Shaquielle McKissic Scouting report

Νavaho 2

Θα ήθελα να ξεκινήσω το κείμενό μου ευχαριστώντας τον Ολυμπιακό, που δεν έχει σταματήσει να κάνει μεταγραφές και έτσι έχω κείμενα να γράφω και δεν με κυνηγάει ο @redemerald76.

Καλά καταλάβατε, στις επόμενες γραμμές θα κάνω μια προσπάθεια να σας μεταφέρω όλα όσα κατάφερα να αποκομίσω από την παρακολούθηση παιχνιδιών της Besiktas, της πρώην ομάδας του Shaquielle.

Αρχικά πρέπει να ομολογήσω πως δε θυμάμαι άλλον Αμερικανό του Ολυμπιακού να έχει τόσο πιασιάρικο όνομα και ελπίζω να μην τον θυμόμαστε σε λίγο καιρό μόνο για αυτό.

Ο Shaq στα 30 του πλέον και αφού σε μια 5ετία έχει παίξει μπάσκετ από Κορέα και Ρωσία, μέχρι σε Ιταλία και Τουρκία, πιάνει λιμάνι, ban επιτρέποντος, ελπίζοντας ότι θα κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

158159891935992867 (2)

Από τα διάφορα highlights video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και είμαι σίγουρος ότι έχετε παρακολουθήσει, μπορείς να διαπιστώσεις φίλη και φίλε ότι ο νέος (δεν γράφω αριθμό γιατί το έχω χάσει) παίχτης της ομάδας μας μπορεί να γίνει πάρα πολύ θεαματικός. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει  να είναι και ουσιαστικός και αν θα καταφέρει να δώσει στους Ερυθρόλευκους κάτι διαφορετικό από τα όσα προσφέρουν οι υπόλοιποι guards και SFs του ρόστερ.

Για να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή της παρατήρησής μου, θα σας πω πως ο McKissic στα μάτια μου είναι ξεκάθαρα πλαϊνός, που στην Besiktas κάλυπτε στην πλειονότητα των περιπτώσεων τη θέση του Sf και ο χώρος δράσης του ήταν η αδύναμη πλευρά της μπάλας.

Αγαπημένος τρόπος δράσης του όταν έχει την μπάλα είναι να βρει έστω και ελάχιστο χώρο και να επιτεθεί με drive από τη μεριά της βασικής γραμμής και να φτάσει μέχρι τη στεφάνη.

Δεν ανέφερα τυχαία τη στεφάνη, αλλά το έκανα για να σας αποδείξω πως ο, γεννημένος στο Seattle, SF επιζητά με μανία να τελειώσει φάσεις καρφώνοντας. Συνήθως ήταν η πρώτη επιλογή του κόουτς Ivanovic για επίθεση στην close out άμυνα. Το πρόβλημα είναι πως ενώ ζει για να ντριμπλάρει προς το καλάθι δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και άνω του μετρίου χειριστή.

Το προσόν του και ο λόγος που αρκετές φορές προσπερνά τον προσωπικό του αντίπαλο, δεν είναι η ικανότητά του με την μπάλα, αλλά το εκρηκτικό πρώτο βήμα του και τα δυνατά του πατήματα. Ο Shaq είναι αρκετά γρήγορος και κυρίως μπορεί να μεταφέρει όλη την ορμή του στο τελευταίο του πάτημα και να σηκωθεί δυνατά και αρκετά ψηλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί να περιοριστεί σε δράσης στο “φτερό” και κυρίως σε καταστάσεις απομόνωσης. Δουλεύει και τα δύο χέρια στην ντρίμπλα του και μπορεί να πάρει και αριστερό και δεξί διάδρομο με την ίδια ευκολία. Η αλήθεια είναι πως σε όσα παιχνίδια των παρακολούθησα (@Bridizi , vs Zaragoza , @Bonn για το BCL στο YouTube), τον είδα να έχει μια ελαφριά προτίμηση στην αριστερή πλευρά.

Όπως είπα και παραπάνω όμως ο χειρισμός του δεν του επιτρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από το drive. Αν περιμένετε να στήσει συνεργασίες και side PnR μάλλον θα απογοητευτείτε. Τα screen στην μπάλα τα δέχεται πρώτα από όλα για να βρει καθαρή διαδρομή προς το καλάθι και όταν αυτό δε συμβεί η επιλογή η πάσα είναι στον πλησιέστερο συμπαίκτη του.

Όσοι κατάφεραν να του κρύψουν το διάδρομο μαρκάροντας το αριστερό χέρι του τον οδηγούσαν σε εύκολο διακοπή της ντρίμπλας και πολλές ακόμα και σε σταμάτημα

Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται να ελέγχει καλά το σώμα του ώστε να προσποιηθεί και κυρίως δείχνει μια μικρή αδυναμία στο να διαβάσει την πάσα.

Ο Shaq όταν περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο μοιάζει να μη βλέπει τίποτε άλλο πέρα από το καλάθι. Όταν κάποιο εμπόδιο παρουσιαστεί στην πορεία του προτιμά την κατά μέτωπο σύγκρουση με σκοπό το φάουλ και σπάνια την πάσα στον ελεύθερο συμπαίκτη. Η επιθετικότητά του αυτή τον στέλνει με καλή συχνότητα στις βολές όπου όμως έχει το απλά συμπαθές 75%. Μπορεί στο realgm να βρείτε πως μοιράζει περίπου 3 ασσιστ σε κάθε παιχνίδι αλλά αν κοιτάξετε λίγο πιο δίπλα θα δείτε πως κάνει και περίπου τα αντίστοιχα λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα της απουσίας ανάγνωσης της θέσης  των υπόλοιπων στο παρκέ. Ο θεαματικός Shaq στο αέναο κυνήγι του καρφώματος πολλές φορές βρίσκεται στη δύσκολη θέση να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν αυτό διαπιστώνει ότι δεν είναι εφικτό.

Εδώ θα βάλω στην κουβέντα την γκάμα του στην εκτέλεση που αν κάποιος διαβάσει στους πίνακες στατιστικής το 18 στη στήλη Points/game θα φανταστεί ότι είναι πλούσια. Εδώ έρχομαι εγώ να σας απογοητεύσω και πάλι. Ο McKissic εκτελεί ελάχιστα και με μικρή επιτυχία μετά από ντρίμπλα, ενώ λίγες είναι και οι φορές που θα τελειώσει κάποια από τις πολλές διεισδύσεις του με floater. Επειδή στην αρχή του κειμένου ανέφερα ότι κινείται στην αδύναμη πλευρά την περισσότερη ώρα του στο παρκέ θα αναρωτηθείτε πόσο καλά τα πάει από τη γραμμή  του  τρίποντου. Σύμφωνα πάντα με το realgm  το νέο απόκτημα των Πειραιωτών σουτάρει με το αξιοπρεπές 34% σε περίπου 5 προσπάθειες, αλλά αν ρωτάτε την άποψή μου το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο προϊόν μέρας πάρα σταθερότητας.

Το release του είναι είναι αρκετά αργό, σουτάρει με ελάχιστη καμπύλη και παρότι έχει τα πόδια να υποστηρίξει την προσπάθεια δεν βρίσκει ρυθμό εύκολα από μακριά. Για να είμαι δίκαιος βέβαια τα σουτ που θα επιλέξει να πάρει είναι τις περισσότερες των φορών σωστά, ενώ αν δεν είναι σίγουρος προτιμά να πασάρει από το να σουτάρει.

Στην άμυνα η περίπτωσή  του με έχει πραγματικά μπερδέψει. Θα τον χαρακτήριζα αμυντικό – γύπα και θα εξηγήσω το λόγο.

Ο Shaq στην αμυντική του συμπεριφορά προσπαθεί διαρκώς να διαβάσει και να καλύψει τις γραμμές πάσας και να πάει στο κλέψιμο (2 ανά παιχνίδι) με απώτερο  στόχο να καλπάσει στο ανοιχτό γήπεδο που είναι και το αγαπημένο του.

Αν και αθλητικός δε θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε hustle, ενώ αν τον προσέξουμε θα διαπιστώσουμε ότι αποφεύγει τις περιττές ενέργειες. Προσπαθεί να περνά κάτω από  σκριν μακριά από την μπάλα, είναι έτοιμος να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες, αλλά απέχει από το να χαρακτηριστεί αμυντικός εξολοθρευτής.

Αν κάτι με προβλημάτισε είναι πως πολλές φορές χάνεται στο αμυντικό ροτέισον, έχει μέτρια επικοινωνία με τους συμπαίκτες του και μοιάζει απλά να στέκεται.

Το κορμί του δεν το βάζει συχνά σε διαδικασία πολλών επαφών, για αυτό και δεν κάνει πολλά φάουλ, κυνηγάει το κόψιμο στην βοήθεια μόνο και παλεύει όσο μπορεί στο rebound.

Για να κλείσω σιγά σιγά και για να μην σας φορτώσω με περισσότερη άχρηστη πληροφορία, αφού έχετε διαβάσει ήδη αρκετούς, ο McKissic έρχεται για να πλαισιώσει τους Paul και Παπανικολάου στο πλάι και να δώσει περισσότερη επιθετικότητα και να εκμεταλλευτεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τους δύο τις πολλές close out επιθέσεις που βγαίνουν μέσα από τα weave του κόουτς Μπαρτζώκα. Επίσης έρχεται να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, τομέα στον οποίο χωλαίνει η ομάδα και να προσθέσει χέρια στην jump to the ball άμυνα που προσπαθεί να εφαρμοστεί

Ίσως στα χέρια του Έλληνα προπονητή που αρέσκεται σε ένα μπάσκετ με αρκετή κίνηση και λιγότερες δράσεις 2 παικτών, όπως ο Ivanovic, να δούμε τον Αμερικανό SF να λειτουργεί και σαν cutter, αφού φαίνεται να αναγνωρίζει καλά τα κενά μιας άμυνας

Τα εντυπωσιακά του καρφώματα δεν ξέρω με τη συχνότητα θα καταφέρει να τα παρουσιάσει στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο όπου και αθλητικά και τακτικά οι άμυνες είναι πάρα πολύ πιο σκληρές από αυτές του BCL. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό να βελτιώσει το κομμάτι της πάσας, αλλά αν δεν το κάνει θα αντιμετωπίσει μια πολύ ασφυκτική πραγματικότητα στα παρκέ της Euroleague.

Το καλό με την περίπτωσή του είναι πως δεν χρειάζεται πολλές μπάλες για να βρει ρυθμό, αφού όλο το επιθετικό του κομμάτι στηρίζεται στην έκρηξη και στην επαφή. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλές απαιτήσεις. Ο Shaquille στο πλαίσιο δοκιμών χαμηλού ρίσκου αξίζει να πάρει την ευκαιρία του, αν βγει θα είναι ένα καλό γέμισμα, αν όχι προχωράμε. Βέβαια για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να αρθεί το ban, αλλά αυτό είναι δουλειά της διοίκησης και μόνο.

Όπως και να έχει το στυλ του νέο ερυθρόλευκου άσσου δείχνει ίσως και προς τα που πιθανώς θα κινηθεί ο κόουτς Μπι το καλοκαίρι.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ και φυσικά στα κείμενα του Red Point Guard.

 

RPG Scouting Report

McKisic.JPG

(Σημείωση: Τα advanced Stats στo Scouting Report προέρχονται από την δουλειά του Ανδρέα Χριστοφόρου που μπορείτε να βρείτε εδώ. Η κατηγοριοποίηση Poor-Excellent συγκρίνει την επίδοση του παίκτη στην χρονιά αναφοράς, με τις ανώτερες και κατώτερες επιδόσεις ιστορικά στην EL, ανά θέση και για τις περιόδους 2001-2019)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Γαυρομαχίες vol. I : Μιλουλάτρες vs Μιλουκλάστες.

Πρεμιέρα σήμερα σε γαυρομαχίες λοιπόν με το δίλημμα: “Θα πρέπει η στελέχωση […]

Subscribe US Now

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x