Έπρεπε να φτάσουμε τέλη Σεπτέμβρη, στο πρώτο Σαββατοκύριακο που δεν είχε κυκλωθεί από τους ειδήμονες ως “hoοοld”, για να κλειδώσει το ερυθρόλευκο roster και να ανακοινωθεί ο εκλεκτός της διοίκησης και του coach B το τελευταίο κομμάτι του φετινού πάζλ. Και το όνομα αυτού Ignas Brazdeikis. Ο 24χρονος Λιθουανο-Καναδός Guard / Forward, που γνωρίσαμε κυρίως από την παρουσία του στην Zalgiris και την Εθνική Λιθουανίας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, έκανε την έκπληξη και πήγε στην Κύπρο με την Zalgiris για το τουρνουά “Νεόφυτος Χανδριώτης”, αλλά τελικά επέστρεψε στην Αθήνα με τον Ολυμπιακό και με συμβόλαιο 3 ετών. Πριν πούμε λίγα λόγια για αυτόν να σχολιάσω ότι η φετινή Off Season 2023 θα γίνει αντικείμενο σχολιασμού για πολλά χρόνια στην ερυθρόλευκη κοινότητα και ο λόγος δεν είναι τόσο η απόκτηση του Iggy όσο οι πλάνες που έπεσε η διοίκηση και ο coach B, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν από πολλούς.
Οι Πλάνες
#1 Η εκτίμηση ότι ο Sasha δεν θα πάει στο ΝΒΑ
Το γνωρίζαμε όλοι ότι μετά από 2 σερί χρονιές τέτοιας απόδοσης και στην ηλικία που βρίσκεται ο Sasha– δεν μένει παίκτης στην Ευρώπη. Και δεν ήταν ζήτημα οικονομικό όσο prestige, καθώς όποιο παιδί έπαιξε ή παίζει ή θα παίξει μπάσκετ – ονειρεύεται το ΝΒΑ. Στον Ολυμπιακό όχι μόνο αγνόησαν την πραγματικότητα αλλά αποδείχθηκαν και ανέτοιμοι για να καλύψουν το κενό του. Και όντως, ίσως ο παίκτης να έδειχνε θετικός στο να μείνει και να του έγινε εξωπραγματική για τα δεδομένα μας οικονομική πρόταση, αλλά η αφέλεια της ομάδας ήταν επική. Εν τέλει με την είδηση της αποχώρησης ενεργοποιήθηκε το Plan B και, αφότου μας έπαιξε ο Mirotic με τις ψεύτικες υποσχέσεις του (όπως και την μισή Ευρώπη), προστρέξαμε στο Plan C και μείναμε με το Sikma στο χέρι. Ο οποίος δεν είναι ούτε ξοφλημένος, ούτε κακός παίκτης, αλλά η σύγκριση του με τους δύο προαναφερθέντες τον αδικεί και απογοητεύει. Long story short, το ενδεχόμενο να χάσεις τον μονόκερώ σου θα έπρεπε να έχει αναλυθεί εγκαίρως και να έχουμε προετοιμαστεί ανάλογα.
#2 Ο Σλούκας θα μείνει στο τέλος
Εδώ αν γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Οι πάντες γνώριζαν για την τοξική σχέση Σλούκα και Μπαρτζώκα, η οποία ήταν ζήτημα ετών και σαράκι για το εσωτερικό της ομάδας. Εμείς στο RPG είχε τύχει να βρεθούμε μαζί του και είχαμε ακούσει με τα αυτιά μας το τι έλεγε ο ίδιος και ο κύκλος του για τον coach B. Αν θέλουν οι παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις ας αποκαλύψουν τα όσα ελέχθησαν για να μάθουν όλοι τι μέρος του λόγου ήταν ο “Κος” Σλούκας και πόσο “δεμένος” ήταν με την ομάδα. Ήταν κοινό μυστικό ότι η σχέση αυτή ήταν προβληματική, με ευθύνη και των δύο μερών, αλλά στο τέλος της ημέρας αποφασίζει ένας, και αυτός είναι ο προπονητής. Από την στιγμή που υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προπονητή από την διοίκηση, τότε ο κάθε παίκτης οφείλει να προσαρμοστεί στα θέλω του. Ο Σλούκας ούτε ήθελε ούτε προσπάθησε, αντιθέτως έκανε την ζωή της ομάδας δύσκολη σε κάθε ευκαιρία με τις δηλώσεις και πράξεις του, και το χειρότερο δεν ήταν συγκεντρωμένος στους στόχους της! Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα όσα αποκάλυψε στην συνέντευξη του ο Walkup στον Urbonas και στο Podcast του Basketnews. Όταν λοιπόν στον Ολυμπιακό περίμεναν ότι ο Σλούκας θα παραμείνει… ο παίκτης είχε ήδη συμφωνήσει με την Fenerbahce για να φύγει. Και όταν του έστρωσε ο ΠΟΑ τα 9Μ παράτησε τους Τούρκους σύξυλους “και το δεύτερο του σπίτι” και πήγε εκεί που πάντοτε τον εκτιμούσαν (το γιατί το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε). Στον Ολυμπιακό βρέθηκαν και εδώ απροετοίμαστοι, όσο και αν κάποιοι πούλησαν προς τα έξω ότι ο Ολυμπιακός τον έκοψε μετά την 4ωρη συνάντηση. Ο Σλούκας πέτυχε να δημιουργήσει τριβές στον ερυθρόλευκο κόσμο έχοντας ήδη υπογράψει στον ΠΟΑ.
#3 Θέλουν όλοι να έρθουν εδώ!
Αγαπημένο τσιτάτο, που αναπαράχθηκε από όλους τους κύκλους της διοίκησης και σε όλες τις εντάσεις και συχνότητες. Το γιατί κάποιος μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο, όταν δεν αποδεικνύεται από μεταγραφές παικτών πρώτης γραμμής εδώ και πολλά χρόνια, θα μπορούσε να είναι αντικείμενο ξεχωριστής και μεγάλης συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει μια στιγμή που νιώθεις ότι η διοικητική αλαζονεία οδηγεί το καράβι σε τρικυμία είναι αυτή. Κανένας οργανισμός στην Ευρώπη δεν μπορεί να νιώθει έτσι, ακόμα και τα οικονομικά και αθλητικά μεγαθήρια. Στον επαγγελματικό αθλητισμό όλα είναι ρευστά και μόνο όταν ακριβοπληρώνεις μπορείς να θεωρείς ότι θα αγοράσεις αξία. Καλώς ή κακώς έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά παντού και δεν θα αποτελέσει εξαίρεση εδώ. Δυστυχώς στον Ολυμπιακό μοιάζει να το πίστεψαν και ίσως και να το πιστεύουν ακόμα. Η επιστροφή των Milutinov και Goss έριξε νερό στον μύλο αυτής της λανθασμένης πεποίθησης.
Τα ψέματα
#4 Οι ΝΒΑερς και το σώτο του μεγάλου παίκτου
Οι πλάνες οδήγησαν σε μια περίοδο αναζήτησης και αναδιαμόρφωσης του αρχικού πλάνου. Το εύκολο αφήγημα ήταν “δεν πειράζει που χάσαμε τους δύο καλύτερους μας παίκτες, λεφτά υπάρχουν και θα φέρουμε από το ΝΒΑ”. Και αυτό ήταν και που άνοιξε την όρεξη και τον ασκό του Αιόλου των φημών για σπουδαίο παίκτη, από την αγορά των free agents του ΝΒΑ. Φυσικά δεν ήταν καν φήμη αφού ο ίδιος ο Coach B πρόσφατα είπε σε δηλώσεις του ότι “υπάρχει short list 3-4 παικτών από το ΝΒΑ που τσεκάρουμε και θα κινηθούμε”. Τα ονόματα των Kendrick Nunn και Terence Davis βγήκαν σε δημοσιεύματα και πρέπει να θεωρούμε και δεδομένο ότι τους έγιναν οικονομικές προτάσεις. Εν τέλει η ομάδα έφαγε τα μούτρα της και εφθάρη επικοινωνιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τέλη Σεπτέμβρη ψώνισε ΝΒΑερ από… την Λιθουανία. Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τον μεγάλο παίκτη που θα έφερνε η ομάδα, και θα αντικαταστούσε έναν εκ των super star της Vezenkov ή Σλούκα, κατάφερε να απογοητεύσει τον κόσμο της καθώς κανείς εκ των Milutinov, Goss, Sikma, Τανούλη και Brazdeikis δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτού του επιπέδου.
#5 Δεν ασχολούμαστε με παίκτες που έχουν συμβόλαιο
Το μεγάλο όμως κάζο έγινε με την περίπτωση Mike James, η οποία κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πως προέκυψε αλλά ήταν υπαρκτή ιστορία και, με εξαίρεση κάτι τουιτερικές γελοιότητες τύπου «Ηοοold», δημιούργησε υψηλές προσδοκίες και αγωνία για όλους μας. Η διοίκηση πίστεψε ότι ο James θα λύσει το συμβόλαιο του και θα έρθει στην αγκαλιά της (γιατί μην το ξεχνάμε όλοι σε εμάς θέλουν να έρθουν) και περίμενε άσκοπα, με τις εβδομάδες να περνούν. Κι όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με τον κόσμο να ρωτάει καθημερινά τους δημοσιογράφους “πότε θα υπογράψει ρε παιδιά ο Mike;” η ΚΑΕ έτρεξε να μας ενημερώσει ότι δεν ασχολείται με παίκτες που έχουν συμβόλαιο. Κίνηση για να προστατευτεί και νομικά, αλλά και για να κρύψει τις όποιες συζητήσεις γίνονταν στο παρασκήνιο. Τακτικά πολύ σωστή κίνηση (αφού είχε ήδη καεί με τα προγενέστερα), αλλά έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και κατέληξε όχι μόνο να ασχοληθεί με παίκτη με συμβόλαιο αλλά και να πληρώσει και buy out γι’ αυτόν. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό η Monaco στο τέλος κράτησε τον James και τουιτάρει σε τακτά χρονικά διαστήματα τρολάροντας τους φίλους του Ολυμπιακού. Από όπου και να το πιάσεις φιάσκο δηλαδή. Και χωρίς αστέρα και ανακόλουθοι με όσα είπαν και πληρώσαμε buy out για τον (ελεύθερο ως 20 Ιούλη) ΛιθουαNBAer και μας πήραν στο μεζέ.
Τι έγινε τελικά; (Και αυτό είναι δική μου εκτίμηση και όχι ρεπορτάζ αυτό ας το κάνουν όσοι βιοπορίζονται από αυτό). Η Zalgiris προσπαθούσε να ξεφορτωθεί τον Brazdeikis, ο οποίος είχε τοξική σχέση με τον προπονητή και συμπαίκτες του (κάτι μου θυμίζει τώρα αυτό…). Ο ατζέντης του τον πρότεινε αρχές Ιουλίου σε διάφορες ομάδες, ανάμεσα τους και σε εμάς και τον περάσαμε χωρίς να ασχοληθούμε. Αφού όλοι σε εμάς θέλουν να έρθουν σιγά μην πληρώσουμε και buy out, άσε που θα φέρουμε ή James ή παιχταρά από το ΝΒΑ! Και αφότου φάγαμε τα μούτρα μας ποικιλοτρόπως επιστρέψαμε στην περίπτωση του και μάλιστα τον υπογράψαμε, ενδεχομένως και ακριβά, με την ψυχή στο στόμα εν όψει Super Cup. Η πραγματικότητα ήταν σκληρή, καθώς τα χρήματα που διαθέταμε και ο περιορισμός των διαβατηρίων έκαναν τον σχεδιασμό πολύ δύσκολη άσκηση. Οι ΝΒΑερς ζήτησαν το κασέ τους, όσο περίμεναν για να βρουν συμβόλαιο απέναντι, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Τι να κάνουμε που Nunn και Davis παίρνουν $4-5Μ μεικτά τον χρόνο άρα $2-2,5Μ καθαρά; Αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν και έτσι βρεθήκαμε από μια ομάδα με 2 πολύ ακριβά συμβόλαια των 2Μ (Σλούκας 1.8Μ και Vezenkov 2.1M) για τα δικά μας δεδομένα, με 4 των (0.8Μ – 1.2Μ). Εξορθολογισμός, αναδιανομή πόρων πείτε το όπως θέλετε, αλλά με ίδιο πάνω κάτω budget.
Αυτό δεν είναι κατηγορία για κανέναν, αφού τόσα μπορούν τόσα δίνουν και εγώ προσωπικά είμαι ευγνώμων που υπάρχουν κάποιοι που χρηματοδοτούν μια ζημιογόνα επιχείρηση, την ομάδα μου, για να ασχολούμαι και να κάνω το κέφι μου. Όπως ούτε θα εθελοτυφλώ, ούτε θα κάνω το άσπρο μαύρο, για να ταΐσω το οπαδικό μου EGO.
Στο κάτω κάτω ούτε έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία όποιος ξοδεύει αλόγιστα ούτε και συμβαίνει βάσει αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα όμως, το να φτάνεις στην πηγή και να μην πίνεις νερό και να λες μετά «ναι αλλά εμείς το κάναμε με λιγότερα χρήματα» μπορεί να τρέφει μια ματαιοδοξία για κάποιους, αλλά δεν γεμίζει με βαρύτιμα τρόπαια την τροπαιοθήκη της ομάδας. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι λοιπόν και προχωράμε.
Πως κρίνεται λοιπόν η στελέχωση;
Με μια πρώτη σκέψη προβληματική, αλλά με προοπτική να γίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ποιος την χρεώνεται; O Coach B. Ποιος είναι αρμόδιος να κάνει αυτό το ρόστερ λειτουργικό; O ίδιος. Τον πιστεύουμε; Εγώ ναι. Πάμε παρακάτω.
Τι ομάδα φτιάξαμε;
Ένα 1st Unit που θα μοιάζει με το περσινό, αντικαθιστώντας τον Vezenkov με τον Peters.
(Walkup, Canaan, Παπανικολάου, Peters, Fall)
Και ένα εξίσου ισχυρό, αλλά πολύ διαφορετικό 2nd Unit, που θεωρητικά μπορεί να τρέξει πολύ καλά μετά το αμυντικό rebound το γήπεδο και να δουλέψει με διαρκή κίνηση και cuts στο set.
(Goss, Brazdeikis, McKissik, Sikma, Milutinov)
Η 12αδα θα κλείνει στην Ευρώπη με Λαρεντζάκη και Λούντζη, ενώ στην Ελλάδα θα έχει βοήθεια και από τους Papas, Τανούλη, Τσάμη και Abozi.
Ποσοτικά μοιάζει να είμαστε εντάξει, με εξαίρεση τους 4 μόλις ψηλούς πρώτης γραμμής (αφού ο Τανούλης θα χρειαστεί καιρό για να είναι χρήσιμος).
Τα σχήματα που θα βγουν ειδικά στην Euroleague είναι αρκετά ιντριγκαδόρικα και στην Ελλάδα μοιάζουν να μπορούν να διατηρήσουν τα σκήπτρα του Πρωταθλητή.
Αμυντικά η ομάδα θα είναι μάλλον καλύτερη, αφού οι Σλούκας και Vezenkov δεν ήταν πολύ ικανοί στα αμυντικά τους καθήκοντα, ενώ ο Bolomboy απεδείχθει αδιάφορος και ο Black επιρρεπής στα φάουλ. Ενώ η εκτίμηση μας σήμερα είναι ότι οι Goss και ο Milutinov, και λιγότερο οι Sikma και Brazdeikis, θα βοηθήσουν αρκετά σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση ποιοτικά είμαστε κατώτεροι από πέρυσι, αφού δεν υπάρχει σε αυτό το ρόστερ ούτε Go to Guy / Scorer ούτε αξιόπιστο μακρινό σούτ εκτός από τους Peters και Παπανικολάου. Όμως υπάρχει σταθερή ποιότητα σε θέσεις 1 & 5 (Walkup, Goss – Fall, Milutinov), που γύρω της θα στηθεί το υπόλοιπο οικοδόμημα και αρκετά εργαλεία στους forward, που δημιουργούν μια σημαντική βάση για κάτι στέρεο. Εκεί που θα χρειαστεί να γίνει δουλειά είναι στο να ενταχθεί σύντομα ο Brazdeikis στο σύστημα της ομάδας, με ένα ρόλο που θα αξιοποιήσει τα σημαντικά αθλητικά του προσόντα.
Αν περιμένετε ότι ο Λιθουανός θα γράφει έξω από τα 6.75μ ή ότι θα θέλξει στο ISO μάλλον θα απογοητευτείτε. Η ικανότητα του στον χειρισμό και το πακέτο μέγεθος – αθλητικότητα είναι κάτι που μας έλειπε και είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Όμως δεν θα είναι αξιόπιστη απειλή από μακριά και δεν είναι χαρισματικός σκόρερ, όπως θεωρώ ότι χρειαζόταν αυτό το roster. Μπορεί να τον εξελίξει ο coach B και να γίνει καλύτερος; Mάγος δεν είμαι, θα το δούμε. Προβλέπω πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο και για την ομάδα να ηγηθεί, μέχρι να ενταχθεί η κίνηση του στο ήδη υπάρχον flow και αυτό θα χρειαστεί παιχνίδια και καιρό, αφού μόλις ήρθε. Kαι επειδή σας γράφουν και σας λένε διάφοροι – διάφορα με στόμφο και ύφος 1.000 καρδιναλίων για το τι κάνει καλά βλέποντας 3λεπτά highlight – εγώ αυτό που θα κάνω είναι να σας παραθέσω το στατιστικό του profile ανά τύπο παιχνιδιού στην Zalgiris, όπως το κατέγραψε πέρυσι το Instat σε Επίθεση και Άμυνα και τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ.
Αυτό ήταν το RPG Daily 12+1, περισσότερα τις επόμενες ημέρες και με το βλέμμα στραμμένο στο Super Cup, που θα κυρρήξει και επισήμως την έναρξη της περιόδου.
Να προσέχετε όποιους αγαπάτε και να φροντίζετε όσους έχουν την ανάγκη σας.