Συζήτηση με τον Δ. Καρύδα – Part IΙ

Red Emerald

(Το πρώτο μέρος της συζήτησης μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ)

∼ο∼

Το κρατικοδίαιτο μοντέλο

RE: Να βάλω μερικά πράγματα στην κουβέντα για εκείνη την περίοδο; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν θέλω να ακουμπήσω αλλά και πριν πάμε σε αυτούς, το μοντέλο του ελληνικού αθλητισμού δεν ήταν λίγο πολύ κρατικοδίαιτο; Δηλαδή, είμαι το κράτος, φτιάχνω τα γήπεδα, λίγο – πολύ σε υποχρεώνω να κινηθείς και να δημιουργήσεις τη δραστηριότητά σου μέσα σε αυτά και σε ελέγχω καθώς στην ουσία μου ανήκει το κτίριο και μία σειρά από άλλες εγκαταστάσεις. Και ο Έλληνας επενδυτής δεν θέλησε ποτέ να πάει κόντρα σε αυτή τη λογική, καθώς έλεγε ότι έχει το ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ, το Αλεξάνδρειο.

ΔΚ: “Από το 2002 μέχρι το 2010 αν θυμάμαι καλά ξέραμε κάθε καλοκαίρι ότι ο ΕΣΑΚΕ θα δώσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην κρατική τηλεόραση. Δεν τολμούσε να βγει στην ελεύθερη αγορά, δεν τολμούσε να δει τι αξία έχει το μπάσκετ, αν έχει κάποια αξία, έπαιρνε ό,τι του έδινε η κρατική και ακόμη και σήμερα, που ουσιαστικά οι δύο συνδρομητικές πλατφόρμες απέχουν στην πραγματικότητα από το πρωτάθλημα ή τέλος πάντων η μία έχει 2 ομάδες και η άλλη καμία. Έτσι δεν μπορεί να κάνει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να βγει στην αγορά με ένα δυνατό πακέτο αλλά πολυδιασπάται. Το ίδιο πράγμα γίνεται σταθερά από το 2002”.

ESAKE20Horizontal20RGB

RE: Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα και το ερώτημα. Γιατί δεν μαθαίνουν από αυτό; Εθελοτυφλούν.

ΔΚ: “Γι αυτό θα έπρεπε να έχεις απέναντί σου τους 3 προέδρους του ΕΣΑΚΕ, 4 με τον νυν, και να τους κάνεις την ίδια ερώτηση”.

RE: Να σας πω γιατί; Γιατί ας πούμε ο οπαδός θα πει το εξής. Στον τελικό θα πάει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, 20 χρόνια το ίδιο βλέπουμε, θα το κερδίσει είτε αυτός ο οποίος έχει την εύνοια, που εμείς λέμε ότι δεν την έχουμε και οι άλλοι λένε ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέτε, είτε θα είναι ένα παιχνίδι που θα κριθεί σε ένα buzzer beater μια φορά στα 10 χρόνια όπως έγινε με τον Σπανούλη.

ΔΚ: “Το αγωνιστικό κομμάτι είναι ένα μέρος της ιστορίας, εδώ μιλάμε για το εμπορικό κομμάτι. Το εμπορικό λοιπόν κομμάτι, δεν έχει να κάνει με το ποιός κερδίζει το πρωτάθλημα, έχει να κάνει με το τι πρωτάθλημα έχεις”.

RE: Την ποιότητά του και τι σου προσφέρει;

ΔΚ: Έχει να κάνει με τι πρωτάθλημα έχεις και πως πουλάς αυτό το πρωτάθλημα. Κάποτε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ (εγώ ήμουν αντίθετος τότε και του το είχα πει και κατ’ιδίαν σε συζητήσεις για το ότι έχω μετανιώσει για το πόσο πολύ άσχημα ειχα κριτικάρει τότε αυτό που είχε πει), είχε πει λοιπόν τότε ο Θεόδωρος Καρατζας, ότι έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης”.

157960098799081566.jpg

“Και ήμουν τότε από κάτω στην συνέντευξη τύπου και είχα βάλει τα γέλια. Την εποχή που οι τηλεοράσεις δίνανε πακτωλούς χρημάτων, έβαλα τα γέλια! Και βγήκα την άλλη μέρα στην εφημερίδα που εργαζόμουν και έγραψα «ο άνθρωπος που είναι πρόεδρος στην ομάδα που έχει το «Σαλούν»  του Παπάγου γήπεδο, μας μιλάει για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης!». Και με πήρε τηλέφωνο ο Θοδωρής, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, συνεχίζει να είναι στα πράγματα τώρα ανακατεμένος, και μου λέει:”

«Να σου πω κάτι, εσύ πιστεύεις ότι πουλάω το πρωτάθλημα στην Ευρώπη; Ότι το πουλάω έξω από τα σύνορα; Εγώ πουλάω το πρωτάθλημα εδώ! Το πουλάω στο κανάλι που δουλεύεις, το οποίο το πληρώνει και θέλω να το πληρώνει σαν το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το πουλάω στους διαφημιστές με την ίδια λογική, επειδή είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ας πάει ο Ισπανός στην Ισπανία και να πει, «Έχω το τρεις φορές καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης» από το Ελληνικό.»

“Το πρόβλημα λοιπόν είναι, να στο πω πολύ απλά… Μπήκαν λοιπόν τα λεφτά στο μπάσκετ, επειδή είμαστε μαθημένοι στο μοντέλο του προέδρου (κλείνουμε τον κύκλο), του προέδρου-«επενδυτή»-λεφτά-«σκορπάω και χαλάω χρήμα», φτάσαμε στο σημείο, σε συνδυασμό με αυτό που σωστά είπες για την κρατικοδίαιτη λογική του μπάσκετ για πάρα πολλά χρόνια, σήμερα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να μην έχουν δικά τους γήπεδα”.

RE: Τραγικό!

Η παρολίγον μεγαλύτερη μεταγραφή ΝΒΑer στην Ευρώπη

ΔΚ: “Αυτό λοιπόν, αν λοιπόν μία μετάγραφή από αυτές που έχουν κάνει κ συνεχίζουν να κάνουν όλο αυτό το διάστημα, μια μεγάλη μεταγραφή, βάλε όποιο όνομα θες από αυτούς τους αθλητές που έχουν παίξει στις δύο ομάδες, που έπαιξαν την δεκαετία του ’90, το έβαζαν στην άκρη, έτσι…δεν μιλάω για τον Ροντ Χίγγινς για παράδειγμα…”

16.Χιγκινς Ροντ

RE: Εντάξει, ο Ροντ ήταν μεγάλο όνομα, ανεξάρτητα αν δεν έπιασε στον Ολυμπιακό.

ΔΚ: “Λοιπόν, κρίμα που δεν ήρθε αυτός που ήταν προγραμματισμένο να έρθει και είχαν πάρει τον Ροντ Χίγγινς για δύο μήνες στην πραγματικότητα αλλά δεν το είχαν πει ποτέ..”

RE: Και ποιός ήταν αυτός;

ΔΚ: “Ο Μόουσες Μαλόουν…”

RE: Ο Μόουζες Μαλόουν;!

ΔΚ: “Ο Μόουσες Μαλόουν”.

RE: Σοβαρά τώρα;

ΔΚ: “Σοβαρά μιλάω, δεν κάνω καθόλου πλάκα..”

Σημ: Τα στατιστικά του παρολίγον μεγαλύτερου ΝΒΑer που θα ερχόταν στην Ευρώπη <ΕΔΩ>

RE: Απίστευτο

ΔΚ: “Τον οποίο Μόουζες Μαλόουν τον φοβηθήκανε γιατί είχε ένα πρόβλημα με την μέση του, ήταν εκτός ΝΒΑ, και μάλιστη η αθλητική εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του Μαλόουν, δηλαδή τον έντυνε, ήθελε να τον φέρει στην Ευρώπη για να μπορεί να τον επαναφέρει στο ΝΒΑ. Και είχαν συμφωνήσει να τον φέρουν πριν από το ξεκίνημα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πριν από τους ομίλους, που θα έπαιζε για πρώτη φορά εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός, και ο Μαλόουν είχε ένα πρόβλημα με την μέση του, με τον δίσκο της μέσης του, ήθελε να γυρίσει στο ΝΒΑ. Δεν ήθελε να πάει στην Ευρώπη με αυτές τις συνθήκες και τελικά ενώ η μεταγραφή ήταν σχεδόν συμφωνημένη, για την ακρίβεια ήταν προσυμφωνημένη, δεν έγινε ποτέ.”

RE: Αυτό ήταν τότε με τα προκριματικά με την Ολύμπια Λιουμπλιάνας…

ΔΚ: “Ναι, και αλλαγή του Χίγγινς με τον Μπέρυ την τελευταία μέρα. Περίμενε ο Ολυμπιακός μέχρι την τελευταία μέρα που είχε δικαίωμα να περιμένει, για να αλλάξει τον Χίγγινς και να φέρει τον Μόουζες Μαλόουν”.

RE: Έβγαλα αποκλειστικό, χεχε, και χωρίς να το επιδιώξω

ΔΚ: “Δεν είναι αποκλειστικό, γιατί θα μου επιτρέψεις να πω ότι το είχα γράψει στον «Ελεύθερο Τύπο» της εποχής, λοιδωρήθηκα όσο τίποτε άλλο γιατί κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να κλείσει αυτή η μεταγραφή, και με δικαίωνει… άντε, αυτό είναι αποκλειστικό, που θα σου πω τώρα…”

H υπό έκδοση βιογραφία του Γιάννη Ιωαννίδη που ετοιμάζουμε με τον Βασίλη Σκουντή, ο οποίος 25 χρόνια μετά επιβεβαιώνει ότι ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τον Μόουζες Μαλόουν

“Kαι λέει τους λόγους, τους οποίους τότε δεν ήξερα για να είμαι ειλικρινής, τους έμαθα τώρα, που δεν έκλεισε η μεταγραφή. Τότε μάλιστα είχα περάσει ένα άυπνο βράδυ, όταν είχα μάθει την πληροφορία, δεν ήξερα αν έπρεπε να το γράψω, μου φαινόταν εντελώς αδιανόητο σαν όνομα, σκεφτόμουν θα γίνω ο περίγελος της αθλητικής δημοσιογραφίας…” 

“Ο Ολυμπιακός δεν το διέψευσε ποτέ, σημειωτέον έτσι, δεν διέψευσε ποτέ τότε αυτό, αλλά έλεγα μάλιστα με ακρίβεια, επειδή είχα καλή πληροφόρηση, ότι ο Ολυμπιακός θα διώξει τον Χίγγινς, περίπου την μέρα που ανακοινώθηκε ο Χιγγινς εντωμεταξύ, πριν να αρχίσουν οι όμιλοι του Πρωταθλητριών, όπως και έγινε, τον έδιωξε, αλλά για άλλον παίκτη”.

RE: Δεν μας χάλασε ο Μπέρυ εδώ που τα λέμε, αλλά τέλοσπάντων

ΔΚ: “Οπότε, 25 χρόνια, 26 πόσα είναι, όταν θα βγει, που ετοιμάζεται τώρα να βγει το βιβλίο για τον Γιάννη, επιβεβαιώνει ότι πραγματικά ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τον Μόουζες Μαλόουν”.

RE: Απίστευτο, τρελό πραγματικά, τέλοσπάντων, πίσω στα δικά μας… Είπαμε κρατικοδίαιτο μπάσκετ, πολλά λαθη..

ΔΚ: “Ναι, αν οι ομάδες λοιπόν είχαν φροντίσει για την επόμενη μέρα, πίστευαν οι ομάδες τότε ότι τα λεφτά της τηλεόρασης θα διαρκούσαν για πάντα”.

RE: Υπήρχε και ανταγωνισμός όμως, θυμάμαι ότι τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Θεσσαλονίκη ήταν αίμα και άμμος. Δεν πέρναγες εύκολα, ακόμα και καλή ομάδα να είχες. Θυμάμαι ότι το πρωτάθλημα είχε ένα πολύ ανταγωνιστικό προφίλ, διότι υπήρχαν 6-7 ομάδες, το Περιστέρι… υπήρχαν δυνατές ομάδες, αυτό χάθηκε. Καταλήξαμε να έχουμε τους δύο, οπότε σου λέει το εμπορικό κομμάτι της τηλεοπτικής διαχείρησης, «κοίταξε να δεις, εμένα οι τελικοί με νοιάζουν, μπορώ να πάρω μόνο τους τελικούς αν γίνεται;» Τώρα ποιό πρωτάθλημα Α1, δεν ασχολείται κανείς, για να βλέπω να αγωνίζεται  ο Τολιόπουλος για παράδειγμα; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΚ: “Η αλήθεια είναι ότι αν οι ομάδες είχαν επενδύσει σωστά τα χρήματα της τηλεόρασης και δεν τα είχαν επενδύσει εφήμερα, όλες οι ομάδες, το αναφέρω, έναν τυχαίο Αμερικάνο, ή έναν καλό Αμερικάνο, για να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι, αν είχαν εκμεταλλευτεί την αγορά τότε του μπάσκετ, σήμερα θα είχαμε πέντε ομάδες, πιθανώς, ανταγωνιστικές στο πρωτάθλημα”.

RE: Οπότε το πρωτάθλημα θα ήταν δύσκολο

ΔΚ: “Ξεψυχάει και το μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη ας πούμε. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο θα παίζουνε για να σωθούνε, και είναι πιθανό ένα ντέρμπι που παλιά έκρινε πρωταθλήματα, να κρίνει ποιά ομάδα θα πέσει και ποιά θα μείνει στην κατηγορία. Θέλω να πω δηλαδή..”

ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ ÌÐÁÓÊÅÔ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ Á1

 

Περί Wild Cards και θεσμικών ρόλων

RE: Φαντάζομαι ότι ο κ. Βασιλακόπουλος θα βρει έναν τρόπο να «διορθωθεί» αυτό, περισσότερες ομάδες… δύο παραπάνω, δεν ξέρω… αν θα παραμείνει στην θέση του βεβαίως.

ΔΚ: “Ούτως ή άλλως υπάρχει το θέμα των wild card, το οποίο εμένα δεν με βρίσκει αντίθετο, με βρίσκει αντίθετο ο τρόπος που γίνεται”.

RE: Τα κριτήρια δηλαδή;

ΔΚ: “Όχι, αλλά το ότι είναι ουσιαστικά μια αγοραπωλησία. Όμως αν είχανε βάλει και σε αυτό το θέμα σωστές νόρμες, θα έπρεπε να υπάρχουν wild cards, για να είναι τα κριτήρια στο πρωτάθλημα οικονομο-αθλητικά. Γιατί σήμερα κερδίζει μια ομάδα το πρωτάθλημα της Α2, οποιαδήποτε ομάδα, ανεβαίνει χωρίς να έχει την δυνατότητα να παίξει έστω και σε αυτή την σημερινή Basket League και καταλήγει να γίνεται ένα πρωτάθλημα οπερέτα. Επίσης δεν υπάρχουν κανόνες άλλου είδους”.

“Η δική σου κάψα μπορεί να είναι η διαιτησία, ο Βασιλακόπουλος..”.

RE: Όχι απαραίτητα, ότι με ενοχλεί μόνο ο Βασιλακόπουλος, με ενοχλει, αλλά ως ενός σημείου

ΔΚ: “Μιλάς στον δημοσιογράφο που έχει κάνει την μεγαλύτερη κριτική στον Βασιλακόπουλο..”

RE: Το γνωρίζω

ΔΚ: “Αλλά εγώ το κάνω για άλλους λόγους. Ο λόγος είναι ακριβώς γιατί θεωρώ ότι πάει πολύ πίσω το μπάσκετ και όχι γιατί η συμμετοχή του στα δρώμενα είναι τόσο σημαντική για να επηρεάζει το ποιος θα βγει πρωταθλητής”.

157960100627135961.jpg

RE: Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ το πιστεύω (απόλυτα) αυτό, αλλά μοιάζει πολύ σα να βάλουμε τον Σάββα Θεοδωρίδη πρόεδρο στην ΕΠΟ…

ΔΚ: “Την ΕΠΟ και τον κύριο Θεοδωρίδη δεν τους ξέρω και δεν έχω άποψη και δεν θέλω να έχω άποψη για πράγματα που δεν με αφορούν. Η λογική λοιπόν των πραγμάτων, αυτό που έλεγα, είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ένα πρωτάθλημα ανοχύρωτο”.

“Αυτή την στιγμή μαθαίνω ότι υπάρχει πρόεδρος που δεν εμφανίζεται σε καμμιά από τις δύο ομάδες που ελέγχει, ελέγχει επαναλαμβάνω δύο ομάδες στην Basket league και δεν εμφανίζεται πουθενά, ο οποίος εμπλέκεται σε κερδοσκοπία και άλλα πράγματα στον εξωαθλητικό του βίο και αυτός ο άνθρωπος θα έχει υπό τον έλεγχό του δύο ομάδες”.

RE: Επιτρέπεται αυτό;

ΔΚ: “Εμένα ρωτάς; Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν είμαι η ΕΕΑ, στην μία ομάδα όταν την είχε, επί ένα χρόνο, ενώ υποτίθεται ότι έχει γίνει δημόσια μια μεταβίβαση, δεν ζήτησαν ποτέ τα χαρτιά της μεταβίβασης, άρα λοιπόν για τι μιλάμε;”

“Έχουμε ένα ανοχύρωτο πρωτάθλημα, στο ξαναλέω, κάθεσαι και ασχολείσαι, δεν με πειράζει, συζήτηση κάνουμε, με την διαιτησία, με το αν αδικείται ή δεν αδικείται κάποιος… Εδώ μιλάμε για ένα παντελώς ανοχύρωτο πρωτάθλημα”.

RE: Δηλαδή για το θεσμικό κομμάτι

ΔΚ: “Βέβαια! Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε, δεν μπορείς να ζητάς να λειτουργούν οι θεσμοί σε ένα κομμάτι και όχι σε άλλο, πρέπει να λειτουργούν παντού και ισότιμα. Όταν ζητάς την ισοτιμία και την ισονομία, δεν την ζητάς σε ένα κομμάτι του μπάσκετ, πρέπει να τη ζητάς σε όλα”.

RE: Το καλοκαίρι όμως, οι προτάσεις του Ολυμπιακού…

ΔΚ: “Θέλεις να σου πω κάτι; Μη φτάσουμε ούτε στο καλοκαίρι, ούτε στις προτάσεις… Πόσες προτάσεις έκαναν 20 χρόνια τώρα, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για να βελτιωθεί το μπάσκετ; Πως δέχονται δίπλα τους, στο ίδιο τραπέζι, όσο ήταν και ο Ολυμπιακός, όσο είναι ο Παναθηναϊκός, παράγοντες που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι τυχάρπαστοι και παρασιτικοί. Δεν υποβαθμίζουν οι ίδιοι την επένδυσή τους;”

157960100627135961 (1).jpg

RE: Και τι να κάνουν, να τους διώξουν;

ΔΚ: “Να βρουν τον τρόπο, την δύναμη… είναι οι ομάδες που αποτελούν την δύναμη του ελληνικού μπάσκετ. Όταν εσύ κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με έναν ανεπάγγελτο που ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος, ή με κάποιον που δεν είναι καν πρόεδρος, ή με κάποιον που δεν ξέρει κανείς γιατί βρίσκεται εκεί, δεν υποβαθμίζεις το όλο προϊόν;”

Αν αναβαθμίσεις το προϊόν, πίστεψέ με, θα αναβαθμίσεις αυτόματα όλα τα υπόλοιπα.

“Δεν θα λυθούν τα προβλήματα, η διαιτησία θα είναι πάντα ένα πρόβλημα στο μπάσκετ, όπως πάντα ήταν. Αν σου δείξω από το αρχείο μου, την δεκαετία του ’60 και του ’70, τα ίδια πράγματα λέγαν οι ομάδες για τους διαιτητές, τα ίδια πράγματα έγραφαν οι εφημερίδες τότε, υπήρχαν επιθυμητοί και ανεπιθύμητοι διαιτητές, τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνονται, έχω την αίσθηση ότι επαναλαμβάνονται και σαν φάρσα και σαν τραγωδία για το μπάσκετ, αυτή είναι η αλήθεια”.

RE: Εν τέλει, παίρνουμε ό,τι μας αξίξει;

ΔΚ: “Αν δεις φύλλο αγώνα σε παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού την δεκαετία του ’60 και του ’70, και δεις τι γράφεται από κάτω, δεν θα τα πιστεύεις! Θα πεις «καλά είμαστε σήμερα». Χώρια οι τιμωρίες σε παίκτες και προπονητές των δύο ομάδων. Απλά δεν έχει καταγραφεί η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ κάπου σοβαρά για να μπορεί κάποιος να ανατρέχει…”

RE: Ελπίζουμε στο μέλλον… σας το έχω γράψει άλλωστε και σε tweet

ΔΚ: “Θα δούμε, καλά να είμαστε, διάθεση υπάρχει… Λοιπον…”

RE: Δηλαδή είναι ανικανότητα, είναι κάτι άλλο; Είναι έλλειψη αντίληψης;

ΔΚ: “Νομίζω ότι όλοι βολεύονται από αυτήν την κατάσταση, για ξεχωριστούς λόγους και για τις ξεχωριστές ατζέντες του καθένα”.

RE: Άρα δεν θα αλλάξει ποτέ, αυτό συζητάμε;

ΔΚ: “Οι πιθανότητες είναι λίγες, πάρα πολύ λίγες, για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να εμφανιστούν και στην ομοσπονδία και στον ΕΣΑΚΕ κάποιοι άνθρωποι με όραμα, αληθινό όραμα”.

RE: Εμπορικό όραμα;

ΔΚ: “Όχι, όραμα για το μπάσκετ, αθλητικό όραμα, το μπάσκετ δεν έχει όραμα. Όταν έχεις όραμα για το μπάσκετ, θα βρεις τον τρόπο, ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός”.

RE: Να το μπολιάσεις με το τεχνικό κομμάτι;

ΔΚ: “Ναι, θα το βρεις, θα βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους στην αγορά, που θα σου κάνουν… εγώ ειλικρινά το λέω, δεν περίμενα ποτέ πρόεδρος στην Superliga και στην ΕΠΟ, ταυτόχρονα να ειναι, νομίζω ταυτόχρονα, δύο άνθρωποι που ήταν πρώην μπασκετμπολίστες! Που πηγαίναν στο γήπεδο και έβλεπαν και μπάσκετ! Και τους είχε εκμεταλλευτεί το ποδόσφαιρο, ο ένας πολύ δυνατός στο εμπορικό κομμάτι, ο άλλος πιο καλά επιστημονικά καταρτισμένος”.

Και το μπάσκετ έλεγε δεν έχουμε παράγοντες!

“Γιατί αυτοί δεν ήταν στις ομάδες, δεν είχε τύχει να δουλέψουν για ομάδες. Μα το κριτήριο δεν έιναι να πάρεις έναν άνθρωπο που θα έχει κάνει σε ομάδα, μα θα σου μεταφέρει τα λάθη που έχει κάνει στην ομάδα, μεταφέρει την ταυτότητά του. Λοιπόν, χρειάζεσαι ανθρώπους με όραμα, κάποιους που να είναι μπροστά από την εποχή τους”.

Tο μοντέλο του Βασιλακόπουλου είναι παντελλώς ξεπερασμένο, δεν το συζητάμε, οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος που ασχολείται με το μπάσκετ που να πιστεύει αυτή την στιγμή ότι υπάρχει λόγος ύπαρξης του Βασιλακόπουλου στην προεδρεία της ΕΟΚ.

157960100627135961

“Και γενικά το μοντέλο της ΕΟΚ είναι ξεπερασμένο. Ούτε στον ΕΣΑΚΕ υπάρχει το παραμικρό όραμα. Απλά να βρίσκουμε κανά τηλεοπτικό συμβόλαιο, να βρίσκουμε κανά-δυο χορηγούς, να μπαίνουν κάποια «εσοδάκια», όχι έσοδα, στο πρωτάθλημα… και να συνεχίζεται η ζωή μας. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης”.

Ματιές σε άλλα πρωταθλήματα

RE: Να δούμε όμως τι γίνεται έξω από την Ελλάδα της κρίσης; Δηλαδή έχουμε την ACB, το ισπανικό πρωτάθλημα το οποίο θεωρητικά είναι το καλύτερο στην Ευρώπη από άποψη ανταγωνισμού και βλέπουμε συνεχώς τις ομάδες του να διακρίνονται στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, και όχι πάντοτε τις ίδιες, βλέπουμε μια 6άδα-7άδα ομάδων οι οποίες ανακυκλώνονται. Έχουμε το δεύτερο το οποίο θεωρητικά είναι το τουρκικό, το οποίο όμως είναι αντίστοιχη περίπτωση με το δικό μας, δηλαδή έχει μπει χρήμα, έχει πάλι διπολισμό και στο τέλος καταλήγουν να παίζουν οι δύο. Δεν υπάρχει άλλο μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη

ΔΚ: “«Δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη.». Επειδή λοιπόν ακούω για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, από άλλες ομάδες, «δεν μπορούμε να επενδύσουμε», αυτό είναι τώρα το ποίημα των μετόχων, «δεν θα πάρουμε ποτέ θέση στην Ευρωλίγκα». Κάντε μια παύση. Λένε λοιπόν οι ελληνικές ομάδες, «είναι κλειστή λίγκα η Ευρωλίγκα», θα φτάσουμε και στα ξένα πρωταθλήματα που λες είναι άμεσα σχετιζόμενα, το ένα φέρνει το άλλο, δεν μπορώ να απαντήσω μονοκόμματα”.

“Λένε λοιπόν «δεν μπορώ να επενδύσω, γιατί δεν θα παίξω ποτέ στην Ευρωλίγκα». Ας κάνουμε λίγο παρελθοντολογία. Ας πάνε να ρωτήσουνε λοιπόν, γιατί τα λένε και τα πιστεύει ο κόσμος, εγώ ξέρω τι έχει γίνει αλλά δεν μπορώ να τα πω,”

Aς ρωτήσουνε τι έγινε το 2011, όταν η Ευρωλίγκα παρακάλαγε τον ΠΑΟΚ, να πάρει την τρίτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Ή τι έγινε αργότερα, όταν το ζητούσε από τον Πανιώνιο.

“Λοιπόν, την Τρίτη θέση την είχαμε, την χαρίσαμε, την πήραν οι έξυπνοι και την εκμεταλλεύονται. Και η Ευρωλίγκα έχει την αντίστροφη λογική. Θέλει να έχει μια αξιόπιστη διοργάνωση. Θέλει να έχει μια διοργάνωση, που οι ομάδες δεν θα διαλύονται στη μέση, δεν θα τα παρατάνε, και έχει απόδείξη ότι μπορεί να το πετύχει μέχρι στιγμής”.

“Με όλα τα καλά και τα κακά της, έχει αποδείξει ότι μπορεί. Σε ένα φορματ 30 αγωνιστικών, δεν διαλύθηκε κανείς! Κανείς δεν πέταξε πετσέτα, κανείς δεν κατέβηκε με τα δεύτερα. Όλοι πήγαν και έπαιξαν, εντάξει κάποιοι έμειναν πίσω, φέτος με τις 34 αγωνιστικές απο ότι βλέπω δεν τα έχει παρατήσει κανείς. Δεν έχω τέτοια δείγματα”.

RE: Εμείς είμαστε οριακά να το κάνουμε, χεχεχε

ΔΚ: “Μπα, δε νομίζω, λάθος το βλέπεις… Η Ευρωλίγκα λοιπόν λέει, «κάνε επένδυση, δείξτη μου και εγώ θα σε βάλω» και το απέδειξε. Η διαφορά ξέρεις ποιά είναι, στον τρόπο σκέψης;”

1200px-FC_Bayern_Munich_28basketball29_logo.svg_

“Ότι η Ευρωλίγκα παρακάλαγε την Μπάγερν την χρονιά που ανέβηκε από την γερμανική Α2, πριν παίξει ένα επίσημο παιχνίδι η Μπάγερν στο γερμανικό πρωτάθλημα, της έδινε wild card για να παίξει στην Ευρωλίγκα. Διότι ήθελε το brand name την Μπάγερν προφανώς, δεν της έκανε χάρη”.

RE: Και διότι είδε την εμπορική προοπτική κομμάτι ο Ούλι Χένες, πριν μπλέξει με τα φορολογικά του…

ΔΚ: “Ο Ούλι Χένες είπε όχι τότε, προτίμησε να το κάνει ομαλά και στην ώρα του, όταν πρέπει. Όταν θα ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να σταθεί στην Ευρωλίγκα, ότι θα είχε κάποιο ρόλο. Είδαμε και την Βιλερμπάν, που ετοιμάζει δικό της γήπεδο…”

villeurbanne-bientot-du-nouveau-pour-l-arena-de-l-asvel-1557162186

(Σημ: Μακέτα του νέου γηπέδου 10.500 θέσεων της ASVEL)

RE: Η έκπληξη της χρονιάς…

ΔΚ: “Για μένα δεν ήταν έκπληξη, για αυτούς που πίστευαν ότι θα κάνει 2 νίκες είναι έκπληξη”.

RE: Ναι, αλλά όχι και να είναι οριακά μέσα στα Ρlay Οff..

ΔΚ: “Εντάξει, αλλά δεν θα ήταν σάκος του μποξ. Η Βιλερμπάν λοιπόν επένδυσε, την βάλανε.

Η Ευρωλίγκα δεν έχει λόγο να μην θέλει την ελληνική αγορά, έχει ένα από τα καλύτερα συμβόλαια στην Ελλάδα η Ευρωλίγκα, δεν έχει λόγο να μην έχει τρίτη ομάδα… και τέταρτη θα είχε, που λέει ο λόγος!

“Δεν υπάρχουν οι ομάδες. Πριν μερικά χρόνια επέλεξαν οι ελληνικές ομάδες, καλώς ή κακώς δεν θα το κρίνω, ούτε τι έγινε παρασκηνιακά, επέλεξαν το Champions League. Που είναι μια πολύ καλή διοργάνωση, μην παρεξηγηθώ, το επέλεξαν όμως και δεν πήγαν να δοκιμαστούν στο Eurocup, αυτό που κάνει τώρα ο Προμηθέας”.

1200px-Promitheas_Patras_BC_logo.svg_

Ο Προμηθέας έχει ένα όραμα, δεν ξέρω αν θα του βγει, μπορεί να μην παίξει ποτέ στην Ευρωλίγκα. Έχει το όραμα όμως, επενδύει σωστά, μέχρι εκεί που μπορεί και προσπαθεί, μέσα από την διαδικασία που έχει θεσπίσει η Ευρωλίγκα, να παίξει στην Ευρωλίγκα.

“Μπορεί να μην το κάνει, μπορεί σε μερικούς μήνες να λέμε ότι έχουμε τρίτη ομάδα στην Ευρωλίγκα, το προσπαθεί πάντως με τον σωστό τρόπο. Πάμε λοιπόν τώρα και στα ξένα πρωταθλήματα. Το παραμύθι ότι η Ευρωλίγκα κάνει τα πρωταθλήματα και μαραζώνουνε που λέμε και μεις. Η Ευρωλίγκα δεν ευθύνεται για τα εθνικά πρωταθλήματα, αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, όπου υπάρχουν δομές, και ας αφήσουμε την Ισπανία, ας δούμε… Γερμανία; Δες τους μέσους όρους των εισητηρίων και των διαρκείας που έχουν οι γερμανικές ομάδες στο γερμανικό πρωτάθλημα, γεμάτα τα γήπεδα…”

RE: Ισχύει

ΔΚ: “Γαλλία; Προϋπολογισμοί έξι και οκτώ εκατομμυρίων τουλάχιστον σε δέκα ομάδες της λίγκας, γεμάτα γήπεδα”.

lequipe

Πηγή: Lequipe

RE: Ναι, έχει δημοσιεύσει τους προϋπολογισμούς και η L’Equipe πριν κάποιους μήνες

ΔΚ: “Λοιπόν η τελευταία ομάδα της Γαλλίας έχει τον προϋπολογισμό των ελληνικών, όχι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, εννοώ των αμέσως επόμενων, και τα πληρώνει τα λεφτά. Δεν τα έχει στο μιλητό, «λέω έχω τόσο προϋπολογισμό, αλλά δεν τα δίνω και χρωστάω παντού»… Βαλτική λίγκα; Έστω και αν είναι υπερεθνική, τα ίδια, γεμάτα γήπεδα… Αδριατική λίγκα; Που είμαστε και δίπλα; Τα ίδια. Τα εθνικά πρωταθλήματα… ας πούμε Αγγλία…”

1200px-British_Basketball_League_logo.svg_

RE: Ξέρω πολύ καλά για το πρωτάθλημα της Αγγλίας, καθώς έχω ζήσει πολλά χρόνια εκεί.

ΔΚ: “Έτυχε να βρίσκομαι στην Αγγλία την ημέρα που γινόταν ο τελικός των Ρ.Ο. στο Γουέμπλεϋ, το μικρό των οκτώ χιλιάδω θεατών. Λοιπόν, δεν έβρισκα εισητήριο! Δεν είχα ενημερώσει να πάρω μια διαπίστευση, είχα ελεύθερο το απόγευμά μου, πήγα στο γήπεδο και ήταν sold out οι τελικοί του αγγλικού, ξαναλέω του αγγλικού, πρωταθλήματος μπάσκετ. Διότι οι τύποι τι κάνανε… Βάζανε μαζί, από το μεσημέρι ως το βράδυ, όλους τους τελικούς, τελικούς γυναικών, τελικούς «Α2», τελικούς εφηβικών, τελικούς παιδικών”.

Σου λέει, «δεν έχουμε την δύναμη να πουλήσουμε έναν αγώνα, αλλά έχουμε την δύναμη να πουλήσουμε έξι!». Το γέμισαν το γήπεδο!

“Για το in extremis παράδειγμα των Άγγλων, με το ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα, θέλω να πω ότι ακόμα και εκεί, έχουν βρει οι άνθρωποι που ασχολούνται να έχουν μία εμπορική αξία, στην Αγγλία που είναι το πεντηκοστό σπορ, ας πούμε”.

YdJLMhWOC0mgGsw-cQEjiA

RE: Βέβαια εκεί είναι πιο εξοικειωμένοι με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, από ότι στον Νότο για παράδειγμα.

ΔΚ: “Σύμφωνοι, να πούμε για Ιταλία; Δεν παίρνει το πρωτάθλημα η Αρμάνι κάθε χρόνο. Έτσι δεν θα περιμέναμε, να παίρνει το πρωτάθλημα η Αρμάνι; Αντιθέτως, το παίρνει πολύ λιγότερες χρονιές από όσες θα περίμενε κάποιος”.

RE: ‘Αρα έρχεστε στο επιχέιρημά μου, ότι στην Ελλάδα είναι αυτοί οι δύο

ΔΚ: “Μα το επιχείρημα έχει να κάνει με το ελληνικό σύστημα, δεν έχει να κάνει με την Ευρωλίγκα, ούτε οτιδήποτε άλλο. Έχει να κάνει με την λογική των παραγόντων, με την ευκαιριακή λογική να βγάλουμε την μέρα και την χρονιά και να πάμε παρακάτω… και αν μπορούμε κάνουμε «κάτι»”

RE: Κοντόφθαλμη (οπτική)

Τα Social Media

ΔΚ: “Δεν έχει όραμα το μπάσκετ. Όλοι βλέπουμε και ειδικά τώρα με την έξαρση των social media, που για μένα είναι πληγή. Όχι επειδή έχει ο καθένας δικαίωμα στον λόγο, χαίρομαι που ο καθένας έχει δικαίωμα στον λόγο και μαθαίνω από αυτό, από τις σωστές φωνές. Όμως δεν μπορούν να έχουν λόγο στην διοίκηση σε όλες οι ομάδες, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ παντού, τα social media”.

RE: Δεν νομίζω ότι ισχύει τόσο αυτό

ΔΚ: “Καλά, ισχύει και μάλιστα πάρα πολύ”.

RE: Τουλάχιστον η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός μας το λέει φόρα παρτίδα, εμείς δεν κάνουμε την διοίκηση μέσω facebook. Αν μας άκουγαν, κάποια πράγματα θα είχαν αλλάξει, αλλά δεν το νομίζω, τέλοσπάντων

ΔΚ: “Καλά, εντάξει, εν πάση περιπτώσει έχω τελείως διαφορετική άποψη, και ξέρω τι λέω. Επανέρχομαι στο ότι δεν υπάρχει όραμα. Αν είχαν όραμα και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα ήταν ομάδες F4 ακόμα και με αυτό το μπάτζετ που έχουν”.

“Να σου πω κάτι; Διότι αν μιλάμε καλύτερα να έχουμε να προσφέρουμε κάτι. Αν μιλάμε μόνο για να φύγει ο Βασιλακόπουλος… Εντάξει να φύγει ο Βασιλακόπουλος… Δεν έχει νόημα να το λες αυτό. Πρέπει να προσφέρεις κάτι σε αυτόν που θα καθίσει να τα ακούσει, να τα διαβάσει… Δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια κοστίζει φέτος ο Ολυμπιακός και πόσα ο Παναθηναϊκός.”

RE: Ο Ολυμπιακός οκτώ εκατομμύρια από ότι διαβάζω

ΔΚ: “Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει. Οκτώ, δεκαοκτώ, εικοσιοκτώ, γιατί δεν είναι μόνο τα συμβόλαια, είναι τα λειτουργικά, είναι πολλά παραπάνω. Θες να σου πω αν κάθε μία από τις δύο ομάδες επένδυε τριακόσια χιλιάρικα παραπάνω στον χρόνο, θα ήταν δύο φορές καλύτερη;”

RE: Πως θα ήταν καλύτερη;

Περί Scouting

ΔΚ: “Καμμιά από τις δύο ομάδες δεν έχουν τμήμα σκάουτινγκ. Κανονικό, όχι να κάνουν σκάουτινγκ οι παράγοντες, οι βοηθοί των προπονητών”

RE: Εμείς έχουμε το τηλέφωνο του Μίσκο.

ΔΚ: “Δεν ξέρω ποιο τηλέφωνο έχει ο Ολυμπιακός, όποιο τηλέφωνο και να έχει… δεν έχει τμήμα σκάουτινγκ. Βλέπεις την Άλμπα και την Μπάγερν και λες «μα που τον βρήκαν αυτόν τον παίκτη;». Ρε μεγάλε, στην αγορά ήταν ο παίκτης, φώναζε… Ο Γουίλιαμς που τον πήρε η Μπάγερν 550 χιλιάρικα, στην αγορά ήταν, δεν τον ξέθαψε η Μπάγερν, έψαχνε ομάδα. Και πήγαν και τον πήραν οι Γερμανοί. Ο Μονρό, άσχετα αν δεν παίζει καλά…”

RE: Εντάξει, είναι ένα μεγάλο όνομα (για την Ευρώπη)

ΔΚ: “…Στην αγορά ήτανε. Και όχι μόνο, ο Σίκμα της Άλμπα… στην Βαλένθια έπαιζε”

157960100627135961 (2)

RE: Ο Σίκμα είναι γνωστό όνομα, με παρουσία

ΔΚ: “Δεν τον ήξερε κανείς. Αν έλεγες πριν 2-3 χρόνια για τον Σίκμα στις ελληνικές ομάδες, θα τον ήξεραν κανα-δυο προπονητές, κανα-δυο παράγοντες… Δηλαδή δεν επιτρέπεται να μην επενδύεις διακόσιες-τριακόσιες χιλιάδες τον χρόνο, να έχεις ένα οργανωμένο τμήμα σκάουτινγκ. Βλέπεις, εσύ γκρινιάζεις εσύ είσαι οπαδός, κάθε καλοκαίρι, γιατί έφερες αυτόν και όχι τον άλλον. Να σου πω γιατί”.

Διότι λειτουργούν με βάση τον εκάστοτε προπονητή κια τον εκάστοτε παράγοντα. Ένα τμήμα σκάουτινγκ λειτουργεί ανεξάρτητα. Αν θες λοιπόν να είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός και σε ενδιαφέρει, θα έπρεπε να το φωνάζεις, κάντε ένα τμήμα σκάουτινγκ.

“Φέρτε προπονητή που να έχει γνώση της αγοράς… δεν θα έχει σχέση με την ομάδα αυτός, με το αγωνιστικό κομμάτι, δεν θα επηρεάζει τον άλλον προπονητή αυτός… Αυτός να έχει τρεις ανθρώπους μαζί του και να σκανάρουν όλη την Ευρώπη, όλον τον πλανήτη. Να πηγαίνουν στο τέλος της χρονιάς και να λένε στην διοίκηση, «έχουμε από δέκα παίκτες, διαφόρων οικονομικών μεγεθών και δυνατοτήτων, σε κάθε θέση, πάρε την λίστα μας». Όταν θα έρθει ο Μπλατ, ο όποιος Μπλατ, δώστε την του”.

Blatt2

RE: Ο Μπλατ ίσως ήθελε να μιλήσει με αυτούς πού ήξερε καλύτερα.

ΔΚ: “Δώσε την λίστα. Θα την έχει η διοίκηση, θα την έχει ο προπονητής και από εκεί και μετά θα κριθεί και αυτός που έχει την λίστα και αυτός που έδωσε την λίστα”.

RE: Βέβαια να σας πω ότι στον φετινό Ολυμπιακό, τα τριακόσια χιλιάρικα έιναι ένα συμβόλαιο Αμερικανού παίκτη.

ΔΚ: “Πάρε έναν Αμερικανό λιγότερο, μπροστά σου θα το βρεις”.

RE: Δεκτόν, σωστό είναι αυτό.

ΔΚ: “Έκανε λοιπόν ένα παιδομάζωμα ο Ολυμπιακός, πριν από χρόνια και πολύ καλά έκανε”

RE: Τώρα έκανε άλλο ένα.

ΔΚ: “Κάνει λοιπόν το παιδομάζωμα και πολύ καλά έκανε”

 

(Συνεχίζεται…)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Συζήτηση με τον Δ. Καρύδα – Part IΙI

(Μέρος 3ο και τελευταίο μπορείτε να βρείτε τα προηγούμενα ΕΔΩ => Μέρος […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: