Armani – Baskonia: Stampede in Milan

Jon Tsakos

Προσπερνώντας πειστικά την ήττα από την φορμαρισμένη Fenerbahce, η γηπεδούχος Olimpia πιστοποίησε την ανωτερότητά της απέναντι στην ράθυμη Baskonia, επικρατώντας εύκολα με 89-78, στρέφοντας πλέον την προσοχή της στο εξαιρετικά κρίσιμο ματς με τον Ολυμπιακό (14-9 ρεκόρ) στο Φάληρο, με ρεκόρ 17-7. Αντιθέτως, η Baskonia έμεινε στο 7-17 και την 16η θέση στην κατάταξη. Λίγο πριν προβούμε στην περιγραφή του αγώνα, ας κοιτάξουμε βαθύτερα στα πεπραγμένα των δύο αντιπάλων.

AX Armani Exchange Milan

Η Olimpia αποτελεί ένα από τα πιο σκληροτράχηλα σύνολα της φετινής διοργάνωσης. Παρόντος του coach Messina η αμυντική επικοινωνία και συνέπεια, ως απόρροια της ομοιογένειας του roster, αποτελούν προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε η ομάδα να βρίσκει ρυθμό και στην επίθεση, εξ ου και το έως ώρας ρεκόρ με 17-7. Η παρουσία βετεράνων όπως είναι οι Hines, Meli, Datome, Rodriguez, Delaney αποτελούν εχέγγυα εμπειρίας και παραστάσεων, με τον απόντα λόγω τραυματισμού Shields να αποτελεί ουσιαστικά τον κύριο πόλο επιθετικής έκφρασης.

Εδώ να σημειώσουμε και την σημασία του ρόλου, που έχει ο Μήτογλου. Ο Έλληνας forward/ center, μέχρι και να τεθεί εκτός λόγω τραυματισμού, προσέδιδε hustle, ένταση και στιβαρή rebounding παρουσία, δείχνοντας παράλληλα και ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης στην πάσα του (17.16% στο AST% φέτος στην Euroleague, 1.6 asts ανά παιχνίδι).

Αμυντικά η 3η θέση στο DRAT (defensive rating) φτάνει τους 103.13 πόντους παθητικό – 109.31 πόντοι πέρσι – και αυτό έχει προέκταση σε ποικίλους τομείς. Η άμυνά της σε απόσταση μίας πάσας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη παρουσία Hall, Hines στην πεντάδα περιορίζουν σημαντικά το οπτικό πεδίο των αντίπαλων χειριστών στο μισό γήπεδο, ωθώντας τους σε αργές επιθέσεις και λάθη. Το 17.16% στην στήλη ΟPP TO% (3η θέση) και το 50.3% στο OPP Efg% (4η θέση) υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά.

Στην επίθεση οι συνεργασίες 2 και 3 παικτών (pick ‘n’ roll/ Spain pick ‘n’ roll ή pick ‘n’ pop) τόσο στον κεντρικό άξονα όσο και στην πλευρά (κυρίως 2-2 εκεί με screeners τους Meli, Bentil, Ricci κατά κανόνα), καθώς η ικανότητα των Shields, Rodriguez, Delaney στο pull up σουτ προκαλούν ρήγματα στην αντίπαλη πρώτη γραμμή άμυνας, με τον Hines να αξιοποιεί τις συνθήκες του short roll και την σταθερά καλή του πάσα από το mid post στις γωνίες και τα φτερά.

Ωστόσο, η πτώση στην επιθετική αποτελεσματικότητα εν συγκρίσει με την σεζόν 2020-2021 έχει παρουσιάσει πτώση. Σε όρους Efg% η Milano έχει 52.34% φέτος (13η θέση), ενώ πέρσι είχε 55.71% (6η θέση), παράγωγο και του μειωμένου pace (70.95 πέρσι, 67.83 Φέτος). Στο ΟRAT από τους 114.8 που είχε πέρσι σε 24 αγώνες (6η θέση), φέτος έχει 107.9 πόντους (11η θέση), με την διαφορά να είναι οφθαλμοφανής.

Bitci Baskonia Vitoria-Gasteiz

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη ανάλυσή μας για την Baskonia.

https://redpointguard.com/archives/30086?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=baskonia-zenit-the-pride

1ο ημίχρονο: Stampede & 40-25

Λίγες στιγμές πριν το jump ball στο Mediolanum Forum ο coach Messina παρέταξε τους Hall, Delaney, Daniels, Melli, Hines, ενώ ο coach Spahija τους Baldwin IV, Marinkovic, Giedraitis, Peters, Enoch.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με βασικό επιθετικό πυλώνα τις 2-2 ball screen συνεργασίες (HallMelli, DelaneyHines κυρίως) είτε με στόχο το <short pop> για σουτ από την κορυφή είτε το <dive> του Hines, σημαδεύοντας την αδύναμη δεύτερη αμυντική γραμμή της Baskonia και παράλληλα την ανεπαρκή σε ball pressure περιφερειακή γραμμή των Βάσκων. Οι Enoch, Peters ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ρήγματα, που προκαλούσαν οι Μιλανέζοι από το δεύτερο ball screen και έπειτα, επιδεικνύοντας υψηλούς χρόνους αντίδρασης ακόμα και μετά από αναμενόμενες <pick ‘n’ short pop> / <pick ‘n’ roll> συνεργασίες σε πλευρά και κεντρικό άξονα αντίστοιχα.

Τούτου δοθέντος, οι φιλοξενούμενοι αγκομαχούσαν για να βρουν πηγή score, παρά την primary fastbreak προσέγγιση τους στο ξεκίνημα, βγάζοντας αρκετά ελεύθερα σουτ σε πρώτο χρόνο μετά από απλά <early drive ‘n’ kicks> του Baldwin IV από τον κεντρικό διάδρομο, αλλά κατέληγαν στο σίδερο. Ταυτοχρόνως, η εξαιρετική άμυνα και στις 2 γραμμές από τους γηπεδούχους (deny the strong hand από τον Delaney απέναντι στον Baldwin IV, εξαιρετικός ο Hall με άμυνα ¾ απέναντι σε Enoch, Costello) καθιστούσε πολύ δύσκολη την εισαγωγική πάσα στο mid post.  Ως εκ τούτου οι Βάσκοι είχαν 17% σε δίποντα και 22% σε τρίποντα, εκτελώντας κατά βάση στο όριο των 24 δευτερολέπτων.

To 21-10 αποτέλεσε πασιφανή οιωνό για το 2ο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του coach Messina, παρά το 2ο rotation (Grant, Sergio, Bentil, Tarzcewski), διατήρησαν τον έλεγχο της αναμέτρησης, βάζοντας σταδιακά στην εξίσωση και τον off screen shooter Daniels. Ο Αμερικανός κινούμενος στην weakside εκτελούσε δίχως δισταγμό, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 13 πόντους (2/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 3/4 βολές). Στο ακόλουθο στιγμιότυπο οι της Olimpia τρέχουν ένα double <fake back>/ <down screen curl>, ο Hall ανοίγει έγκαιρα στην γωνία και ο Daniels πηγαίνει μέχρι μέσα για το goal foul.

 

Στην αντίπερα όχθη η είσοδος των Granger, Costello έδωσε καλύτερο διάβασμα γραμμών πάσας και καλύτερη ροή στο passing game των Βάσκων (χαρακτηριστικό το diamond/choice set για exit του Ουρουγουανού και ball screen στην κορυφή με στόχο το ελεύθερο σουτ του Peters), όμως, η αμυντική ένταση από πλευράς Olimpia, είχε σαν αποτέλεσμα 25 πόντους παθητικό έως το τέλος του 1ου ημιχρόνου και το 40-25 ήταν γεγονός.

2ο ημίχρονο: auto pilot & μόνη τρίτη πριν το ματς στο Φάληρο

Η επάνοδος των 2 ομάδων στα πρώτα 5 λεπτά της 3ης περιόδου αποτέλεσε συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου. Η ούτως ή άλλως ράθυμη αμυντικά Baskonia αδυνατούσε να προσαρμοστεί στα pop outs του Melli, στις off screen δράσεις για τον Daniels και τις 2-2 ball screen συνεργασίες κατά μήκος του κεντρικού της άξονα, ούσα βήματα πίσω σε κάθε αμυντική κατοχή. Στην φάση που ακολουθεί, ο Hines, μετά το επιθετικό του rebound, πασάρει ανενόχλητα στον cutter Melli, ο οποίος καρφώνει εμφατικά, δίχως το παραμικρό check από παίκτη των Βάσκων.

Πρακτικά η αναμέτρηση είχε ήδη αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα, μιας που η διαφορά κυμαινόταν από τους 22 έως τους 18 πόντους στο μεγαλύτερο διάστημά της. Η κίνηση με τον Costello ως stretch five έδωσε πρόσκαιρα μία «ένεση score», όσο ο Tarzcewski ήταν απών σε επίπεδο αμυντικής επικοινωνίας και συντονισμού. Στο ακόλουθο στιγμιότυπο, οι Fonteccio, Giedraitis κόβουν και στις 2 πλευρές του παρκέ, ο Costello μένει προκλητικά ελεύθερος στο τρίποντο μετά την αργή συνεννόηση των Grant Tarzcewski, ο Sergio είναι πολύ χαμηλά δίχως να πιέζει τον Granger και το τρίποντο είναι γεγονός:

Το τελικό 89-78 αποτέλεσε άκρως κολακευτικό score για την ομάδα του coach Spahija, η οποία ουδέποτε απείλησε ουσιαστικά την Milano, συνεχίζοντας την χρονιά κομπάρσου στην φετινή διοργάνωση.

Επόμενη αγωνιστική

Εν όψει της 27ης αγωνιστικής η Olimpia Milano θα φιλοξενηθεί στο Φάληρο από τον διώκτη της Ολυμπιακό, στις 24/2, ενώ η Baskonia θα αντιμετωπίσει την ίδια ημέρα την έκπληξη της φετινής Euroleague Unics, στην Βιτόρια.

 

* Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου:

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATS-GamebyGameNov21/ELTMABBV

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Greek cup Final review

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις εγχώριες διοργανώσεις και ταυτόχρονα στους τίτλους. Το ΣΚ […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d