(Επαναδημοσιέυουμε το περυσινό κείμενο του Manolo77 εμπλουτισμένο με περισσότερα highlights, τα στατιστικά των αγώνων και φυσικά με την προσθήκη των 2 αγώνων της περιόδου 2019-2020 και τον 1ο της 2020-21)
Είκοσι έξι χρόνια, δεκαεπτά αγώνες, δύο ομάδες αιώνιοι – αντίπαλοι, στο μεγαλύτερο ίσως εμφύλιο ντέρμπι της μπασκετικής Ευρώπης όλο αυτό το διάστημα!
Οι αναμνήσεις μου πιο καθαρές και «ζωντανές» από τις αντίστοιχες του Anthony Hopkins στο έργο Remains of the Day, όπου αναπολούσε τα χρόνια του ως μπάτλερ στην έπαυλη ενός Αμερικάνου πρέσβη.
Με εξαίρεση τη season 2001 – 02, όπου λόγω σπουδών στο εξωτερικό, δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τα παιχνίδια των δυο ομάδων για το Top16, τα υπόλοιπα τα έχω ζήσει έντονα μέσω τηλεόρασης και μόλις ένα από το γήπεδο, το πιο απρόβλεπτο, μη αναμενόμενο και θριαμβευτικό για την ομάδα μας ντέρμπι, αυτό του ΟΑΚΑ, για τα play off της Euroleague το 1997! Πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο και να θυμηθούμε τι έγινε σε κάθε έναν από αυτούς τους αγώνες ένα μικρό ορεκτικό.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι μας, με χρονολογική σειρά:
(Ημιτελικός Final 4 – 1994)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
77 – 72
Η πρώτη αναμέτρηση από τις πολλές που ακολούθησαν, είναι σίγουρα από τις πιο cult που έχουμε παρακολουθήσει!
Οι οπαδοί των δύο ομάδων κάνουν απόβαση στο Τελ Αβίβ και για τα σκηνικά που έχουν γίνει μεταξύ τους, έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες και θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία από τους παρόντες…
Λίγες μέρες πριν τα 17α μου γενέθλια, περιμένω με ανυπομονησία να έρθει το απόγευμα για να δω το μεγάλο ημιτελικό, ο οποίος κρατάει το ενδιαφέρον όλης της Ελλάδας αμείωτο. Είναι τα χρόνια που η προσμονή για τέτοιου είδους παιχνίδια «χτυπάει κόκκινο»!
Παρόλο που ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί της αναμέτρησης, θα χρειαστεί ένα ξέσπασμα στο 2ο ημίχρονο από το Σιγάλα, που αποτελεί τον 3ο επιθετικό πόλο μετά τους Paspalj (22 πόντοι) και Tarpley (21 πόντοι), καθώς και τον παίκτη – βαρόμετρο αμυντικά, ο οποίος θα περιορίσει τον Γκάλη στους 8 πόντους, για να φθάσει η ομάδα μας στη νίκη.
Με όπλο την καλή τους άμυνα, που οδηγεί στο transition με πρωταγωνιστή τον Paspalj, οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν μια σημαντική διαφορά προς το τέλος, την οποία ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να καλύψει, παρά τη συγκινητική προσπάθεια του Volkov (32 πόντοι)…
Η κόρνα της λήξης βρίσκει τον Ολυμπιακό θριαμβευτή και εμένα να πετάω για 48 ώρες στον 7ο ουρανό, μέχρι να με προσγειώσει απότομα, το τρίποντο – μαχαιριά του Thompson, αυτή η φάση – εφιάλτης των νεανικών μας χρόνων, που έμελλε να «σβηστεί» 18 χρόνια αργότερα!
(Ημιτελικός Final 4 – 1995)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
58 – 52
Game Stats
Το 2ο αιώνιο ντέρμπι, είναι ξανά ένας ημιτελικός για το final 4! Αυτή τη φορά επί ισπανικού εδάφους, στη Σαραγόσα, με εντελώς διαφορετική προσέγγιση αλλά την ίδια κατάληξη για τον Ολυμπιακό.
Ο αγώνας στο Príncipe Felipe έχει ως φαβορί τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μετά την αλλαγή προπονητή (Κιουμουρτζόγλου αντί Πολίτη) και με ένα πιο βαθύ και ισορροπημένο roster σε σχέση με την προηγούμενη season (Paspalj αντί Volkov, απόκτηση Γιαννάκη), δείχνει εντός παρκέ αποφασισμένος να κεφαλαιοποιήσει την ανωτερότητα του στα «χαρτιά», απέναντι σε έναν Ολυμπιακόπου προέρχεται από περίοδο ντεφορμαρίσματος και μια δύσκολη πρόκριση επί της CSKA.
Οι πράσινοι πάνε το παιχνίδι σε χαμηλό ρυθμό και, εκμεταλλευόμενοι τον πλουραλισμό τους στην επίθεση, ελέγχουν πλήρως την αναμέτρηση, έχοντας εγκλωβίσει την ομάδα μας, η οποία δε βρίσκει λύσεις επιθετικά, πλην του fast Eddie.
Ο Paspalj, απέναντι στην παλιά του αγάπη, πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση και οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε μικρό προβάδισμα. μέχρι τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Εκεί όμως θα μιλήσει η κλάση και το κρύο αίμα των δυο «φονιάδων», του Johnson και του Tomic, οι οποίοι με διαδοχικά τρίποντα θα ρίξουν στο «καναβάτσο» το ανήμπορο να αντιδράσει «τριφύλλι»!
Η ψυχή μου επιστρέφει στη θέση της με τη λήξη του αγώνα και η κραυγή μου στο τελευταίο τρίποντο του Tomic, έχει αφήσει ακόμα «ρωγμές» στη βιτρίνα του πατρικού σπιτιού μου.
(Προημιτελικά – 1997), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
49 – 69
Game Stats
(Προημιτελικά – 1997), Game #2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
65 – 57
Game Stats
Και προχωράμε στην πρώτη μου βιωματική εμπειρία αιώνιων ντέρμπι από κοντά και μάλιστα από τον… τόπο του εγκλήματος! Αυτή ήταν η πρώτη, και μοναδική μέχρι σήμερα, φορά που έχω παρακολουθήσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Σε μια δύσκολη για την ομάδα μας season, όπου έχει προηγηθεί μέχρι και ήττα από τον ουραγό ΒΑΟ στην Α1, έρχεται η πρόκριση στην 1η φάση των play off απέναντι στην Partizan, για να γεννήσει ξανά ελπίδες.
Επόμενος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, έχοντας πλεονέκτημα έδρας σε best of 3 αγώνες. Είναι τέτοιος ο παροξυσμός μου εκείνη τη χρονιά, ως φοιτητής, που το έχω βάλει σκοπό να δω από κοντά το παιχνίδι με κάθε κόστος.
Η απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού για διάθεση εισιτηρίων μόνο με ονομαστική λίστα δε με πτοεί. Ένα πρωινό θα ξεκινήσω με ένα φίλο μου για την οδό Τσόχα, προτού καν ανοίξουν τα εκδοτήρια. Ακόμα θυμάμαι ένα «παρακμιακό» καφενείο, που ήπια «καραβίσιο» φραπέ, περιμένοντας το, κυριολεκτικά, “μαγικό χαρτάκι”!
Θα προμηθευτώ το εισιτήριο μου και τη μέρα του αγώνα θα νιώσω τουλάχιστον άβολα, σε ένα βαγόνι του ηλεκτρικού φίσκα από οπαδούς του Παναθηναϊκού και σε ένα γήπεδο που κόχλαζε εναντίον της ομάδας που υποστηρίζω.
Ευτυχώς ο αγώνας εξελίχθηκε ονειρικά για την ομάδα μας (χωρίς θρίλερ, το οποίο ίσως και να πρόδιδε τα οπαδικά αισθήματα μου) και με μια εκπληκτική εμφάνιση όλων των παικτών. Προεξεχόντων των Rivers, Nakic, Tarlac, Φασούλα, οι ερυθρόλευκοι έκαναν “παρέλαση» στο ΟΑΚΑ, στη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε ευρωπαϊκό αιώνιο ντέρμπι, μέχρι σήμερα.
Κρίμα που τότε δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία, να μπορούσα να απαθανατίσω αυτή τη μοναδική και ρισκαδόρικη εμπειρία. Όλα όμως είναι αποτυπωμένα στο μυαλό μου, όπως και το «κόλπο» μου για να εκτονωθώ, όπου παρασυρόμενος και από τον «όχλο», αποδοκίμαζα τον Maljkovic και κάποιους παίκτες των πρασίνων, μαζί με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού!
Ο δεύτερος αγώνας της σειράς είναι match ball για τον Ολυμπιακό και ευκαιρία ανάκαμψης για την ομάδα του Maljkovic, ο οποίος βλέποντας στο game 1 πολλά από τα βασικά του όπλα απενεργοποιημένα, όπως ο Dinkins, οδηγείται σε αλλαγή αγωνιστικού πλάνου.
Οι «πράσινοι» φαίνονται διατεθειμένοι να «πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους» και για 25’ είναι κοντά στο σκορ, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει … Χίτσκοκ! Η ομάδα μας είναι αρκετά άστοχη, και κάπως «αγχωμένη» λόγω της κρισιμότητας του παιχνιδιού.
Σε μια βραδιά που ο Rivers είναι εγκλωβισμένος θα βγει μπροστά ο Milan Tomic, ο οποίος, σε άλλο ένα ντέρμπι, με δικά του σερί τρίποντα, θα ξεκολλήσει επιθετικά τους ερυθρόλευκους, δίνοντας το έναυσμα για την τελική αντεπίθεση και τη νίκη!
Η πρόκριση θα έρθει σχετικά εύκολα στα τελευταία λεπτά και θα οδηγήσει την ομάδα μας στο τρίτο και … φαρμακερό final 4 της ιστορίας της, που έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στη Ρώμη!
(Top 16 – 2002), Game #1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
92 – 75
Game Stats
(Top 16 – 2002), Game #2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
88 – 78
Game Stats
Έπρεπε να περάσουν 4 χρόνια, όπου μεσολάβησε ένα χαμένο final 4 για τον Ολυμπιακό και μία κατάκτηση Euroleague από τον Παναθηναϊκό, για να συναντηθούν ξανά οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι, για το Top 16 της περιόδου 2001 – 02.
Η ομάδα μας σε σταδιακή αγωνιστική πτώση, στην τελευταία της ουσιαστικά ανταγωνιστική season μέχρι να έρθει η ολική αναγέννηση μερικά χρόνια αργότερα, καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο το «τριφύλλι» αλλά και την ΑΕΚ, σε έναΝ όμιλο – «φωτιά»!
Επειδή τότε τυχαίνει να βρίσκομαι στο εξωτερικό, και το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όπως σήμερα (δε νομίζω να είχατε απαίτηση για live streaming), δεν είδα κανέναν από τους αγώνες της ομάδας live, παρά μόνο στιγμιότυπα αργότερα.
Στο παιχνίδι στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτη κυρίαρχος, νικώντας με το εμφατικό 92 – 75, το οποίο σηματοδοτεί τη 2η ευρύτερη νίκη σε αιώνια ντέρμπι (και η τρίτη είναι δική μας με +14), και με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Alphonso Ford (33 πόντοι) θα κάνει «πάρτυ»!
Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μπορεί να μην έρχεται η νίκη, όμως η συντήρηση της διαφοράς (– 10), αυτόματα κάνει την ομάδα μας φαβορί για την κατάληψη της 1ης θέσης στον όμιλο, και άρα για την πρόκριση στο final 4. Αρκεί μια νίκη επί της Union Olimpija εντός έδρας, που όμως δε θα έρθει ποτέ. Ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα νικούσαμε που, όταν πληροφορήθηκα τα δυσάρεστα νέα, πίστεψα ότι οι φίλοι μου μού έκαναν πλάκα.
Αυτός ο αγώνας, και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από τον αιώνιο αντίπαλο, με οδήγησαν τότε, για μερικούς μήνες, σε αναγκαστική «αποτοξίνωση» από το μπάσκετ, μέχρις ότου επιστρέψω στην Ελλάδα.
(Ημιτελικός final 4 – 2009)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
82 – 84
Game Stats
Έχουμε μπει στην εποχή των Αφών Αγγελόπουλων, που ξοδεύουν αλόγιστα για να κάνουν τον Ολυμπιακό ξανά μεγάλο! Και κάπως έτσι, 10 χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση σε final 4, οι ερυθρόλευκοι επιστρέφουν και πάλι, με αντίπαλο στον ημιτελικό ένα παλιό τους γνώριμο, τον Παναθηναϊκό.
Έναν Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει προσθέσει πριν 2 χρόνια στην τροπαιοθήκη του ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο και παράλληλα, την συγκεκριμένη season, διαθέτει ίσως το πληρέστερο roster της ιστορίας του, με μια περιφέρεια που τρομάζει (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Jasickevicius και Nicholas) και μια front line για… όλα τα γούστα (Pekovic, Batiste, Τσαρτσαρής και Φώτσης)!
Από την άλλη, η ομάδα μας μόλις κάνει ξανά τα πρώτα δειλά της βήματα προς την κορυφή, φαντάζοντας το αουτσάιντερ της αναμέτρησης. Και όμως, σε αυτή τη μάχη, που όταν γίνεται με ξένους διαιτητές όλα μπορούν να κριθούν στις λεπτομέρειες, βάσει της φυσικής εξέλιξης του αγώνα, μια ασυνεννοησία στην τελευταία φάση, ένας δισταγμός του Greer και η άστοχη, εν τέλει ,προσπάθεια του Μπουρούση δε θα δώσουν την ευκαιρία στην ομάδα μας, έστω, να διεκδικήσει τη νίκη στην παράταση.
Δυστυχώς, σε ένα ημιτελικό που ο Γιαννάκης κατόρθωσε να περιορίσει το Διαμαντίδη (έμεινε άποντος), δε βρήκε το αντίδοτο απέναντι στον Σπανούλη (18 πόντοι) και, κυρίως, στον Pekovic, ο οποίος με συνεχείς pick ‘n’ roll φάσεις στο φινάλε, «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν και το πρώτο αιώνιο ντέρμπι για τον ρέκορντμαν πόντων Πρίντεζη, ο οποίος μάλιστα σημείωσε τους πρώτους του 9 σε τέτοια ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Μια ήττα που πόνεσε, βλέποντάς την μαζί με φίλους (σε γραφεία εταιρείας παρακαλώ, άλλη μια πρωτότυπη εμπειρία) και τουλάχιστον παρηγορηθήκαμε κάπως την επόμενη μέρα, με τη νίκη επί της ΑΕΚ στον αλησμόνητο ποδοσφαιρικό τελικό Κυπέλλου, με τα ατελείωτα πέναλτι!
(Top 16 – 2014), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
66 – 62
(Top 16 – 2014), Game #2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
68 – 65
Τα χρόνια έχουν περάσει και οι συσχετισμοί έχουν ξαναλλάξει καθώς οι ερυθρόλευκοι, μετά τις back2back κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων (μοναδικό επίτευγμα για Ελληνική ομάδα), έχουν και πάλι το «πάνω χέρι».
Για το Top 16 της περιόδου 2013 – 14, σε όμιλο 8 ομάδων αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός είναι αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ είναι κακό ποιοτικά, με το «τριφύλλι» να στηρίζεται στη συνταγή της σκληρής άμυνας, όπως και στους τελικούς της Α1 την περασμένη season (με αλλαγές στο μαρκάρισμα του Σπανούλη), για να πάρει τη νίκη.
Η ομάδα μας ακολουθεί το slow tempo του αντιπάλου αλλά έχοντας σε κακή μέρα, εκτός του Kill Bill και, τον Lojeski δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια διαφορά ασφαλείας. Έτσι, οι πράσινοι με μια αντεπίθεση διαρκείας στο φινάλε, θα πάρουν τη νίκη με το «φτωχό» 66 – 62. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας αυτός σηματοδοτεί τις επισκέψεις του Πρίντεζη για ευρωπαϊκά αιώνια ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όπου σκοράρει πάντοτε με διψήφια νούμερα.
Στην άτυπη ρεβάνς του προηγούμενου ντέρμπι, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ, για την τελευταία αγωνιστική, τον Παναθηναϊκό. Εκτός από το γόητρο, το διακύβευμα είναι και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη, όπου ανάλογα της τελικής θέσης τους, οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι θα αντιμετωπίσουν μια εκ των CSKA ή Real στα play off (τελικά η ήττα των Μαδριλένων από την Zalgiris ήταν αυτή που μας έστειλε στην αγκαλιά τους και σε μια επική σειρά 5 αγώνων).
Σε άλλο ένα μέτριο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός ελέγχει πλήρως το ρυθμό, με τον Μαυροκεφαλίδη σε βραδιά καριέρας. Με καλή άμυνα στον Σπανούλη (ο Πρίντεζης απουσίαζε) και την ομάδα μας δίχως πολλές επιθετικές λύσεις (ο Law ήταν τραυματίας), είμαστε πίσω στο σκορ μέχρι τα τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου.
Τότε, θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Σλούκας και με ένα καταιγισμό τριπόντων θα φέρει το παιχνίδι στα ίσα! Με το σκορ στο 65 – 65, και με λίγα μόνο δευτερόλεπτα να απομένουν, οι ερυθρόλευκοι έχουν την επαναφορά από το κέντρο. Μια πάσα στον Σπανούλη και ένα από τα, πλέον, κλασικά buzzer beater του, θα χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό και θα «σπάσει» την κατάρα του απέναντι στον Παναθηναϊκό!
Αυτό το σουτ ήταν το πρώτο από τα μεγάλα του, απέναντι στην παλιά του ομάδα, τα οποία θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια και θα μας έκαναν να πανηγυρίσουμε, αλλά αυτή τη φορά για τίτλους.
(Regular Season – 2016-17), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
77 – 79
(Regular Season – 2016-17), Game #2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
77 – 69
Το σύστημα διεξαγωγής στην Euroleague έχει αλλάξει κι έτσι, πλέον, τα αιώνια ντέρμπι είναι στην ημερησία διάταξη της διοργάνωσης, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων με αυτό το format, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε «κακό φεγγάρι», με τον Pascual να αντικαθιστά τον Πεδουλάκη και δύο από τα βασικά του γρανάζια (James και Gist) να είναι τραυματίες.
Ο Ολυμπιακός μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, με τον Σπανούλη στην καλύτερη του βραδιά στο ΟΑΚΑ να σκοράρει ασταμάτητα και να δημιουργεί συνεργασίες με τον Birch! Από την άλλη, το «τριφύλλι» στηρίζεται στον οίστρο των Καλάθη και Rivers για να διατηρείται κοντά στο σκορ.
Από το 3ο δεκάλεπτο, ο αγώνας γίνεται rodeo και ο Παναθηναϊκός με καλή άμυνα, βγάζει φάσεις στο transition, που του δίνουν ελαφρύ προβάδισμα. Ωστόσο, ο Σπανούλης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τη νίκη να χαθεί. Με προσωπικές φάσεις και μια πάσα – ποίημα στον Πρίντεζη στην τελευταία μας επίθεση, για το νικητήριο καλάθι του τελευταίου, άφησε τη σφραγίδα του σε ένα ακόμα αιώνιο ντέρμπι!
Φυσικά, σε αυτό το παιχνίδι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απόφαση του coach Σφαιρόπουλου να κάνει φάουλ στον Καλάθη, και τελικά να δικαιώνεται για την επιλογή του, όπως και στην κατά λάθος εύστοχη βολή του Πρίντεζη στο φινάλε (για το 77 – 79), η οποία ευτυχώς δε στοίχισε.
Στο ξεκίνημα του 2ου γύρου, αρχές του 2017, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Η ομάδα μας έχει την ατυχία, μερικές εβδομάδες πριν, να χάσει τον κομβικό Hackett από τραυματισμό και στη θέση του να έρχεται ο Waters.
Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να «ανεβάζει στροφές», με τον James να επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του. Αυτός και ο Rivers είναι που δίνουν το σύνθημα για το «τριφύλλι», με σημαντική βοήθεια από τον Nichols.
Ο Ολυμπιακός φαίνεται εγκλωβισμένος και έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, μένοντας αρκετά πίσω στο σκορ στις αρχές του 3ου δεκαλέπτου. Όμως, σταδιακά ξεκινάει μια αντεπίθεση με εκφραστές τους Green και Παπαπέτρου και αρκετά εύστοχα μακρινά σουτ!
Στο 4ο δεκάλεπτο το momentum έχει αλλάξει πλευρά και οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν μια ακόμα νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου, διευρύνοντας το ρεκόρ τότε σε 8 – 3.
(Regular Season – 2017-18), Game #1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
62 – 70
(Regular Season – 2017-18), Game #2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
85 – 87
Στο πρώτο παιχνίδι της επόμενης περιόδου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, με τη σημαντική απουσία του Σπανούλη.
Ο Pascual, έχοντας βρει το «κουμπί» των ερυθρόλευκων για μια ακόμα αναμέτρηση στο ΣΕΦ, σχεδιάζει ένα άψογο gameplan και βγάζει «άσους από το μανίκι», όπως ο Lekavicius αυτή τη φορά.
Η ομάδα μας χωρίς ρυθμό στην επίθεση, και σε κακή αγωνιστική βραδιά, δε θα καταφέρει να αντιδράσει ουσιαστικά και θα ηττηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της εντός έδρας σε ευρωπαϊκό ματς από τον αιώνιο αντίπαλο, 20 χρόνια μετά το πρώτο τους παιχνίδι στο ΣΕΦ.
Η ρεβάνς ήταν “payback time”! Οι ερυθρόλευκοι σε full φόρμα, με τον Tillie να έχει επιστρέψει από το σοβαρό τραυματισμό του και τον Bobby Brown να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του, κάνουν διαστημική εμφάνιση στο δεύτερο δεκάλεπτο, εξασφαλίζοντας σημαντική διαφορά.
Ο Σπανούλης ήταν και πάλι σε καλή βραδιά στο ΟΑΚΑ, συνεπικουρούμενος από τον all time classic Πρίντεζη, αλλά και από το Roberts με τους 18 πόντους και ένα καθοριστικό τρίποντο προς το τέλος της παράτασης!
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με τους «συνήθεις ύποπτους», Rivers, Gist και Singleton, ωστόσο ο James στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας θα μπερδευτεί, αδυνατώντας να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.
Στην παράταση, οι εναλλαγές στο σκορ και η ένταση του αγώνα, οδήγησαν σε φινάλε γκραν – γκινιόλ, με νικητή, για ακόμη μια φορά, τον Ολυμπιακό. Από τα highlights του αγώνα, η τάπα του Tillie, ο οποίος «έσβησε τα φώτα» στον Gist!
(Regular Season – 2018-19), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
93 – 80
(Regular Season – 2018-19), Game #2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
79 – 65
Στις αρχές της προπέρσινης season ο Παναθηναϊκός είναι σε φάση εσωστρέφειας, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός εμφανίζεται απρόσμενα καλός για νέα ομάδα με διαφορετικό προπονητή, τον Blatt.
Στο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, οι ερυθρόλευκοι είναι ελαφρώς φαβορί, κάτι που επιβεβαιώνεται στο πρώτο ημίχρονο, καθώς με μπροστάρηδες τους Timma (17 πόντοι συνολικά) και Milutinov (11 πόντοι) είναι μπροστά στο σκορ και ελέγχουν τον αγώνα.
Ωστόσο, μια … επίσκεψη στα αποδυτήρια και η αλλαγή στον τρόπο σφυριγμάτων των τριών διαιτητών, αλλάζουν άρδην την εικόνα του ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός δε συνεχίζει να είναι το ίδιο εύστοχος από μακριά, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανοχή στο σκληρό παιχνίδι των πράσινων, φέρνει τα «πάνω – κάτω».
Ο Παναθηναϊκός, με πρωταγωνιστή τον Θανάση Αντετοκούνμπο και στις δύο πλευρές του παρκέ, και τους Καλάθη, Lekavicius να κάνουν ζημιές επιθετικά, παίρνει τα ηνία, την ίδια ώρα που, από την ομάδα μας, ο Πρίντεζης είναι απελπιστικά μόνος του, με ρεκόρ καριέρας 26 πόντων.
Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία αυτού του αγώνα, με το τριφύλλι να παίρνει την ευρύτερη μέχρι σήμερα νίκη της ιστορίας του, σε ευρωπαϊκά αιώνια ντέρμπι.
Το παιχνίδι του 2ου γύρου ήταν μια ακόμα εκκωφαντική νίκη των ερυθρόλευκων μεν, σηματοδότησε την αρχή του τέλους μιας επιτυχημένης πορείας δε. Τολμώ να πω ίσως και το κλείσιμο ενός κύκλου.
Ο Ολυμπιακός, με το μάτι των παικτών του να «γυαλίζει», μπαίνει δυνατά στο ντέρμπι και δεν αφήνει το «τριφύλλι», του πρωτάρη Pitino, να πάρει ανάσα! Με πρωταγωνιστές τον Milutinov και τον Strelnieks, η ομάδα μας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, φθάνοντας τη διαφορά σε αρκετές περιπτώσεις στο +20.
Στο 2ο ημίχρονο μπαίνουν και οι Παπανικολάου, Σπανούλης στη «ζώνη του λυκόφωτος», με τον Ολυμπιακό να μην αφήνει περιθώριο αντίδρασης στον αιώνιο αντίπαλο. Ωστόσο, κάτι η κούραση από την υπερπροσπάθεια, κάτι η χαλάρωση των τελευταίων λεπτών, λίγο έλειψε να στοιχίσουν στο να μειωθεί η διαφορά κάτω από τους 13 πόντους, όσο η ήττα του πρώτου αγώνα.
Τελικά το άστοχο lay up του Gist σήμαινε ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν «καβάλα στο άλογο» σε όλες τις περιπτώσεις ισοβαθμίας, δημιουργώντας την αίσθηση για ένα ιδανικό φινάλε, σε μία season που, εν τέλει, εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά.
Όσα ακολούθησαν μετά από εκείνον τον αγώνα, σήμαναν αλυσιδωτές αντιδράσεις, σε όλα τα επίπεδα, για την ομάδα μας. Μέσα σε λίγους μήνες, λες και ο κόσμος γύρισε ανάποδα!
Τόσο η αποτυχία στην Euroleague, όσο και η αποχώρηση από τον ημιτελικό Κυπέλλου, σε συνδυασμό με το #mexritelous, δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον Ολυμπιακό. Επίσης και η διαρροή του ηχητικού ντοκουμέντου με πρωταγωνιστές παίκτες της ομάδας, έκανε ζημιά.
(Regular Season 2019 – 20), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
99 – 93
(Regular Season 2019 – 20), Game #2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
81 – 78
Κι όμως το περσινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ είναι all time classic, και η απτή απόδειξη ότι ποτέ δεν μπορεί να γίνουν προγνωστικά σε τέτοιου είδους αγώνες. Οι ερυθρόλευκοι, με ένα κακό ξεκίνημα στη χρονιά, με τον Kemzura στον πάγκο στη θέση του Blatt, με τα νέα πρόσωπα Rochestie και Reed να είναι λίγο καιρό στην ομάδα, και γενικά με πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους, παρουσιάζονται από μερίδα του Τύπου ως πρόβατα επί σφαγή, με αντίπαλο έναν Παναθηναϊκό ο οποίος ψάχνει για ευρεία νίκη. Όμως η εικόνα του παιχνιδιού είναι εντελώς διαφορετική, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει απρόσμενους πρωταγωνιστές τους Paul, Baldwin, να ισορροπεί το παιχνίδι από το τρίτο δεκάλεπτο και να εξαπολύει την αντεπίθεση του έχοντας το πάνω χέρι στην 4η περίοδο. Όμως οι άστοχες βολές του Paul, η λάθος επίλογη του Μπόλντγουιν στην προτελευταία επίθεση της ομάδας στην κανονική διάρκεια του αγώνα και το σάστισμα του στην άμυνα απέναντι στον Παπαγιάννη, στέρησε από τον Ολυμπιακό μια τεράστια νίκη, δεδομένων των συνθηκών. Ο πρωταγωνιστής για τον ΠΑΟ ήταν ο Rice με 41 πόντους, απέναντι στον οποίο δε βρέθηκε ποτέ το αντίδοτο (ακόμη πρέπει να βλέπει εφιάλτες ο Vezenkov) και έτσι ήρθε η ήττα στην παράταση.
Μέσα σε ένα γύρο, οι όροι έχουν αντιστραφεί, ο Ολυμπιακός έχει φέρει τον Μπαρτζώκα στον πάγκο του και τους McKissic, Ellis στο παρκέ, ενώ την ίδια ώρα ο ΠΑΟ παραπαίει με συνεχείς ήττες και βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Παρόλα αυτά, οι απουσίες των Σπανούλη και Lilutinov είναι κομβικές και όλοι περιμένουν ένα ισορροπημένο ντέρμπι, δίχως μεγάλο φαβορί. Το εκρηκτικό ξεκίνημα των ερυθρόλευκων, με μπροστάρη τον McKissic, βρίσκει απάντηση με τους Καλάθη, Rice και Μήτογλου να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στους πράσινους, οι οποίοι παίρνουν το μομέντουμ του αγώνα. Ένας ακόμη απρόσμενος ήρωας, όμως, θα κάνει την εμφάνιση του, με τον Taylor Rochestie να σημαίνει το καμπανάκι της αντεπίθεσης. Σε ένα παιχνίδι ντέρμπι, με όλη τη σημασία της λέξης, με μάχες σώμα με σώμα και την αγωνία στο κατακόρυφο, είναι ο McKissic εκείνος που με προσωπικές φάσεις θα λύσει το γόρδιο δεσμό και θα χαρίσει στην ομάδα μας μια σημαντική βαθμολογική νίκη (αλλά και γοήτρου)!
Η μακρά ιστορία αυτών των ντέρμπι μας έχει διδάξει ότι, παρόλο που ο αιώνιος αντίπαλος έχει περισσότερα κύπελλα στην τροπαιοθήκη του, στις μεταξύ μας αναμετρήσεις, εκεί που φαίνεται το «μέταλλο», καθώς και ο χαρακτήρας των ομάδων και το κυριότερο με ξένους διαιτητές, το απόλυτο αφεντικό με 11 νίκες και μόλις 6 ήττες, είναι ο Ολυμπιακός μας!
Το τελευταίο ντέρμπι αιωνίων βρήκε, λοιπόν, νικήτρια την ομάδα μας. Σε ένα deja vu του αγώνα Κυπέλλου πριν 6 έτη, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα καλείται στο άδειο ΟΑΚΑ να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ, ο οποίος μοιάζει με το outsider. Ωστόσο, η φυσιογνωμία αυτών των παιχνιδιών και τα αποτελέσματα της πρεμιέρας δεν μπορούν παρά να αποτελούν οδηγό ότι θα χρειαστεί μεγάλη εμφάνιση και συγκέντρωση για να πανηγυρίσουμε τη νίκη! (Όπως και έγινε Μανώλο)
(Regular Season 2020 – 21), Game #1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
71 – 78
Στο φετινό παιχνίδι του πρώτου γύρου ο Ολυμπιακός μπήκε εξ’αρχής δυνατά και με σκοπό να χτυπήσει στη ρακέτα τον Παναθηναϊκό. Έτσι με κύριο εκφραστή και αποδέκτη τον Πρίντεζη (17 πόντοι – 6/7 2π) ακουμπούσε την μπάλα στο post είτε για δημιουργία, είτε για άμεση εκτέλεση. Φυσικά, την ίδια ώρα το pick n roll του Σλούκα είχε σαν στόχο να περάσει την μπάλα χαμηλά στους Ellis (2/2 2π και 13 rebound) και Martin (4/5 2π και 5 rebound). Όλα αυτά και μαζί με την αστοχία των πράσινων από την περίμετρο έφεραν τον Ολυμπιακό στο +15 (22-37) στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, με τους Vezenkov (9 πόντοι-8 rebound) και Σπανούλη (8 πόντοι) να έρχονται από τον πάγκο και να δίνουν έξτρα λύσεις επιθετικά. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε ν’αντιδράσει, με κύριο εκφραστή τον Παπαπέτρου ο οποίος ξεκινώντας από το close-out έβρισκε πολλές επιλογές στο mid-range κυρίως απέναντι στον Παπανικολάου, και μαζί με τις εμπνεύσεις του Nedovic το παιχνίδι έφτασε μέχρι και τους 4 πόντους (69-73), ωστόσο με τους Harrison-Mckissic να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο και να χτυπάνε στο ένας μ’έναν ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις που χρειαζόταν στο τέλος για να κρατήσει το διπλό και να κάνει την πρώτη νίκη της σεζόν μετά την ήττα από τη Zalgiris στο ΣΕΦ. Μια νίκη που ήρθε μάλλον εύκολα, με τον Ολυμπιακό να είναι μπροστά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με ξεκάθαρη στόχευση στις αδυναμίες του αντιπάλου του. Παρόλο λοιπόν που είχε τον Σλούκα σε κακό βράδυ (είχε κι έναν μικροτραυματισμό μέσα στο ματς) κατάφερε να φύγει με άλλο ένα διπλό από το ΟΑΚΑ, το οποίο ήταν και το πρώτο διπλό του coach B σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό (έχει κι ένα διπλό ως προπονητής της Kuban).
Στις ευρωπαικές τους λοιπόν αναμετρήσεις: Ολυμπιακός vs Παναθηναικός σκόρ (12-6).
Εν αναμονή λοιπόν του επεισοδίου Νο19…