Ερυθρός Αστέρας vs Unics Kazan: Rolling Thunder

Jon Tsakos

Ερυθρός Αστέρας εναντίον Unics Kazan. Δύο από τις πιο «σκληροτράχηλες», έως πρότινος αμυντικές ομάδες, διασταύρωσαν τα ξίφη τους το βράδυ της Παρασκευής, στο Βελιγράδι, με την ρωσική ομάδα να περνά επιβλητικά με 78-98, φτάνοντας τις τέσσερις σερί νίκες και να ανεβαίνει στο 7-5. Η ομάδα του coach Radonjic, αντίθετα, έφτασε τις τρεις σερί ήττες, μένοντας αρκετά πίσω στην κατάταξη με ρεκόρ 4-8. Προτού ξετυλίξουμε το κουβάρι του αγώνα, πάμε για την καθιερωμένη αναφορά στο προφίλ των ομάδων.

Το προφίλ των δύο μονομάχων

Ερυθρός Αστέρας

Ξεκινώντας με τους γηπεδούχους, είναι αληθές ότι για πέντε αγωνιστικές διέθεταν την έκτη πιο αποτελεσματική άμυνα στην διοργάνωση, δεχόμενοι 105.2 πόντους ανά 100 κατοχές. Πλέον αυτό δεν ισχύει, καθώς το παθητικό φτάνει τους 109.27 πόντους (μέσος όρος έως και την ενδέκατη αγωνιστική ήταν οι 109.06 πόντοι), έχοντας πλέον την δωδέκατη θέση στην λίστα του defensive rating. Είναι εκ των πραγμάτων πολύ απαιτητική η Euroleague, για να παραμείνει μία ομάδα πολύ ψηλά σε δείκτες αμυντικής παραγωγικότητας, ιδίως όταν στηρίζεται, εν πολλοίς, σε αυτό δίχως επαρκή επιθετική αποδοτικότητα. Η ένταση στην πίεση της μπάλας έχει μειωθεί αισθητά και τελευταία η επικοινωνία στις αμυντικές συνεργασίες φαίνεται πιο αργή. Τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με την απουσία καθαρού rim protection (-3.78% στο BLK% έχοντας την δέκατη έκτη θέση στην σχετική λίστα) από το υπάρχον υλικό υπογραμμίζουν το ταβάνι της ομάδας του coach Radonjic στα μετόπισθεν, που πιθανότατα ξεπεράστηκε.

Στην επίθεση η ομάδα του Βελιγραδίου έχει αρχές, αλλά και πολύ συγκεκριμένες σταθερές. Ο Radonjic, ως θιασώτης των μετρημένων κατοχών, παρουσιάζει ένα σύνολο με σαφή set κατεύθυνση -δέκατη όγδοη στο pace με 66.4 κατοχές- με τους Wolters και Kalinic να δεσπόζουν σε ένα roster που στερείται ποιοτικού βάθους. Έχοντας σαφή διάθεση στην τακτική τροφοδότηση του post δημιουργικά (μεγάλη βαρύτητα η παρουσία των Kalinic, Davidovac εδώ), ώστε να δημιουργούνται χώροι εκτέλεσης, είτε για τους ψηλούς είτε για τους guards (post up από δεξιά ή αριστερά και backdoor κόψιμο από στην weakside, <drive ‘n’ kicks>, replace στην επόμενη επιθετική περιστροφή και πάσα στον ελεύθερο παίκτη στην περίμετρο για σουτ, <pick ‘n roll>/ <Spain pick ‘n’ roll> συνεργασίες για τον Wolters στον κεντρικό άξονα μεταξύ άλλων). Εντούτοις, μιλάμε για μία από τις λιγότερο απειλητικές ομάδες σε επίπεδο προσπαθειών και ποσοστών από τα 6.75. Πιο συγκεκριμένα ο Αστέρας επιχειρεί 22.3 τριών πόντων κατά μέσο όρο (δέκατος πέμπτος στην λίστα) και ευστοχεί στα 6.2 με το 27.9% -μακράν το χειρότερο ποσοστό της διοργάνωσης- να καταδεικνύει τα όσα αναφέραμε πριν. Η μέχρι στιγμής εικόνα των Dobric (22.3% σε σουτ τριών πόντων σε 4.3 σουτ), Hollins (26.9% αντίστοιχα σε 5 προσπάθειες) στο εκτελεστικό κομμάτι διαδραματίζει αισθητό ρόλο στο επιθετικό spacing της ομάδας, η οποία αδυνατεί να ανοίξει με συνέπεια την αντίπαλη άμυνα.

Unics Kazan

Από την άλλη πλευρά η ομάδα του γνώριμου coach Perasovic αποτελεί μία εκ των ευχάριστων φετινών εκπλήξεων της Euroleague. Οι προβολείς του ενδιαφέροντος είχαν πέσει πάνω της από το καλοκαίρι ακόμα, καθώς προέβη σε αρκετές προσθήκες, θέλοντας να δείξει έτοιμη να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι Hezonja, Brown, Jekiri, Spissu Brantley, Zaytchev, Vorontsevich αντικατέστησαν τους Holland, Wolters, Morgan, Theodore, Smith, Antipov προσδίδοντας βάθος και εμπειρία δίπλα στους Canaan, Brown ll, Uzinski, Klimenko, Komolov και Zhbanov, ενώ προστέθηκαν και οι Mayo, Timma έως το τέλος της χρονιάς. Ήταν αναμενόμενο ότι το ξεκίνημα της χρονιάς θα ήταν μεταβατικό, πλην απαιτητικό, με αυτόν τον αριθμό προσθαφαιρέσεων στο roster -εξ ου και το αρχικό 1-4 σε ρεκόρ-, ωστόσο, οι τέσσερις σερί νίκες και το 7-5 υπογραμμίζουν την σταδιακή βελτίωσή της Unics.

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος η ρωσική ομάδα αποτελεί ένα ιδιόμορφο σύνολο, που βασίζεται στην ταχυδύναμη, την αμυντική ένταση και τον ρυθμό. Αρέσκεται να μετατρέπει κλεψίματα σε καλάθια στο transition, έχοντας την πρώτη θέση σε ποσοστό κλεψιμάτων φέτος με 13.2% στην στήλη STL% (ποσοστό των διαθέσιμων κατοχών που πετυχαίνει κλέψιμο στο ματς). Οι Lorenzo και John Brown, Brantley, Jekiri δείχνουν τον δρόμο, καθώς παίζουν με μεγάλη διάθεση και επιθετικότητα στα μετόπισθεν, αλλοιώνοντας τις γωνίες πάσας και τους χώρους δράσης των αντιπάλων. Η ταχύτητα των προαναφερθέντων, σε συνδυασμό με το μεγάλο άνοιγμα χεριών, τούς επιτρέπει να αμύνονται με διάφορους τρόπους μέσα στο παιχνίδι. <Hedge outs> στα όρια της παγίδας, <trail ‘n’ sag> στα ball screens και συνέπεια στην άμυνα απόστασης μίας πάσας, παρά την ύπαρξη μέτριων αμυντικών παικτών (Hezonja, Vorontsevich, Mayo, Timma) είναι ορισμένες τακτικές επιλογές, που την καθιστούν πολύ αποτελεσματική και συνεπή αμυντικά. Με την γλώσσα των αριθμών η Unics κατατάσσεται στην τρίτη θέση του defensive rating με 103.28 πόντους παθητικό, πίσω μόνο από Real και Barcelona.

Επιθετικά αρέσκεται να αξιοποιεί την on ball ικανότητα των Hezonja, Spissu, Cannan μέσω <weave> δράσεων (αλλεπάλληλες πάσες χέρι με χέρι στις πλευρές και κίνηση στον κενό χώρο), <pick ‘n’ rolls> στον κεντρικό άξονα, για τα <short rolls> των Jekiri, Brown, ώστε να προκύπτουν ελεύθερα σουτ σε φτερά και γωνίες, δουλεύοντας αρκετά την επιπλέον πάσα. Στο σύγχρονο μπάσκετ η ικανότητα του pull up σουτ αποτελεί μεγάλο προτέρημα και βασικό στοιχείο, που ψάχνουν πλέον οι προπονητές, με ολοένα και περισσότερες ομάδες να προσθέτουν παίκτες με το προαναφερθέν χαρακτηριστικό.

Πρώτο ημίχρονο: μήνυμα εστάλη με 47 πόντους

Ο Αστέρας παρατάχθηκε με τους Wolters, Dobric, Davidovac, Kalinic, Kuzmic και η Unics με τους Lorenzo Brown, Hezonja, Timma, Uzinski και John Brown. Οι γηπεδούχοι είχαν ξεκάθαρη στόχευση το <post up game> του Kalinic απέναντι στον Hezonja, ωστόσο, ξεκίνησε με 0/3 μην δίνοντας επαρκή επιθετική ώθηση σε συνδυασμό με την παρατεταμένη στατικότητα στην weakside. Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίρνουν νωρίς τον αέρα της αναμέτρησης, προκαλώντας ανισορροπίες στην άμυνα των γηπεδούχων είτε σε συνθήκες transition είτε σε set. Προεξέχοντος του Hezonja η Unics απέκτησε επιθετικό ρυθμό, βρίσκοντας γρήγορα το 6-14 και το 16-26 ήταν φυσικό επακόλουθο. Οι off screen δράσεις για τους Hezonja, Uzinski έδειξαν τον δρόμο, όπως στην παρακάτω φάση. O Uzinski περνά αρχικά γύρω από το screen του Brown, κόβει στην δεξιά γωνία και στην συνέχεια ο Hezonja αξιοποιεί το pin down του Αμερικανού ευστοχώντας για τρεις μετά την πάσα στήθους του Timma.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι φωνές του coach Radonjic προκάλεσαν έναν στιγμιαίο παλμό στους παίκτες του, οι οποίοι ξεκίνησαν να βγαίνουν επιθετικά στα ball screens για τον Spissu, οδηγώντας τους αντιπάλους τους σε λανθασμένες πάσες, αργές επιθέσεις και αδρανές αμυντικό transition. Οι Hollins, Lazic έδωσαν σπίθα σε επίθεση και άμυνα, ευστοχώντας στα σουτ που πήραν, βγάζοντας άμυνες τόσο επάνω όσο και μακριά στην μπάλα με δυναμικά περάσματα πάνω από τα off ball screens, και η διαφορά έπεσε από τους 13 στους 3.

Στην συνέχεια η επαναφορά των Brown, Hezonja, Brown ll άλλαξε και πάλι την εικόνα της αναμέτρησης. Η Unics απέκτησε πάλι μέγεθος στην πεντάδα της, επιθετική στόχευση και διάβασμα των mismatches που προέκυπταν από την εκάστοτε αμυντική τακτική του Αστέρα (<over ‘n high flat> στα όρια του <hedge>, shadow στα off ball screens). Το 32-35 έγινε 39-47 με την αμυντική ένταση και προσπάθεια να αποτελούν το μείγμα υπεροχής για την Unics.

Δεύτερο ημίχρονο: not even close

Στην επανάληψη το μοτίβο του αγώνα άρχισε σταδιακά να ξεφεύγει, με τους Ρώσους να ανακάμπτουν επιθετικά, έχοντας εξαιρετικά διαβάσματα στην επίθεση, τιμωρώντας κάθε προσπάθεια για βοήθεια στο short roll των Jekiri, Brown ll, στοιχείο που όρισε καθοριστικά την εξέλιξη του ματς, καθώς οι Σέρβοι δεν βρήκαν ποτέ απάντηση στην συνεχώς εξελισσόμενη επιθετική ροή της Unics, που δούλεψε αρκετά την επιπλέον πάσα, έχοντας σταθερά τρεις σουτέρ στο παρκέ. Στην φάση που ακολουθεί, ο Brown διαβάζει την ice άμυνα του Αστέρα (guard και ψηλός παίζουν με σύμμαχο την baseline απέναντι στον χειριστή οδηγώντας τον εκεί), πασάρει στον Jekiri και αυτός υποδειγματικά στον Uzinski για το ελεύθερο σουτ τριών πόντων.

Με την frontline να αποδίδει τα μέγιστα (15-25 τα rebounds στην τρίτη περίοδο, πόντοι από rebounds και midrange του Brown), η Unics εδραίωσε την διαφορά της, φτάνοντας στο 57-76 εκμεταλλευόμενη τις αργές αντιδράσεις του Αστέρα στην ομαδική άμυνα, «χτυπώντας» τα αργά πόδια των Kalinic, Davidovac όταν η μπάλα κατέληγε σε φτερά και γωνίες όπως στην ακόλουθη φάση. Ο Davidovac προσπαθεί, αλλά φανερά δεν μπορεί να ακολουθήσει παρατεταμένα off ball τον Canaan, ο οποίος με μία ντρίμπλα τον εξουδετερώνει και σκοράρει για τρεις.

Επί της ουσίας το ματς κρίθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους Ρώσους να πετυχαίνουν ρεκόρ στην ιστορία τους στην Euroleague ως προς τα εύστοχα σουτ για τρεις, έχοντας 15/31 έως το τέλος του αγώνα και ρεκόρ 7-5, με τους Σέρβους να πέφτουν στο 4-8. Η επόμενη αγωνιστική θα βρει την Unics αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στο Kazan στις 3/12 και τον Αστέρα απέναντι στην Zenit στην Μόσχα την ίδια ημέρα.

*Τα στατιστικά που αναφέρονται στο άρθρο, πάρθηκαν από την κάτωθι ιστοσελίδα:

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUEPlayersSeasonStatsNov21/ELPOSFilter

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Δοκιμασία στο Καζάν

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: