Zalgiris – Barcelona: Ride the Lightning

Jon Tsakos

Χαίρετε, χαίρετε. Όντας σχετικά απομακρυσμένος από τα δρώμενα της αθλητικής επικαιρότητας, τόσο λόγω των δραματικών εξελίξεων αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και λόγω απαιτητικού προγράμματος, προέκυψε η αποχή από την αρθρογραφία (τελευταίο άρθρο δημοσιεύθηκε στις 23/2).

Ο χείμαρρος των εξελίξεων που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφτασε αναμενόμενα (;) και στο κατώφλι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στα θεμέλιά του, καθώς οι CSKA, Zenit, Unics «άνοιξαν» τις πύλες αποχώρησης για τους ξένους παίκτες. Μπροστά σε μία τέτοια εξέλιξη, η Euroleague αποφάνθηκε ότι οι αγώνες με τις ρωσικές ομάδες θεωρούνται μη γενόμενες και για το υπόλοιπο της σεζόν αποσύρονται, με το τελικό σύνολο των αγωνιστικών να φτάνει τις 28. Ως εκ τούτου προέκυψαν οι σχετικές ανακατατάξεις στην βαθμολογία, όπως θα δούμε παρακάτω στον πίνακα που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Άρης Μπάρκας, προ ημερών στο Twitter έως και την 23η αγωνιστική.

H Barcelona, ως πρωτοπόρος της διοργάνωσης, ηττήθηκε από την φορμαρισμένη Zalgiris με 91-84, λίγο πριν την κρίσιμη καμπή των play offs. Έτσι, οι Λιθουανοί έφτασαν το 7-16, αφήνοντας προσωρινά την τελευταία θέση της κατάταξης, ενώ οι Καταλανοί παρέμειναν πρώτοι με 18-5. Αρκετά με τα της βαθμολογίας, ήρθε η ώρα να ηχήσει η μπάλα στο παρκέ του RedPointGuard και να προχωρήσουμε στην σκιαγράφηση των δύο ομάδων.

FC Barcelona

Καθώς έχουμε αναφερθεί στους blaugrana εκτενέστερα μέσα στην χρονιά, παραθέτουμε συνδέσμους προηγούμενων άρθρων λίγο πριν ένα συγκεντρωτικό σχόλιο:

https://redpointguard.com/archives/28063

https://redpointguard.com/archives/29537

Οι blaugrana του coach Jasikevicius φροντίζουν να πιστοποιούν με κάθε ευκαιρία το υψηλό επίπεδο ομοιογένειας και χημείας τους, παρά τις, ανά διαστήματα, κομβικές απουσίες (Καλάθης, Higgins, Abrines προ μηνών λόγου χάριν). Η ισορροπία, η ποιότητα και το βάθος του roster μαρτυρούν την υπεροχή της. Το εύρος των επιθετικών της δράσεων αποτελεί σφραγίδα του σπουδαίου Λιθουανού προπονητή, ο οποίος κατόρθωσε να αξιοποιήσει τον Laprovittola, απορροφώντας την αμυντική του αδυναμία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενσωματώνοντας, παράλληλα, τον Exum στο rotation. Διόλου τυχαία η έλευση του Αυστραλού επέφερε την τάση των τριών guards στην πεντάδα, δίχως να χάνεται η αμυντική συνέπεια (ταχύτητα στις αμυντικές περιστροφές, ενεργά χέρια στις γραμμές πάσας των αντιπάλων, τάχιστη αντίδραση της help side). Απόρροια αυτών είναι η 1η θέση σε ORT (offensive rating) με 116.76 πόντους και η 5η στο DRT (defensive rating) με 105.94.

 

Zalgiris Kaunas

Από την άλλη πλευρά, μία από τις αγαπημένες ομάδες των απανταχού φίλων του μπάσκετ των τελευταίων τεσσάρων ετών έμελλε, να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη νωρίς, με την αιφνίδια απόλυση του Martin Schiller τον Οκτώβριο να προκαλεί ερωτηματικά. Μία αλλαγή που προμήνυε άλλες τόσες και στο έμψυχο δυναμικό. Ως εκ τούτου, οι Mudiay, Dragic αποχώρησαν μετά από λίγα μόλις παιχνίδια, για να αποκτηθεί λίγο αργότερα ο Webster.

Παρά την πολύ καλή πρώτη χρονιά του coach Schiller ως rookie – οριακά χάθηκε η συμμετοχή στα play offs – την χρονιά 2020-2021, ο GM του συλλόγου, Paulius Motjejunas, προχώρησε στην απόλυση του Αυστριακού προπονητή, προσλαμβάνοντας τον Jure Zdovc.

Το recruiting του καλοκαιριού, ενώ ξεκίνησε με συμπαθητικές βάσεις (Cavanaugh, Giffey, Nebo), δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Η πασιφανής απουσία ύψους, αθλητικότητας και επαρκούς ball pressure στην 1η γραμμή άμυνας, τόσο σε συνθήκες ball screen όσο και σε off screen αντιμετωπίσεις (οι Strelnieks, Kalnietis ουδέποτε διέθεταν κάποιο εκ των τριών αυτών χαρακτηριστικών), ήταν ορισμένα από τα δομικά στοιχεία της χειρότερης, βάσει αριθμών, αμυντικής απόδοσης της φετινής Euroleague. Η Zalgiris δέχεται 115.51 πόντους, ούσα 18η στο DRT, παρά την έσχατη βελτίωσή της στα τελευταία 5 παιχνίδια (105.72!).

Παράλληλα, η ασυνέπεια στο αμυντικό rebound και τα χαμηλά επίπεδα πίεσης στην μπάλα υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα για το φετινό σύνολο των πρωταθλητών Λιθουανίας (68.25% το DRB% και 13η θέση, 13.62% στο ΟppTO% και 16η).

Στην επίθεση ο coach Zdovc αρέσκεται σε ελεγχόμενο ρυθμί παιχνιδιού, διαθέτοντας ένα εκ των χαμηλότερων pace στην λίγκα με 67.69 (17η μαζί με Ερυθρό Αστέρα). Σε τακτικό επίπεδο αρέσκεται στην αξιοποίηση των ψηλών μέσω high low συνεργασιών, <mid pick/repick> δράσεων ψηλά και <shuffle screens> για post ups, μεταξύ άλλων (27.48% στο USG% έχει ο Lauvergne, 26.05% έχει ο φέρελπις Blazevic).

Για τους guards, εν τη απουσία πρωτογενούς δημιουργού προτιμά double ball screens (κυρίως με τον Lekavicius), ώστε να μεγιστοποιηθούν οι χώροι εκτέλεσης σε strong και weak side ταυτοχρόνως, με ταυτόχρονη κίνηση των ψηλών για high low παιχνίδι (Giffey, Cavanaugh σε συνθήκες spot shooting, Milaknis, Strelnieks σε συνθήκες off screen). Δίχως να κρίνεται κακή η επιθετική αποδοτικότητα βάσει αριθμών, οι 105.81 πόντοι ανά 100 κατοχές είναι κάτω του φετινού μέσου όρου, καταλαμβάνοντας την 15η θέση έως τώρα.

1ο ημίχρονο: ain’t gonna be easy & 35-35

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στο ξεκίνημα με τους Webster, Strelnieks, Ulanovas, Jankunas, Lauvergne, ενώ οι φιλοξενούμενοι με τους Laprovittola, Jokubaitis, Exum, Mirotic, Davies. Παρά την αρχική αστοχία των δύο αντιπάλων – 0/7 εντός παιδιάς για την Zalgiris, 0/3 για την Barcelona – το ματς απέκτησε ρυθμό με την είσοδο των Lekavicius, Καλάθη.

Οι Λιθουανοί διάβαζαν υποδειγματικά την αναιμική <close out> άμυνα των αντιπάλων, με την off screen δράση του Milaknis να λειτουργεί ως «δόλωμα», προκειμένου να αποτρέψει τις βοήθειες στην πλευρά του χειριστή. Οι Καταλανοί, αντιθέτως, προσπάθησαν να βρουν ρυθμό μέσω των γνωστών <screen the screener> δράσεων για τους Mirotic, Kuric, Jokubaitis και <Spain pick ‘n’ roll> κατά μήκος του κεντρικού άξονα, που, αρχικά απέδωσαν.    

Ωστόσο, στην συνέχεια, η <triple switch> τακτική της Zalgiris, σε συνδυασμό με την έγκαιρη βοήθεια του τελευταίου παίκτη της baseline όταν η μπάλα περνούσε στο post για τον Smits, έδωσε το σύνθημα, όσο οι Lekavicius, Lauvergne ήταν κομβικοί στην επίθεση (post up παρουσία και φθορά στους αντιπάλους του ο Γάλλος, κάθετο παιχνίδι μέσω half weave δράσεων ο Λιθουανός).

Το 7-19 έγινε 35-35, score ημιχρόνου, το οποίο ήταν επιστέγασμα της σπουδαίας προσπάθειας των γηπεδούχων και μοιραία προμήνυε μεγάλη μάχη στην επανάληψη. Αξιοσημείωτο στατιστικό ήταν τα 8 λάθη της Barcelona, η οποία αναλώθηκε σε άσκοπο overdribbling αρκετές φορές – μόλις 1 είχε η Zalgiris, που είχε και 6 κλεψίματα έως την ανάπαυλα.

2ο ημίχρονο: I was me but now he’s gone

Η επάνοδος των δύο μονομάχων στην 3η περίοδο βρήκε την Zalgiris με τους Lekavicius, Milaknis, Giffey, Ulanovas, Lauvergne, ενώ την Barcelona πάλι με 3 χειριστές στην πεντάδα (Καλάθης, Laprovittola, Exum).

Στα πρώτα λεπτά της οι Καταλανοί δημιουργούσαν αρκετά καλές προϋποθέσεις για score, κυρίως από την γραμμή των 6.75, παρουσιάζοντας για πολλοστή φορά την γνωστή τους επιθετική πληρότητα στο παρκέ (<zipper post up> που κατέληγε σε away screen για τον Laprovittola, <high ball screen> σε <flare> για τον Mirotic στην weak side ενδεικτικά). Ωστόσο, οι Λιθουανοί ακολούθησαν άμεσα. Με επικεφαλής τον εκπληκτικό Lauvergne, «κύκλωσαν» τον φανερά εκτός κλίματος αγώνα Davies, βάζοντάς τον στο επίκεντρο των επιθετικών τους δράσεων (<horns flex> ή <horns twist> που κατέληγε σε post up του Γάλλου). Η αμυντική τακτική μονής κάλυψης στα post ups των Davies, Mirotic έδινε χρόνο και περιόριζε την πιθανότητα πολλαπλών περιστροφών, στοιχείο που λειτούργησε υπέρ της Zalgiris.

Οι δύο ομάδες αντάλλαζαν συνεχώς «χτυπήματα», δίχως να χτίζεται διαφορά. Το 4ο foul του Davies ήταν κέρδος για τους γηπεδούχους, όμως, η είσοδος του Jokubaitis έβαλε μεγάλη πίεση στην περιφερειακή γραμμή τους. Ο 22χρονος combo guard είχε εξαιρετικά διαβάσματα στο επιθετικό μισό, αξιοποιώντας με σύνεση τις υπέρ του συνθήκες κάθε λιθουανικής αμυντικής κατοχής, αποτελώντας τον κύριο λόγο για το 54-63 του 3ου δεκαλέπτου. Στο ακόλουθο στιγμιότυπο η Barcelona επιχειρεί να τον φέρει στον κεντρικό άξονα με το δυνατό του χέρι μέσω side roll ‘n’ replace συνεργασίας 3 παικτών, φτάνοντας έως το goal foul.

 

Στην τελευταία περίοδο του συγκλονιστικού αυτού αγώνα έμελλε να ανατραπεί το σκηνικό της διαφοράς αυτής. Με τον καθοριστικό Lekavicius να δημιουργεί με συνέπεια το δικό του σουτ (screen the screener δράση με αρχική έκφραση το cross screen στον Giffey), η Zalgiris έβρισκε τρόπο να μένει κοντά στο score, και όσο ο Καλάθης αναλωνόταν σε αβίαστα λάθη στην επίθεση, ο Lauvergne έδινε λύσεις ακόμα και από midrange απόσταση.

Παράλληλα, μία μορφή match up ζώνης 2-3, που ενίοτε ξεκινούσε ως man to man άμυνα και κατέληγε στην προαναφερθείσα διάταξη (οι παίκτες της 2ης αμυντικής γραμμής ακολουθούσαν τα χιαστί κοψίματα των Kuric, Laprovittola, στην 2η πάσα γινόταν 3-2 με τον Nebo να ακολουθεί ψηλά) οδήγησε σε λάθη τους Mirotic, Καλάθη σε κρίσιμες κατοχές. Ο Αμερικανός rookie, παρά τα 4 του fouls, ξεσήκωσε την Zalgirio Arena, σκοράροντας πολλαπλές φορές με follows πάνω από τον Davies στην τελική ευθεία του ματς, βγάζοντας και την άμυνα απέναντι στο δεξί drive του Καλάθη στο 1’42 για το τέλος.

 

Έτσι, η ομάδα του coach Zdovc πιστοποίησε το φορμάρισμά της, πετυχαίνοντας άλλη μία σπουδαία νίκη, μετά από αυτήν απέναντι στην Real και την Μonaco.

Η επόμενη αγωνιστική θα βρει τους Λιθουανούς αντιμέτωπους με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο στις 15/3, ενώ οι Καταλανοί θα υποδεχθούν τον Ερυθρό Αστέρα στην Βαρκελώνη στις 18/3.

*Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα στατιστικών του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATSNov21/ELTMABBV?fbclid=IwAR3bhHYLQSyYVGYNogFPVM4CxIFYoLNEwriA8XklIF3dr_P4Y7UuAivqkCw

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Encore: Crazy train

Καλησπέρα καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά και να βλέπετε κάνα ματσάκι […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d