Pregame vol 12: vs Virtus Bologna

ataraxias7

Look who’s back

Χαίρετε, χαίρετε! Λίγες ημέρες πριν την έλευση των Χριστουγέννων πια, ήρθε η στιγμή για το παρόν pregame, που αφορά την επανακάμψασα στην Euroleague, μετά από 14 χρόνια, Virtus Bologna. Η πάλαι ποτέ μεγάλη δύναμη του ιταλικού μπάσκετ επέστρεψε, έχοντας πάρει το εισιτήριο συμμετοχής στην φετινή Euroleague μέσω της κατάκτησης του EuroCup και φέτος φιλοδοξεί να παρουσιάσει (τουλάχιστον) αξιοπρεπή εικόνα, σε μία άκρως ανταγωνιστική χρονιά, καθώς αρκετές ομάδες αναμένεται να διεκδικούν τις πιθανότητές τους για είσοδο στην τελική οκτάδα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Ήρθε η στιγμή για την ανάλυση των Μπολονέζων, προσδεθείτε λίγο πριν την εκκίνηση του κυρίως περιεχομένου, οι προβολείς φωτίζουν το παρκέ του Red Point Guard…

Forza a PalaDozza

Με την παραμονή του Sergio Scariolo στην τεχνική ηγεσία της ομάδας – όπως αναμενόταν μετά την κατάκτηση του EuroCup -, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κινήθηκαν αρκετά ενεργά στην offseason, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τον κορμό της περασμένης αγωνιστικής χρονιάς. Οι Teodosic, Hackett, Manion, Belinelli, Weems, Shengelia, Jaiteh, Payola παρέμειναν και δίπλα τους αποκτήθηκαν οι Cordinier, LundBerg, Mickey, Οjeleye, Bako, ώστε να δημιουργηθεί μία πιο στέρεα βάση βάθους, αθλητικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά μήκος του roster.

Παρά το επίπεδο των Lundberg, Coirdinier, Mickey και τις υποσχέσεις που άφησε με την Manresa ο Bako την προηγούμενη χρονιά, ήταν αναμενόμενες οι δυσκολίες που θα προέκυπταν κατά την μετάβαση από το EuroCup στην Euroleague. Αρκετοί rookies στην εξίσωση (Ojeleye, Cordinier, Jaiteh, Weems) σε συνδυασμό με τα ολοένα και βαρύτερα πόδια των Teodosic, Hackett, Belinelli, Weems προκαλούσαν ενδιαφέρον σχετικά με το τι θα παρουσίαζε ο coach Scariolo. Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τι έχουν παρουσιάσει έως τώρα οι Μπολονέζοι σε εύρος 11 αγωνιστικών και το depth chart:

Guards: Milos Teodosic, Daniel Hackett, Alesandro Pajola, Gabriel Lundberg, Nico Mannion

Forwards: Isaiah Coirdinier, Semi Ojeleye, Kyle Weems, Marco BelInelli, Tornike Shengelia, Jordan Mickey

Bigs: Mouhammadou Jaiteh, Ishmael Bako, Awundu Abass, Gora Camara

Με εφαλτήριο την συνεπή άμυνα

Είναι εμφανές ότι η Virtus παρουσιάζει μία συνεπή αμυντική εικόνα έως τώρα, στοιχείο στο οποίο βασίζεται, ώστε να είναι ανταγωνιστική στο μέτρο του δυνατού. Το μήκος της πεντάδας Hackett, Lundberg, Ojeleye, Mickey, Jaiteh φανερώνει εν πολλοίς την κατεύθυνση του coach Scariolo στα μετόπισθεν. Ο 3&D χαρακτήρας που «αγκαλιάζει» ο Ojeleye τού ταιριάζει εξαιρετικά, το μήκος και η διάθεση του Bako στα μετόπισθεν δίνουν στοιχεία στην ρακέτα των Μπολονέζων και ο Lundberg αποτελεί ίσως τον πιο αξιόπιστο on ball αμυντικό guard της ομάδας μαζί με τον Hackett. Ενδεικτικά, το DRT της Bologna φτάνει τους 109.3 πόντους παθητικό και την 4η θέση στην σχετική λίστα.

Πρώτο μέλημα των Μπολονέζων είναι να προστατεύσουν την ρακέτα τους, γεγονός που αποδεικνύεται από τον κατά της μέσο όρο δεχόμενων προσπαθειών. Οι 35.5 προσπάθειες για σουτ 2 πόντων συνιστούν την 7η καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής. Ο συγχρονισμός των αμυντικών τους γραμμών είναι αρκετά καλός, ακόμα και σε διαστήματα που προσπαθούν να «κρύψουν» – όσο αυτό είναι εφικτό – τα πόδια των Teodosic, Belinelli, Jaiteh, Weems. Αυτό γίνεται σαφές, όταν επιλέγονται hedge outs στα όρια της παγίδας. Το μέτριο footwork του Γάλλου ψηλού – ιδίως όταν το screen στήνεται στα 7.5 με 8 μέτρα – δίνει χρόνο στην αντίπαλη επίθεση, να δράσει τάχιστα είτε με drive είτε με πάσα στις 45° με προοπτική για close out επίθεση.

Παράλληλα, η διαρκής τροφοδότηση των short posts για τους Mickey, Hackett μέσω διάφορων δράσεων (Bulldog, απλά cross screens) αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για το καλύτερο δυνατό αμυντικό transition. Εν ολίγοις, η φετινή Virtus μάς παραπέμπει σε χαρακτηριστικά gritty συνόλου, με μήκος και αρκετό hustle. Αρκούν, ωστόσο, αυτά απέναντι σε καλά παιγμένα σύνολα, με καλλιεργημένη επιθετική φιλοσοφία, βασισμένα στην ομοιογένεια και την καλή κυκλοφορία της μπάλας;

Τροφοδότηση του post, επάρκεια shooting (;)

 

Η παρουσία ενός guard, όπως είναι ο Teodosic, ενός εξωπραγματικά χαρισματικού passer αλλά και δέσμιου της ανά διαστήματα alegro νοοτροπίας του, φέρνει στο παρκέ γρήγορα διαβάσματα της αντίπαλης άμυνας και συχνά πυκνά έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, κατά βάση όταν η πίεση των αντιπάλων δεν είναι επαρκής, όντας «μάστορας» των pick ‘n’ roll συνεργασιών. Είναι χαρακτηριστικός ο μέσος όρος συμμετοχής του Σέρβου, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 15.1 λεπτά στην Euroleague (11η αγωνιστική).

Ένα από τα βασικότερα επιθετικά χαρακτηριστικά της Virtus είναι η διαρκής τροφοδότηση των mid/ short posts, προκειμένου να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι Mickey, Hackett, Shengelia. Μία χαρακτηρηστική δράση που τρέχει είναι το Bulldog (cross screen ταυτόχρονα με ball screen στην κορυφή), με στόχο να περάσει η μπάλα στον παίκτη, που έχει πλάτη στο καλάθι, πάντα με τo βλέμμα σε φτερά και γωνίες.

Αυτό που φαίνεται, προς το παρόν, να περιορίζει την επιθετική της αποδοτικότητα είναι το μέτριο ποσοστό της από την γραμμή των 6.75. Το 35% ευστοχίας σε σχετικά χαμηλό όγκο προσπαθειών ανά αγώνα (22.9) και με πιο εύστοχους τους Ojeleye, Hackett με 2.8 και 2.1 προσπάθειες, 48% και 41% τονίζει τον προαναφερθέντα προβληματισμό. Η κατάσταση των Belinelli, Weems προβληματίζει, καθώς στα χαρτιά αποτελούν δύο εκ των πιο αξιόπιστων shooters του υπάρχοντος roster, κυρίως σε off screen δράσεις στην weak side.

Επιπροσθέτως, το εμφανές κενό σε floor spacing & γενικώς spot shooting – κυρίως από τις θέσεις των ψηλών -, «σφίγγει» σημαντικά τον κλοιό των διαθέσιμων χώρων, ώστε να δράσουν ανάλογα οι guards. Καθώς οι Ojeleye, Cordinier υπολογίζονται σχεδόν αποκλειστικά για wings, η ανά διαστήματα παρατηρηθείσα στατικότητα προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την προοπτική βελτίωσης της επιθετικής λειτουργίας της Virtus.

 Είναι σαφές ότι η αναμενόμενη επάνοδος του Shengelia θα δώσει εναλλακτικές στις θέσεις των forwards, σε όρους facilitating, post up/ face up απειλής και ευελιξίας σχημάτων, όμως, το κλειδί για την συνέχεια έγκειται στην ισορροπία σχημάτων, χαρακτηριστικών και προπαντώς μεταξύ αμυντικών και επιθετικών κατοχών. Οι 3 σερί ήττες καθιστούν την ιταλική ομάδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το physical προφίλ της θα αποτελέσει πιθανότατα το κυριότερο άρμα μάχης της στο ερχόμενο ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο την προσεχή Παρασκευή.

*Πηγές:

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2022-2023/

https://basketnews.com/teams/90-virtus-segafredo-bologna.html4

https://www.euroleaguebasketball.net/euroleague/news/injury-report-round-11/

 

Encore song:

https://www.youtube.com/watch?v=6kamfHns3VU&ab_channel=VibeCollector

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

POLL: RPG Mood O Meter 09/12/2022

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d