Παναθηναϊκός – Barcelona: Man in the box

Jon Tsakos

Ο Παναθηναϊκός, στην πιθανότατα καλύτερη βάσει διάρκειας εμφάνισή του, έφτασε πολύ κοντά στην ανατροπή απέναντι στην Barcelona, ωστόσο, η αδράνεια στην διασφάλιση του αμυντικού rebound κόστισε σε κατοχές και δεύτερες ευκαιρίες για score κατά του. Μοιραία επήλθε το τελικό 82-85 και πλέον στρέφει την προσοχή του στο ματς της Πέμπτης, απέναντι στον φιλοξενούμενό του Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Προτού προβούμε στην ανάλυση της αναμέτρησης, ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά στο προφίλ των ομάδων.

Παναθηναϊκός

Θύμα της καλοκαιρινής του στελέχωσης, για μία ακόμα φορά, ο Παναθηναϊκός διάγει δύσκολη περίοδο, ψάχνοντας λύσεις δίπλα στους εξ ορισμού πρωταγωνιστές του, που είναι οι Παπαπέτρου, Nedovic, Παπαγιάννης, Macon Jr και Sant Roos.

Η μετάβαση από την διοργάνωση του EuroCup σε αυτήν της Euroleague είναι απαιτητική, και συχνά μακρά, καθώς οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, όπως και το επίπεδο του ανταγωνισμού σε κάθε στοιχείο. Ποιοτικά χαρακτηριστικά αντιπάλων, ταχύτητα παιχνιδιού σε επίθεση και άμυνα, απαιτήσεις διοίκησης, προπονητικού επιτελείου και φίλαθλου κοινού αποτελούν ένα άκρως απαιτητικό συνδυασμό προσδοκιών, ακόμα και για προπονητές που δείχνουν έτοιμοι για αυτήν την μετάβαση, πόσο μάλλον για τους παίκτες. Οι Perry και White προφανώς «βιώνουν στο πετσί τους» την δυσκολία αυτής της μετάβασης αυτής, προσπαθώντας να βρουν σταθερές απόδοσης και αξιοπιστίας, δίχως να δικαιώνουν απόλυτα προς το παρόν.

Παρακολουθώντας την πορεία των «πρασίνων», παρατηρεί κανείς την δυσκολία που βιώνει στο να συνδυάσει συνέπεια ανάμεσα στα καλά του αμυντικά και επιθετικά διαστήματα κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Το υπάρχον υλικό και παρόν πλαίσιο επίθεσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν επαρκώς καλές συνθήκες για score στην επίθεση, γεγονός που εντείνεται από την απουσία βάθους σε off screen απειλή, off ball κίνηση και playmaking δεξιότητες κατά μήκος του roster, διότι η δημιουργία δεν αφορά μόνο την περιφερειακή γραμμή μίας ομάδας, αλλά και την αντίστοιχη των ψηλών.

Μιλώντας με στατιστικά, η ομάδα του coach Πρίφτη καταλαμβάνει την 16η θέση σε όρους offensive rating με 103.7 και την 17η ως προς το ομαδικό efficiency FG%, έχοντας 50.2, μόνο πάνω από την απογοητευτική φέτος Baskonia. Ο παράγοντας Χ Nedovic κάθε στιγμή που περνά στο παρκέ, υπογραμμίζει την σημασία των προαναφερθέντων στοιχείων, καθώς αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο guard της ομάδας, που φέρνει στο τραπέζι μεταξύ άλλων και απειλή διαστάσεων – διάβασμα στα screens της weakside, είτε για να εκτελέσει είτε για να δημιουργήσει χώρους για τους συμπαίκτες του ως εναλλακτικός πόλος δημιουργίας.

Αμυντικά, ενώ πολλοί εξ ημών περιμέναμε μία πιο ενθαρρυντική εικόνα, η κατάσταση κρίνεται μέτρια. Με την αναγκαία παρουσία ενός εκ των Macon Jr, Nedovic στην πεντάδα η πρώτη γραμμή άμυνας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους.

Αμφότεροι είναι guards που βασίζουν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού τους στο επιθετικό σκέλος και όχι στο αμυντικό (ελλιπής συγκέντρωση μακριά από την μπάλα, απώλεια οπτικής επαφής με μπάλα και αντίπαλο όταν η αντίπαλη επίθεση κινείται). Σε όρους steal percentage% ο Παναθηναϊκός κατατάσσεται 18ος, με το πενιχρό 6.7% να καταδεικνύει τα χαμηλά επίπεδα αμυντικής έντασης και χρήσης χεριών στις γραμμές πάσας των αντιπάλων.

Αναφορικά με την νέα αμυντική προσέγγιση του coach Πρίφτη, από το ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και έπειτα, η match up ζώνη 2-3 με προσαρμογές, που μετατρέπεται σε 2-1-2 ανάλογα με την κίνηση του αντίπαλου ψηλού στο high post, αποτελεί χαρακτηριστικό της ομάδας, όταν θέλει να ελέγξει το αμυντικό redound και παράλληλα να δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις για καλό transition game. Εντούτοις, ελλοχεύει ο κίνδυνος αμαρκάριστων σουτ από τα 6.75 όταν δίνεται βοήθεια από την δυνατή πλευρά στο ζωγραφιστό και ιδίως όταν χάνεται το αμυντικό rebound, κάτι που θα θίξουμε στην ανάλυση φάσεων παρακάτω.


Barcelona

Η Barcelona, από την άλλη πλευρά, με τον coach Jasikevicius για δεύτερη συναπτή χρονιά στον πάγκο της εύλογα παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ομοιογένειας, παρά τα κενά των τραυματιών Καλάθη, Higgins, Abrines και εσχάτως του Hayes. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίτευγμα διαδραμάτισε το προσεκτικό recruiting του καλοκαιριού, με τις προσθήκες των Jokubaitis, Laprovittola, Hayes, Sanli αντί των Bolmaro, Heurtel, Claver, Hanga, Gasol και Pustovyi και, προσφάτως, του Exum μετά τον τραυματισμό του Καλάθη να είναι γεγονός.

Ο κύριος πόλος επιθετικής έκφρασης των μπλαουγκράνα παραμένει το set παιχνίδι, όπου η ταχύτητα εκτέλεσης αυτοματισμών και διαβάσματος της αντίπαλης άμυνας αποτελούν βασικό γνώρισμα των Καταλανών. Με plays όπως το κλασικό screen the screener σε ζωγραφιστό ή baseline για post up των Davies, Mirotic ή <pin down> για τους σουτέρ και το <power ram-empty side pick ‘n’ roll> η Barcelona δημιουργεί ρήγματα τόσο στην δυνατή όσο και στην αδύναμη πλευρά, διαθέτοντας την πιο αποτελεσματική επίθεση βάσει offensive rating με 118.7 πόντους (πέρσι είχε 113.2).

Ωστόσο, το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι η αύξηση των σουτ από τα 6.75. Ενώ πέρσι εκτελούσε 19.1, φέτος εκτελεί 21.8 έχοντας παράλληλα και το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας με 41.4%. Καταλυτικό σημείο στην εξέλιξη αυτή αποτελεί η παρουσία του Laprovittola, ο οποίος σε συνθήκες transition και με καλές προϋποθέσεις, μπορεί να εκτελέσει για τρεις είτε μετά από ντρίμπλα είτε μετά από γρήγορη πάσα του guard, που ξεκινά την επίθεση.

Αμυντικά αρέσκεται να παίζει επιθετικά σε on ball συνεργασίες, όταν επιθυμεί να βγάλει την μπάλα από τα χέρια του χειριστή είτε με early show κίνηση του ψηλού για να σταματήσει την ντρίμπλα είτε με hedge, καθώς η παρουσία των Davies, Mirotic αποτελεί εχέγγυο στην συνέπεια και την ταχύτητα σε αντίστοιχες κινήσεις, δίνοντας σπουδαία ευελιξία και γρήγορες περιστροφές, όταν προκύπτουν προϋποθέσεις για ελεύθερο περιφερειακό σουτ. Πιο συγκεκριμένα , η Barcelona «επιτρέπει» 22.1 σουτ για τρεις (15η θέση), δεχόμενη μόνο 7 με ποσοστό 31.6% (16η θέση).

Πρώτο ημίχρονο: Can’t you show them shine?

Ο coach Πρίφτης προτίμησε τους Macon Jr, Παπαπέτρου, Sant Roos, White, Παπαγιάννη, ενώ ο coach Jasikevivius τους Exum, Laprovittola, Mirotic, Oriola και Sanli. Η πρώτη περίοδος ήταν άκρως ισορροπημένη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο score (26-26). Οι γηπεδούχοι σημάδευαν σε ball screens συνεργασίες τον Laprovittola μέσω spread διατάξεων (4 έξω – 1 μέσα κυρίως), με στόχο να ανοίξουν οι χώροι στο ζωγραφιστό. Με κύριο εκφραστή τον Παπαπέτρου (7 pts με 2/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα) ο Παναθηναϊκός έβρισκε score, εκμεταλλευόμενος την σχετικά ράθυμη προσέγγιση των «μπλαουγκράνα» αμυντικά. Στην σχετική φάση ο αρχηγός του «τριφυλλιού» αξιοποιεί το elbow drag screen του White και εκτελεί για δύο.

Αμυντικά η match up ζώνη 2-3 εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά, βγάζοντας θέματα κυρίως σε συνθήκες αμυντικού transition, όπως στην ακόλουθη φάση. Ο Laprovittola πασάρει ανενόχλητος στον ελεύθερο Mirotic, που εκτελεί άμεσα για τρεις.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, με καθαρή στόχευση το post up game του Κασελάκη (εξαιρετικά διαβάσματα με reverse κίνηση στο post, βλέποντας την skip πάσα στην αδύναμη πλευρά), ο Παναθηναϊκός απέκτησε πολύ καλύτερο αμυντικό transition και ισορροπημένες επιλογές επιθετικά, φτάνοντας το 49-41 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Sant Roos ήταν παντού αμυντικά, πιέζοντας αποτελεσματικά την πρώτη πάσα, ενώ ο Nedovic έδωσε επιθετικό παλμό ως off guard τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά.


Δεύτερο ημίχρονο: can’t avoid the inevitable

Στην επανάληψη το σκηνικό σταδιακά ξεκίνησε να αλλάζει. Η Barcelona έδωσε έμφαση στο post, με τον Smits να δίνει το έναυσμα της αντεπίθεσης, δίνοντας πολύτιμους πόντους τόσο κοντά στο καλάθι όσο και από την περίμετρο. Σημαντικό μερίδιο στην ανατροπή των δεδομένων διαδραμάτισε η παρουσία του Sanli στο «5», καθώς ο Τούρκος ψηλός τράβηξε σε αρκετές περιπτώσεις τον Παπαγιάννη εκτός ρακέτας, με τα block outs των υπολοίπων να είναι ανεπαρκή, χάνοντας την μάχη των αιθέρων για τα καλά (24-34 στο τέλος της τρίτης περιόδου), στοιχείο που τελικώς καθόρισε και το αποτέλεσμα του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός έχασε την αμυντική του συνοχή ως εκ τούτου, παρουσιάζοντας προβληματική επικοινωνία ανάμεσα στις αμυντικές του γραμμές, όπως στην φάση που ακολουθεί. Ο Παπαγιάννης έχει αλλάξει στο μαρκάρισμα του Laprovittola, o Macon Jr φωνάζει στον Nedovic για το κόψιμο του Mirotic, ο Σέρβος δεν ανταποκρίνεται και ο Μαυροβούνιος forward σκοράρει με άνεση από την πάσα του Αργεντίνου guard.

Ο συνδυασμός των αλλαγών στα screens της μπάλας και της match up ζώνης απέφερε πρόσκαιρη αδράνεια στο passing game της Barcelona, αλλά σε βάθος χρόνου η καταλανική ομάδα «κύκλωσε» τα εσωτερικά mismatches, με τον Mirotic να εκτελεί αποτελεσματικά επάνω στον Παπαπέτρου, τελειώνοντας το ματς με 20 pts και 7 rebs.

Στις τελευταίες κατοχές οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με αλλεπάλληλα full court και half court press να οδηγήσουν σε λάθη τους φιλοξενούμενους, όταν η μπάλα κατευθυνόταν στις πλευρές, κερδίζοντας κατοχές και χρόνο.

Παρά την σπουδαία προσπάθεια του Παναθηναϊκού για ανατροπή, το ρεκόρ του έφτασε πλέον το 4-12 και η Barcelona έφυγε με το ροζ φύλλο αγώνος, ούσα μόνη πρώτη στην κατάταξη με 14-2. Στην επόμενη αγωνιστική οι «πράσινοι» υποδέχονται τον Ολυμπιακό στις 23/12, ενώ οι «μπλαουγκράνα» μία ημέρα νωρίτερα θα υποδεχθούν την φορμαρισμένη Unics Kazan στην Βαρκελώνη.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATSNov21/ELTMABBV

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast Season 3 Ep. 11 - Dino Radja

«Γράψε μια σύνοψη ρε συ, μην πέσει έτσι» Τι να πρωτογράψω για […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x