(Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε ένα ακόμα Guest κείμενο. Τελικά φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές ερυθρόλευκες μπασκετικές πένες που ψάχνουν χώρο για να εκφραστούν. Ο Leon Kokkinos ξεκίνησε να λατρεύει το μπάσκετ από το μακρινό 1987, φανατικός αναγνώστης του περιοδικού ‘Τριποντο’, του ΝΒΑ των ’90’s και τον Chicago Bulls του ανυπέρβλητου Michael Jordan. Ολυμπιακός υπήρξε από όσο θυμάται τον εαυτό του. Αλλά ήταν η ομαδάρα του Ιωαννίδη με ηγέτη τον Πασπαλι που τον “έδεσε” με τους ερυθρόλευκους από το μακρινό 1992 μέχρι και σήμερα.)
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο η ομάδα βρίσκεται μετέωρη σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Αγωνιστικά έχει αποτύχει ΠΛΗΡΩΣ η φετινή χρονιά: Κατάφερε να αποκλειστεί από τα play off της Euroleague και δεν θα διεκδικήσει κανέναν εγχώριο τίτλο.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου το τοπίο θα παραμένει θολό σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι επιλογή των προέδρων, οι οποίοι με την εκκωφαντική τους σιωπή όλο αυτό το διάστημα, κάνουν την αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι ακόμη πιο… χιτσκοκική. Θα παραμείνει ο ομάδα στην Α1; θα παίζει του χρόνου στην Α2, στην Αδριατική Λίγκα ή μήπως και στα δύο; Θα έχουμε τον Μπλατ προπονητή; Θα σπάσουν συμβόλαια Ελλήνων και Ξένων παιχτών; Θα παραμείνουν οι Αφοι Αγγελόπουλοι στη διοίκηση και ποιο θα είναι το μπατζετ;
Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και επιτακτικά, μετά από μια παταγωδώς αποτυχημένη χρονιά, η οποία ή που θα οδηγήσει στη νέα εποχή, ή που θα σημάνει τον πλήρη κατήφορο τα επόμενα χρόνια.
Κατά τη γνώμη μου η Νέα Εποχή, που προσδοκώ ως φίλαθλος του Ολυμπιακού, ξεκινάει από το κομβικό θέμα του γηπέδου.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την εποχή Κόκκαλη, δηλαδή για περίπου 25 χρόνια, στο αχανές στάδιο κλειστού στίβου ΣΕΦ. Πέραν της παλαιότητας (έτος κατασκευής 1985), το βασικότερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο στάδιο είναι η απόσταση της εξέδρας από τον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά στα 2 πέταλα, πραγματικά χωράνε 2 ακόμη γήπεδα μπάσκετ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να έχει μία από τις πλέον «αθόρυβες» έδρες – σύμφωνα και με έρευνα της Euroleague την προηγούμενη σεζόν – αλλά πρώτα και κύρια να μην ικανοποιείτε ο φίλαθλος, τόσο από τη θέαση, όσο και από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που είναι σχεδόν ανύπαρκτες και πολύ χαμηλού επιπέδου.
Το γερασμένο ΣΕΦ είναι εντελώς αντι-μπασκετικό και αποτελεί ντροπή για τον Ολυμπιακό του 2019, ένα από τα κορυφαία Club στην Ευρώπη, να αγωνίζεται στη χειρότερη έδρα της Euroleague.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ
Ανά περιόδους βγαίνουν διάφορα δημοσιεύματα και φήμες σχετικά με κινητικότητα στο θέμα του γηπέδου. Οι επιλογές που υπάρχουν – σε επίπεδο σεναρίου προς το παρόν, και χωρίς να έχουμε κάτι χειροπιαστό και επίσημο – είναι οι εξής:
- Δημιουργία νέου μπασκετικού γηπέδου στο χώρο ανάπλασης στο Ελληνικό.
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι αυτό που ακούγεται τον τελευταίο χρόνο όλο και πιο έντονα, με το ρεπορτάζ Διαμαντόπουλου στις 20/6/2018 να ακούγεται στα αυτιά μου ιδιαίτερα φιλόδοξο ειδικά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η ανάπλαση στο Ελληνικό είναι μια τεράστια επένδυση, η οποία όμως παλεύει ακόμη με την ελληνική γραφειοκρατία, και δύσκολα θα έχουμε εξελίξεις την επόμενη διετία. Είναι μια λύση σε βάθος χρόνου, που μπορεί να φθάνει και τη δεκαετία.
Μεγάλο συν στη συγκεκριμένη επιλογή είναι ότι θα φτιαχτεί με εντελώς νέες σύγχρονες προδιαγραφές μια μπασκετική αρένα 10 με 15 χιλιάδων, με όλους τους συμπληρωματικούς χώρους που απαιτούνται (καταστήματα, προπονητήριο, πάρκινγκ κλπ).
Στα μείον είναι ο χρόνος υλοποίησης που είναι 5 με 10 χρόνια από τώρα, καθώς επίσης και η θέση του που είναι εκτός Πειραιά (ωστόσο είναι σχετικά κοντά).
- Παραχώρηση του ΣΕΦ από το κράτος στον Ολυμπιακό για μακρόχρονη πλήρη εκμετάλλευση με τη δυνατότητα για ανακατασκευή και πλήρη ανακαίνιση.
Είναι το σενάριο που ακούγεται ανά περιόδους. Ο Κος Βασιλειάδης – Υφυπουργός Αθλητισμού της τωρινής κυβέρνησης – έχει αναφερθεί αρκετές φορές σχετικά με την «πρόθεση της κυβέρνησης» να δοθεί το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό. Η συγκεκριμένη συμφωνία φαίνεται να κολλάει στο χρόνο παραχώρησης (η κυβέρνηση θέλει μακροχρόνια παραχώρηση, κοντά στα 50 χρόνια, ο Ολυμπιακός μιλάει για 10 χρόνια), αλλά και στο κόστος αυτής. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό από την ΚΑΕ το κόστος ανακατασκευής και τι θα περιλαμβάνει.
Μεγάλο συν στη συγκεκριμένη λύση είναι η παραμονή της ομάδας στη φυσική της έδρα, καθώς και η θέση του ΣΕΦ που είναι δίπλα στο Καραισκάκη, στην καρδιά του Πειραιά.
Αρνητικά σε αυτό το σενάριο είναι το deal με το βραδυκίνητο δημόσιο και οι όροι του, καθώς επίσης η δυνατότητα ή όχι ριζικής ανακατασκευής. Γιατί το ΣΕΦ για να γίνει μπασκετική έδρα θέλει πολύ γκρέμισμα, πολύ μπετό και… χρήμα!
Θεωρώ πως το timing για την παραχώρηση του ΣΕΦ είναι καλό. Είμαστε λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση φαίνεται να λύνει το γηπεδικό της ΑΕΚ με το κλειστό στα Λιόσια, και σίγουρα ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ολυμπιακού, με τον οποίο είναι στην κόντρα, θα το επιθυμούσε.
- Δημιουργία αμιγώς μπασκετικής αρένας εντός Πειραιά.
Είναι το σενάριο που δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου. Το ΣΕΦ έχει δυσκολίες, το Ελληνικό αργεί. Ο Δήμος Πειραιά, ειδικά επί Δημαρχίας Μώραλη, δε νομίζω ότι θα είναι αρνητικός σε παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ στο καμάρι της πόλης.
Αρνητικά η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει, μόνο θετικά. Αλλά έχει μια βασική προϋπόθεση: Πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη άμεσα!
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ
Κακά τα ψέματα οι πρόεδροι υπεραγαπούν την ομάδα και όλα αυτά τα χρόνια ματώνουν οικονομικά για να είναι ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι τουλάχιστον αχάριστος και εμπαθής.
Ωστόσο σε 2 τομείς η διαχείριση που κάνουν επί χρόνια είναι λάθος. Ο 1ος τομέας είναι το πρωτάθλημα Ελλάδας, για το οποίο πήραν τη σωστή απόφαση σε λάθος όμως στιγμή. Ωστόσο ο κόσμος είναι μαζί τους και θέλουμε να το πάνε #mexritelous.
Ο 2ος είναι το θέμα του γηπέδου. Αν βρίσκουν «τοίχο» στο θέμα του ΣΕΦ, αν το Ελληνικό θα μας πάει μια ακόμη 10ετία πίσω, είναι απορίας άξιο γιατί δε έχουν ήδη τρέξει την 3η επιλογή.
Να φτιάξουν στον ερυθρόλευκο Πειραιά 1 γήπεδο στολίδι.
Ναι θέλει λεφτά, ναι θέλει συνεργασίες.
Αλλά και χορηγοί θα υπάρξουν πολλοί, που θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους κατασκευής. Και όπως έχουμε δει με το παράδειγμα του γηπέδου Καραισκάκη η προσέλευση του κόσμου του Ολυμπιακού είναι εντυπωσιακή όταν το νέο γήπεδο τους παρέχει υπηρεσίες και τους εκφράζει. Ακόμη και τα μέλη του Θρύλου, οι απλοί φίλαθλοι που λατρεύουν την ομάδα και ειδικά τα κατορθώματα του μπασκετικού Ολυμπιακού, ευχαρίστως θα συνεισέφεραν οικονομικά από το υστέρημά τους για το συγκεκριμένο project – μέσα από μια μακρά συνδρομή διαρκείας π.χ 3ετίας.
Και το κυριότερο:
Με αυτή την κίνηση οι Αφοι Αγγελόπουλοι θα μείνουν στην ιστορία για πάντα με ολόχρυσα γράμματα.
TO ΜΕΛΛΟΝ
Αν κάποιος μου έλεγε να ποντάρω σε μία από τις παραπάνω επιλογές, θα πόνταρα στη 2η, στην ανακατασκευή του ΣΕΦ, που είναι και η πιο οικονομική και γρήγορη (τουλάχιστον φαινομενικά).
Δεν ξέρω αν θα γίνει restart στην ομάδα, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό των προέδρων. Ωστόσο αν πάρουν την απόφαση να παραμείνουν, η νέα εποχή πρέπει να ξεκινήσει με την εξαγγελία του νέου γηπέδου, που θα δώσει νέο όραμα στην ομάδα.
Το project γήπεδο, αλλά και γενικότερα οι ανάγκες της σύγχρονης Ευρωλίγκας και της Αδριατικής Λίγκας αν τελικά συμμετάσχουμε, θέλει και συνεργάτες. Ο Μαρινάκης είναι πρόθυμος να βοηθήσει το τμήμα. Σίγουρα θα βρεθούν και άλλες εταιρίες κολοσσοί να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο project. Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση προσφοράς, αλλά και συνεργασίας από τους προέδρους.
Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεών τους, που πιστεύω χρονικά θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο με τον πλέον επίσημο τρόπο.
∼Ο∼
(Σημείωση από Red Emerald)
Καλά όλα αυτά θα πει κάποιος αλλά για πιο γήπεδο μιλάμε… εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι παραπλανητικός, το φετινό πρόβλημα είναι ζήτημα ρευστότητας λόγω της εμπλοκής των αδερφών στις οικογενειακές τους δικαστικές περιπέτειες – με αποτέλεσμα να εικάζεται από πολλούς το πάγωμα κίνησης λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Αυτό όμως είναι κάτι που οι πληροφορίες και αρκετά δημοσιεύματα λένε πως έχει δρομολογηθεί. Κανείς δεν αμφισβητεί την οικονομική δυνατότητα και κυρίως την φερεγγυότητα των Αγγελόπουλων. Ακόμα και να χρειαστούν κάποιο συμπαίκτη μέχρι να λυθούν τα δικαστικά ζητήματα η ομάδα δεν πρόκειται να βρεθεί ξεκρέμαστη.
Μόλις όλα αυτά πάρουν τον δρόμο τους το ζήτημα του γηπέδου θα επανέλθει και ο λόγος είναι πως δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός σε επίπεδο Euroleague χωρίς έσοδα που δημιουργούν οι παράπλευρες εμπορικές δραστηριότητες ενός σύγχρονου γηπέδου. Είναι διαφορετικό το γήπεδο να παράγει καθημερινά μερικές χιλιάδες ευρώ από το να περιμένεις τις εισπράξεις μόνο από 1 αγώνα την εβδομάδα. Ταυτόχρονα μια επένδυση σε ένα ακίνητο με προοπτικές παράπλευρων χρήσεων πέραν των καθαρά αγωνιστικών που θα αποδίδει έσοδα (π.χ. από ενοίκια καταστημάτων, εστίαση, συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο κλπ) θα δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές εσόδων και πιθανές νέες συνέργειες με χορηγούς.
Αν πάλι κάποιος σκέφτεται πως μια τέτοια επένδυση είναι όνειρο απατηλό γιατί απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια – να του υπενθυμίσουμε πως οι Αφοι χάνουν κατά μέσο όρο 5-8 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από την ενασχόληση τους με τον Ολυμπιακό. Η επένδυση σε ένα ακίνητο με εμπορική χρήση εκτός από την αθλητική θα τους δώσει την ευχέρεια να μειώσουν την ετήσια ζημία και να αποσβέσουν μέρος των χρημάτων που επένδυσαν σε βάθος χρόνου. Για αυτό το λόγο και το γήπεδο πρέπει να δημιουργηθεί σε περιοχή που θα έχει προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης με ορίζοντα πολλών ετών.
Η δική μου άποψη είναι πως με κάποιο τρόπο πρέπει να συνδεθεί με το Project στο Ελληνικό (όποτε και αν αυτό επιτέλους ξεκινήσει). Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση για να έχουμε μια τάξη μεγέθους το πιο σύγχρονο γήπεδο αυτή την στιγμή στην Ευρωλίγκα Zalgirio Arena στοίχισε 49 εκατομμύρια Ευρώ (θα είχαμε τα μισά αν την εποχή των χρυσών αγελάδων δεν τα δίναμε στο συμβόλαιο του Τσίλντρες και του Κλειζα)
Αν κάποιος δει σε τι γήπεδα αγωνίζονται οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα όσοι έχουν 10ετή συμβόλαια (δηλαδή οι μέτοχοι του συνεταιρισμού της Euroleague). Θα διαπιστώσει πως μόνο 3 γήπεδα είναι ιδιόκτητα και όλα τα υπόλοιπα είναι κρατικές ή δημοτικές ιδιοκτησίες που έχουν παραχωρηθεί στις ομάδες για εμπορική χρήση. Με εξαίρεση την Ζαλγκίριο Αρένα και την Ulker Sports Arena όλα τα υπόλοιπα γήπεδα είναι παλαιότερες κατασκευές τα οποία σε κάποια φάση ανακατασκευάστηκαν και έχουν παραχωρηθεί για εμπορική χρήση σε ομάδες. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Αλλά αυτό προϋποθέτει μια φιλική προς τον Ολυμπιακό κυβέρνηση, νομοθετική ρύθμιση και ικανότητα πλοήγησης μέσα στην Ελληνική γραφειοκρατία (δύσκολο εγχείρημα με τα σημερινά δεδομένα). Σε κάθε περίπτωση το γήπεδο είναι πραγματικά η αφορμή να δοθεί ένα νέο όραμα στην ομάδα και να αναδομήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο η ΚΑΕ.
Ακολουθεί μια σύνοψη των 11 γηπέδων του κλειστού club των ομάδων της Euroleague όπως τα καταγράφει η Wikipedia.
Name: Sinan Erdem Dome
Owner: Istanbul Metropolitan Municipality
Basketball seating capacity: 16000
Construction Cost: 22M Euro
Renovation Cost: $54M
Open since: 2003
Last Renovation: 2017
Name: Mediolanum Forum
Owner: ForumNet Group
Basketball seating capacity: 12700
Construction Cost: n/a
Renovation Cost: n/a
Open since: 1990
Last Renovation: n/a
Name: Megasport Arena
Owner: State Owned
Basketball seating capacity: 13344
Construction Cost: 36M Euro
Renovation Cost: –
Open since: 2006
Last Renovation: –
Name: Palau Blaugrana
Owner: F.C. Barcelona
Basketball seating capacity: 7585
Construction Cost: 36M Euro
Renovation Cost: –
Open since: 1971
Last Renovation: –
Note: Η FCB έχει ήδη ανακοινώσει την δημιουργία νέου γηπέδου 12500 θέσεων
Name: Ulker Sports Arena
Owner: Fenerbahce S.K.
Basketball seating capacity: 13800
Construction Cost: 84M Euro
Renovation Cost: –
Open since: 2012
Last Renovation: –
Name: Fernando Buesa Arena
Owner: Diputation Fonal de Alava
Basketball seating capacity: 15716
Construction Cost: n/a
Renovation Cost: –
Open since: 1991
Last Renovation: 2012
Name: Menora Mivtachim Arena
Owner: Tel Aviv Municipality
Basketball seating capacity: 11.060
Construction Cost: n/a
Renovation Cost: –
Open since: 1963
Last Renovation: 2008
Name: Stadium of Peace and Friendship
Owner: Greek State
Basketball seating capacity: 17000
Construction Cost: 25M Euro
Renovation Cost: 7M Euro
Open since: 1985
Last Renovation: 2004
Name: OAKA
Owner: Greek State
Basketball seating capacity: 19250
Construction Cost: n/a
Renovation Cost: n/a
Open since: 1995
Last Renovation: 2016
Name: Wizink Center
Owner: Municipality of Madrid
Basketball seating capacity: 15000
Construction Cost: 124M Euro
Renovation Cost: n/a
Open since: 1960
Last Renovation: 2005
Name: Zalgirio Arena
Owner: City of Kaunas
Basketball seating capacity: 15552
Construction Cost: 49M Euro
Renovation Cost: –
Open since: 2011
Last Renovation: –
∼o∼
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Sinan_Erdem_Dome
https://en.wikipedia.org/wiki/Mediolanum_Forum
https://en.wikipedia.org/wiki/Megasport_Sport_Palace
https://en.wikipedia.org/wiki/Palau_Blaugrana
https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%9Clker_Sports_and_Event_Hall
https://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_Buesa_Arena
https://en.wikipedia.org/wiki/Menora_Mivtachim_Arena
https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_and_Friendship_Stadium
https://en.wikipedia.org/wiki/O.A.C.A._Olympic_Indoor_Hall
https://de.wikipedia.org/wiki/WiZink_Center
https://de.wikipedia.org/wiki/%C5%BDalgirio_Arena