σημείωση: Για την στατιστική αξιολόγηση χρησιμοποιήσαμε την περίοδο 2016-17 στην Euroleague)

NBA Stats

Euroleague and Eurocup

Spain and China Leagues

College Stats

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Yifah's view

We would like to welcome Yifah in the Red Point Guard community. […]

Subscribe US Now

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x