RPG Radar: James Blackmon Jr. Scouting Report

Manolo 77

Πρώτη ανάρτηση για τον Ιούλιο και, μετά την Ισπανία, συνεχίζουμε με ένα ακόμη προηγμένο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου, το τουρκικό. Μάλιστα ο πρώτος παίκτης που θα σας παρουσιάσουμε, είναι και αυτός ένας κλασικός σουτέρ, όπως ο John Jenkins, μιας και φαίνεται ότι ίσως αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι που χρειάζεται το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού! Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας δούμε ευθύς αμέσως τον James Blackmon Jr., περί ου ο λόγος…

Το παρελθόν

Γεννημένος στο Chicago, στις 25/4/1995, ο γιος του Αφροαμερικανού James Blackmon Sr. και της Ινδής Sailaja Blackmon, είχε ισχυρά μπασκετικά γονίδια. O πατέρας του ήταν ένας γυμνασιακός θρύλος στην Indiana, με αξιοθαύμαστη κολεγιακή καριέρα και στο Kentucky, χωρίς σπουδαία επαγγελματική πορεία ως παίκτης όμως, προτιμώντας να ασχοληθεί με την προπονητική από νωρίς. Μάλιστα και ο άλλος γιος του, ο Jalen Blackmon, είναι ακόμη ένα ταλέντο της οικογένειας, καθώς αγωνίζεται και αυτός στο γυμνάσιο Marion τις τελευταίες χρονιές.

Πριν προχωρήσουμε, αξίζει να αναφερθούμε λίγο στην ιστορία του James Blackmon Sr., ένα μεγάλο γυμνασιακό όνομα της πολιτείας της Indiana, ο οποίος είχε οδηγήσει το … άσημο Marion High School σε περιφερειακό τελικό, με εντυπωσιακές επιδόσεις στο σκοράρισμα (52 pts single game record του γυμνασίου)! Στη senior season του ήταν 2ος στην κατάταξη για το βραβείο Mr. Indiana και στη συνέχεια αγωνίστηκε για 4 χρόνια στο Kentucky. Παρόλο που επιλέχθηκε στο draft του 1987, στο νούμερο 94 από τους New Jersey Nets, δεν βρέθηκε ποτέ στο ΝΒΑ και πέρασε την επαγγελματική του καριέρα σε minor leagues, προτού γίνει προπονητής. Μάλιστα, ό,τι δεν κατάφερε ως παίκτης του Marion, το πέτυχε όντας στον πάγκο του, καθώς το 2016 το οδήγησε στην κατάκτηση του Class 4A state championship!

Ένας shooting guard με μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα και smooth μηχανική στο σουτ, ήταν παίκτης που όλοι στο γυμνάσιο προέβλεπαν ότι θα γίνει σπουδαίος, βλέποντάς τον να «φορτώνει» τα αντίπαλα καλάθια και να είναι clutch στο φινάλε αγώνων, με αποκορύφωμα ένα απίστευτο buzzer beater που πέτυχε πίσω από το κέντρο του γηπέδου σε ένα παιχνίδι, χαρίζοντας τη νίκη στο Marion, αναγκάζοντας ακόμη και τον Bobby Knight να δηλώσει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει δει να αγωνίζεται ποτέ σε γυμνάσιο της περιοχής. Αξίζει να δείτε ένα video που μιλάει για τη ζωή και ειδικότερα για τη γυμνασιακή του καριέρα.

Ο ήρωας μας, λοιπόν, ασχολήθηκε από μικρός με το μπάσκετ και ήταν από τα μεγαλύτερα prospects στο γυμνάσιο Bishop Luers, στο Fort Wayne της Indiana, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Στη δική του περίπτωση ισχύει η έκφραση “το μήλο έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά”! Το καλό όνομα που είχε χτίσει και η ικανότητα του στο μακρινό σουτ προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φημισμένων Κολεγίων. Για τη senior season του στο γυμνάσιο, μετακόμισε στο Marion High School, όπου προπονητής ήταν ο πατέρας του. Εκεί υπό την καθοδήγηση του, έδειξε το καλύτερο του πρόσωπο, καταφέρνοντας να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα γυμνασιακά ταλέντα, μεταξύ των 20 κορυφαίων της class του και ο 5ος καλύτερος SG από όλα τα high schools των ΗΠΑ!

Στην τελευταία του χρονιά είχε 33.4 pts μ.ο. και 47% στα τρίποντα, με 4 (!) εύστοχες προσπάθειες ανά παιχνίδι! Θα έγραφε το όνομά του με “χρυσά γράμματα” στην ιστορία του Marion High School, σπάζοντας το 2013 το ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος, που είχε ο πατέρας του ως τότε από τη δεκαετία του 80, με μια επίδοση 54 πόντων! Τελείωσε τη γυμνασιακή του καριέρα ως ο 13ος κορυφαίος σκόρερ από High schools της Indiana όλων των εποχών (4ος είναι ο Deshaun Thomas). Και παρόλο που νωρίς, από ηλικία 14 ετών, είχε κάνει commitment με τους Indiana Hoosiers, στη senior season του την απέσυρε προσωρινά, εξετάζοντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές, καθώς και άλλα top προγράμματα, όπως Michigan, Kansas και Kentucky (όπου ο πατέρας του είχε αφήσει πλούσια “κληρονομιά”) ήθελαν να τον εντάξουν στους κόλπους τους.

Για να καταλάβετε πόσο κορυφαίος παίκτης θεωρούταν ο Βlackmon Jr., για αυτό το επίπεδο, αρκεί να σας αναφέρω ότι ήταν 5-star recruit από το ESPN, το Rivals και το 247Sports! Μάλιστα εκείνη την εποχή σκόραρε 23 pts στο Jordan Brand Classic και τερμάτισε 3ος στην ψηφοφορία για το βραβείο του Mr. Indiana, πίσω από τους Trey Lyles και Trevon Bluiett.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο Βlackmon Jr. είναι “κολλητός” φίλος με τον Lyles και το όνομα του ίδιου συνδέθηκε με μια παραφιλολογία γύρω από εκείνον… Συγκεκριμένα ο Trey Lyles, ενώ είχε commitment με την Indiana, την απέσυρε και τελικά κατέληξε στο Kentucky! Πολλοί, λοιπόν, άρχισαν να κατηγορούν τον Blackmon Jr. ότι θα έκανε κι αυτός το ίδιο. Όμως εκείνος δεν άλλαξε την απόφαση του (την ίδια περίοδο αντιμετώπιζε και ένα πρόβλημα τραυματισμού) και κατέληξε στους Hoosiers, για τους οποίους υπήρξε ένα σημαντικό κομμάτι στην τριετία του εκεί, όπως θα δούμε παρακάτω.

Από τη freshman season του, ο Blackmon Jr. θα έδειχνε τις μεγάλες ικανότητες του στο μακρινό σουτ και στο σκοράρισμα γενικότερα. Αγωνίστηκε βασικός και στα 33 παιχνίδια των Hoosiers, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο στην περιφέρεια μαζί με τον Yogi Ferrell. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 15.6 pts μ.ο., που ήταν η 7η καλύτερη επίδοση για freshmen σε ολόκληρο το NCAA, ενώ έσπασε και το ρεκόρ του Κολεγίου για τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα από πρωτοετή, το οποίο κατείχε ο “πολύς” Eric Gordon μέχρι τότε, ευστοχώντας σε 77 προσπάθειες!

Ήταν 2ος σκόρερ του IU εκείνη την περίοδο και 2ος στα rebs με 5.3 μ.ο. Επίσης είχε 1.5 asts και 0.6 κλεψίματα ανά αγώνα. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν ήταν ευχαριστημένος με τον εαυτό του, δηλώνοντας αποφασισμένος να βελτιώσει τα ποσοστά του (80.6% στις βολές, 42% στα σουτ εντός παιδιάς και 38.7% στα τρίποντα), καθώς και την αμυντική του συμπεριφορά. Ανακηρύχθηκε σε δύο περιπτώσεις freshman of the Week στη δυνατή Big-Ten και το τέλος της χρονιάς τον βρήκε μέλος της καλύτερης freshman 5αδας της περιφέρειας! Ωστόσο, μετά το τέλος της χρονιάς θα αναγκαζόταν να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για εγχείρηση μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο.

Μετά την επιτυχημένη επέμβαση, ο Βlackmon Jr. θα έμπαινε στη sophomore season του με “σπασμένα φρένα”, δείχνοντας και πάλι τις εξαιρετικές του ικανότητες στο μακρινό σουτ και έχοντας βελτιωθεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Για δύο μήνες ήταν ο ηγέτης των Hoosiers, πραγματοποιώντας μερικές σπουδαίες εμφανίσεις, πριν όμως η ατυχία του στήσει ξανά καρτέρι… Ένας σοβαρός τραυματισμός, στο δεξί του γόνατο αυτή τη φορά, το Δεκέμβριο του 2015 θα τον άφηνε εκτός παρκέ για το υπόλοιπο της χρονιάς και θα σήμαινε ένα ακόμη “νυστέρι”, για 2η φορά σε λίγους μόλις μήνες. Στα 13 παιχνίδια που αγωνίστηκε την περίοδο 2015 – 16, ο Blackmon Jr. είχε 15.8 pts (85.2% στις βολές, 48% στα σουτ εντός παιδιάς και 46.3% στα τρίποντα / όλα career high), 4.2 rebs, 1.7 asts και 1.2 κλεψίματα μ.ο. Έτσι, ο Blackmon Jr. δεν θα έδινε το “παρόν” στο run του Indiana μέχρι το Sweet 16 του NCAA Tournament, όπου όμως αποκλείστηκε από τους μετέπειτα φιναλίστ North Carolina Tarheels.

Η περίοδος αποθεραπείας του ήταν μακρά, με αποτέλεσμα να χάσει κάποια παιχνίδια και από την έναρξη της junior season του. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο για ένα νεαρό αθλητή να επανέλθει αποτελεσματικά και άμεσα από δύο σερί τραυματισμούς, ωστόσο ο Blackmon Jr. όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά άφησε πίσω του τις ατυχίες, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο! Αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, κερδίζοντας μάλιστα σε μία περίπτωση τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της εβδομάδας της Big-Ten. Σε αυτούς τους αγώνες είχε 17 pts (83.7% στις βολές, 47.7% στα σουτ εντός παιδιάς και 42.3% στα τρίποντα), 4.8 rebs, 1.9 asts και 0.7 κλεψίματα μ.ο.

Η χρονιά, όμως, δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά για τους Hoosiers, οι οποίοι τερμάτισαν στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας της Big-Ten, με αρνητικό ρεκόρ και μη καταφέρνοντας να προκριθούν στο NCAA Tournament. Μάλιστα η ήττα, μόλις στον 1ο γύρο του ΝΙΤ από το Georgia Tech, σήμανε την απομάκρυνση του Τom Crean από τον πάγκο του Κολεγίου και την πρόσληψη του Archie Miller. O Blackmon Jr. δήλωσε πρόωρη συμμετοχή για το draft, μετά από 3 χρόνια, ευελπιστώντας ότι θα γινόταν επιλογή από κάποια ομάδα του ΝΒΑ.

Τελικά το όνομα του δεν ήταν ανάμεσα στα 60 που ακούστηκαν τη βραδιά της διαδικασίας του draft και θα έπρεπε να διεκδικήσει τη θέση του στο NBA μέσω Summer League… Παρόλο που έκανε καλές εμφανίσεις με τους Sixers, κερδίζοντας ένα training camp contract, δεν κατάφερε να μπει στο τελικό ρόστερ της Philly και έτσι η rookie επαγγελματική του χρονιά θα τον έβρισκε στην G League! Ξεκίνησε με τους Delaware 87ers, αλλά μεσούσης της σεζόν έγινε ανταλλαγή στους Wisconsin Herd για τον Shannon Brown και τον γνωστό μας … Cameron Oliver! Την περίοδο 2017-18 σε 47 παιχνίδια του αναπτυξιακού πρωταθλήματος, ο Βlackmon Jr. είχε 14.4 pts (85.3% στις βολές, 46% στα σουτ εντός παιδιάς και 40.7% στα τρίποντα), 3.7 rebs, 2.1 asts και 0.7 κλεψίματα μ.ο.

Το καλοκαίρι του 2018 θα δοκίμαζε ξανά στο SL με τους Milwaukee Bucks, χωρίς όμως να αγωνιστεί πολύ και μη καταφέρνοντας να δείξει αυτά που μπορεί. Η συνέχεια της καριέρας του θα ήταν στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Pesaro, με την οποία βρήκε τη χαμένη αυτοπεποίθηση του, αποτελώντας τον ηγέτη αυτής της ιστορικής ομάδας και έναν εκ των καλύτερων παικτών της LBA Serie Α την περίοδο 2018 – 19. Σε 30 παιχνίδια είχε 19.8 pts (2ος σκόρερ) με 89.9% στις βολές, 42.9% στα σουτ εντός παιδιάς και 34.7% στα τρίποντα (career low), 3.7 rebs, 2 asts , 1.3 κλεψίματα, αλλά και 2.3 λάθη μ.ο.

Μετά από την καλή χρονιά, που είχε στη γειτονική χώρα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων συλλόγων και η Trento ήταν εκείνη που τον υπέγραψε πέρυσι, με τον Blackmon Jr. να παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» στο Εurocup, όπου ξεκίνησε να μου τραβάει την προσοχή! Στην «κουτσουρεμένη», λόγω κορωνοϊού, σεζόν 2019 – 20, είχε σε 37 παιχνίδια 13.7 pts (85.7% στις βολές, 43.4% στα σουτ εντός παιδιάς και 42.7% στα τρίποντα), 2.9 rebs, 1.8 asts, 0.6 κλεψίματα και 0.5 λάθη μ.ο.

Φέτος θα ήταν η βασική επιλογή της νεανικής Besiktas, προκειμένου να αποτελέσει τον ηγέτη και «οδηγό» σε μια ομάδα που δεσπόζει ο υπερ-ταλαντούχος Τούρκος Alperen Sengun! Από την αρχή της χρονιάς, ο Blackmon ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, όντας μια μόνιμη επιθετική απειλή από την περιφέρεια, δίπλα σε guard όπως ο Joel Berry και ο rookie Markell Johnson.

Το προφίλ

Παρόλο που στους αγώνες του FIBA Europe Cup, όπου τον παρακολούθησα, είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, μη καταφέρνοντας να οδηγήσει την ομάδα του στη φάση των 16 (έχασε στο κρίσιμο τελευταίο παιχνίδι από την Balkan του radar-ίσιου Tajuan Agee), συνολικά είχε μια καλή παρουσία στην τουρκική Λίγκα, με μεγάλες εμφανίσεις απέναντι στα powerhouses Efes και Fenerbahce και εκτιμώ ότι θα απασχολήσει μεγαλύτερους συλλόγους. Σε 31 αγώνες για τις δύο διοργανώσεις είχε 17.3 pts (6ος σκόρερ στην BSL) με 89.2% στις βολές, 45.5% στα σουτ εντός παιδιάς και 43.9% στα τρίποντα, 3.6 rebs, 2.5 asts, 0.7 κλεψίματα και 2 λάθη μ.ο.

Πλέον είναι ελεύθερος να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, έχοντας ως «όπλα» την 3ετή ευρωπαϊκή εμπειρία, το μακρινό σουτ και την ικανότητα του στην επίθεση. Σίγουρα ένα τέτοιο βιογραφικό, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, αν ο Ολυμπιακός «κοίταζε» για ένα sharpshooter από παίκτες εκτός Euroleague για να «κλείσει» το ρόστερ του. Πράγματι, ο Blackmon Jr. είναι από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς σουτέρ 3 πόντων, που δεν αγωνίζονται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και ένας παίκτης, ο οποίος μπορεί να έχει το ρόλο του off-guard, εκείνου δηλαδή δίπλα στο βασικό χειριστή, είτε αυτός είναι ο Σλούκας, είτε ο Walkup, προσφέροντας καλό spacing και «ανοίγοντας» χώρους για G/F όπως ο Lighty και ο McKissic.

Στην 3ετή παρουσία του στην Ευρώπη έχει ποσοστό 40.5% στα τρίποντα σε 6.5 προσπάθειες ανά αγώνα, ενώ φέτος είχε 62.7% TS% και 58.2% eFG%. Με εξαίρεση την 1η του χρονιά στην Ιταλία, δεν έχει πέσει κάτω από 40% έξω από τη γραμμή του τριπόντου, παρά το μεγάλο αριθμό προσπαθειών που παίρνει. Το θετικό στην περίπτωση του είναι ότι πρόκειται για εξίσου ικανό σουτέρ είτε εν στάσει είτε μετά από τρίπλα. Στον αντίποδα, δεν είναι πολυσύνθετος παίκτης επιθετικά, καθώς δεν έχει ένστικτα δημιουργίας, ούτε είναι τόσο αποτελεσματικός μετά από drive, ωστόσο αυτά είναι στοιχεία που διαθέτουν οι υπόλοιποι περιφερειακοί της ομάδας.

Το μεγάλο «στοίχημα», για να καταφέρει να καθιερωθεί στην Euroleague o Blackmon Jr., θεωρώ ότι είναι η βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς και κυρίως να βρει σταθερότητα στα μετόπισθεν. Είναι ένας τομέας, όπου ακόμη και elite shooters, όπως αυτός, αποτελεί must, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να κάνει με επιτυχία το βήμα στο υψηλότερο επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω, όπως διαβάσατε και στο τελευταίο RPG Radar, για τον Jenkins, αν προβλέπεται μια πρόσθετη low budget προσθήκη στο back court, με guard που θα έχει καλό περιφερειακό σουτ, τότε και ο Blackmon Jr. θα ήταν από τις πιο «τίμιες» λύσεις από την ευρωπαϊκή αγορά! Πριν προχωρήσουμε στο αναλυτικό video scouting report, ας δούμε τι έχουν πει για αυτόν μερικές προσωπικότητες του μπάσκετ, που συνεργάστηκαν μαζί του…

Έχουν πει γι αυτόν

Tom Crean (Former Indiana University Head Coach): “O Blackmon είναι πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς και έχει λείψει από την ομάδα όλο αυτό το διάστημα. Με την πρόοδο της αποθεραπείας του μέχρι τώρα, πιστεύω ότι θα είναι σε θέση να αγωνιστεί εναντίον του UNC.”

Dave Dean (Wisconsin Herd General Manager): “Ο Blackmon προσαρμόστηκε άμεσα στην ομάδα και μας βοήθησε στο σκορ και στο μακρινό σουτ, κάτι που χρειαζόμασταν πολύ. Τον παρακολουθούσαμε από όταν ήταν στην Indiana και ξέραμε ότι είναι σουτέρ υψηλού επιπέδου, ο οποίος μπορεί να χειριστεί και την μπάλα αρκετά καλά.”

Nicola Brienza (Former Aquila Trento Head Coach): “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τον Blackmon στην Trento. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να συνδυαστεί κατάλληλα με τον Aaron Craft και τους άλλους περιφερειακούς της ομάδας. Πέρυσι στην Pesaro, αν και rookie, έδειξε τις ικανότητές του και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι σε μια φιλόδοξη ομάδα, όπως η Trento.”

 

 

RPG RATING: 65.0

 

SOURCES

https://eu.indystar.com/story/sports/college/indiana/2014/08/13/indianas-james-blackmon-jr-stakes-claim-starting-spot-alongside-yogi-ferrell/14024229/

https://eu.indystar.com/story/sports/college/indiana/2016/01/05/ius-james-blackmon-jr-undergo-surgery-injured-right-knee/78310292/

https://www.ihsaa.org/Sports/Boys/Basketball/Scoring-Records#2216907-career-scoring-leaders

https://www.cbssports.com/college-basketball/news/2017-nba-draft-james-blackmon-jr-wont-return-to-indiana-staying-in-draft/

https://basketball.realgm.com/player/James-Blackmon-Jr/Summary/52355

https://eu.indystar.com/story/sports/college/indiana/2016/11/29/tom-crean-ius-james-blackmon-jr-track-face-north-carolina/94633824/

https://www.crimsonquarry.com/2013/11/1/5054142/why-james-blackmon-jr-is-tom-creans-biggest-victory

https://www.chicagotribune.com/suburbs/post-tribune/sports/ct-ptb-mens-basketball-indiana-st-0227-20170226-story.html

https://iuhoosiers.com/sports/mens-basketball/roster/james-blackmon-jr-/8074

https://www.news-sentinel.com/sports/2018/05/15/former-indiana-guard-believes-with-complete-confidence-that-i-am-an-nba-player/

https://eu.indystar.com/story/sports/college/indiana/1/01/01/james-blackmon-jrs-father-says-indiana-is-still-in-the-mix/2636365/

https://www.inquirer.com/philly/sports/sixers/james-blackmon-indiana-hoosiers-sixers-summer-league-20170715.html

https://thesixersense.com/2017/06/30/philadelphia-76ers-what-james-blackmon-jr-offer/

https://eu.thenorthwestern.com/story/sports/2018/02/03/rough-second-half-sinks-wisconsin-herd-loss-memphis/301062002/

https://www.ridiculousupside.com/2018/3/9/17102634/wisconsin-herd-gm-dave-dean-two-way-players-brandon-jennings-jon-horst-milwaukee-bucks

https://www.crimsonquarry.com/2019/7/22/20704279/james-blackmon-jr-signs-with-aquila-trento-indiana-hoosiers-basketball-news

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Μιχάλης Λούνζτης - Scouting Report

Πριν από λίγο καιρό τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μετά από το ενδιαφέρον […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x