Alba Berlin – Anadolu Efes: Sunshine

Jon Tsakos 2

Η, μέχρι πρότινος προβληματική, Anadolu Efes παρουσιάστηκε πολεμοχαρής στο Βερολίνο, περνώντας επάνω από την Alba με το επιβλητικό 63-90 να είναι το τελικό score. Τούτου δοθέντος η ομάδα του coach Ataman ανέβηκε στο 3-6, πιάνοντας αυτή του coach Gonzalez στην κατάταξη. Λίγο πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση όσων είδαμε από τον αγώνα, ας σκιαγραφήσουμε την εικόνα των δύο ομάδων.

To προφίλ των μονομάχων

Η Alba φέτος, υπό τις οδηγίες του coach Israel Gonzalez, παρουσιάζεται πιο «συγκρατημένη» βάσει επιθετικών κατοχών, εν συγκρίσει με την περασμένη χρονιά. Ενώ πέρσι ήταν δεύτερη σε αριθμό κατοχών, πίσω από την Khimki με 72.6 κατοχές ανά αγώνα, φέτος αποτελεί ένα από τα πιο low pace σύνολα της διοργάνωσης, με 67.7 κατοχές ανά παιχνίδι. Επιθετικά διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις περσινές τις αρχές, με συνεχή κίνηση, κοψίματα στην πλάτη της άμυνας από την weak side και σαφή κατεύθυνση την τροφοδότηση των <high>, <mid>, <short posts> για το πέρασμα σε κύριες δράσεις (<high low>, <post up> του SF ή του PF για <flash> του center, <flare screen> στην weak side για τον PG ενδεικτικά), αξιοποιώντας την παρουσία ενός εξαίρετου passer, όπως είναι ο Sikma. Μέχρι την όγδοη αγωνιστική οι Βερολινέζοι διέθεταν το πέμπτο καλύτερο offensive rating με 110.8. Η απουσία του Eriksson – ενός εκ των κορυφαίων versatile shooters στην Ευρώπη –  έχει αποβεί καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της ομάδας από τα 6.75, με το 33.6% να το πιστοποιεί (8.6 εύστοχα σουτ σε 25.6 προσπάθειες). Η επιστροφή του αναμένεται να αλλάξει δραστικά την επιθετική της παραγωγικότητα.

Αμυντικά οι «κίτρινοι» προσπαθούν και φέτος, μέσω του μεγέθους και των γρήγορων ψηλών της Thiemann, Olinde, να βγάζουν εκτός ισορροπίας τις επιθετικές συνεργασίες των αντιπάλων τους, είτε μέσω <hedge outs> είτε μέσω ζώνης 2-3, εξ ου και η προσθήκη ενός ικανότατου και versatile αμυντικού όπως ο Smith, δίχως αποτέλεσμα ωστόσο. Το επίπεδο επικοινωνίας των παικτών είναι ως επί το πλείστον ανεπαρκές τόσο σε on ball όσο και σε off ball δράσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ελεύθερα σουτ ή εύκολα καλάθια στην ρακέτα. Ενδεικτικά είναι προτελευταία στις λίστες του opponent 2EFG% και του opponent 3P% με 56.3% και 38.9% αντίστοιχα, όντας αδύναμη στο να περιορίζει την παραγωγή καλών σουτ των αντιπάλων της.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Anadolu δεν απέχει ιδιαίτερα από τα πεπραγμένα της Alba φέτος. Μπορεί να διατηρεί τον fast paced επιθετικό χαρακτήρα της (71.4 κατοχές ανά ματς) και την <spread pick ‘n’ roll> αρχή για να παραγάγει score με τους Micic, Larkin, Beaubois, Simon κατά βάση, εντούτοις, η αγωνιστική της εικόνα είναι πασιφανής συνδυασμός «αδρανούς εκκίνησης» στο επιθετικό σκέλος και εμφανούς έντασης αναφορικά με την αμυντική της πτώση. Η στατιστική δείχνει ξεκάθαρη πτώση στην επιθετική της παραγωγικότητα στον όρο offensive rating. Στις 100 κατοχές η Efes σκοράρει 108.9 πόντους – λίγο πάνω από τον φετινό μέσο όρο των 107.4. Μεγάλη επιρροή σε αυτό ασκούν τα ποσοστά από το τρίποντο, καθώς η τουρκική ομάδα – μία εκ των κορυφαίων shooting teams των τελευταίων τριών ετών – έχει 34.8% μέσο όρο στα σουτ τριών πόντων (έως και την όγδοη αγωνιστική) σε 24.8 προσπάθειες.

Αμυντικά – όπως θίξαμε στο άρθρο του αγώνα της με την Zenit– η Efes αδυνατεί να ελέγξει – έστω για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα – την ροή επιθετικών συνεργασιών των αντιπάλων, με την στατιστική να υπογραμμίζει τα αμυντικά της κενά (ελάχιστη πίεση στην μπάλα, αργά jump to the ball και close outs, υψηλοί χρόνοι αμυντικών περιστροφών). Η δέκατη τέταρτη θέση της στο defensive rating με 113 πόντους απλώς φανερώνει την απουσία επαρκούς αμυντικής έντασης στα μετόπισθεν.

Πρώτο ημίχρονο: just like the old days

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στο ξεκίνημα του αγώνα με τους Lo, Eriksson, Olinde, Sikma και Da Silva, ενώ οι φιλοξενούμενοι με τους Larkin, Bryant, Simon, Singleton και Dunston. Οι Βερολινέζοι παρουσιάστηκαν πιο «ζωηροί» στην αρχή του αγώνα, εκμεταλλευόμενοι την νωθρή αμυντική ετοιμότητα των Τούρκων, κυρίως στην πρώτη γραμμή άμυνας.

Ο Larkin αδυνατούσε να ακολουθήσει τον Lο μετά το ball screen, αφήνοντας χώρο στον Γερμανό combo guard είτε να εκτελέσει είτε να δημιουργήσει. Στην παρακάτω φάση συνεργασίας δύο εναντίον δύο στο transition ο Larkin ουσιαστικά «επιτρέπει» στον Lo να περάσει δεξιά, o Pleiss δεν προλαβαίνει να κινηθεί έγκαιρα επάνω του και ο Γερμανός πασάρει υποδειγματικά στον Da Silva (υποδειγματική κίνηση στον χώρο) για το κάρφωμα.

Οι Τούρκοι αντίστοιχα έδωσαν βαρύτητα στην επίθεση μέσω του κλασικού της πλέον <zipper to mid pick ‘n’ roll> για τους Simon, Larkin δίχως να έχουν την απαιτούμενη ροή για να προηγηθούν, παρά τα καλά σουτ που βρήκε στα pop outs του Pleiss (10 pts, 4 rebs σε 8 λεπτά). Στα μετόπισθεν ξεκίνησαν με την συνηθισμένη <trail ‘n’ sag> τακτική στα ball screens των Γερμανών δίχως επιτυχία (μηδενική πίεση και ελάχιστα σπασίματα των screens). Στην συνέχεια η είσοδος των Micic, Moerman, Beaubois συνείσφερε στην σταδιακά καλύτερη αμυντική της εικόνα, καταφεύγοντας περισσότερο σε <show & recover> στα πλαϊνά ball screens, με τους guards να αναλώνονται σε overdribbling και κακές επιλογές πάσας δίχως καλές γωνίες. Ο Γάλλος off guard με την πάροδο του χρόνου περιόρισε πολύ την δράση του Σουηδού swingman (8 pts με 3/9 εντός παιδιάς έως το τέλος), παίζοντας «σκιά» σε κάθε off screen δράση για αυτόν (<baseline staggered>, <baseline out of bounds elevator> μεταξύ άλλων). Χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι 0 τελικές πάσες του Sikma!

Ο Micic έδωσε εξαιρετικά διαβάσματα απέναντι στις αργές αντιδράσεις της γερμανικής άμυνας τόσο πάνω στην μπάλα όσο και στην δεύτερη γραμμή άμυνας, ενώ αμυντικά αποτέλεσε το παράδειγμα για τους υπολοίπους, πιέζοντας υποδειγματικά την μπάλα, με αποτέλεσμα να έχει 2 κλεψίματα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στην παρακάτω φάση οι Lammers, Eriksson συγκρούονται σε προσπάθεια για <hedge out> επάνω στον Σέρβο guard, ο οποίος σκοράρει άνετα με ανάποδο lay up.

Η Alba με τους Sikma, Eriksson, Da Silva εκτός παρκέ άρχισε να δυσκολεύεται αρκετά στην επιθετική της ανάπτυξη, καθώς η πεντάδα από τους Blatt, Smith, Zoosman, Thiemann και Lammers δεν προσέδιδε ιδανικό spacing και επιθετικά διαβάσματα, εξ ου και το επιμέρους 14-31 υπέρ της Anadolu στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η ομάδα του coach Ataman είχε ήδη «μυρίσει αίμα» απέναντι στην προβληματική άμυνα των Γερμανών, βρίσκοντας score σχεδόν σε κάθε κατοχή μέσα από καίριες συνεργασίες και off ball κίνηση στην weak side. Εδώ ο Simon μετά το rescreen του Pleiss βρίσκει πανέμορφα τον ελεύθερο Moerman στην δεξιά γωνία, με τον Sikma να κάνει μία απέλπιδα προσπάθεια μαρκαρίσματος του Γάλλου. Μοιραία το score ημιχρόνου έφτασε το 35-51, με την Efes να θυμίζει τι μπορεί να κάνει σταδιακά.

Δεύτερο ημίχρονο: καταιγίδας συνέχεια

Στην επανάληψη η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε ουσιαστικά. Οι φιλοξενούμενοι σκόραραν με κάθε τρόπο απέναντι στις αλλαγές μαρκαρισμάτων στα screen στην μπάλα, τακτική που είχε ως στόχο να περιοριστεί η ροή πάσας τους. Φευ… Pull up για τρεις, drive στην ρακέτα, <drive ‘n’ pass> στους ψηλούς ήταν ορισμένες καταλήξεις απέναντι σε αυτήν την τακτική:

Εν τη παρουσία του Beaubois η πρωταθλήτρια Ευρώπης  «έτρεξε» <staggered> δράσεις για τον Γάλλο σουτέρ, ώστε να τον επανεντάξει σε καλό αγωνιστικό ρυθμό σταδιακά, καθώς ξεκίνησε με ποσοστό 32% από το τρίποντο. Εδώ βλέπουμε πόσο υποδειγματικά κινείται αξιοποιώντας το <staggered away> των Moerman, Pleiss στην weakside σκοράροντας για τρεις.

Το τελικό 63-90 ήταν φυσικό επακόλουθο της εικόνας του αγώνα, με την Anadolu να κυριαρχεί για τρία δεκάλεπτα, αποδίδοντας εξαιρετικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου, κάνοντας μία πολύ καλή προετοιμασία για το ματς απέναντι στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, που θα διεξαχθεί στις 17/11.  Αντίθετα, η Alba θα αντιμετωπίσει την Zenit στην Ρωσία την ίδια ημέρα.

Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο, πάρθηκαν από τις ακόλουθες σελίδες:

https://basketball.realgm.com/international/league/1/Euroleague/team-stats/2022/Advanced_Stats/Team_Totals

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATS/ELTMABBV

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Encore: Βάλτε να πιούμε

Καλησπέρα σε όλους ! Efes χθες, 6-4 και πάμε κατευθείαν στο ψητό… […]

Subscribe US Now

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x