Pregame vol 25: @Valencia

Jon Tsakos

Χαίρε κοινό του Red Point Guard! Ήρθε η στιγμή για ένα ακόμα pregame, εν όψει της άκρως ενδιαφέρουσας αναμέτρησης, ανάμεσα στην μαχητική φέτος Valencia, που έως τώρα καταλαμβάνει την 8η θέση (ρεκόρ 13-11) και τον σαρωτικό εδώ και 7 αγωνιστικές στην Euroleague Ολυμπιακό, ο οποίος προπορεύεται των ανταγωνιστών του με 17-7.

Όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα σε κείμενο -λίγο μετά το ξεκίνημα της χρονιάς  https://redpointguard.com/archives/33014-, η ισπανική ομάδα έδειχνε εμφανή σημάδια ανταγωνιστικότητας, παρά τον συνωστισμό που παρατηρούμε εδώ και μήνες στις θέσεις 6-10. Έχοντας αρκετά νέα δεδομένα στους κοιτώνες της (πρόσληψη του Mumbru, συμφωνία με rookies παίκτες στην Euroleague, όπως οι Harper, Alexander, Radebaugh, Pradilla, Puerto, Webb), κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά οκτάδας, ακόμα και στο διάστημα του Νοέμβρη, όταν και έκλεισε άσχημα τον εν λόγω μήνα, με 3 σερί ήττες.

 Αρκετά με την εισαγωγή, είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμβαθύνουμε σε μία εκ των ευχάριστων εκπλήξεων της φετινής διοργάνωσης, στο παρκέ του Red Point Guard.

Ρυθμός, εκτέλεση σε πρώτο χρόνο & rotation

 

Στο κείμενο του Νοέμβρη είχαμε σταθεί στον υψηλό ρυθμό που επιδιώκουν οι «νυχτερίδες», προκειμένου να εδραιώσουν παιχνίδι πολλών κατοχών και μοιραία υψηλού score. Πράγματι, αυτό δεν άλλαξε κατά την διάρκεια της χρονιάς, καθώς οι Ισπανοί παίζουν στις 72.5 κατοχές ανά αγώνα, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην σχετική λίστα, πίσω μόνο από την Alba (73.1).

Το backcourt, υπό την επιβλητική παρουσία των Chris Jones, Jared Harper και εσχάτως του Shanon Evans, εδραιώνει την ένταση, στην οποία αρέσκονται να παίζουν οι Βαλενθιανοί εν συνόλω. Είναι χαρακτηριστική η τάση τους να εκτελούν στα πρώτα 4-6 δευτερόλεπτα της επίθεσης – προσέγγιση που τούς παρέχει συχνά την δυναμική για ανατροπή διαφορών. Η παρουσία ικανών spot shooters σε φτερά και γωνίες (Dubljevic, Puerto, Webb, Claver, Radebaugh, Prepelic, Arostegui ενδεικτικά) συντελούν καθοριστικά στο να βρουν χώρους δράσης οι κύριοι χειριστές κατά μήκος του κεντρικού άξονα.

Οι spread διατάξεις είτε σε μορφή 4 out – 1n είτε σε 5 out αποτελούν το θεμέλιο της επιθετικής έκφρασης της Valencia. Είναι χαρακτηστικές οι 2 men δράσεις με τους Jones, Dubljevic κατά κύριο λόγο (pick ‘n’ pop/ πλάγια και κεντρικά pick ‘n’ roll , pick ‘n’ short roll & διάβασμα από το high post του Μαυροβούνιου ως passer, πάντα με ματιές σε weakside, γωνίες).

Τα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων guards δείχνουν μία ευρύτερη αλλαγή στον επιθετικό προσανατολισμό της ισπανικής ομάδας, καθώς ο δείκτης του AST% (ποσοστό assists που μοιράζει ανά αγώνα επί των συνολικών καλαθιών που πετυχαίνει από τελική πάσα) φτάνει το 62%, ενώ το 2021 η Valencia βρισκόταν σταθερά στο 70% και πέρσι στο 67.8%. Τούτου δοθέντος, η λογική έχει πάει περισσότερο στην προσωπική φάση, κυρίως στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων, όπου οι Jones και Harper αποτελούν τους κύριους πόλους επίθεσης, με USG% που φτάνει το 34 και το 33% αντίστοιχα (έως την 24η αγωνιστική).

Διάθεση, αντιδράσεις & περιστροφές ως ερωτήματα στα μετόπισθεν

Ο δρόμος προς την πολύπλευρη συνέπεια και την πολυπόθητη απόκτηση ομοιογένειας είναι σίγουρα μακρύς και απαιτητικός για κάθε ομάδα, ιδίως για αυτήν που προχωρά σε αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της κατά την off season. Η ομάδα του coach Mumbru ακροβατεί από το ξεκίνημα της σεζόν μεταξύ ασταθούς επιθετικής και αμυντικής λειτουργίας. Για να γίνουμε πιο σαφείς, οι Ισπανοί έχουν 114.2 πόντους στον δείκτη του ORT (πόντοι που πετυχαίνουν ανά 100 κατοχές) και 115.6 πόντους παθητικό στον αντίστοιχο του DRT (παθητικό πόντων ανά 100 κατοχές), όταν οι ακριβείς μέσοι όροι της φετινής Euroleague φτάνουν τους 113.3 πόντους σε αμφότερους δείκτες.

 Παρά το σαφές αμυντικό φίλτρο αρκετών παικτών τους (Radebaugh, Arostegui, Harper, Jones), τα αμυντικά ζητήματα αναδύονται συχνά, και είναι αρκετά. Η undersized περιφερειακή της γραμμή (Harper στο 1.78, Jones, Evans κοντά στο 1.88), η ασυνεπής πίεση στην μπάλα, η συχνά ελλειπής αντιμετώπιση των αντίπαλων pick ‘n’ roll δράσεων, οι μεγάλοι σε διάρκεια χρόνοι περιστροφών και γενικά αμυντικών δράσεων σε ποικίλες συνθήκες (βοήθειες από helpside στο dive του roller, συγχρονισμός περιστροφών σε συνθήκες close out), είναι τα σημαντικότερα από αυτά τα ζητήματα.

 Δεν είναι τυχαίο ότι 7 από τις 11 ήττες της Valencia προήλθαν από ομάδες, που κράτησαν την επίθεσή της κάτω από τους 80 πόντους (Baskonia, Asvel, Virtus, Real, Zalgiris, Ερυθρός Αστέρας, Olympia Milano), έχοντας ως βάση το συνεπές αμυντικό transition.

 Εν ολίγοις, οι «νυχτερίδες» διεκδικούν επάξια τις πιθανότητές τους για είσοδο στην τελική οκτάδα, παρά την τετραπλή ισοβαθμία στις θέσεις 6-9, και η επικείμενη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς αμφότερες ομάδες μπορούν να παίξουν αποτελεσματικά και σε διάρκεια αγώνα υψηλού ρυθμού.

Πηγές

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2022-2023/

https://basketnews.com/teams/677-valencia-basket.html#6

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood O Meter 24/02/2023

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: