Euroleague Rookies 2022-2023

Billos11

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε άλλη μια χρονιά Euroleague και η ανυπομονησία είναι αρκετά μεγάλη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα κάτω και να σκεφτούμε τι μεταγραφές έχουν γίνει, ποιος πήγε που και ποιους παίκτες θα έχουμε ‘από κοντά’ . Οι περισσότεροι είναι γνώριμοι, υπάρχουν όμως και οι λεγόμενοι rookies κάθε χρονιά. Που πολλοί από αυτούς ίσως εδραιωθούν στην Euroleague και αποτελέσουν μελλοντικά μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παρακάτω θα παραθέσω 5+2 ονόματα που μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον (πολλά από αυτά τα ονόματα τα έχετε σε scouting reports του γνωστού σε όλους Manolo77).

YAM MADAR

H Partizan επιστρέφει στην Euroleague μ’ ένα roster πολύ ανταγωνιστικό και ο πήχης αυτόματα ανεβαίνει πολύ ψηλά. Η ομάδα των Σέρβων θα ηγείται από τον θρύλο της Euroleague ZeljkoObradovic. Βασικός playmaker της ομάδας θα είναι ο Yam Madar. Ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του στην Ευρώπη, με το “πακέτο” που διαθέτει να είναι πέρα ως πέρα ελκυστικό. Ο 23χρονος, με όπλο τις πολύ καλές του εμφανίσεις με την ομάδα του Ισραήλ, έρχεται φέτος να δηλώσει παρών στην μεγάλη σκηνή. Στο Eurobasket σημείωσε 13.3 pts, 3 asts μέσο όρο και ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της ομάδας (πίσω από τον NBAer Avdilla).

Γιατί τον ξεχώρισα;

Το μεγαλύτερό του ατού είναι η άμυνα και το μπασκετικό iq. Διαθέτει εξαιρετικό footwork όντας γρήγορος και εκρηκτικός με έφεση στο transition. Παίζει προσωπική άμυνα υψηλού επιπέδου και η εξέλιξη στο να γίνει ένα lock defender, φαντάζει εξαιρετικά πιθανή. Επίσης μπορεί και σπάει με αρκετή ευκολία τα screens. Στην επίθεση αρέσκεται αρκετά στο <PnR>, αλλά και στις διεισδύσεις. Οι αδυναμίες του εμφανίζονται κυρίως στην επίθεση, μιας και επιβάλλεται να σταθεροποιήσει το περιφερειακό του σουτ. Ενδυνάμωση χρίζει και ο κορμός του.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερα χέρια απ’αυτά του Obradovic, καθότι ο συγκεκριμένος είναι master στο να μετατρέπει ένα Euroleague prospect σε καλό παίκτη. Στην προηγούμενη χρονιά με την Partizan είχε σημειώσει 7.4 pts, 2.2 asts με 37% στο τρίποντο.

 

NAZ MITROU – LONG

Ο γνωστός σε πολλούς ομογενής guard έκανε το παραπάνω βήμα και θα παίξει για πρώτη φορά στην Euroleague. Οι περσινές του εκπληκτικές εμφανίσεις με την Brescia (17.5 pts, 4.3 rebs, 5 asts) ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα τον οδηγούσαν στο επόμενο επίπεδο. O Naz έρχεται στις τάξεις του Messina όντας ένας από τους αντικαταστάτες του Sergi Rodriguez.

Γιατί τον ξεχώρισα;

Γιατί στην επίθεση είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και δείχνει χαρακτηριστικά all-around player. Είναι πολύ καλός shooter από όλες τις πλευρές, με πολύ καλή μηχανική στο σουτ. Διαθέτει την οξυδέρκεια να εκμεταλλευτεί το οποιοδήποτε λάθος της άμυνας, είτε με διείσδυση είτε με σουτ. Σε ότι αφορά το playmaking είναι ένας πολύ καλός passer με αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά, ως προς την δημιουργία. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να παραμείνει υγιής σε μια τόσο μεγάλη season. Ανά τα χρόνια έχει εμφανίσει μια ευπάθεια στους τραυματισμούς, μιας και έχει χάσει δύο ολόκληρες χρονιές λόγω μακροχρόνιων τραυματισμών. Το σίγουρο είναι ότι δεν έκανε καλό ποδαρικό στην Euroleague, μιας και ένα τράβηγμα στον τετρακέφαλο θα τον αφήσει εκτός για 3 εβδομάδες.

 

JONATHAN MOTLEY

Μετά την περσινή του πολύ καλή σεζόν με την Locomotiv Kuban (18.6 pts, 6.3 rebs) ήταν σχεδόν αδύνατο να μην κάνει το παραπάνω βήμα. Ο Motley κατά την άποψή μου ήταν μια περίπτωση που θα έπρεπε να είχε απασχολήσει παραπάνω τις ελληνικές ομάδες. Έχει αποκτήσει εμπειρία επαγγελματία αθλητή, αφού έχει περάσει από NBA, G-league, Κίνα και Ρωσία. Πλέον θα βρίσκεται με το ρόστερ του coach Ιτούδη και οι φετινοί του συμπαίκτες δείχνουν ικανοί για να εκτοξεύσουν τις μετοχές του πρώην παίκτη των Clippers.

Γιατί τον ξεχώρισα;

Μιλάμε αρχικά για ένα πολύ αθλητικό παίκτη με εξαιρετικά τελειώματα πάνω από το καλάθι. Τα φυσικά του προσόντα τον καθιστούν εξαιρετικά versatile σε άμυνα και επίθεση. Αρέσκεται να παίζει πάνω από τη στεφάνη στις περισσότερες στιγμές του αγώνα. Διαθέτει καλό ρολλάρισμα, όπως και αξιοπρεπές σουτ, γιαυτό το λόγο προτιμάει συχνά-πυκνά το <pick n’ pop>. Επιτίθεται με πρόσωπο στο καλάθι και επιλέγει επιτυχημένα mid-range σουτ. Μέσα σ’ όλο το επιθετικό πακέτο έρχεται να προστεθεί και ένα ικανοποιητικό passing skill. Το σίγουρο είναι ότι μαζί με τον Kαλάθη θα μας προσφέρουν αρκετές εντυπωσιακές φάσεις.

Στα αρνητικά είναι ότι στην επίθεση δεν έχει καθόλου παιχνίδι από το post. Είναι παίκτης που λειτουργεί αρκετά με το ένστικτο και αρκετές φορές, όντας παρορμητικός, οδηγείται σε λάθη. Ένα τελευταίο ερωτηματικό είναι η σταθερότητα της απόδοσης του Motley, όμως πέρυσι απέδειξε ότι μπορεί να παγιώσει τις καλές του εμφανίσεις.

 

CARSEN EDWARDS

Ίσως είναι η μεταγραφή που με ενθουσίασε φέτος περισσότερο από κάθε άλλη. Ένας παίκτης που αν τον έβλεπες στο March Madness του 2019 και σου λέγανε ότι μετά από 3 χρόνια θα έρθει Ευρώπη, δεν θα το πίστευες ποτέ. Ο Edwards είχε περάσματα από Celtics, G-League και Pistons. Δυστυχώς όμως το μέγεθός του και η άμυνα του δεν τον άφησαν να εδραιωθεί στο επίπεδο. Φέτος θα πρωτοεμφανιστεί στην Ευρώπη με την φανέλα της Fenerbahce και ανυπομονούμε να δούμε τι θα εμφανίσει στο παρκέ.

Γιατί τον ξεχώρισα;

Γιατί άλλο;;;; Μα φυσικά για το τρομερό επιθετικό του ταλέντο. Πρόκειται για έναν χαρισματικό σουτέρ, που αντίστοιχο του δεν έχουμε ξαναδεί πολλές φορές σε ευρωπαϊκά γήπεδα. Η ικανότητα να σκοράρει από πολύ μακριά είναι εντυπωσιακή. Μην σας κάνει εντύπωση άμα παίρνει συχνά προσπάθειες από τα 8-9 μέτρα. Πέραν του σουτ διαθέτει πολύ καλό ball handling. Το μέγεθος του σίγουρα δεν είναι μεγάλο, παρόλα αυτά πρόκειται για έναν πολύ καλό αθλητή. Γι’αυτό το λόγο εκτιμώ ότι στην Ευρώπη θα είναι και ένας τίμιος rebounder, για την θέση του και το ύψος του.

Στα μειονεκτήματά του είναι ότι το μυαλό του κάποιες φορές είναι περισσότερο στην επίθεση απ’ όσο θα έπρεπε και στην άμυνα δεν κάνει αυτά που πρέπει. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα παίκτη με αυθεντικό killer instinct.

 

MARKUS HOWARD

Ο Howard προέρχεται από δύο χρονιές στο NBA με την φανέλα των Denver. Μέσα σ’ αυτή τη διετία έπαιξε και αγώνες στην G league και φέτος θα φοράει τη φανέλα της Baskonia. Προέρχεται από ένα πολύ καλό κολλεγιακό πρόγραμμα, το Marquette. Μέσα στη περασμένη διετία απέκτησε αρκετές παραστάσεις από τη καλύτερη λίγκα του κόσμου και δείχνει μια ψαγμένη αλλά συνάμα ελπιδοφόρα επιλογή για την ομάδα του coach Penarroya.

Γιατί τον ξεχώρισα;

Μπορούμε να πούμε ότι ο Markus έχει αρκετά κοινά με τον παραπάνω παίκτη της λίστας μιας και αυτός είναι undersized, αλλά παράλληλα διαθέτει πολύ καλό σουτ. Είναι αρκετά αθλητικός παίκτης και αρέσκεται να δημιουργεί καταστάσεις τρανζίσιον, το playmaking skill βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και εκτιμώ ότι θα τονιστεί ακόμα παραπάνω στα γήπεδα της Euroleague. Στα μειονεκτήματα έχω σημειώσει ότι και αυτός δεν είναι φαν της άμυνας και το μέγεθος του δεν τον βοηθάει σε αρκετές φάσεις.

 

Υ.Γ.: Πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι και δύο καινούρια αποκτήματα της Bayern. Ο Freddie Gillespie ένας πολύ εκρηκτικός και αθλητικός Center που αρέσκεται να παίζει πάνω από την στεφάνη και ο Cassius Winston με εξαιρετική κολεγιακή καριέρα, έρχεται να ταράξει τα νερά της Euroleague, μέσω των πολύ καλών playmaking skills που διαθέτει.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Season 22-23, Pre Game 1: Barcelona - Ολυμπιακός

Αναμονή τελος! Δε θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο promo λογαριασμός της ΚΑΕ […]

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x