Happy birthday Red Point Guard

Red Emerald 4

Το Red Point Guard ξεκίνησε από ένα αστείο στις 15/2/16 και συμπλήρωσε ήδη 3 χρόνια λειτουργίας. Αν προσπαθήσουμε να αυτό προσδιορίσουμε τον χώρο μας – είμαστε ένα μπασκετικό μπλογκ με τα μάτια στραμμένα στον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα βλέπουμε και ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας σπορ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη – και σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί εύκολα να πει κανείς πως είμαστε εθισμένοι με το παιχνίδι. Αλλά στο τέλος της ημέρας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που μας ενδιαφέρει που είναι πρωτίστως η ομαδάρα με τα ερυθρόλευκα και η πορεία της στο χρόνο – παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές της σελίδας έχουν παίξει / προπονήσει έστω και ερασιτεχνικά αλλά το ταλέντο τους και οι συγκυρίες δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να παραμείνουν στον χώρο. Έτσι συνεχίζουν να παρακολουθούν και να σχολιάζουν με την αυτογνωσία του πεπερασμένου των γνώσεων τους – αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας ένα ρομαντισμό στην οπτική τους – που αρκετές φορές οδηγούν σε ουτοπίες και ονειροβατήματα.

Η τεχνολογία και η δυνατότητα που μας δίνουν τα social media με την άμεση πληροφορία έχουν μετατρέψει σελίδες σαν την δική μας σε ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας για ανθρώπους που δεν θα είχαν ποτέ την δυνατότητα να βρεθούν στο ίδιο χώρο και να ανταλλάξουν απόψεις είτε να σχολιάσουν τις ιδέες των υπολοίπων. Μερικοί όμως έχουν πάρει τον ρόλο τους τόσο σοβαρά που νομίζουν πως υποκαθιστούν τους πραγματικούς γνώστες και επαγγελματίες του χώρου – οι οποίοι και αμείβονται για την ικανότητα τους από ομάδες οργανισμούς και ΜΜΕ. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν χωρίς φειδώ πληροφορία και άρθρα που δημοσιεύονται σε ξένες ιστοσελίδες ως δικές τους (Clopy & paste με λίγη βοήθεια από το Google Translate) και παρουσιάζουν εαυτούς ως Guru του αθλήματος. (Πληροφοριακά Guru είναι μόνο ένας και έχει μια πραγματικά εξαιρετική σελίδα)

Το κακό που έκαναν αυτές οι σελίδες / προσπάθειες είναι πως απαξίωσαν την original πληροφορία και ισοπέδωσαν την σημασία της μπασκετικής θεματολογίας – καθώς σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζονται επιπολαία και ανούσια πολύ σοβαρά – με αποτέλεσμα να δημιουργούν αποσπασματικά οπτικές της πραγματικότητας πάνω στην οποία οι πάντες δικάζονται και προσωπικότητες του χώρου κονιορτοποιούνται. Και στο τέλος δεν βοηθούν ούτε στην κατανόηση του παιχνιδιού αλλά αντίθετα προωθούν την αναπαραγωγή εσφαλμένων και χρωματισμένων οπαδικά εντυπώσεων. Στη χειρότερη εκδοχή τους αυτές οι σελίδες δημιουργούν οπαδικές φράξιες ονειροπαρμένων πανσχολιαστών που διψούν για ψευτο αντιπαραθέσεις και cyber bulling. Όπως έγραψε και ο φίλος Elidor σε κάποιο κείμενο πριν από χρόνια – «Το internet άλλωστε είναι τόσο αχανές που οι γνώμες/κριτικές έχουν καταντήσει λόγια πεταμένα σαν σερπαντίνες στον αέρα, πολύχρωμος χαρτοπόλεμος στα ατομικά parties του καθενός».

Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας ερασιτέχνες μύστες του παιχνιδιού και ταυτόχρονα παθολογικά άρρωστους με την ομάδα μας. Αυτό σημαίνει πως σκάμε όταν χάνει και χαιρόμαστε υπερβολικά όταν κερδίζει.  Οι ιδέες μας γύρω από το παιχνίδι είναι ένα κράμα προσωπικών εμπειριών, τεχνικών και επιστημονικών παρατηρήσεων γύρω από το παιχνίδι – οι οποίες εξελίσσονται στο χρόνο με βάση την μελέτη του παιχνιδιού και την χρήση προηγμένων στατιστικών και άλλων σύγχρονων εργαλείων ανάλυσης. Ταυτόχρονα δεν θεωρούμε πως αυτές οι μέθοδοι υπερέχουν της καθαρής τεχνικής γνώσης και της εμπειρικής παρατήρησης αλλά πρέπει να έρχονται ως βοηθητικά εργαλεία. Εκτιμούμε όσο τίποτα την κριτική και την αντίθετη άποψη ειδικά όταν είναι τεκμηριωμένη – και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανένα. Αν χάνουμε από ένα καλύτερο αντίπαλο αναγνωρίζουμε την ήττα μας και κοιτάμε την επόμενη ημέρα.  Και προσπαθούμε να μην γίνουμε μέρος της τοξικότητας του κάθε καταπιεσμένου προέδρου, οπαδού, δημοσιογράφου είτε επώνυμου η ανώνυμου σχολιαστή. Παρότι αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό και το αναγνωρίζουμε.

Ο λόγος που γράφουμε πίσω από ένα ψευδώνυμο είναι πως είμαστε χομπίστες και οι πένες μας είναι απλά εικονικές περσόνες που επιθυμούν να εκφράζονται δίχως να νιώθουν ότι απειλούνται από την ανθρωποφαγία των social media – διατηρώντας τις προσωπικές μας ζωές εκτός της εξίσωσης. Όπως προστατεύουμε τις δικές μας ζωές όμως έτσι σεβόμαστε και όλων των υπολοίπων – γι αυτό το λόγο δεν θα βρείτε ποτέ στα κείμενα μας σχόλια που μειώνουν, απειλούν και προσβάλουν οποιονδήποτε σε προσωπικό επίπεδο – αλλά ασκούν μια – όπως ελπίζουμε – υγιή κριτική. Και χωρίς την εύκολη λύση των ισων αποστάσεων – που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των θεωρητικά “αντικειμενικών” social media. Και αυτό γιατί πιθανότατα εμείς δεν έχουμε τις δικές τους “δεσμεύσεις”.

Η επιδίωξη μου όταν ξεκίνησα την σελίδα ήταν να γίνει ένας εναλλακτικός χώρος απόψεων για τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Κάτι το οποίο – το έχουμε επιτύχει έως ένα βαθμό – η δε γνωριμία μου με ορισμένους από τους συντελεστές της σελίδας διαμόρφωσε τον ελπίζω μετριοπαθή και ορθολογικό τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε (ως Red Point Guard) την επικαιρότητα και τα όποια ζητήματα αγγίζουμε. Αυτή η παρέα μεγαλώνει κάθε τόσο και λιγάκι με αξιόλογους φίλους που εντάσσονται στην προσπάθεια  και μετά από 3 χρόνια νομίζω πως ήρθε ο καιρός να δώσω μερικές επιπλέον πληροφορίες για καθένα από αυτούς.

 

Red Emerald

Δημιουργός και editor της σελίδας. Το θαύμα του 87 με έστειλε στην πρώτη μπασκέτα όταν όλοι οι φίλοι μου κλωτσούσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου.  Έπαιξα και προπόνησα ερασιτεχνικά. Εδώ και καιρό κάτοικος εξωτερικού. Ήμουν για πολλά χρόνια αναλυτής, ζώ μέσα στα νούμερα και πληρώνομαι από αυτά – γιαυτό και ζητώ συγνώμη αν σας έχω ζαλίσει με τα πινακάκια / αναλύσεις μου. Θεωρώ τον εαυτό μου μύστη του παιχνιδιού και μελετητή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκτιμώ περισσότερο ένα άρτια εκτελεσμένο Play παρά ένα καλό στατιστικό – αλλά δεν ξεχνώ ότι το 2ο θα καταγράψει σίγουρα το 1ο. Λατρεύω την ελευθερία και τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα απεχθάνομαι τον δογματισμό και τον παραλογισμό από όπου και αν προέρχεται.

Red n Gun

Παθιασμένος με το παιχνίδι και την ομάδα – έπαιξε στον Πανιώνιο μέχρι τα 16 μετά αφοσιώθηκε στις σπουδές του. Παίζει ακόμα ερασιτεχνικά γράφει στο μπλογκ και είναι ο τύπος που δεν του ξεφεύγει τίποτα από την ειδησιογραφία. Αν μπορούσε να βγάλει λεφτά από το Football Manager μάλλον θα το είχε κάνει – είναι αυτό που λέμε ο πολύ έμπειρος παίκτης. Θα ήθελε το αντικείμενο εργασίας του να είναι πιο κοντά σε αυτό των σπουδών του – παρόλα αυτά κάνει ένα ακόμα διδακτορικό. Όποτε μπορεί πάει γήπεδο (η κατηγορία πατατάκιας δεν έπαιξε ποτέ για αυτόν) η σινεμά και ποτέ δεν λέει όχι για μια μπύρα με τους φίλους του. Δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν είχε άγχος.

Πιστός Ερυθρόλευκος

Ο σκληρός της παρέας – ευθύς δεν μασάει τα λόγια του αλλά ταυτόχρονα βαθιά ρομαντικός. Δε θα κάτσει να δει Παρί Λεβαλουά – Ναντέρ για να ανακαλύψει το νέο ταλέντο του γαλλικού μπάσκετ αλλά σε μια στιγμή αλλοφροσύνης έχει αποθεώσει τον πρώην Knick, Lavor Postell. Αν δεν καλύπτει αυτό σαν απάντηση, θα σας πει πως ο Γκόραν ο Γιούρακ ήταν ο πιο αδικημένος της εποχής εκείνης και ο Misan Nikagbatse με άλλον coach θα είχε κάνει παπάδες. Κοινώς βαθιά άρρωστος με το μπάσκετ του Ολυμπιακού, ελαφρότερα άρρωστος με τη Euroleague, απαλή ιωσούλα με το NBA. Απεχθάνεται την αχαριστία και την κοροϊδία και δεν εννοεί τη χιουμοριστική κοροϊδία αφού είναι ανεκτικός στην πλακίτσα όσο λίγοι. Έπαιξε λίγο ερασιτεχνικά του λές πάρε το αμυντικό και παίξε άμυνα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Στην επίθεση κρύο αίμα ίσως να φταίει που είναι ο μισός Φινλανδός.

Sober

O insider της παρέας. Ξέρει πολλά αλλά δεν τα βγάζει στην δημοσιότητα. Μας έχει όμως ανοίξει τα μάτια σε αρκετά ζητήματα του παρασκηνίου και σχεδόν πάντα επιβεβαιώνεται. Έχει μεγάλη αγάπη για το άθλημα και απωθημένο που σταμάτησε νωρίς.. Ο ορισμός του μπασκετικού Ολυμπιακου. Κόλλησε το μικρόβιο, χόμπι και για ένα ανεξήγητο λόγο έγινε το σπουδαιότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του. Λατρεύει το καλοκαίρι και την παραλία και απεχθάνεται τις αρρώστιες. Τον εκφράζει απολυτά η στάση ζωής και η νοοτροπία του Σπανούλη σε όλα. Αν είχε μια ευχή εντάξει τι να λέμε #sloukagyrna

8a_nice

H σχέση του με το μπασκετ ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία όταν ο πατέρας του κρέμασε μια μπασκέτα στην αυλή του σπιτιού τους. Τελείως american dream. Ο ίδιος δεν μπορεί να ορίσει κάπως τη σχέση του με το μπασκετ (από τεχνική, πνευματική σκοπιά) παρά ως κάτι που απολαμβάνει να παρακολουθεί. Βέβαια αν ξεκινήσει να σου αναλύει κάτι θα καταλάβεις πως όλο αυτό είναι μάλλον δείγμα μετριοπάθειας – βοηθάει το ότι είναι είναι sports betting analyst σε μεγάλη εταιρεία του χώρου και μαθηματικός. Αν απεχθάνεται κάτι είναι να μιλάει για τον εαυτό μου – πέραν αυτού οτιδήποτε βλέπει γύρω του και αποτελεί προϊόν μίμησης. Απολαμβάνει τον καθημερινό πρωινό του καφέ. Έπαιξε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες πριν τον απορροφήσουν και αυτόν οι σπουδές του. Οι μπασκετικές του συζητήσεις του με τον Elidor στο κλειστό μας γκρουπ στο Twitter θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να δημοσιευτούν..

Elidor

Η πιο μυστηριώδης προσωπικότητα της παρέας. Εμφανίζεται και εξαφανίζεται σαν φάντασμα από τις συζητήσεις μας αλλά με κάποιο τρόπο είναι πάντοτε εκεί. Όταν δεν γράφει κώδικα και δεν βλέπει κάποιο από τα αγαπημένα του άλλα σπορ (ποδόσφαιρο και Baseball) γράφει λογοτεχνικά κείμενα που σε κάνουν να απορείς τι δουλειά έχει μαζί μας. Τον ρωτάς πως ορίζεις την σχέση σου με το παιχνίδι και σου απαντάει «η συνηθισμένη σχέση μεταξύ ενός ημιμαθή παρατηρητή με το άθλημα» και μετά εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να γράψει μια Υμνωδία στον ορθολογισμό. O ίδιος έπαιξε σε μικρές ηλικίες πριν ακολουθήσει την μυστηριώδη πορεία του αλλά διατηρεί σχέσεις με αθλητές του χώρου (μεγάλων ομάδων) – παρότι δεν μας λέει τι του εκμυστηρεύονται. Για τις δε συζητήσεις του με τον 8a_nice όπως είπα απαιτείται ειδική ενότητα.

Οι προαναφερόμενοι είναι η διαδικτυακή μας παρέα με την μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα. Υπάρχουν και άλλοι που μας έχουν τιμήσει με Guest κείμενα στο παρελθόν όπως ο Basketball Guru (ΕΔΩ) είτε νέοι αρθρογράφοι όπως ο Weekendman (με το φοβερό τελευταίο του κείμενο ΕΔΩ) και άλλους που ίσως τώρα ξεχνάω για τους οποίους θα έπρεπε να κάνω ειδική αναφορά – αλλά θα γίνει και αυτό εν ευθέτω χρόνο. Και αυτό γιατί η ομάδα μας δεν είναι στατική αλλά ευέλικτη και ανοικτή στο νέο.

Η επιθυμία μας είναι να προσελκύσουμε και άλλες αξιόλογες φωνές και να ενισχύσουμε τον πλουραλισμό σε επίπεδο απόψεων, ώστε να γίνει η σελίδα ένας πραγματικός κόμβος ανταλλαγής ιδεών για όλους τους φίλους της ομάδας.

Ευχαριστούμε όσους μας έχετε στηρίξει με την επικοινωνία και τα σχόλια σας. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι πως μέσω της σελίδας έχουμε γνωρίσει πολλούς από εσάς.

 

Με την ευχή να είμαστε εδώ και την επόμενη 3ετία.

hb.JPG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red Insider #1

Καλωσορίζουμε τον Charles Bronson στο Red Point Guard. O Charles θα επιμελείται […]

Subscribe US Now

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d