Europe Swish – Issue #4

Billos11

Χαιρετίζω το μπασκετικό κοινό, για ένα ακόμα επεισόδιο Europe Swish. Αυτή την εβδομάδα χορτάσαμε μπάσκετ βλέποντας άλλη μια διπλή αγωνιστική να ολοκληρώνεται. Κάπως έτσι μπαίνουμε στην τελευταία αγωνιστική για τον πρώτο γύρο της φετινής season.

Επιγραμματικά τα συμπεράσματά μας από την 15η και 16η αγωνιστική είναι ότι:

α) η Fenerbahce έχει βρει για τα καλά τη φόρμα της και έχει μπει σε τροχιά οκτάδας,

β) ο Ολυμπιακός στρογγυλοκάθισε στην 3η θέση μόνος και η Barcelona δύσκολα θα εκθρονιστεί από την κορυφή της βαθμολογίας, 

γ) η Unics συνεχίζει την τρελή πορεία της για φέτος και

δ) ο Παναθηναϊκός παραμένει σταθερός στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Ματς της εβδομάδας: Alba Berlin Csska Moscow (90-93)

Μέσα από τους 18 αγώνες που παρακολουθήσαμε ο συγκεκριμένος ξεχώρισε λόγω του εξαιρετικού ρυθμού που είχε στην επίθεση. Παρακολουθήσαμε ένα ανοιχτό ματς, με αρκετά τρίποντα και δημιουργία. Ο αγώνας ξεκίνησε με τους Maodo Lo και Theiman να έχουν μπει ζεστοί, ενώ από την CSKA βροντερό παρών έδωσε ο Clyburn. Η πρώτη περίοδος έκλεισε με σκορ 21-23. Η συνέχεια όμως εκτυλίχθηκε απολαυστικά. Οι γηπεδούχοι βρήκαν ρυθμό και όταν γίνεται αυτό πάντα μετατρέπονται σε fun to watch ομάδα (παρόμοια κατάσταση με την πρώτη περίοδο της Alba μέσα στο ΟΑΚΑ) και το σκορ ξέφυγε σε 36-31. Η ομάδα του στρατού όμως βρήκε τις απαντήσεις της πίσω από την γραμμή των 7.25 και έτσι το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 48-48.

Στο δεύτερο ημίχρονο για κάποια στιγμή ο αγώνας εξελίχθηκε σε μονομαχία Lo vs Voingtman. H Αlba κρατούσε βραχεία κεφαλή μέχρι και τη τέταρτη περίοδο. Η ομάδα του coach Ιτούδη έκανε την ανατροπή και προηγήθηκε 2 λέπτα πριν από το τέλος 84-91. Οι γηπεδούχοι δεν το παράτησαν ποτέ και φτάσανε μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, που έχασαν διπλή ευκαιρία για παράταση με τις προσπάθειες τριπόντων Da Silva και Eriksson. Ο συγκεκριμένος αγώνας ξεχώρισε γιατί είχε τον ρυθμό που θέλει να παίζει η Alba, δηλαδή γρήγορες επιθέσεις και αρκετές εκτελέσεις από τα 7.25. H CSKA μπήκε και αυτή σ’αυτό το «τρυπάκι» και κέρδισε. Μια νίκη που οι Ρώσοι την χρειαζόντουσαν πάρα πολύ (βαθμολογικά και πνευματικά), μετά το κάζο που υπέστησαν από την Unics Kazan στην έδρα τους.

MVP της εβδομάδας: Shane Larkin

Μετά από αυτή την εβδομάδα πλέον μπορούμε να πούμε ότι ο Αμερικανός guard έχει επανέλθει για τα καλά στις γνωστές του επιδόσεις. Στον αγώνα με την Maccabi ήταν ασταμάτητος, καθώς σκόραρε 26 pts με 3/7 δίποντα, 6/7 τρίποντα!!, 6 asts, 6 rebs και 37pir. Δικαίως πήρε και το βραβείο του MVP για την 16η αγωνιστική. Την προηγούμενη αγωνιστική με την Baskonia σκόραρε 16 pts (2/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα), 4 asts, 7 rebs και 25 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Larkin ελπίζουμε να μονιμοποιήσει αυτές τις εμφανίσεις, γιατί είναι μια πολυτέλεια για τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το προηγούμενο διάστημα έδειχνε να είναι έξω από τα νερά του και να έχει αφήσει πίσω τον καλό του εαυτό, καθώς ήταν αρκετά άστοχος από την περιφέρεια και έδειχνε μια γενική ανασφάλεια πίσω από τις εκτελέσεις του. Το βράδυ της Πέμπτης έκανε μια άρτια εκτελεστικά εμφάνιση και γι’αυτό είναι άξιος νικητής του βραβείου για τον MVP της εβδομάδας.

Ο προπονητής της εβδομάδας: Γιώργος Μπαρτζώκας

O τεχνικός του Ολυμπιακού κερδίζει το βραβείο του προπονητή, μετά από ένα εύκολο 2/2 που έκανε η ομάδα του. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν εύκολα της Bayern αλλά και της Villeurbanne. Δύο ομάδες που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν κάνει την ζημιά στους γηπεδούχους. Ο Ολυμπιακός όμως δεν άφησε το περιθώριο σε καμία από τις δύο ομάδες, για να σκεφτούν να διεκδικήσουν κάτι από τον αγώνα. Ο λόγος που ο coach B κερδίζει το βραβείο είναι γιατί είχε ετοιμάσει σε εξαιρετικό βαθμό την ομάδα του, σε πνευματικό αλλά και τακτικό επίπεδο. Είναι αρκετά δύσκολο όταν η ομάδα σου πάρει από νωρίς μια μεγάλη διαφορά να μην χάσει τη συγκέντρωσή της και να μην αφήσει το χώρο για πιθανή ανατροπή. Οι Πειραιώτες διάβασαν πολύ καλά τους αντιπάλους τους προτού βρεθούν στο ίδιο παρκέ.

Στον αγώνα με την Bayern η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν ο Lucic να κλειστεί από ασφυκτική προσωπική άμυνα προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα με την δημιουργία του. Από τη στιγμή που έγινε αυτό πετυχημένα, οι Βαυαροί έδειχναν ακίνδυνοι. Ενώ στον αγώνα με την Villerbaunne οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά στα αντίπαλα γκαρντ από hand off καταστάσεις μέχρι <pick n roll>, έτσι ώστε να κλείσουν την βασική δημιουργία των Γάλλων. Οι συνήθεις ύποπτοι για τους φιλοξενούμενους ήταν οι Chris Jones και Ellie Okobo, ωστόσο δεν μπόρεσαν να βρουν ποτέ ρυθμό στο παιχνίδι. Δεν γίνεται κάποια αναφορά στην επίθεση του Ολυμπιακού και αυτό γιατί το βάρος δίνεται στην άμυνα. Από εκεί ο Ολυμπιακός αντλεί όλη τη δύναμή του για να μπορέσει να κερδίσει έναν αγώνα. Μέχρι στιγμής η season έχει δείξει ότι ορθώς ο Μπαρτζώκας επενδύει τόσο πολύ στην άμυνα και όχι στην επίθεση, γιατί παρότι το επιθετικό ταλέντο της ομάδας (Sasha, Dorsey, Σλούκας) είναι αρκετό, η κακη βραδιά στην επίθεση έρχεται πολύ πιο συχνά έναντι της αμυντικής. Τέλος ο προπονητής των ερυθρολεύκων έχει κάνει ένα εξαιρετικό recruiting και έχει πετύχει εξαιρετικά την απονομή των ρόλων στους παίκτες. Αυτό σε συνδυασμό με την πνευματική ετοιμότητα της ομάδας του σε κάθε αγωνιστική τον κάνει να βρίσκεται σε μια πολύ καλή χρονιά για την ομάδα που διευθύνει.

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα: Fenerbahce

Οι Τούρκοι έχουν επιστρέψει για τα καλά στην Euroleague, μετά από την 4η σερί νίκη τους έναντι στην Baskonia. Μια νίκη που επιτεύχθηκε με μεγάλη ευκολία, με πρωταγωνιστές τους DeColo και Vesely. Μ’αυτή την νίκη η Fenerbahce σκαρφάλωσε στο 7-9. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο φορμάρισμα του Γάλλου guard για την ομάδα του Djordjevic, αφού τα τελευταία 6 ματς έχει μέσο όρο 17 pts και 5,7 asts. O Vesely συνεχίζει την πολύ καλή χρονιά που διανύει και ο Booker σιγά σιγά ανεβάζει στροφές. Το ρόστερ των Τούρκων δεν χωράει αμφισβήτηση ότι είναι πέρα για πέρα ποιοτικό, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι για αρκετό διάστημα βρέθηκαν πολύ χαμηλά στη βαθμολογία. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι βρίσκουν τα πατήματά τους και η ποιότητα θα αποτυπωθεί στην βαθμολογία. Αν και προσωπικά δεν πιστεύω στις προπονητικές ικανότητες του Sasha Djordjevic, επιβάλλεται να του πιστωθεί ότι χρεώθηκε ένα ρόστερ το οποίο ήταν φτιαγμένο από τον Kokoskov και για αυτό το λόγο χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να δέσει το σύνολο της ομάδας. Θεωρώ ότι θα παλέψει για την μάχη της οκτάδας χωρίς να είμαι σίγουρος ότι θα την κερδίσει. Επικίνδυνος αγώνας για τους Τούρκους που θα αντιμετωπίσουν την πληγωμένη, από τις ήττες στην έδρα της, Villerbaunne.

Ο Rookie της αγωνιστικής: Josh Nebo

Άλλη μια φορά που ο Αμερικανός center κερδίζει το βραβείο, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και στις δυο αγωνιστικές. Στο αγώνα με την Monaco σημείωσε 14 pts, 9 rebs και 20 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ στον αγώνα με την Unics έβαλε 7 pts, κατέβασε 7 rebs και σημείωσε 17 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Δυστυχώς για την Zalgiris ηττήθηκε και στα δύο ματς της διαβολοβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά ο Nebo θα πρέπει να αισθάνεται δικαίωση και χαρά γιατί, με αυτές τις εμφανίσεις, έχει κερδίσει τα βλέμματα σχεδόν όλων των συλλόγων της Euroleague. Η άμυνα και η ενέργεια που βγάζε στο παρκέ αντιστοιχούν σε παίκτη υψηλού επιπέδου, μόνο μελανό σημείο η επίθεση. Τα χρόνια όμως για εξέλιξη σ’αυτό το κομμάτι για τον ψηλό της λιθουανική ομάδας, είναι μπροστα καθότι είναι μόνο 24 ετών.

Η φάση της αγωνιστικής

Νικητής για αυτή την εβδομάδα είναι ο Wade Baldwin, ένας παίκτης του οποίου τα φυσικά προσόντα τα έχουν ελάχιστοι στη λίγκα. Μακάρι να είχε και την πνευματική ετοιμότητα, τότε θα μιλούσαμε για ένα διαμάντι που κοσμεί τα ευρωπαικά γήπεδα. Στη συγκεκριμένη φάση κάνει ένα κάρφωμα μπροστά στο πρόσωπο του Achille Polonara. Απολαύστε το.

Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε πολύ καλό φεγγάρι κερδίζοντας και τους δύο αγώνες στην έδρα τους. Πλέον έχουν ρεκόρ 11-5 και είναι μόνοι τους στην 3η θέση της βαθμολογίας. Σαφής προσανατολισμός της ομάδας είναι ο αμυντικός και αυτό τονίζεται σε κάθε αγώνα. Ένα παράδειγμα αυτού του γεγονότος είναι ο αγώνας με την Bayern. Οι ερυθρόλευκοι σκόραραν στο ημίχρονο 49 πόντους, χωρίς να έχουν ευστοχήσει ούτε σε ένα τρίποντο. Αυτό το ενεργητικό χτίστηκε μέσα από την άμυνα, καθότι οι  γηπεδούχοι πήραν 12 πόντους μέσα από λάθη των φιλοξενουμένων. Μέσα από τις άμυνες η προτεραιότητα ήταν να δημιουργηθεί αιφνιδιασμός με τη πρώτη σκέψη και σ’ αυτό βοήθησε το πολυεργαλείο Thomas Walkup.

Ο Ολυμπιακός την επόμενη αγωνιστική θα πάει στο κλειστό του ΟΑΚΑ για να συναντήσει τον αιώνιο αντίπαλό του. Πολύ σκέφτονται ότι μπασκετικά είναι πολύ ανώτερος και δεν γίνεται να χάσει, ωστόσο άμα οι Πειραιώτες χάσουν την συγκέντρωσή τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με νέους κινδύνους, οι οποίοι θα είναι κυρίως πνευματικοί. Ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει το πρώτο χέρι στην αναμέτρηση, γιατί σαν ομάδα έχει περισσότερη ποιότητα και βάθος έναντι των πρασίνων. Το τεχνικό επιτελείο των Πειραιωτών θα πρέπει να σκεφτεί λύσεις για την άμυνα ζώνης 2-3, που δεδομένα θα εμφανίσει ο coach Πρίφτης, καθώς σε άμυνα man to man στο ΣΕΦ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει του γηπεδούχους. Μια ακόμα πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η αμυντική εξολόθρευση του φοβερού Nemanja Nedovic, ενός παίκτης που άμα βρεθεί στην βραδιά του δεν έχει αντίπαλο. Σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο Daryl Macon, ο οποίος έκανε έναν κακό αγώνα με την Barcelona αλλά επιθετικά έχει μεγάλη γκάμα και σε γενικές γραμμές έχει αποδείξει ότι είναι ικανός σκόρερ. Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να επιδιώξει η ομάδα του Πειραιά είναι να επιβάλλει το ρυθμό της και αυτό θα γίνεται μέσα από man to man καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει στο δρόμο του μια πολύ καλή ευκαιρία να μπορέσει να φτάσει στο 12-5, να καρπωθεί τον εξαιρετικό πρώτο γύρο που έχει κάνει και να σκέφτεται σιγά σιγά για κάτι παραπάνω εκτός από την απλή είσοδο της 8αδας.

Παναθηναϊκός

Οι περσινοί πρωταθλητές δεν μπόρεσαν να πάρουν το τελευταίο ματς της διαβολοβδομάδας απέναντι στη Barcelona, παρά την καλή τους εμφάνιση. Οι γηπεδούχοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να κάνουν μια μεγάλη ανατροπή αλλά στο τέλος δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν με τον Nedovic να ευστοχεί σε τρίποντο με ταμπλό από τα 9 μέτρα. Διπρόσωπος εμφανίστηκε ο Παναθηναικός το βράδυ της Πέμπτης, αφού στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με +13 (48-35). Στην επανάληψη όμως οι blaugrana σημείωσαν ένα επιμέρους σκορ 15-27 και κάπως έτσι έκαναν την ανατροπή. Οι Ισπανοί 1 λεπτό πριν από το τέλος κέρδιζαν με σκορ 72-81 και εκεί ξεκίνησε η προσπάθεια της μεγάλης ανατροπής, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός πλέον βρίσκεται στο 4-12 και δεν έχει να περιμένει κάτι από την φετινή χρονιά, παρά μόνο διάσπαρτες νίκες, που θα αναπτερώσουν το ηθικό της ομάδας για τα εγχώρια παιχνίδια. Το επόμενο παιχνίδι για τους περσινούς πρωταθλητές θα είναι πολύ σημαντικό, αφού με πιθανή νίκη θα εξασφαλίσουν τη χαρά του κόσμο και μια μεγάλη επικοινωνιακή ανάσα.

Τι μας έμεινε

Η Barcelona δείχνει ότι δεν θα χάσει έδαφος από κανένα θεωρητικά εύκολο αγώνα γι’αυτήν. Η Unics σε κάθε αγωνιστική αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία σχέση με ομάδα φούσκα. Ενώ, ο Ολυμπιακός επαληθεύει σε κάθε αγωνιστική την αγωνιστική του συνέπεια. Τέλος, η CSKA δείχνει ακόμα να μην έχει βρει τα πατήματά της.

Υγ1: Ο Κώστας Αντετοκούνμπο μπορεί να εξελιχθεί σ’ έναν από τους καλύτερους rim protectors στην λίγκα. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν προσαρμόζεται ακόμα στο τακτικό κομμάτι, όπως θα έπρεπε. Με το πέρας του χρόνου όμως θα το αντιμετωπίσει.

Υγ2: Όταν ο Νedovic έχει ψυχολογία, δεν υπάρχει αμυντικός που να μπορεί να τον μαρκάρει.

Υγ3: Η Μοnaco πολύ δύσκολα θα βγει κερδισμένη μετά την τελευταία της κίνηση. Απομάκρυνε τον coach Mitrovic, στο βωμό της παραμονής του Mike James. Όταν βάζεις έναν παίκτη (εκτός και αν είναι μυθική προσωπικότητα για τον σύλλογο βλ. Σπανούλη, Διαμαντίδης, Navarro) πάνω από τον προπονητή, καταστρέφεις τα στεγανά του οργανισμού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον συγκεκριμένο παίκτη, που χαρακτηρίζεται από ναρκισισμό και δεν είναι μονάδα που μπορείς να επενδύσεις πάνω της, όπως έχει δείξει η προιστοριά στις προηγούμενες ομάδες που έπαιξε της Euroleague.

Υγ4: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνουμε και παρέα στον χώρο των podcast, με ωραίες θεματικές ενότητες. Εδώ μπορείτε να τσεκάρετε το πρώτο επεισόδιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red Point Guard {Outta Space} - Post Game vs ASVEL

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x