Encore: Pure massacre

Jon Tsakos

Στην επιστροφή στην αγωνιστική δράση στα λημέρια της Euroleague για την 21η πρώτη αγωνιστική της κορωνοϊού επιτρέποντος, η οποία σηματοδοτήθηκε από την άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της οικοδέσποινας Fenerbahce απέναντι στον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό, το τελικό 94-80 υπέρ της τουρκικής ομάδας την στέλνει στις παρυφές της οκτάδας με 8-10 πίσω από τις Efes, Villeurbanne, με την ελληνική ομάδα να μένει τρίτη με 12-6. 58 πόντοι στο δεύτερο ημίχρονο για την ομάδα του coach Djordjevic (απόντες οι De Colo, Vesely λόγω τραυματισμών), προκαλώντας «αμυντικό μακελειό» σε ένα από τα καλύτερα αμυντικά σύνολα της χρονιάς. Λίγο πριν προχωρήσουμε με την ανάλυση των όσων κρατήσαμε από τον αγώνα, ας τονίσουμε την επίδραση που ασκούν τα κρούσματα κορωνοϊού στις ομάδες, ιδίως όταν ο αριθμός τους ξεφεύγει, με αποτέλεσμα οι παίκτες να χάνουν προπονήσεις, αγωνιστικό ρυθμό και επαρκή ετοιμότητα.

Ως προς την ανάλυση των ομάδων, επειδή έχουμε αναφερθεί στα του Ολυμπιακού στο παρελθόν (εδώ https://redpointguard.com/archives/27961 και εδώ https://redpointguard.com/archives/28312 οι σχετικοί σύνδεσμοι), θα σκιαγραφίσουμε το προφίλ της Fenerbahce.

Fenerbahce

Οι Τούρκοι αποτελούν ένα από τα πιο αμφιθυμικά σύνολα της φετινής Euroleague. Βάσει υλικού και βάθους πολλοί περίμεναν βέβαιη πορεία εντός οκτάδας, με καλό πλασάρισμα εντός αυτής. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους, έως ώρας, προκαλούν περισσότερο επιφυλάξεις παρά βεβαιότητες για την από εδώ και πέρα πορεία τους. H απουσία του κινητήριου διδύμου De ColoVesely αποτελεί κρίσιμο γρίφο προς επίλυση, καθιστώντας την αξιοποίηση του roster επιτακτικά αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των play offs.

Ο coach Djordjevic επιλέγει συχνά ψηλά σχήματα, έχοντας παράλληλα τους Vesely, Booker στις θέσεις των ψηλών και τον Pierre ως SF επιθετικά (πολύ συνηθισμένα τα <cross screens> του point guard της πεντάδας για τον Καναδό forward, ώστε να «παίξει» στο <short post> ως passer ή ως απειλή για το καλάθι), δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των <mid/short post> σημείων είτε με στόχο το εκάστοτε mismatch είτε το <inside out game> για εύρεση καλών σουτ, με κύριο πυλώνα επιθετικών συνεργασιών (<zipper> σε <mid pick ‘n’ roll> ή <pick ‘n’ pop. με τον Booker ως stretch απειλή, <horns flare> για τον guard) να αποτελεί το δίδυμο De ColoVesely. Βάσει στατιστικών η Fenerbahce πετυχαίνει 108. πόντους ανά 100 κατοχές, ούσα 9η στην σχετική λίστα.

Στην άμυνα οι «κυανοκίτρινοι» έχουν ως πρώτο στόχο την προστασία του ζωγραφιστού, ποντάροντας πολλά στις ψηλές πεντάδες που αναφέραμε πριν και στην συνέπεια των παικτών της πρώτης αμυντικής γραμμής. Οι Henry, Hazer αναλαμβάνουν το μαρκάρισμα των αντίπαλων guards, όντας πολύ ενεργοί στην πίεση της μπάλας τόσο σε <on ball> όσο και σε <off screen> δράσεις (3.75% stl% o Αμερικανός, 3.72% o Tούρκος κατά μέσο όρο). Ο Vesely σε πολλές περιπτώσεις είναι ο αμυντικός συντονιστής, συνεισφέροντας με τις καίριες τοποθετήσεις και το μεγάλο άνοιγμα χεριών του από την περιοχή του <short post> και πάνω, ενώ ο Pierre κρίνεται και εδώ καταλυτικός, καθώς η αμυντική προσήλωση και η δύναμη του κορμού του, τον βοηθούν να αμύνεται συχνά απέναντι στους ψηλούς, παίζοντας είτε 4/4 είτε 3/4, αποτρέποντας έτσι το οποιοδήποτε κατά του mismatch.

Εντούτοις, αυτό αποφέρει συχνά και υψηλό αριθμό σουτ τριών πόντων. Οι 28 προσπάθειες για τρεις που δέχεται κατά μέσο όρο τής δίνουν την 1η θέση στην σχετική λίστα, αλλά το παθητικό του 33.4% της δίνουν την 3η θέση στην αντίστοιχη λίστα, πίσω μόνο από Unics και Ολυμπιακό.

Πρώτο ημίχρονο: μουδιασμένο ξεκίνημα και 36-39

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στην αρχή της αναμέτρησης με τους Henry, Hazer, Pierre, Polonara, Duverioglu και οι φιλοξενούμενοι με την συνηθισμένη τους πεντάδα Walkup, Dorsey, Παπανικολάου, Vezenkov, Fall. Ήταν σαφές πως μέχρι τα μέσα της 1ης περιόδου οι δύο ομάδες πήγαιναν πιο συντηρητικά σε επίπεδο ρυθμού και ταχύτητας τις επιθέσεις τους, καθώς με την αποχή από τα αγωνιστικά δρώμενα, που διήρκησε 20 περίπου ημέρες, θα ήταν οξύμωρο να βλέπαμε υψηλές εντάσεις.

Η τουρκική ομάδα με το jumpball σχεδόν κατευθύνθηκε επιθετικά με άξονα το συνηθισμένο <zipper to mid pick ‘n’ roll>, ώστε να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιθετικής ροής στο αμυντικό μισό των Πειραιωτών. Οι φιλοξενούμενοι, αντίθετα, πιστοί στην τάση του <staggered hand off> ως εισαγωγική δράση, άρχισαν σταδιακά να βρίσκουν στήριγμα στο mid post, καθώς ο Vezenkov εκμεταλλευόταν την αλλαγή στο μαρκάρισμα των on ball συνεργασιών, παίζοντας υποδειγματικά απέναντι στον Henry, όπως θα δούμε στην ακόλουθη φάση. Η βοήθεια του Duverioglu είναι αργή από την baseline, ο Fall «κόβει» εξαιρετικά στην ρακέτα και το καλάθι είναι γεγονός.

Παρά το αρχικό 11-17 έως το πέρας του 1ου δεκαλέπτου, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι χαρακτηριστικά αργές επιστροφές, κατά την διάρκεια του αμυντικού transition, είχαν ως αποτέλεσμα 12 πόντους παθητικό, με την Fener να σκοράρει, σαν σε προπονητικό διπλό. Στην φάση που θα δείξουμε, ο Pierre ως χειριστής κατεβάζει την μπάλα, ο Polonara έχει ήδη πάρει θέση κοντά στο καλάθι, σκοράροντας άκοπα και στην επόμενη ο Ιταλός PF βρίσκει και πάλι σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα, ευστοχώντας σε ελεύθερο σουτ για τρεις μετά την πάσα του Henry.

Η είσοδος των Σλούκα, Πρίντεζη, McKissic (ο Walkup είχε ήδη χρεωθεί με 2 fouls) προσέφερε καλύτερες προϋποθέσεις στο επιθετικό μισό στους Πειραιώτες, τόσο υπό την απειλή της τροφοδότησης στον PF του Ολυμπιακού στα πρώτα 8 -10 δευτερόλεπτα όσο και υπό αυτήν του pull up σουτ στα ball screens για τον δεύτερο, πηγαίνοντας στην ανάπαυλα με το υπέρ τους 36-39.

Στο 2ο δεκάλεπτο και με τον coach Μπαρτζώκα να έχει αποβληθεί, οι γηπεδούχοι άρχισαν να ισορροπούν, παίρνοντας προβάδισμα, εκμεταλλευόμενοι το σχήμα των φιλοξενούμενων με τρία guards στην πεντάδα, παρατάσσοντας τους Henry, Guduric, Pierre, με τον Καναδό να λειτουργεί άριστα ως πόλος απειλής από το σημείο του mid post απέναντι στον κατά συνθήκη αντίπαλό του, δείχνοντας για πολλοστή φορά εξαιρετικό footwork και αντίληψη. Στο παρακάτω στιγμιότυπο, ενώ θεωρητικά πηγαίνει στο αδύναμό του χέρι τον Λαρεντζάκη κοντά στο ημικύκλιο του καλαθιού, διαβάζει υποδειγματικά το αναιμικό double team του Martin, τροφοδοτεί τον Booker για το εύκολο lay up.

Δεύτερο ημίχρονο: 30 πόντοι παθητικό αρχικά, 28 στην συνέχεια…

Στην επανάληψη οι «κυανοκίτρινοι» ήταν αρκετά ταχείς στις επιλογές πάσας τους, «τιμωρώντας» κάθε λάθος στην ομαδική άμυνα των «ερυθρολεύκων», όπως στο ακόλουθο στιγμιότυπο. Ο Henry διαβάζει την κακή αμυντική στάση του Παπανικολάου (γυρισμένη πλάτη στον προσωπικό του αντίπαλο), τροφοδοτεί τον Hazer στην γωνία και ευστοχεί για τρεις.

Με τον McKissic να χάνει το υπόλοιπο του ματς λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο, ο Ολυμπιακός δεδομένα θα μοίραζε τα λεπτά στους Παπανικολάου, Dorsey. Αμυντικά η ένταση σταδιακά έπεφτε, στοιχείο που αποτυπωνόταν σε απλές συνθήκες <drive ‘n’ kick>, με κύριο εκφραστή τον Henry, όπως στην ακόλουθη φάση. O Henry μετά την αριστερή ντρίμπλα, πασάρει στο pop του Booker, εκείνος παίζει δεξιά τον Fall, o Vezenkov λανθασμένα πηγαίνει για overhelp σε μία τελειωμένη φάση, ο Αμερικανός πασάρει στον ελεύθερο Polonara και τρίποντο.

Παρά το 50-52 περίπου τριάμισι λεπτά για το πέρας της 3ης περιόδου και τα έως τότε καλά επιθετικά διαβάσματα σε συνθήκες close out με βασικό εκφραστή τον Vezenkov, οι λανθασμένες αμυντικές τοποθετήσεις των παικτών του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν, δίνοντας προκλητικά ελεύθερα σουτ σε εκείνους της Fener, προμηνύοντας δύσκολη 4η περίοδο. Παρακάτω ο Booker δίχως πίεση πασάρει από το αριστερό mid post στον Pierre στην κορυφή, οι Παπανικολάου, Dorsey μπερδεύονται για το ποιος μαρκάρει τον Καναδό και 53-52.

 

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα η επιλογή της Fener για <spain pick ‘n’ rolls> στον κεντρικό άξονα και τα baseline drives του Pierre δημιουργούσαν συνεχώς ρήγματα και γωνία πάσας με την weakside, προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο την αμυντική κατάρρευση των φιλοξενούμενων, οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν παρά ελάχιστα τα διαθέσιμα fouls, ώστε να «παγώσουν» στοιχειωδώς την επιθετική ροή των γηπεδούχων. Στην τελευταία φάση της σημερινής ανάλυσης ο Pierre πασάρει ανενόχλητα στον Floyd, o Πρίντεζης μένει πολύ μακριά από τον Birsen στην αριστερή του γωνία, ο Floyd πολύ ψύχραιμα βλέπει την πάσα στον Τούρκο forward, ο οποίος ευστοχεί για τρεις.

Καθοριστικός παράγοντας στο άνοιγμα της διαφοράς διετέλεσαν τα λάθη των Πειραιωτών, οι οποίοι έφτασαν τα 17 έναντι 12 της Fener -7 είχε μόνο ο Dorsey-, έχοντας 23 πόντους παθητικό από λάθη και 21 πόντους στο transition έως το φινάλε της αναμέτρησης. Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν εν πολλοίς και το τελικό score, εξ ου και το κομμάτι που επιλέχθηκε για την εν λόγω ανάρτηση.

Εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, την επόμενη αγωνιστική η Fenerbahce θα υποδεχθεί την Zalgiris στην Ulker Sports Arena, ενώ ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί από την Maccabi στο Menora Mivtachim Arena, με αμφότερους αγώνες να διεξάγονται στις 20/1.

Το boxscore της αναμέτρησης:

 

Τα στατιστικά που αναφέρονται στο παρόν κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου.

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATSNov21/ELTMABBV

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Aperitif Season 2, Ep.14 - "Η εκτόξευση μπορει να περιμένει"

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x