The Stats Vault Euroleague (2001-2018)

vault

 

 

Τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία  είναι το αποτέλεσμα της καταγραφής και του υπολογισμού που έκανε ο Ανδρέας Χριστοφόρου στο www.badbasket.gr για όλες τις σεζόν στην Ευρωλίγκα από το 2001. Από αυτή την εξαιρετική δουλειά την οποία ο Ανδρεάς μοιράστηκε με όλους μας – απομόνωσα τα στοιχεία που αφορούν τον Ολυμπιακό τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά στατιστικά. Για μεγαλύτερη ευελιξία τα δημοσιεύω μέσω της εφαρμογής του Tableau ώστε όποιος θέλει να μπορέσει να τα ιεραρχήσει ανά κατηγορία και να παίξει με τα φίλτρα ώστε να αναζητήσει τους πιθανούς συνδυασμούς που τον / την ενδιαφέρουν.

EL Team Performance 2001 – 2018

Player Stats 2001-2018

EL Team Performance 2001 – 2018 – Offense

EL Team Performance 2001 – 2018 – Defense

EL Team Performance 2001 – 2018 – Rebounding

 

Σημείωση

Ως άνθρωπος που εργάζεται και σέβεται τους αριθμούς αλλά και λάτρης των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα χρησιμοποιώ περισσότερο για να καταγράψω την απόδοση της ομάδας μας στο βάθος του χρόνου αλλά και ως σημείο αναφοράς για να υπάρχει σύγκριση με ότι παρακολουθούμε σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Οι αριθμοί όσο εύκολα λένε την αλήθεια άλλο τόσο μπορούν να είναι παραπλανητικοί – όμως στα χέρια του έμπειρου αναλυτή είναι πάντοτε asset και όχι liability.

Η πληροφορία των Basic αλλά περισσότερο των Advanced Stats πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο να είναι ελεύθερη και εύκολα πρόσβασιμη για απλούς χρήστες. Kαι με εξαίρεση ορισμένους γραφικούς που την συλλέγαμε και την επεξεργαζόμασταν σε εξελόφυλλα υπήρχε μόνο στους υπολογιστές ορισμένων δημοσιογράφων οι οποίοι και μοιραζόντουσαν αποσπασματικά μέρος της σε κάποιο άρθρο τους και με αφορμή ένα νέο ρεκόρ. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την καταγραφή της αγωνιστικής δραστηριότητας μέσω μηχανών που συλλέγουν πληροφορία απευθείας από το video ή μέσω online data streaming ή ακόμα και αισθητήρων – και μετά με ειδικές εφαρμογές την επεξεργάζονται – η καταγραφή των δρώμενων έγινε ευκολότερη αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στα χέρια λίγων.

Για αυτό και αποκτά ιδιαίτερή σημασία για όσους παρακολουθούν το σπορ από κοντά και θέλουν να το καταλάβουν σε βάθος. Γιατί ανοίγει τα μάτια σε καταστάσεις και τάσεις που δεν τις πιάνει το ανθρώπινο μάτι. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω πως το μάτι του προπονητή ή του έμπειρου αναλυτή / παρατηρητή είναι κατώτερο αλλά θα του πάρει περισσότερο χρόνο να καταγράψει και να αναλύσει μια κατάσταση σε σχέση με μια μηχανή + στατιστική καταγραφή και ανάλυση. Είναι σαν να αγνοείς την ανάλυση στο video του επόμενου αντιπάλου γιατί νομίζεις πως τον έχεις δει και θυμάσαι τα πάντα..

Τα προηγμένα στατιστικά έρχονται συμπληρωματικά στον ανθρώπινο παράγοντα και αναδεικνύουν τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα παικτών και ομάδων – και μετά είναι στο χέρι των προπονητών και των αθλητών πως να τα αξιοποιήσουν η να τα αγνοήσουν. Και για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι σε πρωταθλήματα όπως το ΝΒΑ υπάρχουν ομάδες που βασίζουν την συνολική τους στρατηγική σε Big data analytics.

Παρότι το μπάσκετ είναι εκ των πρωτοπόρων σε τέτοιες “καινοτομίες” παγκοσμίως, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωλίγκα βρισκόμαστε ακόμα στα σπάργανα και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να γίνουν οι επενδύσεις και να δούμε και εδώ αποτέλεσμα. Και θα πάρει πολύ περισσότερο ώστε ο μέσος ο φίλαθλος να αποκτήσει αντίστοιχη νοοτροπία και να προσπαθήσει να συνδέσει την όποια οπτική παρατήρηση με quantified and measured facts. Μέχρι τότε θα είναι ευχής έργον το μικρό μας μας γκρουπ των Stat Freaks να αυξηθεί και να βρεθούν μερικοί ακόμα σαν τον Ανδρέα (@ldcystats) και τον Παναγιώτη (@lostgps), και τον @AboveAverageGr που δημιουργούν από τα data > information for free και λόγω της αγάπης τους για το παιχνίδι.

 

Advertisements