Pregame vol 24 @ Alba Berlin

Jon Tsakos

Χαίρετε, χαίρετε και καλώς ορίσατε σε ένα ακόμα pregame, που, αυτήν την φορά, θα είναι αφιερωμένο στην Alba Berlin, η οποία φαίνεται ότι βγήκε νωρίς εκτός ανταγωνισμού την φετινή, άκρως ανταγωνιστική χρονιά. Μολαταύτα, ως διαχρονικοί θιασώτες των Albatrosses θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ τους, εν όψει της εντός έδρας αναμέτρησής τους με τον πρωτοπόρο της κατάταξης Ολυμπιακό.

Οι διαχρονικές σταθερές & η εδραίωση στην κορυφή της BBL

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, οι Βερολινέζοι, μπορεί να μην κυνηγούν μεγάλους στόχους αναφορικά με πιθανή είσοδο στα play offs της Euroleague, ωστόσο, αποτελούν ένα άκρως υγιές παράδειγμα επαγγελματικής ομάδας, μέσω του οποίου παίκτες ποικίλων χαρακτηριστικών βρίσκουν χώρο και χρόνο, ανεξαρτήτως προοπτικής.

Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες επιτυχίες στην γερμανική BBL απέναντι στην Bayern τούς καθιστά ένα άκρως ενδιαφέρον αγωνιστικό περιβάλλον, όπου κατά καιρούς αρκετοί βετεράνοι προτιμούν, δείχνοντας ότι οι ιδανικές συνθήκες που επιθυμούν οι αθλητές, ποικίλουν και δεν είναι νομοτελειακά οι κορυφές και οι κατακτήσεις τίτλων – τρανά παραδείγματα οι Sikma, Thiemann.

What of Euroleague?

Στην φετινή Euroleague η πορεία των Albatrosses δεν εξελίχθηκε ευοίωνα. Παρά την διατήρηση του βασικού τους αγωνιστικού κορμού, μετά την φυγή του Oscar Da Silva για την Βαρκελώνη, τους Lo, Eriksson (πιθανότατα χάνει όλη την χρονιά), Olinde, Schneider να χάνουν παιχνίδια και με τον βαθμό δυσκολίας να αυξάνεται σημαντικά, η Alba σημείωσε ένα σερί 12 ηττών, μένοντας έτσι στο 6-17 και στην τελευταία θέση της κατάταξης έως την 23 αγωνιστική.

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τα πεπραγμένα των Βερολινέζων στην φετινή Euroleague.

Άμυνα: αμυντικό rebound & 1η γραμμή άμυνας ως ζητούμενα

Η ομάδα του coach Gonzalez εξ αρχής της χρονιάς εμφάνιζε σαφή θέματα στην διασφάλιση του αμυντικού της rebound, στοιχείο συνυφασμένο με την εδραίωση του ρυθμού και την θεμελίωση μιας συνεπούς αμυντικής λειτουργικότητας. Παρά, λοιπόν, το αναμενόμενα υψηλό DRT ως απόρροια του υψηλού ρυθμού που προτιμά – 115.6 πόντοι παθητικό σε 74 κατοχές κατά μέσο όρο-, η Alba βρέθηκε δέσμια της μέτριας αποτελεσματικότητάς της στο αμυντικό rebound, φτάνοντας το 68% στον δείκτη του DRB%, ούσα στην 14η θέση μέχρι στιγμής.

Είναι σαφές ότι το rebound αποτελεί ομαδική ευθύνη, για να πιστωθεί αποκλειστικά στην frontcourt. Όμως, η ευάλωτη αμυντικά πρώτη γραμμή άμυνάς της τήν καθιστά τουλάχιστον επισφαλή στα μετόπισθεν, καθώς δυσκολεύεται να κινηθεί συντονισμένα στην εκτέλεση συγκεκριμένων αμυντικών κινήσεων (λόγου χάριν το check του roller μετά από κεντρικό ball screen, η άμεση επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων παικτών της weakside για να αντιμετωπιστεί ένα κόψιμο ή ένα drive).

Επίθεση: η άνοδος του ρυθμού, η σημασία της motion λογικής και η αστάθεια από τα 6.75

Έχοντας αναφερθεί στα αμυντικά ζητήματα των Γερμανών, θα μεταβούμε στο επιθετικό τους μισό, όπου η κατάσταση, προς το παρόν, δεν είναι πολύ καλύτερη. Για ένα σύνολο που βασίζει ένα σεβαστό μέρος της επιθετικής του παραγωγικότητας σε καταστάσεις fastbreak και early συνθηκών, ως αναπόφευκτη συνέχεια της motion λογικής τους σε καταστάσεις set παιχνιδιού (σήμα κατατεθέν οι spread διατάξεις 4 out – 1 in/ 5 out, οι συνεργασίες split the post με τον Sikma ως σημείο αναφοράς στα σημεία του post & τα backdoor κοψίματα κατά μήκος της baseline και της read line), οι 110.2 πόντοι ενεργητικό στον δείκτη του ORT με μέσο όρο 74 κατοχών – 113.2 πόντοι το μέσο ORT φέτος – υπογραμμίζουν την μέτρια αποτελεσματικότητά του.

Πηγαίνοντας στους δείκτες της περασμένης χρονιάς και σε ίδιο αριθμό αγώνων, σε μέσο όρο 69.9 κατοχών ο δείκτης του ORT έφτανε τους 109.4 πόντους, ούσα σαφώς πιο αποτελεσματική σε πολύ πιο ελεγχόμενο pace.

Καθοριστικός παράγοντας σε αυτό αποτελεί η αποδοτικότητα από την γραμμή των 6.75. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η απώλεια του Eriksson, ενός κορυφαίου versatile shooter, έχει συμβάλει σημαντικά στην πτώση της shooting απειλής εν γένει, καθώς ουδείς από τους υπολοίπους διαθέτει το πακέτο χαρακτηριστικών του Σουηδού swingman. Αναμφίβολα η περίπτωση του φέρελπι Procida είναι ελκυστική, ο οποίος σημειώνει 14.4 λεπτά συμμετοχής στην πρώτη του χρονιά στην Euroleague, εντούτοις, καθίσταται σαφές ότι χρειάζεται υπομονή και χρόνος συμμετοχής, προκειμένου να εδραιωθεί στο επίπεδο αυτό.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης. Το 34% σε 29 προσπάθειες  δίνει στους Βερολινέζους την 14η θέση και μοιραία περιορίζει αρκετά την επιθετική τους δυναμική. Παρά την αξιοσημείωτη παρουσία των Smith, Blatt, Olinde αναφορικά με την συνέπειά τους να εκτελούν από το τρίποντο – 37% οι δύο guards, σε 6.3 και 6.5 προσπάθειες, 2.1 αντίστοιχα για τον Olinde με 41% ευστοχίας -, η μεγάλη εικόνα δεν είναι ελκυστική. Η απουσία επαρκούς stretch στοιχείου από τις θέσεις της frontcourt σε συνδυασμό με τον εμφανώς πεσμένο Lo – 0.95 πόντοι ανά κατοχή φέτος με 47% στον δείκτη του eFG% -, έρχεται να τονίσει περαιτέρω την μέτρια επιθετική εικόνα της ομάδας.

Εντούτοις, η Alba, αν βρει νωρίς επιθυμητό επιθετικό ρυθμό και συνθήκες εκτέλεσης στα πρώτα 7-8 δευτερόλεπτα σε συνέχεια, είναι σε θέση να αναδείξει διάφορους πρωταγωνιστές εντός της αναμέτρησης και να πάει το ματς μέχρι τέλους. Το 6-17 και η τελευταία θέση μπορούν να ξεγελάσουν, όμως, στην καλή της βραδιά η ομάδα του coach Gonzalez μπορεί να κοντράρει οποιαδήποτε ομάδα.

 

Πηγές

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2022-2023/

https://www.google.com/search?q=alba+berlin+2023&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiurM-t-IL9AhVISvEDHZ5sDK0Q_AUoAnoECAEQBA&biw=1304&bih=697#imgrc=isMOLYAbkZaUYM

https://www.euroleaguebasketball.net/euroleague/standings/

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood (O) Meter 08/02/2023

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x