Its not the size of the dog in the fight

Red Emerald

Η ετήσια στιγμή που όλοι οι μπασκετόφιλοι ανά την Ευρώπη περιμένουν έφτασε. Και φυσικά αναφέρομαι στα Play Off της Euroleague που είναι κυριολεκτικά ότι πιο αντιπροσωπευτικό μπορεί να βιώσει κανείς στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γιατί ωραία η Regular Season ειδικά με το νέο format, ενδιαφέρουσα προσθήκη ο νέος θεσμός των Play in αλλά σαν τις σειρές που θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες 2 εβδομάδες δεν έχει. Οι 8 καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν 3 νίκες απέναντι στον αντίπαλο που έχουν διασταυρωθεί με σκοπό την πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου. Mπορεί για την σειρά της Real Madrid με την Baskonia να έχουμε οι περισσότεροι ξεγράψει τους Βάσκους πριν καν το πρώτο jump ball. Μπορεί ο ΠAO να έχει βρει απέναντι του μια Maccabi με σημαντικό handicap, αφού θα δώσει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Βελιγράδι (ενδεχομένως και χωρίς κόσμο) λόγω της γενοκτονίας (μεταξύ μας έχουμε δει πολλές ομάδες να αποκλείονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πολύ πιο ασήμαντους λόγους… αλλά…) στη Γάζα.  Μπορεί το Monaco Fenerbahce να θεωρείται μια εξίσου αμφίρροπη σειρά με την δική μας λόγω της ποιότητας και των δύο ρόστερ, όμως καλώς ή κακώς όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο Μπαρτσελόνα Ολυμπιακός. Αφενός συγκρούονται 2 διαχρονικά Power houses της διοργάνωσης, αφετέρου οι δύο ομάδες τερμάτισαν με ίδιο ρεκόρ και αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκη μεγάλης αθλητικής μάχης.

Στην κοινότητα των ακραιφνών μπασκετόγαυρων τα κόκκινα λάβαρα έχουν σηκωθεί, ο καθένας μας έχει εξοπλιστεί με υπομονή και γούρια και μετράμε αντίστροφα για το 1ο παιχνίδι της Τετάρτης στο Palau Blaugrana. Επειδή παραδοσιακά μαζευόμαστε και τα λέμε πριν από τέτοιες σειρές μπορείτε να ακούσετε την σχετική μας συζήτηση στο τελευταίο Red PointCast <ΕΔΩ> όπου είπαμε πολλά και διάφορα μαζί με τους Navaho, Thymio, Ataraxia, Charles & Red n Gun. Αυτό που δεν βάλαμε σε εκείνη την συζήτηση για να μην κρατήσει πολύ περισσότερο χρονικά ήταν το τακτικό profile των Καταλανών του Coach Grimau. Επειδή όμως δεν μας αρέσει να μιλάμε χωρίς στοιχεία μπήκαν τα μεγάλα μέσα (ευχαριστούμε μυστηριώδη Insider) και σας ετοιμάσαμε ορισμένους Πίνακες με advanced stats που αναλύουν την απόδοση της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού ανά τύπο Play σε επίθεση / άμυνα. Οι πίνακες είναι βασισμένοι στα 34 ματς της κανονικής περιόδου και μας δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως μοίρασαν τα plays οι προπονητές και τι απόδοση (δηλαδή PPP = Points per play) επέτυχαν.

Για να ξεκινήσουμε όμως από κάπου να πούμε ότι παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο ομάδες μοιάζουν και ματσάρουν σχετικά, καλά η πραγματικότητα είναι ότι παίζουν σε διαφορετικό ρυθμό.

Η Μπαρτσελόνα στις 71,9 κατοχές και ο Ολυμπιακός στις 68,3. Αυτό λοιπόν βάζει από την αρχή ένα ερώτημα στο ποιος θα επιβάλει το ρυθμό του; Και αυτό θα είναι πραγματικά σημαντικό για την σειρά συνολικά. Σε δεύτερη φάση όταν θα δούμε αν μιλάμε για 72 ή 68 κατοχές θα παίξει ρόλο η επιθετική και αμυντική αποτελεσματικότητα. Με την προϋπόθεση ότι συνήθως οι ομάδες αποδίδουν καλύτερα στο ρυθμό τους. 

Αυτό που αρκετοί ίσως να μην γνωρίζουν είναι ότι η Μπαρτσελόνα σε επίπεδο Efficiency ήταν χειρότερη του Ολυμπιακού στην RS:

=> τόσο στην επίθεση (ORTG) Barcelona 114.7 vs 115.7 Ολυμπιακός
=> όσο και σε άμυνα (DRTG) Barcelona 110.9 vs 110.0 Ολυμπιακός

Παρόλα αυτά επικράτησε δύο φορές επί των Ερυθρόλευκων. Και αν το πρώτο ματς (του ΣΕΦ) ήταν ειδικών συνθηκών, στην Καταλονία μπήκε μπροστά στο σκορ από την αρχή και διατήρησε άνετη διαφορά για όλη την διάρκεια του αγώνα. Η εικόνα λοιπόν αυτού του τελευταίου ματς οφείλει να προβληματίσει τον Coach B και το επιτελείο του. Αλλά ας δούμε λίγο καλύτερα πως λειτούργησαν τακτικά οι δύο ομάδες φέτος.

Αρχικά η Μπαρτσελόνα

Όπως θα διαπιστώσετε:

 

H κύρια δράση (19,2% σχεδόν 1/5 Plays) των Καταλανών καταλήγει σε Catch n Shoot και αποδίδει 1,02 pts per play

Δεύτερη σε συχνότητα δράση (15,6%) είναι PnR με το χειριστή να τελειώνει ο ίδιος την φάση – απόδοση 0,94 pts per play

Τρίτη το Transition (παιχνίδι ανοικτού γηπέδου) (12%) – απόδοση 1,18 pts per play

Τέταρτη τα Post Ups (παιχνίδι μέσα στην ρακέτα) 8,9% – απόδοση 0,75 pts per play

Και πέμπτη παιχνίδι Pick n Roll όπου την φάση την τελειώνει ο roller (συνήθως ο ψηλός) – απόδοση 1,14 pts per play

 

Αυτές οι Τοπ 5 δράσεις των Καταλανών αντιπροσωπεύουν 49 περίπου κατοχές και αποδίδουν 49 πόντους κατά μέσο όρο.

Πως αποδίδει αμυντικά ο Ολυμπιακός σε αυτές τις δράσεις;

Όπως θα δείτε αμυντικά ο Ολυμπιακός επιτρέπει μόλις 39 κατοχές να εξελιχθούν με κατάληξη αυτές τις δράσεις και δέχεται περίπου 38 πόντους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβεβαιωθεί αυτή του η αμυντική επίδοση, γιατί τα νούμερα αυτά είναι απέναντι στο σύνολο των ομάδων. Όμως δείχνει ότι σε ότι αφορά τον επιθετικό κορμό των συστημάτων της Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός έχει την ικανότητα στην άμυνα να σταθεί καλά. (Σαν γενικό κανόνα να υπολογίζετε ότι επιθετική απόδοση PPP >1 είναι καλή και αμυντική απόδοση PPP <1 είναι εξίσου καλή). Η Μπαρτσελόνα λοιπόν πετυχαίνει 1,01 PPP στην επίθεση όμως ο Ολυμπιακός δέχεται στα αντίστοιχα 0,99 στην άμυνα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι η άμυνα μας να είναι και το κλειδί της σειράς.

Παρόλα αυτά, αν επιστρέψουμε στον προηγούμενο πίνακα και δείτε την τελευταία στήλη, εκεί θα διαπιστώσετε ότι η Μπαρτσελόνα σε επίπεδο επιθετικού efficiency είναι πολύ καλύτερη σε δράσεις Putback (1.28 pts per play), Cuts (1.11 pts per play) και Pick n Pop (1.04 pts per play). Αυτό επειδή προφανώς το γνωρίζουν θα πρέπει να μας υποψιάσει για το τι λαγούς θα προσπαθήσουν να βγάλουν από το καπέλο στην σειρά. Με το δεδομένο ότι σε αυτές τις σειρές τα επιτελεία έχουν ετοιμάσει μια σειρά από νέα plays θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την κατεύθυνση που θα δώσουν και οι δύο ομάδες στο πρώτο ματς.

Τώρα σε ότι αφορά τα πρόσωπα στατιστικά ξεχώρισαν οι:

Willy Hernangomez: (13pts, 6.8rebs, 0.8ast και με 14,7 Efficiency)
Tomas Satoransky: (7.6pts, 3.4rebs, 4.4 ast και 11,3 efficiency)
Jan Vesely: (8.6pts, 4rebs, 1.5ast και 11 efficiency)
Jabari Parker: (11.2pts, 3.1reb, 0.7ast 10.4 efficiency)
Nicolas Laprovittola: (11.3pts, 1.6rebs, 3.4 ast, 9 efficiency)
Και ο Ricky Rubio 7.1pts, 2.9rebs, 3.4 ast, 10.7 efficiency)

Ειδικά ο τελευταίος, στην όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, είναι παίκτης από διαφορετικό επίπεδο και μπορεί να κρίνει την σειρά παίζοντας στο 50% της ικανότητας του.

Αυτά τα ξέρετε η μπορείτε να τα διαβάσετε και μόνοι σας οπότε περνάω στο ζουμάκι.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε / περιορίσουμε σε κάθε παίκτη:

 

Frontline

#1 Jan Vesely

Ο Τσέχος διανύει εξαιρετική χρονιά, μπορεί ο χρόνος του να έχει πέσει <20mins εδώ και δύο χρόνια, όμως αποδεικνύεται ο πλέον πολυδιάστατος ψηλός της διοργάνωσης. Σε χτυπάει στο PnR σχεδόν ¼ που θα πάρει την μπάλα, ενώ σε όλες σχεδόν τις δράσεις είναι >1 σε PPP. Αν είναι να του δώσεις κάτι, δώστου το Post Up. Δεν νομίζω ότι θα περάσει εύκολα βράδια απέναντι στην δική μας frontline, όμως είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και τεράστιας εμπειρίας. Η επιλογή του ψηλού που θα τον ματσάρει στο κλείσιμο των αγώνων ίσως να είναι νευραλγικής σημασίας.

 

#2 Willy Hernangomez


Ο Ισπανός μοιάζει λίγο σνομπ, ίσως να τα περίμενε αλλιώς πίσω στην Ισπανία, όμως είναι ένα μεγάλο κορμί που αποδίδει εξίσου εξαιρετικά στην επίθεση με τον Vesely και με εξαίρεση το Post Up είναι θετικός σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις. Μαζί με τον Τσέχο θα βάλουν σε μπελάδες την frontline μας ειδικά αν τραβηχθούν λίγο έξω και πάρουν μερικά Mid Range και Pick n Pop (στα οποία δεν διακρινόμαστε στην δική μας αμυντική συμπεριφορά). Πιστεύω ότι θα ματσάρει αρκετό χρόνο με Petrusev ή Wright.

 

#3 Jabari Parker


Κατά την γνώμη μου ο παίκτης που θα κρίνει την σειρά, καθώς δεν βλέπει κανέναν σε επιθετικό ταλέντο. Ο Jabari χτυπά κυρίως στο Catch n Shoot και σε καταστάσεις transition, cut και Pick n Pop. Δεν μπορείς να τον αφήσεις δεν σε παίρνει και να τον πολυπλησιάσεις λόγω γρήγορης κίνησης. Στατιστικά φαίνεται ότι στην close out άμυνα καλύτερα να του δώσεις Catch n Drive. Επίσης καλό θα ήταν να τον οδηγήσεις σε επιλογές PnR ή isolation όσο έχει την μπάλα, αλλά και πάλι είναι αρκετά έμπειρος για να παίξει πάνω στις αδυναμίες του. Απέναντι του όμως θα βρει τον Alec Peters (πρόβλημα!), Filip Petrusev (μπορεί να τον μαρκάρει ψηλά όχι όμως στα πόδια) και Κώστα Παπανικολάου που είναι ίσως ο καλύτερος αμυντικός στα forward και έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιους αγώνες. In Pap we trust λοιπόν! (Breaking News: Ο Παπ μένει Αθήνα με ίωση… ωραία ξεκινάμε)

 

#4 Oscar Da Silva


Ο 4ος ψηλός της Μπάρτσα, όμως καθόλου αμελητέα περίπτωση απειλεί κυρίως με putt backs. Είναι μακρύς και γρήγορος σουτάρει αξιοπρεπώς. Αν πάρει την μπάλα από κάτω κάντε φάουλ καλύτερα, σουτάρει με 62% στις βολές

 

Τώρα σε ότι αφορά τους κοντούς:

#1 Nicolas Laprovittola


Ο Νικόλας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα (θεωρώντας ότι ο Rubio δεν είναι 100% καλά). Τα κάνει όλα πολύ καλά, με εξαίρεση τις καταστάσεις που βγαίνει για να εκτελέσει από τα screen. Το ζήτημα με τον Laprovittola είναι ότι δεν μπορείς να τον αφήσεις να τελειώσει την φάση στο PnR γιατί είναι καλός, αλλά ταυτόχρονα αν τον πιέσεις βλέπει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες πάσες. Επίσης είναι εξαιρετικός στο isolation και σε σκοτώνει στο close out. Θα χρειαστεί να νιώσει πολλές φορές τους Walkup και Goss να τον πιέζουν στα όρια του foul, και πάλι όμως έχει την ικανότητα να φτιάξει για τους υπόλοιπους. Ίσως οι Canaan και Mitrou Long να τον περιορίσουν για λίγο αλλά νομίζω ότι θα περάσει τον περισσότερο χρόνο του σε στενές επαφές με Θωμά και Nigel. Αν δεν του αρέσει μπορεί να κολλήσει μια γρίπη (σαν αυτή που μεταφέρει ο Παπ στην Βαρκελώνη) και να κάτσει σπίτι του δεν θα σκάσουμε κιόλας. Και κυρίως πρέπει να προσέχουμε με τις ιώσεις.

 

#2 Thomas Satoransky


O 32χρονος Τσέχος έκανε μια καλή σεζόν 7,6pts 4.4 ast και 42% στο 3π. Θα οργανώσει και θα πιέσει πολύ στην άμυνα. Σε ότι αφορά την επίθεση, το μυαλό του θα είναι πρώτα στην πάσα και αμέσως μετά στο να τελειώσει κάποιες φάσεις στο PnR. Όπως είπαμε φέτος σουτάρει πολύ καλά (τώρα βρήκε και αυτός;) και σε καταστάσεις catch n shoot είναι αρκετά αποδοτικός. Αν πάρει την μπάλα στο close out καλύτερα να τον οδηγήσουμε σε drive ή σε συνθήκη post up. Είναι ένας αρκετά υποτιμημένος κοντός (201cm o κοντός στο μεταξύ) στα ματια των περισσοτέρων αλλά αν προσέξετε τον τρόπο που παίζει θα δείτε ένα σύγχρονο guard που σε μια ομάδα με το ταλέντο της Barcelona έχει αναλάβει το ρόλο να τους καθοδηγήσει και να τους κρατήσει ευχαριστημένους. Θα είναι μεγάλο πρόβλημα για όλα τα guard μας στην άμυνα.

 

#3 Rokas Jokubaitis


Το λιγότερο κακό για εμάς θα είναι να είναι να μείνει πολύ ώρα στο κουμάντο ο Rokas ο Jokubaitis, που παρότι είναι καλός χειριστής και δείχνει να έχει μια έφεση στο isolation και σε catch n drive. Ως δημιουργός δεν είναι κάτι εξαιρετικό και δεν τελειώνει πολύ καλά τις φάσεις σε δράση PnR ως handler, καθώς μάλλον προτιμά το isolation. Σε κατάσταση catch n shoot, παρότι δεν φέρνει πολλούς πόντους, σουτάρει φέτος από μακριά με 48,6% οπότε δεν τον θέλουμε να περιμένει να πάρει ένα στατικό σουτ. Καλύτερα ICE και να τον σπρώξουμε προς τον κροκόδειλο και τα υπόλοιπα ζώα της ζούγκλας λοιπόν. Αυτή είναι η 3η του χρονιά στην Barcelona και μοιάζει make or break. Καλό θα ήταν να μην πάρει αυτοπεποίθηση και ας έχουμε στο μυαλό μας ότι σουτάρει άσχημα από τις βολές (68%).

 

#4 Ricky Rubio

Μόνο και μόνο που το όνομα του είναι στην λίστα σε πιάνει ένα άγχος. Το παλικάρι είναι generational talent και αντικειμενικά δεν είναι για Ευρώπη. Βρίσκεται εδώ λόγω μιας κακής συγκυρίας την οποία και ελπίζουμε να ξεπεράσει σε προσωπικό επίπεδο. Στο αγωνιστικό όμως είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αν είναι καλά. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι Floor General και PnR master και η ομάδα του έχει τον Jan Vesely στο 5. Δεν συζητάμε να βάλουμε πίνακα για τον Rubio καθώς τα νούμερα για έναν τέτοιο παίκτη δεν είναι αντίστοιχα της ικανότητας και της αύρας του. Η δημιουργική του ικανότητα είναι Top και μπορεί σε λίγο χρόνο συμμετοχής να αλλάξει την ιστορία ενός ματς ενώ θα πάρει και σφυρίγματα λόγω ονόματος. Όσο λιγότερο αγωνιστεί τόσο καλύτερα για εμάς. Βέβαια στα 7 ματς που πρόφθασε να αγωνισθεί είχε 18mins που μόνο λίγο χρόνο δεν το λες. (Εκτός αν είσαι ο Σλούκας)

 

#5 Dario Brizuela


O 29χρόνος Ισπανός προϊόν της Estudiantes και της Malaga έκανε το μεγάλο άλμα στο επίπεδο της Euroleague. Αρκετά αξιόπιστος στο PnR ως Handler και σε συνθήκες catch n drive. Θα είναι παράγοντας στην σειρά; Δεν νομίζω αλλά και πάλι έχει δείξει φέτος ότι δεν θα περάσει απαρατήρητος ειδικά στην άμυνα στον όσο χρόνο θα πάρει.

 

Κλείνουμε με τους Forward

#1 Alex Abrines


O 30χρονος Ισπανός σουτάρει σταθερά για 5η χρονιά με 40%+ στο τρίποντο. Αυτό προφανώς και τον χαρακτηρίζει ως κλασικό 3 & D που θα αξιοποιηθεί σε δράσεις catch n shoot και Off screen. Όμως βλέπουμε ότι εξίσου και σε συνθήκη Isolation αλλά και στο Transition είναι πολύ επικίνδυνος. Μπορεί να μην παίρνει πολλές προσπάθειες, αλλά είναι μια σταθερή απειλή και παίκτης ρυθμού. Θεωρώ πως έχουμε τα όπλα με Παπ και McKissick να τον περιορίσουμε.

 

2# Nikola Kalinic


Άλλος ένας Νικόλας που μας φέρνει άσχημες αναμνήσεις αφού όποτε τον αντιμετωπίσαμε είχε καλές επιδόσεις απέναντι μας. Υπάρχουν ασχήμιες από τον Kalinic όπως πχ στον τελικό της Πολης το 2017 που έγραφε από τις γωνίες συνεχόμενα σουτ. Βγάζει το ψωμί του με Catch n Shoot αλλά είναι εξαιρετικός και στο PnR είτε ως Roller είτε ως Handler. Ενώ μοιάζει φέτος να έχει χάσει το χάρισμα που είχε στο Post up (αν και με εμάς ποτέ δεν ξέρεις τι θα τον πιάσει πάλι). Γενικά ο Kalinic θα παίξει ρόλο με την αμυντική του προσήλωση και την ικανότητα του στο rebound σε άμυνα και επίθεση.

Και αφού σας ζάλισα με τόση πληροφορία για τους Καταλανούς κλείνω το σημερινό κείμενο με λίγο Ολυμπιακό. Και δεν θα μακρηγορήσω.

 

Όπως θα διαπιστώσετε:

H κύρια δράση (19,9% σχεδόν 1/5 Plays) του Ολυμπιακού καταλήγει σε Catch n Shoot και αποδίδει 1,16 pts per play

Δεύτερη σε συχνότητα δράση (15,7%) είναι PnR με το χειριστή να τελειώνει ο ίδιος της φάση – απόδοση 0,91 pts per play

Τρίτη το Transition (παιχνίδι ανοικτού γηπέδου) (10,4%) – απόδοση 1,33 pts per play

Τέταρτη το Catch n Drive (επίθεση στο close out με drive) (9.9%) – απόδοση 0,88 pts per play

Και Πέμπτη τα Cuts (παιχνίδι χωρίς την μπάλα με κόψιμο προς το καλάθι) 9,3% – απόδοση 1,15 pts per play

 

Αυτές οι Τοπ 5 δράσεις τoυ Ολυμπιακού αντιπροσωπεύουν 45 περίπου κατοχές και αποδίδουν 49 πόντους κατά μέσο όρο.

Πως αποδίδει αμυντικά η Μπαρτσελόνα σε αυτές τις δράσεις;

Μόνο στην άμυνα στον χειριστή του PnR και στο Catch n Drive δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί. Αυτό σημαίνει ότι αν βγεί το flow στο επιθετικό μας παιχνίδι, τουλάχιστον για το κύριο μέρος των Plays μας, θα έχουμε σίγουρα πιθανότητες να σκοράρουμε. Δεν είναι τρομακτική η Μπαρτσελόνα στην άμυνα Laptovittola, Vesely, Rubio, Kalinic είναι 33χρ+. Θα χρειαστεί όμως να βρεθούν τα κύρια επιθετικά μας όπλα σε άνω του μετρίου κατάσταση και θα πρέπει να βάλουμε και τις βολές, που παραδοσιακά σε αυτές τις σειρές κρίνουν αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας μοιάζει ότι θα είναι μια κλειστή σειρά, ένα dogfight αντίστοιχο της προϊστορίας των δύο ομάδων. Με δεδομένη την απουσία του Παπανικολαου όπως έμαθα την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο και την αμφιβολία για την κατάσταση του Walkup οι πιθανότητες για τον Game 1 δεν είναι με το μέρος μας.

Όμως είπε ο Mark Twain “It’s not the size of the dog in the fight, it’s the size of the fight in the dog” και από αυτό έχουμε μπόλικο.

Καλή επιτυχία ΘΡΥΛΕ!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Barcelona - Olympiacos (75-77) Player Assessment

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x