Γαυρομαχίες vol. I : Μιλουλάτρες vs Μιλουκλάστες.

RPG Team 10

Μιλουλάτρεις

Red Label (aka Αναστάσης)

Οποιαδήποτε ομάδα που έχει στο Depth Chart της τον Nikola Milutinov μόνο τυχερή θα μπορούσε να θεωρείται, αλλά σίγουρα πολλά πράγματα πλέον δεν είναι στο χέρι του Ολυμπιακού. Πολλοί θα πουν ότι ο Milutinov ζητά πολλά λεφτά ενώ δεν τα «προσφέρει» στην ομάδα, ή ακόμα, ότι με λιγότερα λεφτά θα μπορούσε η ομάδα να συμπληρώσει τα κενά που θα αφήσει η ενδεχόμενη αποχώρησή του, όμως η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι έγινε κορυφαίο λάθος στην υπόθεση του και ως εκ τούτου είναι πολύ λογικό ο παίχτης να μη «σκίζεται» για μια ομάδα με την οποία τελειώνει το συμβόλαιό του και μένει ελεύθερος.

Κατά την εκτίμησή μου, αν έμενε θα έλυνε για ακόμα μια σεζόν τα προβλήματα στην άμυνα ψηλά, το μαρκάρισμα στα αντίπαλα σέντερ υψηλού επιπέδου, καθώς και σε συνδυασμό με τον Octavius Ellis στη θέση 5 συνθέτουν ένα καλό δίδυμο, το οποίο θα επιλαμβάνεται ποικίλων καταστάσεων υπέρ του Ολυμπιακού. Βέβαια σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί σίγουρα και ένα αθλητικό Power Forward για να μιλάμε για μια ομάδα που εκτός των άλλων θα έχει σκληράδα στην άμυνά της και θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα στα rebound.

Ένα άλλο ζήτημα που θα έλυνε η παραμονή του θηριώδους σέντερ είναι ότι κρατάει ένα καλό κομμάτι του κορμού η ομάδα του Πειραιά και δε χρειάζεται να βγει στην αγορά, να ακριβοπληρώσει για να κρατήσει ή να ανεβάσει την ποιότητα στη συγκεκριμένη θέση. Τέλος, θεωρώ ότι ο Milutinov με τη βοήθεια του Γιώργου Μπαρτζώκα θα μπορούσε να βελτιώσει και τις αμυντικές του αρετές, την αθλητικότητά του αλλά και τη δημιουργία του. Να βελτιώσει την αντίληψή του στο γήπεδο και το πώς μπορεί να βοηθά τους συμπαίκτες του στην επίθεση εκτός από τα επιθετικά rebound.

Αταραξίας

Να μείνει ή όχι ο Μίλου; Ερώτημα που ταλανίζει από πέρισυ τουλάχιστον τους μπασκετόγαυρους. Σκέφτομαι σχετικά ότι είναι μεγάλο το ποσοστό του προϋπολογισμού που θα καλύψει, για τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού μας μάλλον είναι υπερβολή να δοθεί σε ψηλό. Υπάρχουν αμφιβολίες για το work ethic του, φαίνεται φορές κάπως αγύμναστος ή υπέρβαρος, ενώ είναι μυθικές οι μεταμεσονύκτιες βόλτες του. Δεν είναι και τόσο κυριαρχικός, δεν του ακουμπάς την μπάλα στα ζόρικα και έχεις 1,1+ ppp ή σβήνει αμυντικά τους σέντερ των 4-5 διεκδικητριών της Ευρωλίγκα. Είναι τέλος ζήτημα αν είναι ο τύπος ψηλού που προτιμάει ο Μπαρτζώκαρος.

Άρα είμαι ένας ακόμα Μιλουκλάστης; Όχι, ο Μίλου πρέπει να μείνει! Εξηγούμαι. Ο Νίκολα είναι επτάποδος με μοναδικά χαρακτηριστικά ταχύτητας και ευελιξίας, παραμένοντας πολύ δυνατός. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική, βελτιώνεται και μπορεί (στο σωστό πλαίσιο, που έλειπε τόσα χρόνια τώρα) να βελτιώσει στοιχεία όπως η πάσα, το σουτ και η προσαρμογή του σε διαφορετικά, ακόμα και αταίριαστα στον ίδιο, είδη άμυνας. Εδώ και 2-3 χρόνια είναι από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρωλίγκας, δεν έχει παρασυρθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποσύνθεσης, διατηρεί την απόδοσή του σε υψηλά και βελτιούμενα επίπεδα. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και σοβαρότητα, στοιχεία πρωταθλητισμού. Επίσης οι ψηλοί κορυφώνουν την απόδοσή τους μετά τα 25-26, ο Νίκολα είναι μόλις 25.

Αν δεν είμαστε φυτώριο των διεκδικητών, πρέπει να τον κρατήσουμε τώρα που μπαίνει στα καλύτερά του χρόνια, έχοντας κάνει υπομονή για την εμπειρία που έχει μαζέψει. Είναι πλέον ο μοναδικός μας παίκτης στο ρόστερ που έχει ποιότητα βασικού πυλώνα διεκδικήτριας ομάδας Ευρωλίγκας και ως τέτοιον πρέπει να τον κρατήσουμε, να χτίσουμε γύρω του, να φέρουμε έναν αντίστοιχο τουλάχιστον στην περιφέρεια και να ξαναμπούμε στο κόλπο. Με τις αλλαγές στην φορολογία θα έχουμε τέτοια δυνατότητα, κάπου κοντά στο 1,5 εκ το χρόνο αξίζει να το δώσουμε και ο Μίλου ας κάνει σκόντο από τα 2 που μπορεί να βρει. Ο Μπαρτζώκας πάντα είχε και ήθελε επτάποδους στις ομάδες του, σίγουρα θα ξέρει τι να κάνει για να πάρει το καλύτερο από τον Νίκολα, δηλαδή το στάτους του καλύτερου σέντερ της διοργάνωσης.

Τέλος, θέλω να μείνει ο Νίκολα γιατί τον αγαπάω. Σύντομα θα σταματήσουν οι Διόσκουροι, με τον Παπ θα είναι οι μοναδικοί που θα μας θυμίζουν την περίοδο επιτυχιών και ανεκπλήρωτης κυριαρχίας, που θα μας συνδέουν με τον τελευταίο τίτλο της ομάδας. Δεν θέλω να βλέπω άλλο παίκτες που έχουν αγαπήσει και αγαπηθεί εδώ, να θριαμβεύουν σε άλλες ομάδες, τους θέλω εδώ γαμώτο μου. Τον Νικόλα και τα μάτια μας.

158177806896942302 (1).jpg

Red Emerald

Η απάντηση είναι απλή και προφανής. Ναι πολύ! Αγαπητέ Φίλε και φίλη του Red Point Guard εσύ είσαι έξυπνος αναγνώστης μην πέσεις στα τεχνικά κολπάκια των αναλυτών – αγαπητικών του Σάρας. Τόσα ξέρουν τόσα λένε τα παιδιά. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα ο Nicola Milutinov είναι το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο asset της ομάδας μας αυτή την στιγμή. Είναι τόσο καλός που αν αρχίσω να παραθέτω τα στατιστικά του επιτεύγματα (δηλαδή facts και όχι perceptions) θα καταλάβεις τι εννοώ. Επειδή όμως δεν θέλω να καταχραστώ τις περιορισμένες μου λέξεις θα παραθέσω ένα πίνακα (Πίνακας 1) που ιεραρχεί βάσει Efficiency όλους τους Center που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό στην Euroleague 2001-19.

Όπως θα διαπιστώσει ακόμα και πλέον άπιστος αντι-Μιλουτινουφικός και ίσως και Σαρολάγνος (και αυτό λέει πολλά από μόνο του), από τις 5 χρονιές που έχει αγωνιστεί ο Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό 2015-2020 η επίδοση του στις 3 από αυτές είναι στις 10 κορυφαίες στην ιστορία του Ολυμπιακού σε ότι αφορά την θέση του center! Φοβερό; Κάτσε όμως σου έχω και καλύτερο! Σε ότι αφορά την εφετινή Euroleague ο Νικόλας είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος center βάση Efficiency. (Πίνακας 2)

 

Το αν είναι λοιπόν και πόσο σημαντικό μέγεθος ο Νικόλας δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης. Σε ότι αφορά το αν θα πρέπει να θέλουμε να είναι μέρος μιας μελλοντικής ομάδας με μπάτζετ έως €8.5m η απάντηση μου είναι φυσικά και ναι αρκεί να μην πάρει πάνω από €1.8m ώστε να επιτρέψει στον οργανισμό να στήσει μια αξιοπρεπή ομάδα. Όταν βρίσκεσαι σε δυσχέρεια όπως είναι ο φετινός Ολυμπιακός είναι καλό να χτίσεις πάνω στα δυνατά σου όπλα παρά να ελπίσεις ότι θα αγοράσεις επιτυχία – κυρίως γιατί όπως φαίνεται δεν υπάρχουν οι πόροι για να ψωνίσεις από το πάνω ράφι.

Η πραγματικότητα λέει πως με μπάτζετ €8.5m θα είμαστε ένα ωραιότατο συμπλήρωμα στον βαθμολογικό πίνακα. Οι εποχές του ερυθρόλευκου Moneyball ήρθαν απέδωσαν και έφυγαν. Καιρός για εναλλακτικό σχεδιασμό με έμφαση στο τι αντικειμενικά μπορούμε και γνωρίζουμε. Build on your strengths και μακάρι να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε.

Πίνακας 1.

1

(Πηγή: ΕΔΩ)

Πίνακας 2.

2

(Πηγή: http://www.Euroleague.net)

Milu vs Barca

Μιλουμάχοι

Charles Bronson

Ξέρω τι περιμένετε. Ο Charles σχολιάζει για τον Μίλου, οπότε θα διαβάσουμε καλαμπούρια για το τι τρώει ο Νίκολα και το πόσο έχει παχύνει, χαχαχα τι πλάκα που θα έχει κτλ. Ε όχι λοιπόν, δε θα διαβάσετε τίποτα τέτοιο. Και να σας πω κάτι; Όνειρο μου είναι όταν γεράσω να γίνω σαν τον Κλιντ Ήστγουντ στο Γκραν Τορίνο, όχι κανένας χαχαχούχας. Τέσπα. Επιστρέφω στο θέμα μας λοιπόν και θα επιχειρηματολογήσω συντόμως για τους λόγους που θεωρώ ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κύκλος του Σέρβου στην ομάδα έχει κλείσει. 

Πρώτα από όλα να δηλώσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι προφανώς θεωρώ τον Μίλου παικτάρα κι έναν από τα καλύτερα πεντάρια στη διοργάνωση. Αρκεί όμως μόνο αυτή η γενικοποίηση ώστε να του δώσουμε το μεγαλύτερο συμβόλαιο, με διαφορά, της ομάδας; Δυστυχώς φίλοι μου όχι. Στα μάτια μου είναι ξεκάθαρο ότι όσο ντόμιναντ και να γίνει δε θα μπορέσει μόνος του, χωρίς την αρωγή βαρβάτων γκαρντ, να τραβήξει την ομάδα σε άλλο επίπεδο – και βαρβάτο γκαρντ με τα ρέστα από το συμβόλαιο του Μίλου δεν πρόκειται να βρεθεί, ας είμεθα ρεαλιστές.

Αντιθέτως ιστορικά έχει φανεί ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις κάποιο πιο οικονομικό 5αρι που θα ανεβάσει σταδιακά τις μετοχές του εντός της ομαδας, been there done that – σε αυτό το σενάριο θα μπορέσουμε να σπρώξουμε το πιο καλό πακέτο εκεί που η ομαδα νοσεί όλα αυτά τα χρόνια, στην περιφέρεια. Παράλληλα θεωρώ ότι τα χαρακτηριστικά του Μίλου δεν είναι ακριβώς αυτό που ζητάει ο Μπαρτζώ από τα πεντάρια, κρίνοντας από τις εν γένει επιλογές του  (όχι ότι θα του κακόπεφτε αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, αλλά με τα φράγκα που παίζουν νομίζω ότι θα τον θεωρεί μάλλον πολυτέλεια), οπότε κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να πούμε ότι ήγγικεν η ώρα του αποχωρισμού. 

Κοιτάχτε, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το όχι μου δεν είναι μια απόφαση που παίρνω ελαφρά τη καρδία. Είναι μια δύσκολη απόφαση που θεωρώ άκρως ρεαλιστική και καταλήγω σε αυτο το συμπέρασμα taking into consideration, όχι μόνο εμάς, αλλά και τον ανταγωνισμό.  Μίλου είσαι και θα είσαι ένας από μας,  αυτό δεν αλλάζει. Απλά σε αυτή τη φάση της ζωής μας ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε κι άλλους. Προσωπικά θα σε περιμένω να ξαναγυρίσεις στο μέλλον, χορτασμένος από λεφτά (γιατί εδώ δεν) και συγκεντρωμένος στο να κερδίσεις την Ευρωλίγκα με την ομάδα της καρδιάς σου.  Έχε γεια γαυρόψυχε γίγαντα, έχε γεια.

Terrence Nesquick

Τo Milu or not to Milu; Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό… Κοιτάζοντας λοιπόν το ρόστερ αυτή τη στιγμή, το να πει κάποιος ότι δεν θέλω το Milutinov ακούγεται (το λιγότερο) κάπως αιρετικό. Αποφασίζοντας λοιπόν όμως, με το έρεισμα της έλευσης του Γιώργου Μπαρτζώκα κυρίως, να σκεφτούμε (και να ελπίζουμε) ότι το καλοκαίρι θα γίνει στελέχωση κανονικής ομάδας, και βάζοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα (ban, πληρωμές κλπ) χάριν της γαυρομαχίας, τάσσομαι υπέρ της απομάκρυνσης του Nikola και εξηγούμαι.

Οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, στην η ομάδα (και εμείς φυσικά) πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχουν πολυτέλειες για πολλά μεγάλα συμβόλαια. Ο Nikola όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να εξελιχθεί σε πολλούς τομείς (βλέπε τελειώματα μετά από PnR είτε μετά από παιχνίδι με πλάτη, αίσθηση του χώρου για τοποθετήσεις στο rebound) και να μείνει στάσιμος σε άλλους ( βλέπε παιχνίδι με πάσα, άμυνα σε 2vs2 καταστάσεις). Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα 5άρια της λίγκας, ωστόσο με βάση το μπάτζετ μας και την ανάγκη εύρεσης κυριαρχικού guard, το να έχουμε έναν center με συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων αποτελεί πολυτέλεια που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε. Ο Milu θα βγει στην αγορά και θα εξαργυρώσει τις καλές του σεζόν με τον Ολυμπιακό και πολύ καλά θα κάνει. Εμείς, όπως επιβάλλουν οι τάσεις της εποχής, θα πρέπει να πάμε στο μοντέλο των αθλητικών ψηλών, και με βάση και την ιστορία του coach γιατί όχι και σε center που σουτάρουν, επιτρέποντας έτσι 5-out διατάξεις.

Παράλληλα, τα λεφτά αυτά θα δοθούν στη γραμμή των guard, που τόσο μας έχει παιδέψει τις τελευταίες χρονιές. Όλα αυτά φυσικά, είναι απλές σκέψεις που αποτυπώνονται σε λίγες γραμμές και μια σειρά κινήσεων που φαντάζουν λογικές στο δικό μου μυαλό, η πραγματικότητα είναι σίγουρα δυσκολότερη και όλα αυτά που σ’ εμάς φαντάζουν απλά και λογικά υπεραναλύονται και αξιολογούνται πολλές φορές από τους αρμόδιους εντός ομάδας. Το τι θα φέρει ο χρόνος και κυρίως τι θα αποφασίσουν διοικούντες, προπονητικό team αλλά και ο Milutinov φυσικά, είναι κάτι που μένει να φανεί, μέχρι τότε ας αφήσουμε στην άκρη τις… ανυπόγραφες σειρήνες για τα ραντεβού του Milu με την ομάδα του λαού, και ας ελπίσουμε να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος στο τελείωμα της σεζόν.

158177806896942302 (2).jpg

Navaho

Να μείνει ή όχι ο Μιλου; Ξέρω, ξέρω… δύσκολο ερώτημα.Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η απάντηση είναι εύκολη αν κοιτάξουμε απλά γύρω μας.Ακόμα πιο εύκολη ήταν το περσινό καλοκαίρι που την ακολουθούσαν και 2 “μύρια”. Αλλά πάνε αυτά. Τώρα απλά αν ανανεώσεις Μίλου με τα λεφτά που αξιώνει και με το μπάτζετ να κυμαίνεται στα φετινά επίπεδα αυτοκτονείς. Έχεις πληρώσει υπεραξία που εσύ δημιούργησες και που καλώς ή κακώς δε μπορεί μόνη της να κάνει διαφορά. Γιατί μεταξύ μας αδέλφια καλός ο Μιλου , βελτιωμένος, πληθωρικός, αλλά κυρίαρχος δεν είναι ακόμα και ας ζητάει να πληρωθεί σαν τέτοιος.

Προσωπικά δε νομίζω ότι θα γίνει και κυρίαρχος ποτέ αλλά αφήστε με εμένα. Θα σας απευθύνω κάποια ερωτήματα και μετά με κρίνετε. Φίλες και φίλοι θα δίνατε κοντά στα 2Μ για ένα παίχτη που δεν μπορεί να αυτόφωτα να σκοράρει; Πόσο καλός είναι στο παιχνίδι με πλάτη στ’ αλήθεια ο Μίλου; Εντάξει μάλλον θα βελτιωθεί αλλά ποτέ; Θέλει κάποιον να τον ταΐζει και αν του δώσεις όσα ζητάει μάλλον θα παραμείνεις με Κόνιαρη στα Γκαρντ οπότε πάλι ατάιστος θα μείνει. Θα δίνατε 2μ σε κάποιον που εδώ και 3 σεζόν λέμε ότι θα βάλει τη δημιουργία στο παιχνίδι του και ακόμα παραμένει στα handoffs; Θα δίνατε 2 μυρια σε ένα ψηλό που η ζώνη δράσης του είναι αυστηρά κάτω από το καλάθι; Δεν έχει καν σουτάκι από τα 3-4 μέτρα. Θα χρυσοπληρώνατε ένα ψηλό που μεταξύ μας στην άμυνα πρέπει να παλέψεις να μη βγει πάνω από 5 μέτρα γιατί αν το κάνει θα εκτεθεί; Οκ το πλαίσιο είναι κακό αλλά ρε αδελφές και αδέλφια σε χρόνια συμβολαίου η σωματική κατάσταση του είναι τουλάχιστον κακή και τον έχει εκθέσει μέχρι και ο 35αρης Αγιόν με τον έναν αγκώνα και ένα γόνατο. Θα εμπιστευόσασταν το 1/4 του μπάτζετ σας σε ένα τέτοιο αθλητή και μάλιστα σε βάθος χρόνου;

Ας αφήσουμε όμως αυτόν καθαυτόν τον Μίλου. Πότε άλλοτε ο κόουτς Μπαρτζωκας έστησε ομάδα με βασικό ψηλό σαν τον Μίλου; Ειχε τέτοιους αλλά πάντα σαν μπακ απ. Ποια η ομοιότητα Μίλου με Μίκυ, Σίγκλετον, Ρ’ομπινσον και σια; Οχι μη μου πείτε Τόμιτς γιατί αυτόν τον βρήκε και στην τελική ο Τόμιτς έδινε κάποια πράγματα όντας σημείο αναφοράς. Ο Μιλου αν εξαιρέσεις το ριμπάουντ που άλλου μπορεί να αποτελέσει τέτοιο σε μια ομάδα που θέλει να κινείται πολύ; Από μένα λοιπόν είναι όχι. Ευχαριστούμε Νικόλα, σ’ αγαπαμε , να είσαι γερός να βρεις το κέφι σου και να έχεις κάθε τύχη στην καριέρα σου.

 

… Οπότε αγαπημένες μπασκετογαυρίνες και αγαπημένοι μπασκετόγαυροι, όπως βλέπετε… μύλος η απόφαση για το αν θέλουμε παραμονή Μίλου!

Πάρτε θέση!

Θα πρέπει η στελέχωση της επόμενης χρονιάς να περιλαμβάνει τον Nicola Milutinov με budget στα 8μ ευρώ;

  • Όχι (53%, 61 Votes)
  • Ναί (47%, 54 Votes)

Total Voters: 115

Loading ... Loading ...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Dwight Buycks Scouting report

Παρασκευή βραδάκι, εκεί που καθόμουν αμέριμνος, έτοιμος να απολαύσω ένα ξεκούραστο τριήμερο, […]

Subscribe US Now

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d