Euroleague Season #22 Pregame #5 @ CSKA

ataraxias7

Γεια χαρά σε όλους, ηρεμήστε, χαλαρώστε, βρίσκεστε στα σίγουρα χέρια του Ataraxia για αυτήν την προεπισκόπηση της αναμέτρησης, οπότε κανένα άγχος. Στην 5η λοιπόν αγωνιστική της Ευroleague σας ενημερώνω ότι αντιμετωπίζουμε, στην έδρα της, την ομάδα του Κόκκινου Στρατού, άσχετα που δεν υπάρχει αυτός πια, και θέλουμε βέβαια να την κερδίσουμε, χωρίς να είναι απαραίτητο.

Υπάρχει πλούσια προϊστορία με την CSKA και αυτή γέρνει εις βάρος μας, με 26-16. Από την άλλη, την περασμένη δεκαετία τέσσερις από τις νίκες μας συνδυάστηκαν με τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας στην Ευroleague, τους δύο τίτλους και τους δύο τελικούς. Νίκες στον τελικό του 2012 και στους ημιτελικούς το 2013, το 2015 και το 2017, σημεία που στήριξαν το παρακάτω:

Για μια καλή χρονιά, φυλάς την νίκη εναντίον της CSKA για το Final 4

Μεγάλη Βίβλος των Μπασκετόγαυρων, Σελ. 7 παρ. 4

Αυτό βέβαια ίσχυε σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός μας συνήθως εξασφάλιζε μια καλή θέση για τα P.O. και δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει εκεί μεγαθήρια. Πλέον, μετά από 3 χρόνια εκτός οκτάδας, αυτό ίσως θα αλλάξει, καθώς αν τελικά καταφέρουμε να ξαναμπούμε θα είμαστε λογικά στα χαμηλά πατώματα και θα πρέπει να ξεπεράσουμε ομάδες σαν την “ρωσική αρκούδα” για να πάμε F4.

Ας πάμε λίγο στο παιχνίδι μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει την αντίπαλό μας αρκετά φέτος για να έχω άποψη, οπότε θα αρκεστώ σε γενικολογίες και έμμεσες προσεγγίσεις, ελπίζω σχετικά εύστοχες. Ας όψεται ο άνεμος της Μυκόνου που σήκωσε τα μυαλά του Filman και δεν κατάφερε να παραδώσει pregame. Θα με ανεχθείτε!!!

Η αρμάδα της Μόσχας είναι λοιπόν, ίσως, η καλύτερη στα χαρτιά ομάδα της διοργάνωσης και η αναμέτρηση μαζί της είναι άλλος ένας έλεγχος προόδου, μετά τα παιχνίδια με Real εντός και Barcelona εκτός. Στο παιχνίδι αυτό αναμετρώνται η καλύτερη επίθεση της Λίγκας, αυτή της CSKA με ORtg 120,3 με την καλύτερη άμυνα με DRtg 95,2*.  Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταφέρουμε να την σταματήσουμε. Από την άλλη αυτοί έχουν την δεύτερη χειρότερη άμυνα με DRtg 118,1 και εμείς μια τίμια έβδομη θέση στο ORtg με 111,4.

Αυτά τα στοιχεία ίσως διαφοροποιούνται, διότι την βρίσκουμε με αρκετές απουσίες (Milutinov, Sengelia και Grigonis). Είναι βέβαια, ενδεχομένως, κάτι που πρέπει κάθε ομάδα να αντιμετωπίσει όταν μπαίνει στο «μάτι» του Μπαρτζώκα.

Πέρα από την πλάκα, οι τραυματισμοί επηρεάζουν πολύ την αγωνιστική χρονιά, καμιά φορά κρίνουν και τίτλους. Στο παιχνίδι μας, αν και ο Nikola και ο Grigonis είναι καιρό έξω, ο Toko είχε ξεκινήσει φουριόζος και είχε πάρει στις πλάτες του την ομάδα του, όπως φαίνεται από τον παρακάτω απλό πίνακα με στατιστικά για τους 4 πρώτους αγώνες της χρονιάς.

**

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει μετά τους τραυματισμούς και ιδιαίτερα του Shengelia αντικατοπτρίστηκε ίσως στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου η CSKA κατάφερε να κερδίσει με πολλή δυσκολία και χρειάστηκε την καλύτερη εμφάνιση του Shved, από τότε που επέστρεψε, για να καταφέρει. Λογικά και με εμάς θα ανέβουν οι κατοχές για τους Clyburn και Shved, ενώ και ο Voightmann  μπορεί να αποδειχθεί κομβικός, χωρίς να μπορούμε να αδιαφορήσουμε για Lundberg και Bolomboy. Ο coach B θα πρέπει να δει πως θα αντιμετωπίσει τα δύο υπερόπλα, αν θα πάει σε βοήθειες και πως, αν θα αφήσει να πάρει προσπάθειες μόνο ένας υπολογίζοντας σε κούραση ή προβληματική λήψη αποφάσεων. Shved εσένα κοιτάω. Για αυτόν ας πούμε έχουμε 2-3 παίκτες (Walkup, Dorsey, McKissic) να τον αντιμετωπίσουν στην άμυνα, ενώ τον Clyburn ίσως μόνο τον Παπανικολάου. Με Voightmann και Bolomboy  μου φαίνεται καλύτερα ταιριάζει ο Jean-Charles, οπότε ίσως δούμε αρκετά τον “Λεβιέ” σε αυτό το ματς.

Η “αρκούδα” έχει ψηλά κορμιά και θα δοκιμαστεί αντίστοιχα η δική μας σχετική έλλειψη σε ύψος, δύναμη και αθλητικότητα, σε όλο το μήκος του ρόστερ, μόνο ο Fall και ο Παπανικολάου στις θέσεις τους θεωρούνται ψηλοί και δυνατά κορμιά, ίσως και ο Sasha πλέον. Θα πρέπει να δούμε και την επιρροή που θα έχει η προσθήκη του Kenneth “Manimal” Faried, o οποίος αν είναι σε καλή κατάσταση φέρνει ένα πακέτο αθλητικότητας πρωτόγνωρο για την Ευroleague, δηλαδή μπορεί να μοιράζει από το πουθενά 3-5 τάπες τον αγώνα, να καθαρίζει τα rebs, αλλά και στην επίθεση με pnr ή/και «follow» (putbacks για τα αδαή νεούδια, χεχεχε) να κατεβάζει τις στεφάνες με τα καρφώματά του. Θα δούμε πόσο έχει προσαρμοστεί. Και ναι, θα δούμε πως θα αντιμετωπίσει το δικό μας θηρίο αθλητικότητας, τον αδηφάγο Hassan Martin. Μια μπουκιά θα τον κάνει, στοιχηματίζω.

Στην επίθεση περιμένουμε να δούμε την γνωστή κινητικότητα και κυκλοφορία της ομάδας, ακόμα και πριν την έναρξη του εισαγωγικού παιχνιδιού για να βάλει σε κίνηση την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει ευκαιρίες που αποκρυπτογραφούν οι guards μας κυρίως, αλλά και παιδιά όπως ο Sasha, ο Παπ και ο Fall. Ειδικά ο Fall, ελλείψει Milu, ίσως ποστάρει αρκετά, είτε για να προσπαθήσει να τελειώσει ο ίδιος είτε για να δώσει στο κόψιμο κάποιου παίκτη ή να δει το πιθανό double team. Αρχίζει βέβαια να γίνεται εμφανές ότι δεν έχει τα πόδια ή την τεχνική για να πάει βόλτα μέχρι την στεφάνη τον αντίπαλό του, οπότε ίσως θα πρέπει να βρούμε τρόπο να παίρνει την μπάλα ήδη αρκετά κοντά στο καλάθι. Η CSKA έχει αθλητές που ειδικεύονται ή παίζουν καλά στην άμυνα, ο Hachett, o Kurbanov, ο Clyburn, οι υπόλοιποι εκτός του Shved δεν αμελούν καθόλου τα αμυντικά καθήκοντα και είναι αρκετά δουλεμένη τακτικά. Έχουν κορμιά και μακριά χέρια που μπαίνουν στις διαδρομές της πάσας και μπορούν να μας στερήσουν την κυκλοφορία. Υπολογίζω ότι θα χρειαστεί μεγάλο παιχνίδι από τον Vezenkov για να ανοίξουν οι χώροι και θα στοιχηματίσω, αλήθεια αυτή την φορά, ότι ο Sasha θα έχει ένα πολύ καλό απόγευμα.

Γενικά πάντως,υπολογίζω ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο midrange, και αμυντικά και επιθετικά.

Κλείνοντας, προφανώς βλέπω ότι το παιχνίδι είναι δύσκολο, επίσης ότι δεν είναι από τα do or die της χρονιάς, αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα ότι η ομάδα είναι σε καλό φεγγάρι, αρχίζει και πιστεύει στον εαυτό της και μπορεί να κάνει ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στην Μόσχα. Η εμφάνιση στην έδρα της Barcelona ήταν ενθαρρυντική, θέλω να έχει συνέχεια, η οποία να συνδυαστεί με νίκη, που θα είναι μια δήλωση προθέσεων για την υπόλοιπη χρονιά, δηλαδή ότι:

 

«ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΜΑΓΚΕΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΚΡΥΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ»

 

*(https://basketball.realgm.com/international/league/1/Euroleague/team-stats/2022/Advanced_Stats/Team_Totals/drtg/asc).

**(https://www.euroleague.net/competition/teams/showteam?clubcode=CSK&seasoncode=E2021#!stats )

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Encore: Changes

Καλησπέρα σε όλους! Άλλο ένα παιχνίδι με την CSKA, για το οποίο […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d