Encore: Changes

terrencenesquik

Καλησπέρα σε όλους!

Άλλο ένα παιχνίδι με την CSKA, για το οποίο ομολογουμένως υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όχι τόσο για νίκη, όσο για το ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Και αν δει κανείς το τελικό σκορ ίσως να επιβεβαιώσει αυτή την αίσθηση, πάμε όμως να δούμε τι έγινε πραγματικά και πόσο χτυπήσαμε το ματς.

Ξεκίνημα λοιπόν στην άμυνα με σαφή οδηγία για αλλαγές (από την αρχή μέχρι το τέλος), κάτι που είδαμε κατά διαστήματα και στα παιχνίδια με Zalgiris και Barcelona. Ωστόσο αν δεν κάνω κάποιο λάθος ήταν η πρώτη φορά που τις χρησιμοποιήσαμε για ολόκληρο το 40λεπτο.

Από την πρώτη κιόλας φάση είδαμε ακόμα και τον Fall να βγαίνει ψηλά απέναντι στον Shved ή τον Lundberg μετά από το πρώτο screen στην μπάλα. Oι Ρώσοι προσπάθησαν φυσικά να χτυπήσουν αυτές τις αλλαγές επιτιθέμενοι αρκετά από ψηλά, ψάχνοντας κυρίως το μακρινό σουτ στα πρώτα λεπτά. Κάτι που δεν τους βγήκε αφού ξεκίνησαν με 0/6 μέχρι ο Kurbanov να βρει δύο σχεδόν ίδια σουτ στο τέλος της περιόδου.

Μια περίοδο που φυσικά είχε πρωταγωνιστή για τον Ολυμπιακό και τον Tyler Dorsey, ο οποίος με την μπάλα στα χέρια και ήταν αρκετά επιθετικός ψάχνοντας σε κάθε ευκαιρία το σουτ είτε απέναντι στον Shved είτε ακόμα και στον Kurbanov (που συχνά πήγαινε πάνω του από την αρχή της άμυνας των Ρώσων), είτε χτυπώντας τις αλλαγές πάνω στον Voigtmann.

Δεύτερη αιχμή του δόρατος για την επίθεση του Ολυμπιακού ήταν ο Moustapha Fall, στον οποίο συχνά ακουμπούσε η μπάλα χαμηλά στο post είτε για να πάει στο ένας μ’ έναν είτε για να ψάξει την πάσα στην κίνηση των υπολοίπων.

Η ευστοχία Dorsey είχε ως αποτέλεσμα την άμυνα της CSKA να εστιάζει όλο και περισσότερο πάνω του, έτσι κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα και συνήθως μετά από κάποιο pick, δυο παίχτες θα έμεναν πάνω του με αποτέλεσμα να υπήρχαν πολλές ελεύθερες επιλογές δίπλα του.

Κάτι που εκμεταλλευτήκαμε σε κάποιες φάσεις όπως η παρακάτω, στην οποία ο Voigtmann μένει παραπάνω απ’ όσο πρέπει πάνω στον Dorsey, o Kurbanov καλύπτει τον Vezenkov αλλά η επόμενη περιστροφή αργεί χαρακτηριστικά, ο Sasha κοιτάει έξυπνα την αδύνατη πλευρά και ο Walkup το εκμεταλλεύεται.

Ωστόσο με την είσοδο του Bolomboy στο παιχνίδι, άρχισαν και τα προβλήματα για εμάς τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Αρχικά επιθετικά, η CSKA έγινε ακόμα πιο ψηλή χωρίς να υστερεί σε ταχύτητα, αφού ο Αμερικάνος μπορεί να αμυνθεί καλά στην περίμετρο. Ως αποτέλεσμα να έχουμε 4 σερί λάθη (3 λάθος πάσες και βήματα του Walkup σε παγίδα στο κέντρο), κάτι που επέτρεψε στην CSKA να μειώσει. Παράλληλα, με την ικανότητα του Bolomboy στο short roll, βρήκε 3 συνεχόμενα σουτ (2 εύστοχα) από τις 45 μοίρες για τον Kurbanov για να μειώσει ακόμα περισσότερο στο τέλος της περιόδου.

Eδώ αφού γίνεται εύκολα η αλλαγή στο pick, ο Dorsey προσπαθεί να μείνει μπροστά από τον Bolomboy για να κλείσει τη γραμμή πάσας και να μην τροφοδοτηθεί στο short roll ο Αμερικάνος. Την ίδια ώρα ο Παπ πρέπει να κλείσει στην πλάτη του για να καλύψει τη ”λόμπα” με αποτέλεσμα ο Kurbanov να μείνει ελεύθερος.

Εδώ πάλι η CSKA χτυπάει τον Dorsey στην αλλαγή, ψάχνοντας το miss-match που δημιουργείται με τον Clyburn πάνω του. Με την άμυνα του Ολυμπιακού μετά από αυτή την αλλαγή να προσαρμόζεται για να μπορέσει να δοθεί βοήθεια αν πάει πολύ χαμηλά ο Αμερικάνος. Παράλληλα όμως, με τον Bolomboy στο mid-post, ο Παπ πρέπει από την αδύνατη να βρίσκεται κοντά του για να καλύψει πιθανή πάσα, έτσι ο Walkup καλείται να μαρκάρει ενδιάμεσα τους δύο παίχτες της Cska με αποτέλεσμα με ένα βήμα πιο μέσα ο Clyburn να βρει την πάσα στον Kurbanov για το ελεύθερο τρίποντο.

Με τη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός άλλαξε κατά 4/5 την πεντάδα του (μόνο ο Fall έμεινε μέσα για το πρώτο 1,5 λεπτό). Με την CSKA να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον Bolomboy, ξεκινούσε ουσιαστικά τις επιθέσεις στο post με κάποιον πλαϊνό της ο οποίος θα είχε σχεδόν πάντα δίπλα του λίγο κάτω από το ύψος των βολών τον Bolomboy ως σκαλοπάτι και δύο παίχτες στην περίμετρο στην αδύνατη πλευρά. Με τον τρόπο αυτόν ο Ολυμπιακός αναγκαζόταν να ”δώσει” κάτι στην επίθεση των Ρώσων, είτε δηλαδή να έχει ως πρώτο μέλημα τον Bolomboy και την πάσα μέσα, είτε να αφήσει μόνο τον Fall απέναντι του και να προσέχει την πάσα στην αδύνατη στη γραμμή του τριπόντου. Κάτι που φάνηκε να μας μπερδεύει αρκετά αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η CSKA έβρισκε σωστές επιλογές.

Εδώ ο Fall ουσιαστικά αλλάζει στο πλαϊνό pick n roll, τότε ο Bolomboy θα βρεθεί με βοήθεια πάνω του από την αδύνατη πλευρά με τις επιλογές πάσας του να είναι πολλές.

Ταυτόχρονα, ο coach Ιτούδης είχε επιλέξει κι αυτός τις αλλαγές στη δεύτερη περίοδο κάτι που φάνηκε να μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Αφού η CSKA, προσπαθούσε να περιορίσει τους χώρους από το τρίποντο και μέσα και να βάλει πολλά χέρια στην μπάλα, ρισκάροντας εν μέρει το τρίποντο αφού εκείνη την ώρα μόνο ο Σλούκας θεωρείτο κλασσικός σουτέρ στην πεντάδα.

Χαρακτηριστική η παρακάτω φάση στην οποία μετά από αλλαγές ο Martin έχει καταλήξει να παίζει απέναντι στον Ukhov χαμηλά και με τον Bolomboy εκτός ρακέτας. Ωστόσο ο Martin δυσκολεύεται να πάρει πλεονέκτημα και ο Hackett αφήνει απροκάλυπτα τον McKissic για να πάει στη βοήθεια πάνω στην μπάλα.

H CSKA λοιπόν γνωρίζοντας ότι αλλάζουμε παντού πολύ γρήγορα θα έστηνε το πρώτο pick ψηλά έτσι ώστε να φέρει είτε τον Martin, είτε τον Πρίντεζη να μαρκάρει στην περίμετρο. Είτε ακόμα με τον Clyburn ως χειριστή να δέχεται screen για να βρεθεί με κοντύτερο αντίπαλο στο πλαϊνό post για να δημιουργήσει από εκεί. Έτσι με τον Clyburn (κυρίως) και τον Shved (δευτερευόντως) να παίρνουν τις αποφάσεις, είχε γυρίσει τούμπα το ματς από τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου με τον Ολυμπιακό να κάνει 4:20 για να πετύχει το πρώτο του καλάθι.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη περίοδο η CSKA απέναντι στις αλλαγές μας είχε τις εξής φάσεις:

Clyburn δίποντο απέναντι στον Martin

Shved ασσίστ για τρίποντο Hackett μετά από επίθεση πάνω στον Martin

Clyburn post στον Σλούκα για τρίποντο Shved

Shved ασσίστ στον Bolomboy μετά από κακό hedge του Martin πάνω του

Clyburn δίποντο μετά από post στον Λαρεντζάκη

Clyburn goal-foul απέναντι στον Πρίντεζη

Clyburn goal-foul απέναντι στον Πρίντεζη

Όλες αυτές φάσεις που κατέληξαν σε καλάθι προϊόν των πολύ εύκολων αλλαγών μας αλλά και του διαβάσματος της CSKA σε κάθε φάση. Η άμυνα όχι μόνο δε λειτουργούσε καλά, αλλά συνεχόμενα έδινε ευκαιρία στους Ρώσους να διαβάσουν το miss-match και να εκμεταλλευτούν τόσο τις αλλαγές ψηλά, χτυπώντας πάνω στους Πρίντεζη-Μartin αλλά, και τη διαφορά μεγέθους χτυπώντας τους Σλούκα-Λάρυ χαμηλά.

Όλα αυτά έφεραν φυσιολογικά τη διαφορά στο -10 με την περίοδο να κλείνει με 28-13 επί μέρους σκορ. Την ώρα που με εξαίρεση την τελευταία άμυνα, ο coach Β δεν έκανε καμία αλλαγή μετά την είσοδο του Martin στο παιχνίδι στο 2ο λεπτό της περιόδου.

Με το δεύτερο ημίχρονο η CSKA συνέχισε να ψάχνει το miss-match, o Oλυμπιακός έκλεισε περισσότερο μέσα στη ρακέτα για να εμποδίσει τους διαδρόμους και τις εύκολες πάσες, ωστόσο οι Ρώσοι ήταν αρκετά εύστοχοι από μακριά.

Άλλη μία φάση με τον Clyburn να χτυπάει πάνω στον Walkup για να βρεί την πάσα στον Bolomboy o oποίος τελειώνει εύκολα πάνω στον Fall.

Eπιθετικά φυσικά προσπαθήσαμε να βρούμε τον Dorsey με την CSKA να τον παίζει από μπροστά συνήθως με τον Kurbanov έτσι ώστε να τον δυσκολέψει να υποδεχτεί την πρώτη πάσα. Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +17 (66-49) στα 3 λεπτά πριν το τέλος της περιόδου, ενώ μόλις δύο λεπτά πριν είχε περάσει για πρώτη φορά στο παιχνίδι ο Livio, κάτι που κατά την άποψή μου έγινε σχετικά αργά αφού ο Γάλλος είναι μάλλον ο καλύτερος ψηλός μας στις αλλαγές και σίγουρα ”του πήγαινε” το παιχνίδι.

Έτσι με την είσοδο του Γάλλου, ο Vezenkov πέρασε στο ‘3’ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το έλλειμμα μεγέθους. Η άμυνα φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα με τον Livio στην πίσω ζώνη να δίνει σωστές βοήθειες αλλά και να μη δημιουργεί miss-match όταν αμυνόταν στην περίμετρο. Την ίδια ώρα επιθετικά, εκτός από σημαντικούς πόντους φαίνεται αμέσως η ικανότητα του να ”ανοίγει” το γήπεδο και να δημιουργεί συνθήκες για τους συμπαίκτες του.

Στην παρακάτω φάση βλέπουμε πως αφού δίνει την μπάλα στον Dorsey για να πάρει αυτός το screen στην ουσία λειτουργεί σαν να έχει δώσει screen και να κάνει το pop out έτσι ο παίχτης του δεν μπορεί να βοηθήσει μέσα ούτε τον roller (Fall), αλλά ούτε και να πάει πάνω στην μπάλα. Έτσι για να αποφύγουν την πάσα στον Fall, ο Voigtmann πάει στην βοήθεια στη ρακέτα με αποτέλεσμα ο Dorsey να έχει και την επιλογή της πάσας έξω.

 

Όλα αυτά έφεραν ένα 14-0 υπέρ μας και τη διαφορά στο -3 (66-63) στις αρχές της 4ης περιόδου. Ωστόσο με 2+1 τρίποντα (ένα κατέληξε σε 3 βολές), στην απομόνωση από Shved, Lundberg, Clyburn και ακόμα ένα μετά από καλή κυκλοφορία του Bolomboy, η CSKA επανάφερε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό και κάπου εκεί είχε αρχίσει να διαφαίνεται η ήττα.

Μια ήττα που προφανώς δεν τη λες εκτός προγράμματος. Ωστόσο σίγουρα αφήνει μια πικρία, κυρίως για τη δεύτερη περίοδο που εν πολλοίς έγειρε το παιχνίδι προς μια κατεύθυνση. Τόσο με την αλλαγή του σκορ, όσο και με το ότι έβαλε το παιχνίδι σε μια συγκεκριμένη λογική με τις αλλαγές στην άμυνα. Σε εκείνο το σημείο ίσως να έπρεπε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο παιχνίδι, αν όχι σε πρόσωπα ίσως ακόμα και στον τρόπο που δίναμε τις αλλαγές παντού. Αυτό δεν έγινε, το σχήμα με Livio και Vezenkov στο ‘3’ φάνηκε να λειτουργεί στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν αυτό που έφερε και πάλι το παιχνίδι στο -3 (με τον Livio αργότερα να περνάει στο 5 και τον Σάσα στο 4).

Με τον Martin να βρίσκεται δεδομένα σε κακό φεγγάρι και με την ικανότητα του Γάλλου στις αλλαγές ίσως να έπρεπε να είχε μπει νωρίτερα στο παιχνίδι.

Σχετικά με το μικρό χρόνο συμμετοχής του Σλούκα, θεωρώ ότι αρχική σκέψη σε αυτό ήταν να μη χρησιμοποιηθεί μαζί με τον Dorsey αφού ήταν ένα βράδυ που οι αλλαγές μας είχαν δυσκολέψει πολύ και ο Walkup ήταν μάλλον ο μοναδικός κοντός που μπορούσε να ”σπρώξει” χαμηλά. Παρόλα αυτά, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε κάποιο σχήμα, ίσως με τον Παπανικολάου στο ‘3’ και τον Livio στο ‘5’ σε σημεία που πραγματικά χρειαζόμασταν μια καλύτερη ροή στην επίθεση και όχι μόνο το ένας μ’ έναν του Dorsey, ακόμα κι αν ο Κώστας στη δεύτερη περίοδο δεν έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλό βράδυ.

Το παιχνίδι τέλειωσε, η ιστορία έγραψε ήττα και έβγαλε αρκετά συμπεράσματα και ευκαιρίες για δουλειά σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού μας, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

Ακολουθεί διαβολοβδομάδα με δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ (Alba και Fener) και αμέσως μετά ξανά παιχνίδι εντός έδρας με τη Monaco, σ’ ένα πολύ κρίσιμο διβδόμαδο παρόλο που βρισκόμαστε τόσο νωρίς στη σεζόν.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Aperitif Season 2, Ep.4 - "Not Great, Not Terrible"

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x