RPG Thoughts – Welcome back Tour

RPG Team 6
.
Penny Hardaway (17/09/2020)
.
Καλησπέρα καλησπέρα!
.
Επειδή το σχόλιο και η ανάλυση για τον Ολυμπιακό δε σταματάει ποτέ στο RedPointGuard, πάμε να δούμε λίγα ακόμη πράγματα που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον από το χθεσινό φιλικό απέναντι στην Bayern BC.
.
Καταρχάς να πούμε ότι το σύστημα που θέλει να τρέξει ο coach Μπαρτζώκας, με τον Σλούκα ως “εγκέφαλο”, μεγιστοποιεί την απόδοσή του όταν υπάρχουν οι σωστές αποστάσεις κι όταν ανοίγει το γήπεδο. Στο ξεκίνημα υπήρχε ένα πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, διότι η παρουσία του McKissic δεν βοηθάει γενικά στο να ανοίξει το γήπεδο σε σετ παιχνίδι. H Bayern του έδινε προκλητικά το ελεύθερο τρίποντο και ήταν έτοιμη να δώσει βοήθειες σε άλλα σημεία του παρκέ, δυσκολεύοντας την γρήγορη και σωστή μεταφορά της μπάλας. Ο McKissic είναι ένας χρήσιμος παίχτης αλλά, ειδικά όταν δεν έχει τη μπάλα στα χέρια, πρέπει να κινείται συνέχεια και να ψάχνει τα cuts είτε στην αδύνατη πλευρά όπου θα έχει τον χώρο είτε σε περιπτώσεις όπως η παρακάτω.
.
.
Στο θέμα των αποστάσεων λοιπόν λειτουργήσαμε πολύ καλύτερα όταν βρισκόταν ο Harrison στην πεντάδα δίπλα στον Σλούκα. Συγκεκριμένα, η πεντάδα που φάνηκε η πιο λειτουργική και στις 2 πλευρές του παρκέ ήταν αυτή με ΣλούκαHarrisonΠαπΠρίντεζηMartin.
.
Για να περάσουμε και σε ένα νέο πρόσωπο, τον Hassan Martin, αυτό που είδαμε είναι ότι συνδέεται όμορφα με τον Σλούκα στο pick n’ roll, απλά θα χρειαστεί να μην βιάζεται να τελειώσει τις φάσεις και να προσαρμοστεί στην μεταφορά της μπάλας στο short roll. Τα τελειώματά του γύρω από το καλάθι είναι αρκετά καλά, έχει καλή τεχνική και δε φοβάται τις επαφές. Στο κομμάτι της άμυνας πρέπει να μάθει να λειτουργεί στο drop που κάνει στο pick n roll, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να πηγαίνει σε πολύ επιθετικές άμυνες (hard hedge out/παγίδες). Στην παρακάτω φάση βλέπουμε ότι, σωστά, ελέγχει την κίνηση του Baldwin, ο οποίος δεν απειλεί από μακριά (ο McKissic παίζει σωστά under στο screen) και τον σταματάει ψηλά, φάση από την οποία ξεκινάει ο αιφνιδιασμός και το τρίποντο του Σλούκα.
.
Στο κομμάτι του rim protection θα βοηθήσει πολύ, και αυτός και ο Ellis ο οποίος μάλλον είναι καλύτερος αυτή τη στιγμή συνολικά σε καταστάσεις 2 εναντίον 2.
.
Επίσης μας άρεσε η θέληση του Harrison στην άμυνα και η πίεση που ασκεί στη μπάλα διότι. όπως προείπαμε. θα είναι κομβικό να μπορεί να συμπληρώνει τον μέτριο αμυντικά Σλούκα, διατηρώντας ταυτόχρονα το σωστό spacing.
.
Για το Σλούκα θα μιλήσουμε ενδελεχώς σε επικείμενο άρθρο στη σελίδα μας, απλά να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι αρτίστας και ειδικά όταν παίρνει τα screens ψηλά μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση στην αντίπαλη άμυνα, με τις no look πάσες του. Γενικά δεν είδαμε πολλή κίνηση μακριά από τη μπάλα, μάλλον διότι ο coach στήνει βήμα-βήμα την επίθεση. Ένα μπράβο και στον Λαρεντζάκη γιατί άρπαξε τη χθεσινή ευκαιρία από τα μαλλιά, δείχνοντας ότι τουλάχιστον θα παλέψει για τη θέση του στο roster.
.
Αυτά για τώρα, αναμένουμε και τα επόμενα φιλικά για να πούμε ακόμη περισσότερα!
.
.
Terence Nesquick (16/09/2020)
.
Back2back φιλικό λοιπόν σήμερα με τη Bayern αυτή τη φορά.
.
Και στα πρώτα 18 λεπτά φαινόταν να συνεχίζουμε απ’ όπου σταματήσαμε χθες με τη Villeurbanne– δηλαδή κακές επιλογές στην επίθεση αλλά και αστοχία από μακριά, κακές περιστροφές στην άμυνα, απόρροια των αρκετών ελεύθερων σουτ των αντιπάλων, αλλά και φανερό έλλειμμα δημιουργίας από την περιφέρεια, ειδικά όταν ο Σλούκας βρισκόταν στον πάγκο.
.
Αυτό που άλλαξε στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου ήταν το περιφερειακό σουτ, που σιγά σιγά αρχίσαμε να βρίσκουμε. Αλλά και με την επιστροφή από τα αποδυτήρια η ομάδα έδειξε διάθεση να τρέξει περισσότερο και να ψάξει πιο γρήγορη εκτέλεση. Παράλληλα αμυντικά τα πολλά χέρια στις γραμμές της πάσας ήταν το πρώτο ζητούμενο και φυσικά η περιστροφη αμέσως μετά. Επιπλέον, όταν η μπάλα περνούσε στο ζωγραφιστο τότε δύο και τρεις παίχτες έκλειναν, εκεί με μέλημά τους να δυσκολέψουν την εκτέλεση, αν αυτή ερχόταν σε πρώτο χρόνο, αλλά και να μηδενίσουν κάθε οπτική επαφή με την πάσα έξω, σε δεύτερη φάση. Ο Σλούκας έκανε υπερωρίες (και με την απουσία Σπανούλη) έβγαλε όλο το δεύτερο ημίχρονο, προσπαθώντας συνέχεια στην επίθεση να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του, είτε στο transition είτε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα.
.
Ατομικά ο Hassan φαίνεται να έχει ένα θεμα με την υποδοχή στην πάσα, αφού είτε βιάζεται να τελειώσει είτε βρίσκεται ελαφρώς σε λάθος θέση (timing). Ο Harrison λειτουργεί περισσότερο με την μπάλα στα χέρια παρά μακριά από αυτήν, και για την ώρα φαίνεται λίγο διστακτικός στην εκτέλεση. Ο Livio θα είναι κομβικός στην άμυνα που ζητάει ο coach B, ειδικά στην πίσω γραμμή.
.
Κώστα welcome back, μας έλειψες ! 😉
.
.
Navaho (15/09/2020)
.
Καλημέρα σε όλους.
.
Λίγες πρώτες παρατηρήσεις από το χτεσινό πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού.
.
Αρχικά ο coach έτρεξε ουσιαστικά 3 ή 4 plays πέρα από τα απλά side PnR και τα κεντρικά spread PnR, που δεν τα θεωρώ plays αλλά αυτοματισμούς όταν τίποτα δε δουλεύει. Ένα weave, που το τρέχει από πέρσι για τον McKissic, ένα screen the screener για τον Hassan με τον Παπανικολάου, ένα πλαϊνό curl screen ανάμεσα σε Παπανικολάου και κάποιον κοντό για να τρέξει ο πρώτος ένα side PnR, και μετά κλασικές διατάξεις για Σπανούλη, σε πολύ βασικές μορφές όμως και χωρίς να εμπλέξει καθόλου screens μακριά από την μπάλα.
.
Tα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι τα φιλικά αυτά είναι επίσημα «προπονητικά δίπλα» και έχουν χαρακτήρα «πάμε να ξαναδούμε πως είναι να παίζουμε μπάσκετ». Δεν ζήτησε σύνθετα πράγματα και απλά έδειξε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, οπως τα PnR με ταυτόχρονο κόψιμο των McKissic / Παπανικολάου / Vezenkov από τη βασική.
.
Στο κομμάτι της άμυνας είχα την εντύπωση, από όσα άκουσα χτες, ότι είχαμε πρόβλημα στην αδύναμη πλευρά. Θα διαφωνησω και θα πω ότι τα τρίποντα τα φάγαμε από τη δυνατή. Κακές περιστροφές, που θα βελτιωθούν με την προπόνηση. O Hassan για παράδειγμα στις περιστροφές, μετά από αλλαγή, χάνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πρίντεζη. Επίσης ο Hassan, sorry αλλά δεν είδα να σπρώχνει τον Fall. Πάλεψε αλλά δεν τον έσπρωξε. Εκτός αυτού, παίζοντας πάντα σε drop, πρέπει να καταλάβει, και θα το καταλάβει, ότι όταν ο παίχτης έχει διάδρομο πρέπει να βγει πάνω του, και όχι να μένει σε ενδιάμεση θέση. Έτσι αναγκάζεται να έρθει βοήθεια από τη δυνατή και να δώσει εύκολο τρίποντο. Επίσης, είναι λίγο ασυγχρόνιστος σε όλα τα PnR, καθώς είναι ένα χρόνο πίσω. Πιστεύω ότι, όταν θα μάθουν την κίνηση του, θα στήνουν μόνο short roll στο high post.
.
O Ellis είναι πιο έτοιμος. Δεν σπρώχνει αλλά διαβάζει πολύ καλύτερα τις φάσεις, ενώ είχε αρκετά deflections. O Harrison αμυντικά ήταν οκ, και το κορμί του έβαλε και δεν χάθηκε στα μαρκαρίσματα, αλλά όλα αυτά πάνω στην μπάλα. Επίσης, δεν έτρεξε η ομάδα μισό play για να σουτάρει πίσω από τα screens. Ακόμα μια ένδειξη πως δε φανερώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των σκέψεων του coach.
.
Προσωπικά, μου έκανε εντύπωση η τακτική προσήλωση του Χαραλαμπόπουλου. Shadow σε όλα τα screens, αγώνας να βγει στο close out, μάχη για το rebound.
.
Ο Σλούκας είναι άλλος παίχτης και έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, το midrange σουτακι θα κάνει διαφορά σε πολλά ματς.
.
Θεωρώ πως δύσκολα θα δούμε Πρίντεζη δίπλα σε Martin, και χωρίς Παπανικολάου. Ίσως είναι επηρεασμένος από την προετοιμασία αλλά δείχνει αργός και βαρύς, ακόμα και στα τελειώματα.
.
Επιμένω ότι ο Livio, αν βγει, θα παίζει πολύ και με πολλούς. Νομίζω ότι σήμερα θα δούμε και άλλα πράγματα, και με την Alba ακόμα περισσότερα.
.
Υπομονή φίλες και φίλοι , όσο κλισέ και αν ακούγεται. Νέα ομάδα, με πολλά βασικά γρανάζια να είναι μαζί μόλις ένα μήνα. Ακόμα και ο Σλουκας, είναι διαφορετικός παίχτης από αυτόν που θυμόμαστε στην πρώτη θητεία του.
.
Αναμένουμε με ανυπομονησία το σημερινό ματς!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Η αδημονία μιας ταλαιπωρίας

Σλούκας, Σπανούλης, Πρίντεζης, Martin, Μπαρτζώκας. Υπό κανονικές συνθήκες αυτά τα ονόματα (και […]

Subscribe US Now

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d