Film (a) Noir – Η νύχτα και η πόλη

Filman

Καλησπέρα φίλοι μου.

Δεν πιάσαμε τελικά το 2/2 με τη ASVEL την τελευταία φορά που τα είπαμε, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν οι αγώνες και πάλι καλά να λέμε. Η ζωή όμως συνεχίζεται, μας βρίσκει στο 11-9 και απόψε το ημερολόγιο δείχνει έξοδο στην παγωμένη και συνήθως αφιλόξενη, Zalgirio Arena στο Κάουνας, την όποια για πρώτη φορά θα την συναντήσουμε άδεια. Βέβαια αυτό δεν είναι σίγουρο και δηλαδή γιατί οι Λιθουανοί κάπως τα μαγειρεύουν και βάζουν 2-3 χιλιάδες οπαδούς τους στο γήπεδο! Παραδόξως, εκτός έδρας πάμε καλά και είμαστε στο (7-3)! Ενώ αντιθέτως το ΣΕΦ αποδεικνύεται έως τώρα πληγή με το απογοητευτικό (4-6). Βέβαια οι γνώστες ήταν φέτος υποψιασμένοι… Το λέει άλλωστε και ο ύμνος (ένας είναι ο ύμνος) των Σπύρου Βαλσαμάκη και Κωνσταντίνου Κιλιμάντζου

“Έχεις δύναμη σου Ολυμπιακέ τον πύρινο σου κόσμο που δεν λυγά ποτέ!” Δηλαδή πόσο πιο κατανοητό να γίνει;

Επιστρέφω όμως στην εκτός έδρας περιπέτεια του Θρύλου στην χώρα των Βαλτών, καθώς όσο και αν ακούγεται πλέον πολύ μακρινό – οι Λιθουανοί υφίστανται ανθρωπολογικά ως Βαλτικό φύλο, από το 10.000 π.Χ. Και αν δεν ξέρουμε πολλά για αυτούς τους αρχαίους Βόρειους λαούς εμείς οι Νότιοι, είναι γιατί ήμασταν και παραμένουμε απασχολημένοι με τα δικά μας προβλήματα. Ψαχουλεύοντας το ίντερνετ μαθαίνεις ότι η πρώτη γραπτή καταγραφή της Λιθουανίας βρέθηκε σε ένα μεσαιωνικό γερμανικό χειρόγραφο, “Τα Χρονικά του Κέντλινμπουργκ”, με ημερομηνία 1009 μ.Χ. Επίσης, ότι το πιο γνωστό ιστορικά γεγονός στο οποίο οι Λιθουανοί εμπλέκονται ως “έθνος” είναι η περιβόητη μεσαιωνική μάχη του Γκρούνβαλντ το 1410 μ.Χ., όπου και ο Μέγας Δούκας Βιτάουτας, συνεπικουρούμενος από τους Πολωνούς συμμάχους του, πετσόκοψε τους Τεύτονες Ιππότες και άλλαξε το ρουν της ιστορίας για την Δυτική Ευρώπη. Η μάχη του Γκρούνβαλντ (για την οποία αν δεν έχετε διαβάσει σας το προτείνω) έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή ρομαντικών μύθων και εθνικής υπερηφάνειας και έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στους ξένους εισβολείς. Ας ελπίζουμε οι Λιθουανοί να μην την θυμηθούν σήμερα, που πάμε εμείς να πάρουμε την νίκη που ίσως και να σημαίνει πρόκριση στην 8άδα…

Κάουνας λοιπόν! Η πόλη-διαμάντι της Λιθουανίας και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη χώρα. Η τοποθεσία μαγική μιας και περιβάλλεται από δάση και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νέμουνας και Νέρις. Το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας. Διαθέτει υπέροχα αρχιτεκτονήματα όπως το κάστρο, το δημαρχείο της πόλης αλλά και ο Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Επίσης η πόλη αυτή ξεχωρίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο αφού έχει και μουσείο Διαβόλου. Μέσα του εκτίθενται ειδώλια του διαβόλου και άλλων δαιμόνων. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον κακό μας δαίμονα! Κάτι το οποίο πιστοποιούν και οι αριθμοί. Η αποψινή είναι το συνολικά 26ο συναπάντημα μας, περιλαμβάνοντας τα πάντα, από Regular Season, σειρές Play Off μέχρι Final 4, με το σκορ στις προηγούμενες αναμετρήσεις να μοιράζει τις νίκες σχεδόν εξ ημισείας, για την ακρίβεια 12-13 υπέρ του Ολυμπιακού. Σε ότι όμως αφορά το επιμέρους των τελευταίων 11 μονομαχιών είναι (2-9) υπέρ τους. Επιπλέον, μετράμε από έναν αποκλεισμό σε ημιτελικά (στο F4 του Μονάχου το 1999) και προημιτελικά (στα Ρ.Ο. του 2018) με συνολικό σκορ 4-1! Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αν θέλουμε η φετινή μας περιπέτεια να έχει θετική κατάληξη. Άλλωστε όπως είπε και ο Daniel Defoe.

Δεν είναι αμαρτία να ξεγελάς τον διάβολο
 

 

Συνειρμικά, διαβάζοντας τους παραπάνω αριθμούς μου έρχεται στο νου ένα film noir του Γάλλου σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν με τίτλο “Η Νύχτα και η Πόλη”. Με βάση το ομότιτλο βιβλίο του Γκέραλντ Κερς και σενάριο του Τζο Έισινγκερ, παρακολουθούμε την απόπειρα ενός μικροαπατεώνα να «σπάσει» το μονοπώλιο διοργάνωσης αγώνων πάλης που κατέχει ένας γκάνγκστερ. Έπειτα, αντί για την εξιχνίαση ενός φόνου ή το στήσιμο μιας κομπίνας, στην ταινία παρακολουθούμε τη φρενίτιδα με την οποία ο κεντρικός χαρακτήρας (Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ) επιχειρεί να εξαπατήσει κάθε άνθρωπο που συναναστρέφεται ώστε να πετύχει το σκοπό του. Πρόκειται για έναν εξόχως αντιπαθητικό πρωταγωνιστή, με ανύπαρκτα σημεία ταύτισης για το κοινό. Υποδειγματική είναι επίσης η παράλληλη ιστορία του απόμαχου ελληνικής καταγωγής παλαιστή Γκρεγκόριους, τον οποίο ενσαρκώνει ο επιβλητικός πραγματικός αθλητής Στάνισλας Σμπίσζκο. Σε έναν κόσμο όπου όλοι αγοράζονται και πουλιούνται, εκείνος είναι ο μόνος ο οποίος πεθαίνει για την τιμή του, σε μια σεκάνς – κομψοτέχνημα όπου αναδεικνύεται πικρά η ματαιότητα που διατρέχει την ταινία. Χάρη και στην εντυπωσιακή φωτογραφία του Ματζ Γκρίνμπαουμ, η αυτοκαταστροφή πότε δεν έχει φανεί πιο… γοητευτική. Και αν δεν έχετε ακόμα κάνει σύνδεση με τον μπασκετικό Ολυμπιακό τι να σας πω…

Έστω και τώρα… κάντε την ταύτιση με το σενάριο. Θα σας βοηθήσω με την δική μου εκδοχή. Η μόνιμα αντισυμβατική Zalgiris προσπαθεί να σπάσει το μονοπώλιο των brand names της διοργάνωσης, επιχειρώντας με τη μπασκετική ταυτότητα που έχει υιοθετήσει τελευταία 4ετια, να ‘εξαπατήσει’ κάθε αντίπαλη άμυνα μέσω της καλής της κυκλοφορίας, παίζοντας πάντα για την τιμή της κάτι που την αναδεικνύει πολλές φορές ως την αντιπαθητική της Euroleague. Από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι όπως ο Έλληνας Γκρεγκόριους αθλητικός αλλά αρκετά επιπόλαιος και στην ταινία αντιπροσωπεύει την ηθική ραχοκοκαλιά, τις παλαιές αξίες που χάνονται (έτσι και αλλιώς) σε έναν κόσμο αγνώριστο και άραχνο σε σύντομο χρονικό διάστημα (λόγω Covid-19).

Το τόνισε και ο coach B στην χθεσινή συνέντευξη πριν την προπόνηση. Είναι μια ομάδα με τουλάχιστον 5 παίχτες που αποτελούν εν δυνάμει χειριστές και δημιουργούς (Grigonis, Walkup, Lekavicius, Jokubaitis, Milaknis) ενώ και οι ψηλοί Lauvergne, Rubit και ο <Stretch 4> του (47%) τρίποντο Nigel Hayes συντελούν στις σωστές περιστροφές και συνεργασίες που προκύπτουν μεταξύ <Front & Backcourt>. Γενικά ο Αμερικανοτραφής προπονητής τους Martin Schiller διατήρησε τις σταθερές που είχαν δομηθεί από την “εποχή Σάρας”, διατηρώντας τα επίπεδα ορθολογικού μπάσκετ και μπάσκετ συνεργασιών και όχι μονάδων, ως βασικό πυλώνα έκφρασης στο παρκέ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης με 42% και 4η στην αναλογία ασσίστ/λαθών, απότοκο όλων των παραπάνω που αναφέραμε. Με δεδομένο ότι τα χθεσινά αποτελέσματα μας βόλεψαν (αλήθεια είναι καλή τώρα η Villeurbanne ; ) και με το 11-9 να μας βρίσκει ισόβαθμους στην 8η θέση, θεωρώ την αποψινή αναμέτρηση την πιο κομβική έως τώρα από όλες τις προηγούμενες και ίσως τις επόμενες. Με δεδομένο της ήττας στο καλάθι του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ επιβάλλεται να την βάλεις από κάτω στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας, γιατί ακολουθεί την επόμενη βδομάδα η Armani έξω και η Barcelona μέσα και τα πράγματα μπλέκουν. Απουσίες, η γνωστή κομβική του Κώστα Παπανικολάου με την επιστροφή ακόμα… απροσδιόριστη. Ο μήνας πάντως πέρασε…

Αρκετά με την φλυαρία μου πρόκειται για ένα σπουδαίο ματς απόψε και είτε είσαι ερυθρόλευκος είτε όχι, αν αγαπάς το Παιχνίδι αξίζει τον χρόνο σου.

Match το remember

Το τελευταίο διπλό στο Κάουνας δια χειρός… Kehm Birch το μακρινό 2016

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Radar: Daulton Hommes Scouting Report

Στην προηγούμενη ανάρτηση του RPG Radar ξεκινήσαμε το «σκανάρισμα» της Ιταλίας, με […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d