Remember my name, ‘cause I’m coming home, είναι ένας εκ των στίχων του “Coming home” των Sons of Apollo. Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής της Euroleague, η Zenit απεδείχθη αφιλόξενη απέναντι στην Olimpia Milano, εν τη απουσία του Μήτογλου, επικρατώντας, οριακά, με 74-70. Αυτή ήταν η πέμπτη σερί νίκη, η οποία πιστοποιεί την αγωνιστική της βελτίωση, εν αντιθέσει με την Olimpia που ηττήθηκε για δεύτερη σερί φορά, έχοντας αμφότερες ίδιο ρεκόρ (8-3). Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του αγώνα, ας ρίξουμε μία ματιά στα πεπραγμένα των δύο ομάδων.
Το προφίλ των μονομάχων
Λόγω του ότι έχουμε αναφερθεί εκτενώς στα της Zenit (https://redpointguard.com/archives/28535), στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε κατά βάση την Olimpia Milano. Η ομάδα του coach Messina με σαφώς βελτιωμένο το αθλητικό της υπόβαθρο σε backcourt (Hall, Grant) και frontline (Μήτογλου), συνεχίζει στο πετυχημένο επιθετικό της μοτίβο, που αφορά στο μεγαλύτερο βάθος του συνεργασίες 2-2 και 3-3, με κύριο άξονα το <pick ‘n’ roll>/<pick ‘n’ pop>, <spain pick ‘n’ roll/ pick ‘n’ pop>, <short rolls>, τα hand offs στην πλευρά για ασφαλή μεταβίβαση της μπάλας από τους ψηλούς στους κοντούς και τα ball screens στους χειριστές, που απειλούν μετά από ντρίμπλα (Shields, Rodriguez, Delaney) και <pin downs> (screen στην αδύνατη πλευρά για σουτ των Datome, Shields, Daniels.
Ο coach Messina έχει «αγκαλιάσει» την σπουδαιότητα του τριπόντου, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα. Βάσει στατιστικών η Olimpia βρίσκεται στην 2η θέση της στήλης “3 point attempt ratio”, με 43% μόνο πίσω από την Real (δείκτης που αφορά τον όγκο προσπαθειών για τρεις από το σύνολο των εντός παιδιάς σουτ). Σε πιο απλά στατιστικά η ιταλική ομάδα επιχειρεί 26.1 σουτ για τρεις και ευστοχεί στα 9.4 (ποσοστό ευστοχίας 36.2%), ούσα πρώτη ανάμεσα στις ομάδες που επιχειρούν πάνω από 25 κατά μέσο όρο (Real με 26.4, Efes και Ολυμπιακός με 25.9, Zalgiris με 25.6, CSKA με 25.5 και Alba με 25.1).
Στα μετόπισθεν η παρουσία των Hall, Grant δίνει νέα αμυντική διάσταση στην ομάδα. Μιλάμε για δύο rookies με σπουδαία διάθεση στο να μείνουν μπροστά από τον αντίπαλο χειριστή, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους και την ταχύτητά τους. Ιδίως οι εμφανίσεις του πρώην παίκτη της Bamberg προσφέρουν και στο κομμάτι του επιθετικού spacing, με τον Αμερικανό guard να έχει έως τώρα 45% σε 4.6 προσπάθειες, κυρίως σε spot up συνθήκες. Στην frontcourt οι Μήτογλου, Rizzi προσδίδει hustle, σκληράδα και στιβαρή rebounding παρουσία, ενώ ο Melli προσφέρει επιθετικά, τόσο ως shooter μέσω pick ‘n’ pop συνεργασιών όσο και ως passer από τα σημεία του post (high post, short post). Στις αντίπαλες συνεργασίες με screens στην μπάλα στην κορυφή, η ομάδα αμύνεται σε μεγάλο βαθμό είτε με την, εδώ και μερικά χρόνια, συνηθισμένη τακτική του <trail ‘n’ sag> (ο ψηλός ελέγχει σε απόσταση τον χειριστή και ο αμυντικός περνά πάνω από το screen μένοντας κοντά στον αντίπαλο) είτε με αλλαγές, ποντάροντας αρκετά στο ύψος της εκάστοτε πεντάδας της (Hall, Rodriguez, Shields, Melli, Hines ενδεικτικά), ώστε να αποτρέψει με άμυνα ¾ την πάσα στο post σε συνθήκες mismatch.
Βάσει defensive rating η Olimpia βρίσκεται στην 4η θέση με 103.5 πόντους παθητικό, ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό αφορά την αμυντική της απόδοση στα σουτ τριών πόντων των αντιπάλων. «Επιτρέπει» 24.6 σουτ ανά αγώνα κατά μέσο όρο (4η θέση), αλλά με ποσοστό ευστοχίας μόλις 30.1%, ούσα μόνη δεύτερη πίσω από τον Ολυμπιακό (29.5%).
Πρώτο ημίχρονο: Εν αρχή ισορροπία
Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με τους Rodriguez, Shields, Datome, Melli, Tarzcewski, με τους γηπεδούχους να έχουν τους Frankamp, Loyd, Ponitka, Mickey και Gudaitis. Η πρώτη περίοδος ήταν απόλυτα μοιρασμένη (19–19).
Η Zenit προσπαθούσε μέσω συνεργασιών τριών παικτών να βρει χώρους δράσεις για τους Loyd, Gudaitis. Ο Αμερικανός guard ήταν αρκετά αποτελεσματικός στην πρώτη περίοδο, ως κύριος δημιουργός, έχοντας 7 pts και 3 τελικές πάσες. Έχοντας το πράσινο φως από τον coach Pasqual να δρα σε πρώτο χρόνο ως χειριστής σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, δείχνει βελτιωμένος στο κομμάτι της απόφασης με την μπάλα στα χέρια, ανεξάρτητα από τον guard που τον συνοδεύει στην εκάστοτε πεντάδα. Στην παρακάτω φάση o Loyd αξιοποιεί το βιαστικό αμυντικό transition των Ιταλών, παίρνοντας υποδειγματικά τον κεντρικό διάδρομο, πριν πασάρει στον Ponitka για το lay up.
Η Milano από την άλλη έψαξε αρκετά την επιπλέον πάσα μετά από το αρχικό ball screen στην πλευρά με τους Rodriguez – Melli, ώστε να βρει ελεύθερα σουτ στην αδύναμη πλευρά ή να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καλή close out επίθεση για τους Shields, Hall. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Hines, καθώς ο Αμερικανός center είχε 8 pts, 6 rebs και 1 ast στο δεύτερο δεκάλεπτο, βρισκόμενος συχνά σε καίρια θέση στο short post, όπως εδώ. O Rodriguez περνά εύκολα από τον Zubkov μετά τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και πασάρει στον Hines, που σκοράρει.
Στην κάτωθι φάση ο Grant χρησιμοποιεί τα screens των Hines, Rizzi στην μπάλα και πασάρει αστραπιαία στον Ιταλό forward, που εκτελεί για τρεις μετά το pop out.
Δεύτερο ημίχρονο: Με οδηγό την frontline
Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι άλλαξαν κατεύθυνση επιθετικά, δίνοντας έμφαση στην τροφοδότηση των high και low post σημείων (κομβική η απουσία του Μήτογλου), προκειμένου να αξιοποιήσουν το μέγεθος των Gudaitis, Mickey μέσω αλλεπάλληλων cross screens στην ρακέτα για τον Αμερικανό tweener (συνήθως με τον Ponitka), για επερχόμενα flashes του Λιθουανού ψηλού, όπως στην φάση που ακολουθεί. O Loyd τροφοδοτεί τον Mickey, εκείνος διαβάζει την αργή βοήθεια του Hines από την baseline, οι Datome, Shields δεν επικοινωνούν στο flash του Gudaitis και εκείνος σκοράρει.
Απόρροια της post προσέγγισης και των βοηθειών της Olimpia από την baseline ήταν η σταδιακή επικράτηση της Zenit στα rebounds, κλείνοντας με 25-17 υπέρ της την μάχη των αιθέρων, έως την τρίτη περίοδο.
Οι φιλοξενούμενοι αντίθετα συνέχισαν εν πολλοίς στην ίδια προσέγγιση μπροστά, εκμεταλλευόμενοι τις αργές περιστροφές του Karasev στην weak side, βρίσκοντας ελεύθερα σουτ από γωνίες και φτερά ή την στιγμιαία αδράνεια των αντιπάλων guards στο μαρκάρισμα του Sergio. Εδώ ο Melli με υπομονή περιμένει την αντίδραση της άμυνας απέναντι στον συμπαίκτη του, ο οποίος με περίσσεια άνεση εκτελεί για τρεις, με τον Frankamp να αδρανεί μετά την προσπάθειά του για deny μακριά από την μπάλα (άμυνα που προσπαθεί να αποτρέψει τον χειριστή να πάρει την μπάλα στα χέρια του).
Με το 60-60 της τρίτης περιόδου ήταν δεδομένο ότι το παιχνίδι θα κριθεί σε λεπτομέρειες και βάθος επιλογών. Ο αφανής, για τρία δεκάλεπτα, Baron πέτυχε κρίσιμα καλάθια στην τελευταία περίοδο, αξιοποιώντας τα mismatch των αλλαγών στα μαρκαρίσματα και την άριστη εκτέλεση της close out επίθεσης, συνεισφέροντας με 9 pts . Ο Loyd με την σειρά του απεδείχθη καθοριστικός για μία ακόμα φορά, πετυχαίνοντας εξίσου κρίσιμα καλάθια σε συνθήκες απομόνωσης απέναντι στον Rizzi.
Το 71-66 έγινε σύντομα 74-70, με την Zenit να αξιοποιεί για πολλοστή φορά την έδρα της -εξ ου και ο τίτλος του άρθρου coming come των Sons of Apollo- έχοντας μόλις μία ήττα από την Real. H Armani αντιθέτως ηττήθηκε για δεύτερη σερί φορά και οι μάχες για την καλύτερη δυνατή εδραίωση στις θέσεις της οκτάδας συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Την επόμενη αγωνιστική οι Ρώσοι θα φιλοξενηθούν από τον Παναθηναϊκό στο Μαρούσι στις 25/11, ενώ οι Ιταλοί θα υποδεχθούν τον Ολυμπιακό μία ημέρα μετά στο Μιλάνο.
Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, πάρθηκαν από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου:
https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATS/ELTMABBV