Encore: Blood of my enemies

Νavaho

Προφανώς τόσες μέρες μετά, σχεδόν βδομάδα, δεν είναι ακριβώς Encore. Για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω ότι θα σας έκανε και σοφότερους / σοφότερες μια περιγραφή των όσων συνέβησαν επακριβώς στη νίκη του Ολυμπιακού στην εξόρμηση του στο Βερολίνο. Τα έχετε διαβάσει / δει / ακούσει τόσες φορές από πολλούς και αξιόλογους. Γι αυτό θα σταθώ σε 2-3 αγωνιστικά σημεία, που σημάδεψαν το παιχνίδι.

Πέρα από το αποτέλεσμα, που ήταν απότοκο μιας απόλυτα επιβλητικής εμφάνισης της ομάδας σε άμυνα και επίθεση, το εύρος της επικράτησης μου δίνει και βέλη στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μου, για να πείσω τον Έντι πως το μπάσκετ της Alba μάλλον είναι υπερεκτιμημένο και σε ένα βαθμό, αποτέλεσμα ροπής του μπασκετικού Twitter προς το «έντεχνο».

Δεν κατάλαβα ποτέ, και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω, πως μια ομάδα που χάνει τόσο συχνά πρέπει να αξιολογείται σαν κάτι ποιοτικό. Επίσης, μετά το παιχνίδι συνεχίζω να απορώ πως ο Tamir ο Blatt θεωρήθηκε ενδιαφέρον project. Άλλωστε την δική του αδυναμία να περάσει τον οποιονδήποτε με ντρίμπλα, σημάδεψε ο Μπι στέλνοντας πάνω του ορισμένα από τα πεινασμένα λυκόσκυλα της αγέλης του στην άμυνα. Canaan & Walkup τον ανάγκασαν να είναι διστακτικός και να σταματάει την ντρίμπλα, να μην σκέφτεται καν να απειλήσει και φυσικά πιεζοντάς τον αφόρητα όταν σταματούσε του έκοψαν και τη δημιουργία.

Μια άλλη στόχευση των «λύκων» αμυντικά ήταν η δημιουργία του Sikma. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα 3-4 λεπτά του 2ου ημιχρόνου, διάστημα στο οποίο ο Αμερικανός, κυρίως από το high post, βρήκε πάσες για να κάνει μάγκες τους συμπαίκτες του, ο Ολυμπιακός τον εξαφάνισε και τον μετέτρεψε σε non factor του αγώνα. Παπανικολάου, όταν το σχήμα χαμήλωνε για να πάρει ανάσες ο Σάσα, αλλά και ο ίδιος ο Σάσα δεν επέτρεπαν στον Sikma ούτε καν να δώσει screen ή να πάρει την μπάλα στα elbows, τον πίεζαν αφόρητα με deny για να μην γίνει παραλήπτης της μπάλας κι όταν αυτός κατέβαινε χαμηλά στο post το front στην πίσω γραμμή και η εντολή για double team με το που πιάσει την μπάλα, τον αποδιοργάνωσαν.

Γενικά η packline τοποθέτηση της ομάδας, η σαφής προσπάθεια οι παιχτες της πίσω γραμμής να βρίσκονται λίγο πιο μπροστά από τους αντιπάλους τους και με προσανατολισμό την διαφύλαξη του post, μαζί με τα ενεργά χέρια (ακόμα ένα παιχνίδι που ο Λούντζης ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο τομέα), έκοψαν διαδρόμους σε πιθανά κοψίματα .

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω έφερε ένα αποπνικτικό αποτέλεσμα για την Alba ειδικά στα πρώτα 15-16 λεπτά του 1ου ημιχρόνου, αλλά και στο 2ο μισό της 3ης περιόδου. Να επισημάνω συμπληρωματικά τη διάθεση της ομάδας να καλύπτει τα mismatch μετά από αλλαγές, πιέζοντας αφόρητα τον παίχτη που προσπαθούσε να πασάρει. Δεν υπάρχει mismatch αν η μπάλα δεν φτάσει εκεί.

Έξτρα στο video ο τροπος με τον οποίο ο Παπ έτρεχε το γήπεδο μετά από αλλαγή κατοχής.

Αμυντικά το νεκρό σημείο της βερολινέζικης εμφάνισης του Ολυμπιακού είναι το τελευταίο 4λεπτο της δεύτερης περιόδου. Ένας συνδυασμός στατικότητας, κακού spacing & επιλογών στην επίθεση και κακής εώς ανύπαρκτης transition άμυνας έφερε την “fuck that” επι δύο αντίδραση του coach, μετά τα απανωτά 3pt των γηπεδούχων. Μάλιστα ξαναβλέποντας το ματς μάλλον αδίκησα με ένα twit μου Λάρε και Mckissic, γιατί πραγματικά για 5,5 λεπτά είχαν πνίξει τους πάντες αμυντικά.

Στην επίθεση τώρα η motion 5 out Offense που έχει δομήσει ο Μπι ήταν too much to handle για τα άλμπατρος και την early show/hard hedge αμυντική τους τακτική.

Στην αρχή βέβαια ο Σάσα έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα όποιον δύσμοιρο έστειλε πάνω του ο Ismael Gonzalez. Κινούμενος σαν αερικό, γλιστρώντας επι της ουσίας, απλά έβρισκε open looks ακόμα, αβασάνιστα και αβάδιστα. Απολαύστε τα εδώ.

Ο Σάσα είναι ο Σάσα κάνει τις τρέλες του, αλλά γενικά η επίθεση του Ολυμπιακού ανάγκασε την άμυνα της Alba να χαθεί πολλές φορές με X outs του τρόμου, να τρέχει απελπισμένη στα close outs και γενικά να βρίσκεται μόνιμα σε αμυντικό domino. Με motion πριν την κύρια δράση του PnR, μέσα από weave αλλά και staggered Hand offs που ξεκινούσαν από Horns διάταξη, ο Ολυμπιακός έβαζε την αντίπαλη άμυνα σε μια διαδικασία να μετακινηθεί σε τέτοιο βαθμό που πάντα να υπάρχει κάπου στο γήπεδο single tag συνθηκη. Δηλαδή να υπάρχει βοήθεια εκεί που εκτελείται η δράση μόνο από ένα παίχτη.

Ε αυτό ο Μπι το χτύπησε με μανία. Εδικά τα low tags, βάζοντας τον Σασα στη γωνια (άντε τώρα να πρέπει να σκεφτείς αν θα αφήσεις τον Σασα μόνο ή το Fall ελεύθερο να ρολάρει), συνήθως μαζί με ένα ακόμα σουτέρ στις 45 ήταν το μόνιμο πρόβλημα των γηπεδούχων σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Για κλείσιμο κράτησα την επιρροή του post στο επιθετικό κομμάτι. Ο Fall και ο Black φορτώθηκαν νωρίς με χαζά (στην περίπτωση του Fall το 2ο ήταν ανύπαρκτο) φάουλ, αλλά και οι δυο επιτέλεσαν το ρόλο της άγκυρας χαμηλά. Ειδικά ο κροκόδειλος στο 3ο δεκάλεπτο σκόρπισε τρόμο. Η μπάλα έφτανε στα χέρια τους ειδικά μέσα από τα high lows από staggered δράσεις.

Αυτά είναι τα σημεία που προσωπικά ξεχώρισα, σε μια ακόμη επιβλητική και γεμάτη εμφάνιση από την ομάδα.

Αυτό πέρασε όμως και στοχος τώρα το κύπελλο, αλλά κυρίως α μείνει υγειής η ομάδα.

  *Ευχαριστούμε πολύ την Celestie για την φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου. Βρίσκετε τις δημιουργίες της στο twitter και στο instagram.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Pregame vol 25: @Valencia

Χαίρε κοινό του Red Point Guard! Ήρθε η στιγμή για ένα ακόμα […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x