Πριν από λίγο καιρό τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μετά από το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, ο Λούντζης δέχτηκε την προσφορά της ομάδας κάνοντας χρήση του σχετικού buy out στο συμβόλαιό του. Μάλιστα η συμφωνία φαίνεται να είναι για 4 χρόνια και το μόνο που αναμένουμε είναι οι επίσημες ανακοινώσεις. Ο 22χρονος Λούντζης εξαργυρώνει την αρκετά καλή χρονιά που έκανε με τον Προμηθέα με ένα συμβόλαιο στην κορυφαία Ελληνική ομάδα αυτήν την περίοδο. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια συνοπτική ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παίκτη και σε τι βαθμό μπορούν αυτά να μεταφραστούν στο υψηλότερο επίπεδο και σε ένα οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός.
Ο Λούντζης είναι ένα guard με μέγεθος, ύψους 1.98, ο οποίος είχε το ρόλο του facilitator στην ομάδα του Μάκη Γιατρά, καθως οι περισσότερες κατοχές φέτος περνούσαν από τα χέρια παικτών όπως οι Ian Miller, Jerian Grant και Gian Clavell. Ο Λούντζης φάνηκε να κατέχει ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, σε πρώτη ανάγνωση, για ένα νεαρό παίκτη που θέλει να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του και αυτό είναι η γερή σωματοδομή για να μπορέσει να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο (κάτι που δεν έχει ακόμη ο Νικολαΐδης πχ). Το αναφέρω αυτό διότι αυτή τη στιγμή ο παίκτης δεν έχει αναπτύξει κάποια ικανότητα με τη μπάλα στα χέρια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνει έκπτωση σε χαρακτηριστικά όπως το footwork, το μέγεθος και κατά συνέπεια η ένταση που μπορεί να βγάλει στο παρκέ. Έτσι, η αθλητικότητα του Λούντζη είναι εκ των ουκ άνευ σε μια τέτοια μετάβαση και αυτό ακριβώς θα είναι το πρώτο πράγμα που θα εξετάσουμε, δηλαδή το πως αυτό μεταφράζεται στην αμυντική του συμπεριφορά. Σε αυτή τη φάση ουσιαστικά μπορεί να προσφέρει κατά βάση σε αμυντικό επίπεδο, ως ένας παίκτης που θα έρχεται από τον πάγκο για καθαρά αμυντικές αποστολές (ίσως και άχαρες) ώστε να ξεκουράζει κάποιους βασικούς παίκτες για λίγα λεπτά. Δεν περιμένουμε από τον κόουτς Μπαρτζώκα να ρίξει τον Λούντζη στα βαθιά απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Euroleague, αλλά σταδιακά μπορεί να αποκτά παραστάσεις συμμετέχοντας σε κάποια σημεία λιγότερο απαιτητικών παιχνιδιών. Αν προκύψει Α1, η συμμετοχή του προφανώς θα αυξηθεί και η συνεισφορά του θα είναι μεγαλύτερη. Πάμε λοιπόν να δείξουμε κάποιες φάσεις, ξεκινώντας από την άμυνα. Οι φάσεις που θα εξετάσουμε συνολικά, είναι κυρίως από τα παιχνίδια απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (όπου βρήκαμε full games), αλλά και από 5 παιχνίδια απέναντι στις Bursaspor (x2), Trento και Gran Canaria για το Eurocup και από το πρόσφατο φιλικό απέναντι στη Σερβία, για να έχουμε ένα σχετικά νορμάλ μέτρο σύγκρισης με το υψηλότερο επίπεδο.
ΑΜΥΝΑ
Αρχικά για να κάνουμε ένα συνολικό σχόλιο θα πούμε ότι ο Λούντζης έχει γρήγορα πόδια αλλά είναι συνάμα υπομονετικός παίκτης στην άμυνα, δεν πουλιέται τόσο εύκολα, ούτε τεμπελιάζει γύρω από τα σκριν και ψάχνει μονίμως να βάλει τα χέρια του με δύναμη στη μπάλα αλλά και να κάνει contest σουτ κάτι που εμφανίζεται συχνά στην αμυντική του προσέγγιση ενώ έδειξε καλή συμπεριφορά και στην άμυνα με αλλαγές. Δεν έχουμε κάποια σοβαρά δείγματα απέναντι σε elite ballhandlers, καθώς ένας τέτοιος guard έλειπε φέτος ακόμη και από τον Παναθηναϊκό και στα παιχνίδια απέναντι στην ΑΕΚ πχ τον Macon αναλάμβανε κυρίως ο Γιάννης Αγραβάνης, αλλά προφανώς δεν προορίζεται για τέτοιο ρόλο στην ομάδα. Πριν πάμε να δούμε κάποιες φάσεις, να αναφέρουμε ότι στον Προμηθέα βοηθούσε σημαντικά και στα ριμπάουντ την χρονιά που μας πέρασε. Είναι αρκετά αλτικός και πηδάει σε σωστό timing, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει το ριμπάουντ ακόμη και σε διεκδίκηση με ψηλότερους παίκτες. Φέτος μέτρησε 3.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο Eurocup σε 17 λεπτά ανα παιχνίδι (7 per 40 minutes, πολύ καλό νούμερο για guard) και 3.7 ριμπάουντ στο Ελληνικό πρωτάθλημα (6.6 per 40 minutes). Το παιδί βγάζει πολλή ενέργεια και ένστικτο σε αυτόν τον τομέα.
Οι πρώτες φάσεις που θα δούμε είναι από τον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό εκεί όπου κλήθηκε να μαρκάρει πολύ συχνα ψηλότερους, πιο δυνατούς και ποιοτικούς παίκτες όπως οι Hezonja και Παπαπέτρου και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα θετικά από την εν γένει συμπεριφορά του. Πάμε λοιπόν να κάνουμε οπτικοποίηση αυτών που λέμε.
Στην παρακάτω φάση βλέπουμε ότι μετά την αλλαγή στα screens ο Λούντζης “διαβάζει” τον White και κάνει καλό contest στο σουτ του.
Επόμενη φάση πάνω στον Παπαπέτρου, διαβάζει στην άμυνα, δεν βιάζεται, μένει μπροστά του και πάει με active χέρια στη μπάλα αναγκάζοντας τον forward του Παναθηναϊκού να βγάλει τη μπάλα από πάνω του.
Ξανά αυτή τη φορά πάνω στον Sant-Roos, μένει πολύ ωραία κολλημένος πάνω του μετά το handoff και πηδάει με απλωμένα χέρια ώστε να κρύψει τη γωνία πάσας προς τον roller. Ένταση στην άμυνα και καλά fundamentals, έχει αντίληψη του τι κάνει και γιατί.
Επόμενη φάση, ωραίο contest ξανά, μένει μπροστά από τον παίκτη του αρχικά και στη συνέχεια τον αναγκάζει να σουτάρει με απλωμένο χέρι στο πρόσωπό του.
Εδώ θα δείξουμε και μια φάση που αμύνεται στο 1vs1 απέναντι στον Παπαπέτρου, μένει ξανά μπροστά του και τον στέλνει πάνω σε ψηλότερο αντίπαλο, όπου και απλώνει (ξανά) τα χέρια του κάνοντας contest την πάσα. Αυτός ο συνδυασμός αθλητικότητας και καλών άκρων είναι εμφανής συνολικά στην αμυντική του συμπεριφορά και είναι μια καλή βάση όπως προείπαμε για τη μετάβασή του σε πρώτη φάση στο υψηλότερο επίπεδο.
Συνεχίζουμε στο ίδιο παιχνίδι και θα δείξουμε μια φάση όπου φαίνεται η αντίληψή του στην άμυνα (παίρνει καλό βαθμό εδώ). Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ήταν βοήθησε αρκετά στην ανατροπή της διαφοράς που είχε χτίσει ο Παναθηναϊκός στο τέλος του αγώνα. Ο Γιατράς εφάρμοσε full court press με το Λούντζη να δείχνει ότι ανταποκρίνεται ωραία σε αυτή την προσέγγιση. Για του λόγου το αληθές στην παρακάτω φάση βλέπουμε ότι διαβάζει την πρόθεση του Sant-Roos και κλέβει τη μπάλα ψηλά ώστε να τελειώσει στο ανοιχτό γήπεδο. Ωραία αντίληψη…
Επόμενη φάση από τον αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα, βλέπουμε ότι στο pick n roll ολοκληρώνει σωστά το rotation βγαίνει από μπροστά πάνω στην μπάλα, την κλέβει και ψάχνει το ανοιχτό γήπεδο (το κάνει συχνά θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτό).
Ακόμη ένα σωστό rotation αυτή τη φορά κόβει ψηλά τον Maciulis. Γρήγορα πόδια, γρήγορη σκέψη, αθλητικότητα…
Εδώ και μια φάση που παίζει deny στον Maciulis και κλέβει ωραία τη μπάλα.
Και εδώ απέναντι σε ψηλότερο αντίπαλο, τον center της ΑΕΚ Yanick Moreira, βάζει όμορφα τα χέρια του στη μπάλα στο σκάσιμό της από τον Moreira, ποντάροντας στο ότι θα βρει το χρόνο για να βρει το deflection μέχρι η μπάλα να φτάσει στο ύψος του center της ΑΕΚ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσει στο low post. Αυτό θέλει καλή αντίληψη και σωστό timing.
Ακόμη μια φάση που μένει μπροστά από τον αντίπαλο (Mack) μέχρι το τέλος της φάσης όπου και κάνει ξανά contest την πάσα οδηγώντας στο λάθος.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν αμύνθηκε πολύ συνολικά απέναντι σε καλούς χειριστές αλλά να δείξουμε και μια τελευταία φάση στην οποία χάνει τον Sant-Roos μετά το high screen του White, γιατί αργεί να δει τι γίνεται στην πλάτη του.
Γενικότερα υπήρξαν φορές που έχανε τη θέση του επειδή ρίσκαρε παραπάνω για κάποια deflections ή κλεψίματα ή έχανε εύκολα τον αντίπαλο στα screens στη μπάλα όπως στις παρακάτω φάσεις, αλλά γενικά είναι μαχητικός γύρω από αυτά.
Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στο υψηλότερο επίπεδο και σίγουρα θα είναι σοβαρό challenge για τον παίχτη οι καταστάσεις όπου θα πρέπει να αμυνθεί στο pick n roll για παράδειγμα, αν και όπως προείπαμε δεν θα χρειαστεί σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιο ρόλο.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Περνάμε άμεσα και στο επιθετικό κομμάτι και πάμε να εξετάσουμε το status του Λούντζη και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την πλευρά του παρκέ. Την σεζόν που τελείωσε ο Λούντζης είχε ένα ρόλο facilitator στον Προμηθέα, όπως προείπαμε, καθώς ακόμη δεν έχει αναπτύξει επιθετικά κάτι άνω του μετρίου, ώστε να περνάνε πολλές κατοχές από τα χέρια του. Οριακά μπορούμε να τον κατατάξουμε στην κατηγορία των χειριστών ακόμη και σε επίπεδο Α1, πόσο μάλλον σε επίπεδο Euroleague. Θέλει δουλειά σε τομείς όπως το σουτ από μέση και κυρίως μακρινή απόσταση, αλλά και τη δημιουργία για να μπορέσει να κάνει το παραπάνω βήμα. Φέτος σούταρε με 30% από το τρίποντο στο Πρωτάθλημα και με 34,5% στο Eurocup, δυσκολεύεται να δημιουργήσει το δικό του σουτ και είναι αποτελεσματικότερος σε spot up σουτ, καθώς δεν σηκώνεται πολύ από το έδαφος και βρίσκει καλύτερη ισορροπία έτσι.
Έχει καλό release από ψηλά (έχει αλλάξει μηχανική σε σχέση με παλαιότερα που σουταρε από πιο χαμηλά), όμως εκτελεί με δύο κινήσεις και έτσι το σουτ του έχει μια πιο flat τροχιά (two motion shot). Αυτό μπορεί να το δουλέψει για να αποκτήσει πιο αξιόπιστο μακρινό σουτ. Επίσης, στο Eurocup σε 10 αγώνες με μ.ο. 17 λεπτά συμμετοχης είχε αρνητικό AST/TO% με 1.6 ασίστ για 2 λάθη ανά παιχνίδι και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα καλό δείγμα του για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δημιουργικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή μου θυμίζει τον… Seibutis όταν είχε έρθει σε μικρή ηλικία στον Ολυμπιακό, δηλαδή έναν παίχτη με μέγεθος και αθλητικότητα, που όμως ήταν ασταθής σουτέρ και δεν είχε ανεπτυγμένα playmaking skills. Το θέμα με τον Λούντζη παρόλα αυτά, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι στο οποίο είναι εντελώς αδούλευτος ή δεν προσπαθεί να εντάξει στο ρεπερτόριό του, από τις pick n roll συνεργασίες μέχρι το slashing. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου καθώς αν βελτιώσει σημαντικά 1-2 χαρακτηριστικά του επιθετικά, σε συνδυασμό με το αμυντικό του πακέτο (θα δυναμώσει και άλλο), τότε θα μιλάμε για μια πολύ θελκτική περίπτωση παίχτη τουλάχιστον για Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό. Θα ήθελα να τον δω να δουλεύει και post up καταστάσεις για να εκμεταλλευτεί το μέγεθός του απέναντι σε βραχύσωμα γκαρντ (το έκανε σε κάποιες περιπτώσεις απέναντι στον Tyrese Rice). Υπάρχουν δείγματα, όπως θα δούμε παρακάτω, ότι έχει προοπτική σαν χειριστής και είναι στο χέρι του να δουλέψει ώστε να ανέβει επίπεδο. Πάμε λοιπόν να δούμε και σε βίντεο το τι κάνει καλά και το τι όχι στην επίθεση.
Ξεκινάμε με κάποιες pick n roll δράσεις και με αυτό που αυτή τη στιγμή ίσως να είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του και αυτό είναι ο τρόπος που μπορεί να εκμεταλλευτεί το μέγεθος και την ταχύτητά του για να πάει στα σωστά σημεία και να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα που θα τον βοηθήσει στην συνέχεια της φάσης, κάτι που θεωρώ κομβικής σημασίας για ένα παίκτη με το μέγεθός του (ουσιαστικά αυτός είναι ένας βασικός λόγος που εκτόξευσε και το on ball παιχνίδι του Παπαπέτρου για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό). Πρέπει να δουλέψει φυσικά στο χειρισμό της μπάλας και στο διάβασμα του παιχνιδιού γενικότερα αλλά εδώ φαίνεται ότι υπάρχει η πρώτη ύλη για να γίνει κάτι τέτοιο.
Πάμε λοιπόν να δείξουμε μια φάση από το παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό που σχετίζεται με αυτό. Ο Λούντζης βλέπει το show του Μήτογλου έχει οπτική επαφή με τον roller του και πηγαίνοντας αριστερά, χρησιμοποιεί μια τρίπλα δισταγμου αλλάζοντας ταχύτητα για να κερδίσει στα πόδια τον ψηλότερο White πασάροντας πολύ όμορφα όταν έρχεται η βοήθεια. Αντίληψη και υπομονή…
Η παρακάτω παρόμοια φάση εμπεριέχει αυτό που λέγαμε πιο πάνω για το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί το μέγεθός και την αθλητικότητά του ώστε να προσφέρει για την ομάδα. Εδώ περνάει στα πόδια τον αντίπαλό του και στη συνέχεια βλέπει και εκτελεί την kick out πάσα. Αυτό σε επίπεδο Euroleague θα πρέπει να το τελειοποιήσει.
Και ακόμη μια δράση pick n roll από το πρόσφατο φιλικό απέναντι στη Σερβία, έχει την υπομονή να διαβάσει τον αντίπαλό του και να δημιουργήσει ρήγμα πηγαίνοντας πάλι αριστερά, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του. Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι το μέγεθός του σε τέτοιες καταστάσεις πάνω σε κοντύτερους αντιπάλους (εκτέλεση πάσας).
Συνεχίζουμε με κάποιες ακόμη pick n roll δράσεις. Εδώ να πούμε το πόσο καλό του έκανε η συνεργασία του με τον κόουτς Γιατρά στο διάβασμα του παιχνιδιού σε ότι έχει να κάνει με το τρίπτυχο υπομονή-διάβασμα-εκτέλεση σωστής πάσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο επόμενες φάσεις που θα δείξουμε στις οποίες εκμεταλλεύεται και τον παραμικρό χώρο πασάροντας με το ένα χέρι (δεξί/αριστερό) κάτω από τα πόδια των αντίπαλων centers βρίσκοντας όμορφα τους συμπαίκτες του!
Εδώ και μια όμορφη pocket pass προς τον Jerai Grant αφού διαβάζει γρήγορα το γεγονός ότι η δράση πέρα από τον προσωπικό αμυντικό του απασχολεί και τον αντίπαλο center.
Και ακόμη μια δράση στην οποία μετά το screen στη μπάλα κρατάει στην πλάτη του τον αντίπαλο του (seal) και σκοράρει.
Πέρα από τις pick n roll δράσεις υπήρξαν και στιγμές που είδαμε και το vision του σε ευρύτερο πλαίσιο, εδώ δυο όμορφες πάσες στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ (ωραίες off ball δράσεις από τον κόουτς Γιατρά).
Σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε και σε ένα ακόμη κομμάτι στο οποίο νιώθει άνετα ο Λούντζης και αυτό είναι το transition παιχνίδι. Φέτος είχε 60% στα δίποντα στο Πρωτάθλημα και 57% στο Eurocup, ανεβάζοντας τα ποσοστά του με καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο κάτι που του αρέσει πολύ γενικά και ψάχνει διαρκώς.
Αντίστοιχα του αρέσει και να ψάχνει την γρήγορη πάσα στον αιφνιδιασμό, πολλές φορές ίσως και λίγο απρόσεχτα, όμως γενικά είχε οδηγία να μεταφέρει την μπάλα εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Τα προβλήματα όμως στο επιθετικό κομμάτι αρχίζουν να εμφανίζονται εξαιτίας του ότι δεν έχει αναπτύξει κάποια ικανότητα με τη μπάλα στα χέρια. Όπως προείπαμε κάνει λίγο από όλα, αυτό όμως φαίνεται στην παρούσα φάση να είναι ταυτόχρονα και τροχοπέδη σε αρκετά σημεία κατά τα οποία καλείται να πάρει αποφάσεις είτε μέσα από pick n roll είτε στο 1vs1.
Η παρακάτω φάση είναι παράδειγμα πάσας που πρέπει να εκτελεί σωστά ένα γκαρντ στο υψηλότερο επίπεδο και κάτι που θα του ζητηθεί και στον Ολυμπιακό. Εδώ βάζει το κεφάλι κάτω στο 1vs1, δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει και εν τέλει πετάει την μπάλα εκτός γηπέδου αστοχώντας αρκετά στην kick out πάσα.
Επόμενη φάση, κάτι που επίσης θα αντιμετωπίσει και στο οποίο θα κληθεί να ανταπεξέλθει, δηλαδή μια βοήθεια από τη δυνατή πλευρά, στην οποία θα χρειαστεί να διαβάσει την άμυνα και να βγάλει σωστά από πάνω του τη μπάλα, εδώ βλέπουμε ότι ναι μεν πασάρει έγκαιρα αλλά η πάσα είναι κακή καθώς ο Αγραβάνης σκύβει πολύ χαμηλά για να μαζέψει τη μπάλα.
Ακόμη δύο φάσεις 1vs1 στις οποίες φαίνεται ότι δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνε, βάζει το κεφάλι κάτω και μοιραία πάει σε άσχημα τελειώματα.
Ακόμη ένα παράδειγμα που φαίνεται ότι το παιχνίδι του χρήζει βελτίωσης, όταν πρέπει να λειτουργήσει ως σκόρερ. Εδώ σε pick n roll δράση ενώ έχει το χώρο να συνεχίσει το drive του, αποφασίζει να σταματήσει την τρίπλα και να κάνει το πρώτο βήμα στα 6 μέτρα απ το καλάθι, τελειώνοντας με κακή ισορροπία…
Αυτό που θα χρειαστεί συνολικά ο Λούντζης για να ανέβει επίπεδο είναι να αυτοματοποιήσει κάποιες δράσεις του ώστε να έχει ξεκάθαρες επιλογές στο μυαλό του, γιατί η Ευρωλίγκα είναι αφιλόξενο περιβάλλον για παίκτες που δεν σκέφτονται και δεν εκτελούν ακαριαία. Για παράδειγμα, εδώ εφόσον βρίσκει καλό σκριν πηγαίνοντας αριστερά, μπορεί να έχει από πριν στο μυαλό του να πάρει το pull up απέναντι σε drop άμυνα.
Ή σε φάσεις απομόνωσης όπως οι παρακάτω, τα σουτ που βρίσκει μετά από συγκεκριμένο συνδυασμό κινήσεων, που εμφανίζει δειλά δειλά αλλά πρέπει σίγουρα να εξελίξει (step back/off dribbles).
Κλείνοντας και συνοψίζοντας, ο Λούντζης είναι ένα παιδί που ακόμη εξελίσσεται αλλά έχει ήδη πολύτιμες εμπειρίες από τις χρονιές σε Τρίκαλα και Προμηθέα. Σε λίγο καιρό θα κλείσει τα 23 του οπότε δεν είναι ταλέντο για να δούμε κάποια τεράστια εξέλιξη, όμως έχει “ξεψαρώσει” μπασκετικά και δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να εξελιχθεί, όχι σε star, αλλά σε παίχτη-κόλλα ο οποίος θα βοηθάει και στις 2 πλευρές του παρκέ με έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Είναι στο χέρι του να τελειοποιήσει κάποια πράγματα επιθετικά ώστε να ανεβάσει μελλοντικά το μπασκετικό του status ακόμη περισσότερο και να εδραιωθεί ως ένα απαραίτητο γρανάζι στο υψηλότερο επίπεδο και πραγματικά του το ευχόμαστε ολόψυχα.