Post game #11 Report Vs Armani Milano

Νavaho 3

Μαύρη Παρασκευή χτες, κοινώς Black Friday, όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να επωφεληθούν των προσφορών. Δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα προσφορές θα είχε και η φίρμα του ιδιοκτήτη των Ιταλών στα καταστήματά του ανά τον κόσμο. Στον Πειραιά πάντως ο Kestutis Kemzura και οι στρατιώτες του δεν έδειξαν διάθεση να κάνουν εκπτώσεις στην ενέργεια, τη συγκέντρωση, το πάθος και την προσήλωσή τους στο πλάνο.

Η χτεσινοβραδινή επικράτηση έδωσε συνέχεια στο σερί καλών εμφανίσεων που ξεκίνησαν από τη Zalgiris και μετά. Ο Ολυμπιακός έχει βρει τον τρόπο που του ταιριάζει και προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί σε κάθε αγώνα και λίγο περισσότερο και να βελτιώσει ότι επιδέχεται βελτίωσης.

Το συναπάντημα με την φιλόδοξη ομάδα του Ettore Mesina ήταν το τεστ που θα έδειχνε στους Πειραιώτες, αν η βελτίωση τους ήταν πραγματική και ουσιώδης. Μπορούμε να πούμε πως ο βαθμός που πήραν είναι αρκετά υψηλός. Ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα ήταν τρομακτική η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητα τους.

Ο coach Kemzura η αλήθεια είναι πως σε ακόμα ένα παιχνίδι είχε κάνει άριστη ανάγνωση της αντιπάλου του.

Γνωρίζοντας πως ο επιθετικός ρυθμός της ομάδας της Λομβαρδίας και η πλειονότητα των αποφάσεων λαμβάνονται από το μυαλό και τα χέρια του Chacho, τον πίεσε από την αρχή, σε όλο το εύρος του παρκέ και με πολλούς διαφορετικούς «κομάντο». Ο Ισπανός ήταν η αιτία που επανήλθε στη 12άδα o Cherry.

157519158410094273 (2).jpg

Ο συμπαθέστατος Will είχε σαν μοναδική αποστολή να γίνει βδέλλα στον πολυμήχανο Ισπανό, να μπλεχτεί στα πόδια και στα χέρια του, να τον αναγκάσει να κινηθεί προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και σε μεγάλο βαθμό να τον απομονώσει κυρίως από τη γραμμή ψηλών του.

Ο Αμερικανός PG, δεν ήταν μόνος σε αυτή την δύσκολη αποστολή. Συνοδοιπόροι του ήταν τόσο ο Κόνιαρης που ξεκίνησε το ματς στην κλασσική ψηλή 5αδα που εμφανίζει ο κόουτς τόσο στην έναρξη των μονών περιόδων (1η, 3η), όσο και ο Baldwin που έπαιξε λιγότερο από τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά και πάλι έβαλε πειστικά το κορμί του σε όλες τις μονομαχίες.

157519158410094273 (1).jpg

Πέρα όμως από συνοδοιπόρους, είχε και συνεργάτες στα πρόσωπα τόσο των ψηλών (Milutinov κυρίως αλλά και Rubit ) του, όσο κυρίως των πλάγιων όπου ο Παπανικολάου για ακόμα ένα ματς τρομερά συγκεντρωμένος στο κομμάτι περιστροφές/βοήθειες. Ο Ολυμπιακός έχει αφήσει για τα καλά πίσω του το απλοϊκό και κάπως τεμπέλικο switch everything και εφαρμόζει μια άμυνα που προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει να καθοδηγήσει την επίθεση σε σημεία που βολεύει τον ίδιο.

Χτες το βράδυ στο Φάληρο ο κόουτς Κεμζούρα είχε σκοπό να κόψει πρώτα από όλα τη δημιουργία του Σέρχι δίνοντάς του την εκτέλεση μέχρι ένα σημείο. Προτίμησε να ρισκάρει με το σκοράρισμα τόσο του Ισπανού, όσο και του Mack, αλλά δεν ήθελε να τους επιτρέψει να βάλουν στην εξίσωση τον Tarzewski και το Scola.

Δεύτερος σκοπός της ερυθρόλευκης άμυνας ήταν να μην πάρει όσες μπάλες θέλει είτε για να εκτελέσει στατικά, είτε για να επιτεθεί στο 1 εναντίον 1 ο Micov, για όσο έπαιξε ο Roll. Οι δυο τους με κοινή συνισταμένη την οικειότητα που έχουν με την μπάλα στο παρκέ μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική πηγή δημιουργίας/σκοραρίσματος των Ιταλών, κυρίως από τις 45 μοίρες. Χτες η μπάλα έφτασε σε αυτούς σε ελάχιστες περιπτώσεις αφού υπήρχε εντολή να τους παίζουν άρνηση. Το αυτό συνέβη και με τον Scola, που μέσα από handoffs ή τοποθετημένος στην κορυφή της ρακέτας μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του.

Ο Πρίντεζης όμως και ο Βεζένκοφ δεν του επέτρεψαν να βρει χώρους ούτε με πλάτη ούτε με πρόσωπο στο καλάθι. Ακόμα και όταν μεταφέρθηκε στο 5 για να τραβήξει το σκιάχτρο Μίλου από τη ρακέτα, ο Σέρβος πρώτα τον παρενοχλούσε και μετά διακριτικά παρακολουθούσε από απόσταση 1-2 μέτρων την κίνηση του χειριστή για να καλύψει το P’n’R.

Σε όλο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός πίεζε σε όλο το γήπεδο τον κύριο χειριστή της Αρμάνι κυρίως με ατομικό μαρκάρισμα με σκοπό να μην τον αφήσει να στήσει την ιδανική διάταξη. Στο πρώτο ημίχρονο ο κόουτς Messina αυτό το αντιμετώπισε στήνοντας αρκετά γρήγορα P’n’R με Σέρχι και Μακ σε λιγότερο από 7-10”. Με την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει ξεκάθαρη προσαρμογή πάνω στην μπάλα, στο πρώτο μέρος οι Ιταλοί κυκλοφόρησαν υπομονετικά και με ταχύτητα την μπάλα βγάζοντας αρκετά ελεύθερα σουτ εκμεταλλευόμενοι το κενό που άφηναν οι βοήθειες που έστελναν πάνω στις διεισδύσεις οι ερυθρόλευκοι.

Βέβαια στο δεύτερο ημίχρονο όλα άλλαξαν με την καταπληκτική δουλειά που έκανε η άμυνα της πίσω γραμμής και η αύξηση της πίεσης στην μπάλα με μορφή τριγώνου μόνιμα γύρω από την μπάλα, που επέτρεπε μόνο μεγάλες πάσες στην αδύναμη πλευρά.

Στην επίθεση οι Πειραιώτες πέτυχαν 91 πόντους χωρίς να κάνουν κάτι εξωφρενικό εκτελεστικά. Ενδεικτικό είναι πως ξεκίνησαν με 0/9 τρίποντα αλλά κατάφεραν να μείνουν μέσα στο παιχνίδι. Ακούμπησαν αρκετά στην αρχή του παιχνιδιού την μπάλα στο ζωγραφιστό, κυρίως στον Πρίντεζη, για να εκμεταλλευτούν την υπεροχή του σε ταχύτητα έναντι του Scola.

Όμως πολύ γρήγορα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κλειστή άμυνα που 5 παίχτες μέσα από τη γραμμή του 3πτ ήταν έτοιμοι να δώσει βοήθειες σε απόσταση μίας πάσας.

Στις σετ καταστάσεις το P’n’R δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά, όμως λίγο τα αρκετά επιθετικά rebounds, κάτι η επιθετικότητα που έβγαλαν παίχτες σαν τον Παπανικολάου με την μπάλα στα χέρια, κάτι τα καλά πατήματα του Σπανούλη έδιναν λύσεις.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πλέον σε ελάχιστες περιπτώσεις επιτίθεται με την άμυνα έτοιμη και στημένη να τον αντιμετωπίσει.

Οι γωνίες των screens που δέχεται έχουν αλλάξει και κυρίως πλέον προτιμά είτε ξεκινώντας από το πλάι και παίρνοντας ένα handoff, είτε περιμένοντας στις 45, επιτίθεται με την άμυνα ευρισκόμενη σε κίνηση, κάτι που καθιστά αδύνατο να βγουν δυναμικά hedge στην κίνηση του.

Ταυτόχρονα η παράλληλη κίνηση των ψηλών μας του δίνει δυνατότητα να πασάρει παράλληλα και όχι μόνο κάθετα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η άνοδος του Παπανικολάου που έχει δώσει αρκετή κίνηση μακριά από την μπάλα, αλλά και η εμφανής προσπάθεια να τοποθετηθεί ο Πρίντεζης ή ο Rubit περισσότερο στο high post ωστε να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι και να απομακρυνθούν οι εν δυνάμει βοήθειες.

Γενικά ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει αισθητά και τις αποστάσεις του αλλά και την κίνησή του μακριά από την μπάλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρακάτω gif

Mια ανάλογη δράση εκτελέστηκε με ένα ghost screen του Paul στο Rochestie, που το διαδέχτηκε ένα pin down του Rubit στον Paul που μετά από μια διαγώνια πάσα του Αμερικάνου του έδωσε ένα ελεύθερο σουτ από τη γωνία.

Χτες ο κόουτς με τη χρησιμοποίηση του Βεζένκοφ προσπάθησε να δώσει μια νότα stretch στο σύνολό του και δικαιώθηκε. Επίσης όταν οι συνεργασίες δεν αποδίδουν οι Ερυθρόλευκοι δε διστάζουν να απλωθούν για να δώσουν χώρους για ατομικές ενέργειες είτε στον Punter που στο πρώτο ημίχρονο πήρε προσπάθειες , είτε με το Rochestie είτε με τον Baldwin που πλέον έχει βρει τρόπο να εκμεταλλεύεται το μέγεθός του και να τελειώνει φάσεις από τα 3-4 μέτρα.

O Ολυμπιακός χτες πέτυχε να επικρατήσει βγάζοντας περισσότερη ενέργεια, πάθος και δύναμη και στις δύο μεριές του παρκέ.

Χτύπησε όλα τα αδύναμα σημεία της Armani , έφθειρε μεθοδικά τον Tarzewski, πόσταρε όταν έπρεπε τον Milutinov ειδικά όταν είχε απέναντί του τους Bilinga/Scola ακόμα και με high low συνεργασίες με το Πρίντεζη.

Ο coach Kemzura για ακόμη ένα παιχνίδι ήταν απόλυτα προετοιμασμένος και φαίνεται να έχει πείσει τους παίχτες του για την αποτελεσματικότητα του πλάνου του. Η νίκη και γενικά η αισθητά βελτιωμένη εικόνα της ομάδας ανήκει σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτόν.

Πέρσι το εντός έδρας παιχνίδι με την Αρμάνι και το πάρτυ που έστησαν οι James, Micov τρομοκράτησαν τον coach Blatt και προσωπικά θεωρώ πως ανέκοψαν την εξέλιξη εκείνης της ομάδας. Ας ελπίσουμε η χτεσινή νίκη να δώσει νέα ώθηση και να θεμελιώσει τη διαδικασία βελτίωσης στην οποία βρίσκεται η ομάδα αυτή την περίοδο και κυρίως να πιστέψει η ίδια η ομάδα τις δυνατότητές της.

Τώρα έρχεται ντέρμπι και καλώς η κακώς η εικόνα της ομάδας σε αυτό το παιχνίδι θα καθορίσει πολλά για τη συνέχεια. Προσωπικά πιστεύω ότι το επερχόμενο ντέρμπι θα είναι πιο κλειστό από όσο περιμένουν οι περισσότεροι και η απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων είναι μικρότερη από αυτή που παρουσιάζεται.

Αλλά όλα αυτά θα τα πούμε και τις επόμενες μέρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Ο δύσβατος δρόμος του Μπασκετόγαυρου

Να ‘μαστε και πάλι. Και με την ευκαιρία, καλό μήνα σε όλους […]

Subscribe US Now

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d