Kevin Punter scouting report

Νavaho 21

Τώρα που πήρα φορά ποιος με πιάνει.

Αφού μετά κόπων, βασάνων και αρκετών καθυστερήσεων, κατάφερα να ολοκληρώσω την σκιαγράφηση του Rubit (sorry Νικ), προχωράω στην επόμενη αποστολή που μου έχει ανατεθεί και είναι να κάνω το ίδιο για τον Kevin Punter.

O Kevin είναι ίσως το πιο οικείο από τα νέα αποκτήματα του Ολυμπιακού. Έχει προϋπηρεσία στα μέρη μας με δύο διαφορετικές ομάδες, το Λαύριο και  την ΑΕΚ, και έτσι έχουμε μια αδρή εικόνα του.

156438485631703155 (7).jpg

Ο Αμερικανός SG, προέρχεται άπο δυο καταπληκτικές σεζόν με ισάριθμες κατακτήσεις του BCL, μια με την ΑΕΚ και μια με την Segafreddo Bologna. Μάλιστα με τους Ιταλούς αναδείχθηκε και MVP του Final 4 που διεξήχθη στο Βέλγιο.

Ωραία όλα αυτά τα εγκυκλοπαιδικά, αλλά νομίζω πως το παράκανα και δικαιολογημένα θα που πει κάποιος “καλά όλα αυτά, τα γνωρίζουμε, πες μας τώρα τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος με τη σπυριάρα”.

Θα σας κρατήσω όμως λίγο ακόμα σε αγωνία γιατί πρέπει να σημειώσω κάτι επιπλέον. Ο Punter ακολούθησε την αντίθετη πορεία από τον Rubit στην κλίμακα μεταγραφή γρίφος/ ψαγμένη κίνηση.

Ενώ όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενο ΕΔΩ, ο πρώην PF/C της Bamberg, ξεκίνησε σαν έξυπνη βόμβα και κατέληξε σε γρίφο ο ρόλος του, ο SG με το μυτερό τραγόγενο, στο κλείσιμο της ερυθρόλευκης Off Season μοιάζει να είναι ο τύπος που μπορεί να λύσει αρκετά ζητήματα, με την προϋπόθεση να προσαρμοστεί.

156438485631703155 (5).jpg

Αρχικά ο Kevin είναι ένας score first αθλητής. Έχει ανεπτυγμένο επιθετικό ένστικτο, κοιτάζει πάντα το καλάθι και μετά οτιδήποτε άλλο. Δε θα διστάσει να πάρει την προσπάθεια όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Άλλωστε και στις 2 τελευταίες ομάδες του σήκωνε μεγάλο μέρος του επιθετικού φορτίου.

Έρχεται να αντικαταστήσει τον Strelnieks, που συνεχίζει στην εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης CSKA και να δώσει όσα δεν κατάφερε να πάρει ο Ολυμπιακός από το Λετονό. Επιθετικότητα, διαρκή απειλή και κυρίως αυτόνομη παραγωγή πόντων.

Σε σουλούπι φέρνει πολύ, όπως σωστά ανέφερε ο @8anice, στον Έρικ Γκριν. Κινείται με παρόμοιο τρόπο και σε παρόμοιους χώρους με τον πρώην άσσο των Φενέρ, Ολυμπιακού και Βαλένθια.

Green Erick

Βασικό όπλο του είναι η pull up εκτέλεση είτε μετά από screen είτε μέσα από καταστάσεις απομόνωσης. Σηκώνεται γερά όταν εκτελεί και ξέρει να εκμεταλλευτεί και να ψάχνει με υπομονή το καταλληλότερο screen για αυτόν.

Του αρέσει να έχει την μπάλα στα χέρια και να αποφασίζει το σημείο και το χρόνο στον οποίο θα επιτεθεί. Σε όλες τις ομάδες του, από τα κολεγιακά του χρόνια μέχρι και την Bologna, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτός ήταν ο κύριος χειριστής της μπάλας. Δε θα μου κάνει εντύπωση λοιπόν, αναλογιζόμενος αυτό και συνυπολογίζοντας το ρόλο που έδωσε ο Coach Blatt στον Strelnieks, να υπολογίζεται ο Punter σαν ο έξτρα χειριστής που αυτή τη στιγμή λείπει από το ρόστερ.

Μην περιμένετε κάποια τρελή δημιουργικότητα ή κάτι πολύ εξεζητημένο. Απλά η ικανότητα του στο χειρισμό της μπάλας και η στόχευσή του κυρίως προς το καλάθι, το μόνο που απαιτεί είναι ένα καλό screen στην μπάλα και τίποτα περισσότερο για να βγει η βοήθεια πάνω του και έτσι να γεννηθεί η προοπτική ενός ελεύθερου σουτ με ένα απλό split out.

Το έκανα να φαίνεται απλό χωρίς να είναι, αλλά τα στοιχεία του Punter και κυρίως η ιδιοσυγκρασία του με κάνουν να πιστεύω πως θα λειτουργήσει έτσι σε ικανοποιητικό βαθμό.

Μπορεί να είναι σκόρερ, μπορεί να παίρνει ενέργεια όταν το διχτάκι σπαρταράει, αλλά δεν είναι ένας εμμονικός εγωίσταρος που δε δίνει την μπάλα ούτε για να την σκουπίσουν. Έχει προσαρμοστεί σε δεύτερους ρόλους και στο παρελθόν και έχει αποδεχτεί ότι θα έχει μικρότερο μερίδιο στο playbook της ομαδας του (πχ ΑΕΚ με Manny Harris).

Δεύτερο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του το 3πτ. Είτε μετά από ντρίμπλα, είτε έχοντας πάρει θέση, είτε σε μικρότερο βαθμό παίρνοντας screen μακριά από την μπάλα ο Kevin μπορεί να ευστοχήσει. Δεν μπορεί μια άμυνα να τον αγνοήσει και να ρισκάρει να του αφήσει ελεύθερο τρίποντο, βελτιώνοντας έτσι δυνητικά τις αποστάσεις στην ερυθρόλευκη επίθεση και γεννά περισσότερους χώρους για τους συμπαίκτες του.

Θα ακουστεί περίεργο, αλλά από τους υπάρχοντες παίχτες του ερυθρόλευκου backcourt ο Punter μαζί με τον Cherry, είναι οι λιγότερο εξαρτημένοι από το PnR.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως αρκετά από τα plays που έχουν εφαρμοστεί σε προηγούμενες ομάδες του μοιάζουν πάρα πολύ με τα αντίστοιχα που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός για το Σπανούλη. Θα δούμε λοιπόν μάλλον και αρκετά elevator plays αλλά και Iverson cuts με σκοπό να δώσουν την κατάλληλη γωνία στον Αμερικανό combo guard να εκτελέσει.

156438485631703155 (6).jpg

Επιθετικά δύο πράγματα προβληματίζουν.

Το πρώτο είναι πως αρκετές φορές επιδεικνύει δισταγμό στο να επιτεθεί προς το καλάθι και έτσι όταν η άμυνα του απαγορεύσει τη δεξιά ντρίμπλα που συνήθως χρησιμοποιεί για να εκτελέσει το αγαπημένο του pull up αυτός σταματά και προσπαθεί να ξεφορτωθεί γρήγορα την μπάλα, χωρίς πάντοτε να το πετυχαίνει.

Γενικά δεν είναι αρκετά παραγωγικός στην προώθηση της μπάλας σε set καταστάσεις, προτιμάει ξεκάθαρα να επιτεθεί σε πρώτο χρόνο και τρέχει καλύτερα στο transition.

Το δεύτερο, αν και όσο τον παρακολουθώ μειώνονται οι αμφιβολίες μου, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι αποδοτικός σε μικρότερο χρόνο συμμετοχής (που έτσι όπως έχουν τα πράγματα μάλλον δε θα είναι και τόσο μικρός) και κυρίως με λιγότερες μπάλες στα χέρια του. Επίσης κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε είναι το πως θα ανταποκριθεί στο πιο physical και σκληρό επίπεδο της Euroleague. Είναι άλλα τα κορμιά και η σκληράδα σε αυτό το επίπεδο από το BCL.

156438485631703155 (4).jpg

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί, είναι το πως θα διαχειριστεί ο ίδιος τα ματς που τίποτα δεν του πηγαίνει καλά. Θα συνεχίζει να ακολουθεί το επιθετικό του ένστικτο και θα παίρνει προσπάθειες ή μην έχοντας ανεπτυγμένη τη δημιουργία του θα εξαφανίζεται;

Όλοι βέβαια αναρωτιούνται πως τα πηγαίνει στον αμυντικό τομέα ο Kevin.

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Ο Punter δεν αμελεί τις αμυντικές του υποχρεώσεις. Δεν κρύβεται, δεν πηγαίνει χαλαρά και δεν κλέβει.

Είναι πολλές οι φορές που θα τον δούμε να μαρκάρει τον κύριο χειριστή της μπάλας. Εκεί όμως έρχεται το πολύ μεγάλο του μειονέκτημα. Αδυνατεί να περάσει «σπάζοντας» το screen. Κάτι που θα του δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μαρκάρισμα εκρηκτικών αντιπάλων.

Σε αρκετές περιπτώσεις ξεκινάει να πιέζει τον  «καλό» χειριστή του αντιπάλου, αλλά μέσα από switch guards επιλογές βρίσκεται να μαρκάρει στην αδύναμη πλευρά για να μη γίνεται στόχος στα PnR.

Ενώ λοιπόν διάθεση υπάρχει και επίσης τα πόδια του είναι αρκετά γρήγορα ώστε να τον βοηθούν να καλύπτει εγκαίρως τα close out και τους χώρους ακόμα και σε άμυνες ζώνης, αρκετές φορές ξεχνιέται χάνοντας την περιστροφή. Μην το υποτιμάμε αυτό το στοιχείο, ειδικά όταν θα χρειαστεί να ανταπεξέλθει σε σύνθετα αμυντικά πλάνα.

Ένα ακόμα στοιχείο που χρίζει βελτίωσης είναι ο έλεγχος του ενθουσιασμού και της διάθεσής του που τον οδηγεί να βγαίνει αλόγιστα επιθετικά στις αμυντικές βοήθειες, μην έχοντας ισορροπία, με αποτέλεσμα να γίνεται ευάλωτος σε προσποιήσεις.

Ερωτηματικό, τέλος, αποτελεί και η ικανότητά του στο block out. Το rebound είναι δουλειά όλων άλλωστε.

Για να κλείσουμε λοιπόν και τον φάκελο Punter. Προσωπικά τον θεωρώ ένα από τα κλειδιά του φετινού εγχειρήματος. Ο συνδυασμός iso scoring και οικειότητας με το κουβάλημα και τη διαχείριση της μπάλας τον ανάγουν στον παράγοντα που θα απελευθερώσει και θα αποφορτίσει τόσο τον Baldwin όσο και τα φτερά της ομάδας. Είναι ίσως ο πιο φερέγγυος, αν και όχι δοκιμασμένος, σκόρερ αυτού του ρόστερ και ο μόνος που μπορεί να απειλήσει, θεωρητικά πάντα, εξίσου καλά με και χωρίς την μπάλα.

156438485631703155 (8).jpg

Αν κατανοήσει ότι σε αυτό το επίπεδο μια έξτρα πάσα μπορεί να κάνει τη διαφορά, θεωρώ ότι θα κάνει ευτυχισμένους τόσο τους ψηλούς του(χαμηλή βέβαια δημιουργία σε PnR) όσο και τον Παπ που σαν cutter είναι άψογος ή τον Paul και τον Kuzminskas που είναι αξιόπιστοι εκτελεστές θέσης και μπορούν να αξιοποιήσουν ένα καλό split out.

Τα αν είναι πολλά, αλλά η φιλοδοξία και η εργατικότητα του με κάνουν να πιστεύω ότι ίσως τελικά ο Punter αποδειχθεί η πιο value for money προσθήκη του φετινού καλοκαιριού και ο άνθρωπος που θα κληθεί να ξεκολλήσει την ομάδα όταν όλα τα πλάνα θα έχουν καταρρεύσει, ιδιαίτερα εν τη απουσία του αρχηγού.

Η μπάλα πλέον είναι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στα δικά του χέρια. Του δίνεται η ευκαιρία να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να αποδείξει πως η κυριαρχία του στο επίπεδο του BCL δεν ήταν συμπτωματική.

RPG Scouting Report

P.JPG

(Σημείωση: Η στατιστική αξιολόγηση έγινε με βάση την απόδοση στο Basketball Champions League)

Stats in European Leagues

College Stats

Greek and Italian Leagues


 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Καλοκαιρινά Σφηνάκια 30/07/2019

Με την ομάδα να έχει ολοκληρώσει την στελέχωση για την επόμενη περίοδο […]

Subscribe US Now

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d