RPG Daily Off Season 2023 Vol.6

RPG Team

Καλημέρες, καλησπέρες, καληνύχτες δεν ξέρω τι ώρα θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές αλλά θα είναι σίγουρα Τρίτη 8/8 και αυτό είναι ένα ακόμα δροσιστικό Πίνα Κολαδίστικο RPG Daily. Επιζήσαμε λοιπόν και αυτό το Σαββατοκύριακο, το περιβόητο σύμφωνα με τους Hoooold-ο-πλητους και ως ΣΚ της ΜΠΟΜΠΑΣ. Δεν υπήρξαν τελικά ούτε εκρήξεις, ούτε θύματα παρά μόνο ατελείωτα refresh σε web browsers, κλεφτές ματιές σε app κινητών και κύματα αγωνίας και εκνευρισμού από τους απανταχού Μπασκετόγαυρους. Στο δια ταύτα δεν έγινε τίποτα… το αναμενόμενο δηλαδή. Πείτε μου άλλωστε αν θυμάστε να έχει πέσει ποτέ ΜΠΟΜΠΑ προγραμματισμένα. Αυτό φυσικά δεν πτόησε τις μπασκετικές Κασσάνδρες ένθεν και κακείθεν, που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν το ψηφιακό τους σανό στο αχόρταγο για παρασκήνιο και αποκαλύψεις κοινό τους.

Αστεία πράγματα, ακόμα και αν αυτό μας έδωσε μια ακόμη αφορμή για να κράξουμε τον @Red_Insider_ που ανακοίνωνε με στόμφο «ΣΚ Γαρ Εγγύς», μεγάλη δήλωση που, όπως και αρκετές του προηγούμενες του φέτος, πήγε ΑΠΑΤΗ. Όπως τον συμβουλέψαμε θα έπρεπε από το Γκράντε Φιάσκο με τον ΣΑΣΑ το περιβόητο και ως «Σεφταλιά Gate» – για τους γνωρίζοντες – να το έχει κόψει το σπορ! Αλλά αυτός εκεί να προσπαθεί να ρεφάρει σαν τζογαδόρος που δε μπορεί να αποδεχθεί την κακή του τύχη / ικανότητα. Δυστυχώς, συνεχίζει ακόμα να περιφέρει το ινσαιντερίσιο κορμάκι του στο Χ και να μαζεύει χλεύη… από λογιών και λογιών ακκάου… ποιος ο Red Insider που κάποτε ήξερε τις περισσότερες μεταγραφές άκοπα και μας έκανε και πλακίτσα κάθε φορά που επιβεβαιωνόταν. Τι να του συνέβη είναι απορίας άξιο; Ελπίζουμε να διαβάσει αυτές τις γραμμές και να συνταξιοδοτηθεί όσο ακόμα του έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια.

Το ΣΚ ολοκληρώθηκε αργά την Κυριακή το βράδι με ένα APERITIF for the masses, αφού δεν γινόταν να αποφύγει ο Charles μετά από 1 μήνα διακοπές να μας πει για τον Ιησού του Ναυή… ο τύπος, για όσους δεν παρακολούθησαν την εισαγωγή, ξεκίνησε με κάτι ακατάληπτα θρησκευτικά από την Καινή Διαθήκη, παρ’ ολίγον να καταλήξει στο θα τον μεθύσουμε τον ήλιο σίγουρα ναι… Tι ιδέα και αυτή, κρίμα γιατί είχε τόσες ημέρες να προετοιμάσει μια εισαγωγή της προκοπής. Και αυτό που το έκανε ακόμα πιο άβολο ήταν οι εκατοντάδες Μπασκετόγαυροι που είχαν μαζευτεί για να μάθουν τι στο καλό γίνεται με την φημολογία περί Mike James. Ευτυχώς οι φίλοι ακροατές έδειξαν κατανόηση και χάρη και στον μεστό λόγο του Θύμιου (συμπαραγωγού και πραγματικού στυλοβάτη του podcast ιδιαίτερα όταν ο Charles διαβάζει εδάφια από τη Βίβλο και ο Navaho αρχίζει τα χουπίστικα) – αντί να φύγουν τρέχοντας έκατσαν υπομονετικά και άκουσαν να συζητάμε και να διαφωνούμε για αρκετά θέματα και πολλοί ακροατές συμμετείχαν και με τις δικές τους απόψεις. Επειδή δεν γίνεται να αναφερθούν όσα ειπώθηκαν σε αυτό το κείμενο – δεν έχετε παρά να ψάξετε στο Χ και ακούστε την τελευταία ηχογράφηση από το @Aperitif_by_RPG.

Όσο η φημολογία συνεχίζεται τόσο και θα έχει μεγαλύτερη αξία να επιστρέφουμε στην επιχειρηματολογία μας για να τεστάρουμε αν όσα υποστηρίζουμε είναι και ορθολογικά. Ως νεόκοπος αρθρογράφος με «άπλετο» ελεύθερο χρόνο (σύμφωνα με τον Charles) είπα να επιχειρηματολογήσω με τεκμήρια γιατί θεωρώ ότι ένας high volume / high usage SG δεν χωράει στο παρόν ρόστερ. Στον ακόλουθο πίνακα παραθέτω τα πραγματικά στοιχεία για χρόνο συμμετοχής πόντους και Plays ανά παίκτη για την περίοδο 2022-23 στη Euroleague. (Για όσους αναρωτιούνται πως υπολογίζονται τα Plays φόρμουλα είναι = Τελικές προσπάθειες (FGA) + Λάθη (ΤΟ) + Κερδισμένα Φάουλ). Ενώ στην συνέχεια κάνω μια εκτίμηση για χρόνο συμμετοχής του 2023 κρατώντας ως σταθερά το πόσα Plays αξιοποιούσε κάθε παίκτης ανά λεπτό συμμετοχής.

Με αυτόν τρόπο υπολογίζω κατ’ εκτίμηση πόσα περίπου Plays θα αναλογούν ανά παίκτη για την νέα χρονιά, ΕΑΝ θεωρήσουμε ότι οι εκτελεστικές ευθύνες που τους ανατέθηκαν στο παρελθόν θα είναι παραπλήσιες. (Προφανώς αυτό έχει περιορισμούς στο πόση ευθύνη δίνει ένας προπονητής σε ένα παίκτη με βάση την ομάδα αλλά και τον ρόλο του. Πχ άλλες ευθύνες έδωσε ο coach Gonzalez στον Προφέσορ Sikma στην Alba και άλλες θα πάρει στον Ολυμπιακό του coach B. Παρόλα αυτά αν παρατηρήσετε το δείκτη Plays/Min των Σλούκα (0.582) σε 23λ και Βεζένκοφ (0.547) σε 29λ των παικτών, δηλαδή με τα περισσότερα plays άρα και επιθετικές ευθύνες είτε των Bolomboy (0.400) σε 11λ και Λούντζη (0.384) σε 7λ (αυτών με τις λιγότερες), θα διαπιστώσετε ότι ο χρόνος συμμετοχής είναι ο κύριος driver για να προσφέρει κάποιος επιθετικά στην ομάδα. Γιατί σημαντικός εκτελεστικά επιθετικός ρόλος σημαίνει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ο λόγος που ισχύει αυτό είναι ότι αν ένας παίκτης έχει αρκετά λεπτά και λίγα Plays τότε, εκτός αν είναι ο John Stockton, έχει ασήμαντη συμμετοχή στην εκτέλεση των επιθέσεων και σταδιακά δεν ασχολείται κανείς μαζί του από την αντίπαλη άμυνα. Και όταν γίνει αυτό νομοτελειακά θα πάει στον πάγκο. Για αυτό και βλέπουμε ότι ακόμα και ο χειρότερος θα έχει τουλάχιστον 1 Play σε 3λ συμμετοχής και οι καλύτεροι 1 play σε 2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Αφού ελπίζω να μην σας ζάλισα λίγο με τον συλλογισμό μου περνάω στο προκείμενο.  

Με βάση λοιπόν το ρόστερ και τους παίκτες που έχουμε ήδη και τον υπολογισμό που μόλις εξήγησα μοιάζει να μένουν Max 16 λεπτά συμμετοχής στην θέση 2 και περίπου 11 Plays για να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει ότι guards με τεράστιο gravity και high Usage όπως πχ οι Mike James (30λ, 20.6 Plays), Lorenzo Brown (31.5λ, 20.1 Plays), Wade Baldwin (28.1λ, 20.9 Plays), Dwayne Bacon (30.8λ, 19.5 Plays) και Vasilije Micic (31.3λ, 19.6 Plays) δεν μπορούν να βρούνε χρόνο και προσπάθειες παρά μόνο εάν κάποιος εκ των Canaan, McKissic, Λαρεντζάκης βρεθούν εκτός rotation η μειωθεί σημαντικά ο χρόνος συμμετοχής τους.

Και αυτό κατά την γνώμη μου σημαίνει ότι αν δεν θέλει ο Coach B να διαταράξει τις ισορροπίες θα πάει σε μια λύση πιο «οικονομικού» σε προσπάθειες άρα και σε medium volume & High Efficiency σκόρερ. Τώρα αν υποθέσουμε ότι τον έχει βρει, το πως θα τον πείσει ότι να κάνει buy in είναι μάλλον και το δύσκολο μέρος της εξίσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση το να σπάσουν αβγά μοιάζει μονόδρομο, ίσως και η αποδέσμευση παίκτη να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα το σενάριο να μείνουμε ως έχει – μοιάζει εξίσου άσχημο αν όχι χειρότερο – καθώς όπως και να προσπαθήσεις να μοιράσεις τα +11 Plays (που είναι το 12% των συνολικών Plays της ομάδας – μεγάλο νούμερο) στους υπάρχοντες πχ Peters, McKissic, Goss, Milutinov, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεντώσεις ακόμα περισσότερο την παραμονή τους μέσα στο γήπεδο με χρόνους που μάλλον δεν είναι και δυνατοί, συν του ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν τόσες επιπλέον προσπάθειες λόγω κούρασης και φθοράς, πχ ο Peters για να πάρει +2, 3 plays θα χρειαστεί να παίξει +5λ η να πάρει b2b προσπάθειες στον ίδιο χρόνο συμμετοχής. Δηλαδή θα χρειαστεί να ντυθεί Βεζένκοφ σε αποτελεσματικότητα για να μην στοιχίσει στην ομάδα, κάτι που δεν είναι εφικτό όσο και αν θα το θέλαμε.

Αντιλαμβάνομαι, ότι υπάρχουν ματς υψηλότερου ρυθμού που κάποιοι παίκτες θα πάρουν περισσότερα Plays, άλλα ματς που θα τραυματιστούν ή θα έχουν φάουλ ενώ άλλοι θα παίξουν περισσότερο. Αλλά όταν αναφερόμαστε σε ένα πλάνο βασικού rotation κατά μέσο όρο – η κατάσταση θα έχει όπως την περιέγραψα +/- 2,3 λεπτά για τον κάθε παίκτη – και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά το μοίρασμα των προσπαθειών. Συν κάποιους άλλους αντικειμενικούς περιορισμούς ότι πχ δύσκολα ένα Center μπορεί να πάρει το volume των προσπαθειών ενός γκαρντ. Όλα αυτά σίγουρα τα σκέφτεται και τα έχει συζητήσει και ο Coach B με το επιτελείο του και την διοίκηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλες σκέψεις, τις οποίες είτε δεν τις παρέθεσα γιατί δεν ήθελα να κουράσω, είτε γιατί δεν τις σκέφτηκα. Όμως η πρωταρχική μου στόχευση είναι να δώσω μια αρχική εισαγωγή στον προβληματισμό μου βασισμένο στα νούμερα.

Καταλήγω λοιπόν, ότι ορθολογικά μιλώντας μάλλον ψάχνουμε κάτι που δεν είναι μέγεθος Mike James όσο και αν κάποιοι θέλετε να το βλέπετε διαφορετικά.

Θα μου πει κάποιος κάτσε ρε Red Emerald γιατί μας κόβεις τα φτερά και τι μέγεθος να πάρουμε; Θα έλεγα λοιπόν ότι στον σχεδιασμό μας, χωρίς αποχώρηση ή σημαντική μείωση χρόνου άλλου παίκτη στα guards, χωράει μέγεθος τύπου ΜΑΧ Cory Higgins (20λ, 11.6 Plays) ή Tyler Dorsey (21λ, 11.3 Plays) ή και του αγαπημένου του Navaho του Marius Grigonis (18λ, 9.4 Plays) ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Κάπου εδώ σταματάω και αν κάποιος έχει λογικό αντεπιχείρημα θα χαρώ πολύ να το διαβάσω και να το μελετήσω.

Με αυτό το δεδομένο όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το μεγάλο ΜΠΑΜ θεωρώ ότι κάνει κακό στην ομάδα και έχω την αίσθηση ότι όσοι παίζουν αυτό το παιχνιδάκι γίνονται μαριονέτες γνωστού συστήματος ΜΜΕ, που δουλεύει για να πουλάει τέτοιου είδους υπηρεσίες στο πράσινο ακροατήριο. Επιπροσθέτως, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο τι θα γίνει με την προσθήκη αλλά και τι θα γίνει με παίκτες όπως ο Λούντζης που διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και είναι στο τελευταίο χρόνο συμβολαίου του όσο και με τους Παπά και ο Αμποσι, που δεν θα βρουν εύκολα χρόνο συμμετοχής ούτε στην Α1.

Αυτά για σήμερα περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Discord Top 5

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Οργανωμένη Βία

Από το πρωί που σηκώθηκα και διάβασα την φρικτή είδηση της δολοφονίας […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: