RPG Daily Vol.15

RPG Team

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Το RPG Daily επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος μετά την απρόσμενα προβληματική καλοκαιρινή μας Off Season με την πρόθεση να καταγράψει σκέψεις και παρατηρήσεις για το παιχνίδι, τον ΘΡΥΛΟ μας και δίχως μίσος για κανένα. Χωρίς σπόνσορες, διαφημίσεις, κολεγιές και εξαρτήσεις αλλά οπλισμένο με αγνά ερυθρόλευκα αισθήματα για τα όσα γίνονται. Αυτό σημαίνει εκτός από αποθεωτικά σχόλια και άδολη κριτική για όλους και για όλα και για όποιον φυσικά την αντέχει – όποιος δεν μπορεί μπλοκ, mute και καλή καρδιά. Η στήλη δεν θα διεκδικήσει ποτέ το αλάθητο ούτε την βαθιά γνώση μιας αυθεντίας και κάθε κριτική σε όσα γράφονται εδώ θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Για αυτό άλλωστε και έχουμε ανοικτά τα σχόλια κάτω από οτιδήποτε δημοσιεύει το Red Point Guard. Η στήλη μπορεί να μην είναι επίσης κάθε ημέρα εδώ με κείμενο όπως παραπλανητικά υπονοεί ο τίτλος της αλλά θα προσπαθήσει όσο πιο συχνά το επιτρέπει ο χρόνος των συντακτών της και η αδυσώπητη τους καθημερινότητα. Τα πλοκάμια του RPG Daily είναι όμως 24/7 σε επαγρύπνηση και αν είστε τακτικοί αναγνώστες / ακροατές του και προσεκτικοί όλο και κάτι θα μαθαίνετε πριν σας το σερβίρουν (αν σας το σερβίρουν) τα mass media. Αυτά τα ολίγα ως εισαγωγή για να ξεκαθαρίσουμε το περιβάλλον που ελπίζουμε να αφιερώνετε λίγο από τον δικό σας πολύτιμο χρόνο.

 

Επικαιρότητα

Τα φιλικά και τα Super Cup μας τελείωσαν και η σεζόν ξεκίνησε με πρεμιέρες στις δύο βασικές λιγκες που συμμετέχει ο Ολυμπιακός. Για αρχή το μενού είχε την Παρασκευή 6/10 ντέρμπι στο ΟΑΚΑ απέναντι στον ΠΑΟ όπου ο Θρύλος συνέχισε τα διπλά στο «This is OAKA» έστω και στην παράταση με (78-88) για την 1η αγωνιστική της Euroleague. Το αναλυτικό μας κείμενο / report του αγώνα η όπως το λέμε στα ενδότερα του κινήματος ENCORE περιγράφει τα δρώμενα εκεί και θα το διαβάσετε τις επόμενες ημέρες. Ενώ την Κυριακή υπήρξε νέα έξοδος αυτή την φορά στο Αλεξάνδρειο απέναντι στον Άρη για την Basket League. Ένα παιχνίδι που έγινε στην σκιά του θανάτου του θρυλικού Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε στις (4/10/2023). Επιστρέφοντας όμως στο αγωνιστικό σκέλος ο εξαντλημένος Ολυμπιακός που 2 ημέρες νωρίτερα έπαιξε ένα μεγάλο ντέρμπι απέναντι στον αιώνιο του αντίπαλο (χωρίς τους Fall και Brazdeikis) βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση απέναντι στην ομάδα του coach Καστρίτη. Αφού δεν του έφταναν οι απώλειες των Fall, McKissic (τραυματίστηκε στο ΟΑΚΑ) και Brazdeikis που κουβαλάει τραυματισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο (Σημ: Δεδομένης της 8αδας των ξένων – 2 ξένοι θα βρίσκονται εκτός λίστας στην Basket League) αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα στην διάρκεια της αναμέτρησης λόγω και νέων τραυματισμών. Στο τέλος ο Coach B κατέληξε να διαχειριστεί το ματς με 7 παίκτες λόγω της αποχώρησης των Goss και Sikma και κέρδισε δύσκολα με (72-81) κυρίως χάρη στην υπερπροσπάθεια και την ποιότητα των Canaan (25 pts, 4 rebs), Milutinov (14 pts, 9 rebs, 4 ast), Peters (14 pts, 6 rebs, 5 ast) και Walkup (10 pts, 7 ast).

 

Σκόρπιες σκέψεις

Οι δύο νέοι τραυματισμοί των Goss (μυϊκό σπασμό δικέφαλου) και Sikma (αιμάτωμα στο γαστροκνήμιο aka 2 εβδομάδες εκτός) προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες απουσίες των Fall (διάταση στον έσω πλάγιο), Brazdeikis (μυϊκός τραυματισμός;) και McKissik (οστικό οίδημα στην μηριαία τροχιλία και αλλοιώσεις στον τένοντα του τετρακεφάλου aka 3-4 εβδομάδες εκτός) και βάζουν την ομάδα σε αναζήτηση λύσεων. Τόσο για την διαχείριση των χρόνων μεταξύ των αγώνων σε Ελλάδα και Euroleague όσο και για την αποφυγή μελλοντικών νέων τραυματισμών λόγω υπερφόρτωσης συγκεκριμένων παικτών στους μέχρι τώρα αγώνες. Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο (09/10/2023) είναι αν και πότε η 3αδα των Ελλήνων (Λούντζη, Πάπα, Τανούλη) θα είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί δεδομένων των συνθηκών. Γιατί δεν υπάρχει επιλογή ΠΡΕΠΕΙ να πάρουν χρόνο τουλάχιστον στην Α1 αλλιώς θα μαζεύουμε τους βασικούς από το πάτωμα. Και αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με την γενικότερη ένδεια ποιοτικών Ελλήνων τα τελευταία χρόνια κάνει το πρόβλημα μάλλον ζήτημα μακράς διαρκείας που απαιτεί λύση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η ομάδα μετά το αρχικό παιδομάζωμα επί Καζλάουσκας (Βασιλόπουλος, Σκορτσιανίτης, Βασιλειάδη, Μπουρούση) και την υποχρεωτική σχεδόν ενηλικίωση των μικρών τότε (Παπανικολάου, Σλούκα, Μάντζαρη, Κατσίβελη) από τον Ivkovic λόγω μειωμένου budget δεν ξαναέβγαλε Έλληνα παίκτη που να την βοήθησε ουσιαστικά. Αντιθέτως τους χάνει είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους πχ Σλούκας, Παπαπέτρου, Αγραβάνης. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν μοιάζει να έχει ούτε την τεχνογνωσία αλλά και ούτε τον χρόνο / υπομονή να βγάλει νέους Έλληνες παίκτες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στην στελέχωση όσο και στον προγραμματισμό της για το μέλλον. Και επειδή δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως να βγάλουν άλλες ομάδες παίκτες για τους αγοράσει ούτε να «ελληνοποιεί» από την πίσω πόρτα παίκτες ala Walkup καλά θα κάνει να αγοράζει πληρώνοντας ΚΑΙ υπεραξίες κάπου κάπου. Γιατί εκ του αποτελέσματος η απώλεια των Dorsey, Vezenkov και Σλούκα μέσα σε ένα χρόνο έχει οδηγήσει σε άκρως προβληματικές καταστάσεις. Και για να ανοίξουμε λίγο και την συζήτηση για μελλοντική συνέχεια να σημειωθεί ότι μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά νέα ταλέντα δεν επιλέγουν τον Ολυμπιακό για να έρθουν αλλά και παίκτες υψηλής προοπτικής όπως οι Νικολαΐδης, Αρσενόπουλος έφυγαν χωρίς να εξελιχθούν.

 

Player Assessment

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόδοση των παικτών σε κάποιο αγώνα είναι αγαπημένο ζήτημα συζήτησης μεταξύ των οπαδών. Δυστυχώς αυτές οι συζητήσεις καταλήγουν να περιστρέφονται γύρω από υποκειμενικά ή/και αποσπασματικά κριτήρια. Για να δοθεί μια αντικειμενική οπτική στην αξιολόγηση ο Red Emerald έφτιαξε ένα στατιστικό μοντέλο που συγκρίνει τους παίκτες και των δύο ομάδων μεταξύ τους στην διάρκεια ενός αγώνα. Οι μεταβλητές του μοντέλου με ίση βαρύτητα μεταξύ τους είναι α) ο χρόνος συμμετοχής, β) το PIR γ) το (+/-). Η απόδοση κάθε παίκτη σε σύγκριση με την ανώτατη και την κατώτατη επίδοση όλων των παικτών βαθμολογείται με άριστα το 10 ανά μεταβλητή. Πχ αν τα περισσότερα λεπτά που αγωνίστηκε ένας παίκτης στον αγώνα ήταν 30 λεπτά και κάποιος έπαιξε 15 θα βαθμολογηθεί με 5/10. Το ίδιο εφαρμόζεται για το PIR και το (+/-). Με αυτό τον τρόπο προσμετράται η χρονική συμμετοχή (mins), η συμμετοχή του παίκτη στην οικονομία του αγώνα (PIR) και η θετική / αρνητική απόδοση μιας 5άδας για όσο αγωνιζόταν ένας παίκτης (+/-). Με αυτό το μοντέλο ως γνώμονα ετοιμάσαμε 2 πίνακες για τους τελευταίους 2 αγώνες του Ολυμπιακού και σκοπεύουμε να σας παρουσιάζουμε έτσι την απόδοση των παικτών μας στους αγώνες.

 

Τεχνική Παρατήρηση

Αν υπάρχει κάτι που ανέδειξαν οι δύο αναμετρήσεις με τον ΠΑΟ και τον Άρη είναι η σημασία της ομοιογένειας και της συνεργασίας. Ο Ολυμπιακός παίρνει πολλά και στους δυο αγώνες από την ικανότητα του να περιστρέψει την μπάλα γρήγορα είτε στην περιφέρεια είτε από μέσα προς τα έξω είτε με συνεργασίες μεταξύ των ψηλών του. Αυτό είναι η σύγχρονη εκδοχή στο μπάσκετ Μπαρτζώκα που μας το έμαθαν με ξύλινους τίτλους ως της «έξτρα πάσας» όμως είναι ως φιλοσοφία αρκετά περισσότερα τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα. Ο Coach Β σε αρκετές συνεντεύξεις του έχει δώσει έμφαση στο χαρακτηριστικό που ψάχνει και δεν είναι άλλο από την ταχύτητα (με την μπάλα και χωρίς την μπάλα) αλλά κυρίως την ταχύτητα σκέψης στην λήψη της απόφασης. Αυτή του η θεώρηση έρχεται ιδεολογικά σε αντίθεση με το μπάσκετ ενός σπουδαίου χειριστή / εκτελεστή ενός dominator ρυθμού και αποφάσεων. Αυτό ήταν κάτι που χαρακτήριζε τόσο τον Σπανούλη όσο και τον Σλούκα και μάλλον ήταν και η βασική αιτία που έφερε τριγμούς στις σχέσεις τους. Αυτή η κοινή διαπίστωση στους κατοικούντες περί την «ερυθρόλευκη Ιερουσαλήμ» δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει. Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε ως νέα παραδοχή στην θεωρία του coach είναι η πεποίθηση ότι ο πλουραλισμός και η καλύτερη προϋπόθεση (ελεύθερο σουτ) παίρνει τα πρωτεία από την ικανότητα του ενός. Και αυτό θα κριθεί λιγότερο στην Regular Season και περισσότερο όταν θα καίει η μπάλα.

 

Φήμες και Πραγματικότητες

Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι ο παράδεισος των φημών αλλά και των πραγματικοτήτων. Και αυτό συμβαίνει γιατί είθισται σε τέτοια περιβάλλοντα να συναντιούνται συμφέροντα, πάθη και χρήμα. Και όπου γίνεται αυτό υπάρχουν πάντοτε καλοθελητές που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις η να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δημοσιογράφοι, παίκτες, ατζέντηδες άλλοι συνεργάτες, συγγενείς όλοι ταΐζουν το σύστημα με «ειδήσεις». Κάπως έτσι καθημερινά μαθαίνουμε αρκετές ειδήσεις που ακροβατούν στα όρια της αλήθειας και του ψέματος της ωραιοποίησης και της προπαγάνδας. Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε κάποιες από αυτές τις «ειδήσεις» και ο χρόνος και η ειδησιογραφία θα αποδείξει αν ήταν όντως φήμη ή πραγματικότητα. Για να μην όμως τις πετάμε έτσι χωρίς να παίρνουμε θέση θα τις χαρακτηρίζουμε. Και ας κριθούμε από τον ιστορικό του μέλλοντος.

– Ο Ισπανός Huancho Hernangomez προτάθηκε το καλοκαίρι στο Ολυμπιακό όμως κόπηκε λόγω κασέ [ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ]

– Η ομάδα πιστεύει πολύ τον Sikma και θα του δώσει όσο χρόνο χρειάζεται για ενταχθεί στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. [ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ]

– Ο Saras ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα… όχι όμως για να κάτσει σε κάποιο πάγκο. (Ακόμα τουλάχιστον) Αλλά για μια συνεργασία έκπληξη. Περισσότερα εν καιρώ.. [ΦΗΜΗ]

– Η Νέα / Παλιά ΚΕΔ επικοινωνεί προς πάσα κατεύθυνση ότι «φέτος θα είναι 50/50» (γιατί δεν ήταν στο παρελθόν;) [ΦΗΜΗ]

 

Στους Απέναντι

Ο ΠΑΟ επένδυσε πολλά επικοινωνιακά αλλά και αγωνιστικά στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής και έφτασε πολύ κοντά στο να το κερδίσει στο buzzer με το σουτ του Σλούκα. Όμως η μπάλα “ήθελε τους ερυθρόλευκους” και μετά το ταμπλό και την περιστροφή στο στεφάνι βρέθηκε εκτός. Στην παράταση ο Ολυμπιακός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Και κάπως έτσι χάλασε το ονειρεμένο Ευρωλιγκάτο ντεμπούτο του Κ. Σλούκα στο ΟΑΚΑ και ο «ηγέτης των 30 λεπτών» έμεινε με την.. πίκρα στο στόμα. Με την απορία πάντως φαίνεται να έμειναν και αρκετοί συμπαίκτες του με τις αντιδράσεις του μέσα στο παιχνίδι όπως και σε time out όταν και φαίνεται να δυσανασχετούσε σε επιλογές συμπαικτών του αλλά και οδηγίες του Coach Ataman. Και μπορεί να είναι ακόμα αρχή και η σχέση τους να είναι στα μέλια αλλά μοιάζει θέμα χρόνου αν συνεχίσει έτσι να υπάρξει αντίδραση από Ataman που έχει δείξει ότι παραδοσιακά κοντράρεται με τους αστέρες στις ομάδες του. Σε αυτή την περίπτωση να είναι έτοιμα τα πράσινα μπλόγκ και τα αντίστοιχα γκρουπ στο Twitter για παραμύθα από «κουμπάρους» που έχουν πάρει εργολαβία την Σλούκια προπαγάνδα – στο πάντοτε κολακευμένο από επαφές με γνωστούς παικτών – οπαδικό πόπολο. Φιλική συμβουλή προς φίλους Παναθηναϊκούς… σας μιλάμε εκ πείρας…

 

Quote of the day

Εκνευρισμένος με την φιλοσοφία των σφυριγμάτων εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα με το Άρη ο Coach Μπαρτζώκας.

Δεν παίχτηκε μπάσκετ. Αυτό που παίχτηκε σήμερα ήταν κάτι άλλο από μπάσκετ. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε, να κάνουμε μίτινγκ με την επιτροπή των διαιτητών για το τι είναι κανονισμοί και τι δεν είναι. Αυτό που παίχτηκε σήμερα εδώ δεν ήταν μπάσκετ. (Γ. Μπαρτζώκας, 08/10/2023)

 

Stat of the day

Στο 18-1 βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός απέναντι στον ΠΑΟ στις τελευταίες 19 μεταξύ τους αναμετρήσεις και στο 17-7 στις ευρωπαϊκές τους κόντρες.

 

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα στις 09/10/2020 ο Octavius Ellis μάζευε 10 αμυντικά rebound απέναντι στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ σε μια ακόμη Ευρωλιγκάτη επικράτηση του Ολυμπιακού με (71-78). Αυτή η επίδοση του Οκτάβιου είναι η 8η καλύτερη από παίκτη του Ολυμπιακού σε έναν αγώνα (σύμφωνα με το αρχείο του Red Point Guard). Ενώ κάτι αντίστοιχο (10 dreb) έχει πετύχει ο Κ. Παπανικολάου στις 4/4/2013 απέναντι στην Khimki και ο Γ. Μπουρούσης στις 2/12/2010 απέναντι στην Bamberg.

 

Blast from the Past

09/10/1997 Real Madrid – Olympiacos (77-78)

Σαν σήμερα ο ΘΡΥΛΟΣ κάνει το 4/4 στην FIBA Euroleague 1997/98 και με πρωταγωνιστές τους Karnisovas (21pts, 5 reb, 2ast) και Tarlac (21pts, 8 reb, 2ast) πήρε ένα σπουδαίο διπλό στην Μαδρίτη απέναντι στην Real Madrid των Bodiroga και Arlauckas. Εκείνη η ομάδα είχε ξεκινήσει καταπληκτικά όμως οι τραυματισμοί κυρίως του Λιθουανού της στοίχισαν.

 

 

Tweet of the day

 

Discord Comments

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

S23-24 - Encore G1 "Άνθρωπος ίδιος"

Καλησπέρα σε όλους, καλή σεζόν να έχουμε με υγεία, να χαιρόμαστε να […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: