Ολυμπιακός – Φενερ: Ας το Φιλοσοφήσουμε.

Ο Red Philosopher γράφει για το ζευγάρι των play offs, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Fener, δύο ομάδων οι οποίες φέτος έχουν μεν μπόλικες ομοιότητες, αλλά οι σημαντικές διαφορές τους -εν τέλει- ίσως κρίνουν τον νικητή της σειράς…
α
Καλησπερίζω την παρέα του Red Point Guard! H ώρα που άπαντες περιμέναμε… εναγωνίως, από την αρχή της σεζόν, έφτασε! Η ομάδα μας, μετά από μια πορεία στη Regular, πολύ υψηλότερη των προσδοκιών (ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού!), βρίσκεται στα play offs, όχι μόνο με το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας (το οποίο ιστορικά σχεδόν κατά 85% δίνει το εισιτήριο για τo F4!), αλλά και με την εξαιρετικά τιμητική πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με το εξαιρετικό ρεκόρ 24-10!
α
Γενικά ο Ολυμπιακός ήταν η πιο σταθερή ομάδα της σεζόν, παίζοντας κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ. Βέβαια όλα αυτά πλέον… σβήνονται, διαγράφονται και δεν παίζουν κανένα ρόλο. Άπαντες γνωρίζουν πως τα play offs (και μετέπειτα το F4) είναι “άλλη ιστορία”, με ένα σωρό ειδικές συνθήκες (φανέλα, dna συλλόγου, έδρα, φόρμα, κατάσταση, τραυματισμοί, τύχη) από δω και στο εξής, να μπαίνουν στην “εξίσωση επιτυχίας”. Ολυμπιακός-Fener λοιπόν…!
α
Αρχικά να τονίσω, ότι προσωπικά δεν τους ήθελα τους Τούρκους. Μια ομάδα του “πρώτου group” δυναμικότητας όλη τη σεζόν (ασχέτως αν βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στο τέλος κι έπεσε 8η), με πολύ καυτή έδρα και βεβαίως με διπλάσιο budget, πολύ δυνατό και μοντέρνο ρόστερ και επιπλέον… με έναν προπονητή, από τους κορυφαίους της λίγκας, ο οποίος μετά τα μπόλικα ερυθρόλευκα χουνέρια που ‘χει φάει (από εποχής CSKA), θα έχει λυσσασμένη επιθυμία να νικήσει τον Ολυμπιακό. Προσοχή! Δεν την φοβάμαι. Αυτός ο Ολυμπιακός δεν φοβάται φέτος, καμία ομάδα! Αλλά η πρωτιά του στην Regular, θα μπορούσε να “εξαργυρωθεί” με μια καλύτερη διασταύρωση, δηλαδή την Zalgiris ή την Baskonia (χωρίς να υποτιμώ ούτε αυτές). Πάμε παρακάτω τώρα.
α
Πολλές οι ομοιότητες των δύο ομάδων…
α
👉Φωτιά στην επίθεση!
Μιλάμε για δύο ομάδες, οι οποίες σε όλη την RS ένιωθαν πολύ άνετα επιθετικά. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 84 πόντους μέσο όρο, την ίδια ώρα που η Fener, σταμάταγε στους 83…! Έστω και με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού (οι Τούρκοι με πιο σεταρισμένο στυλ, ο Ολυμπιακός με το κλασικό passing game του) και οι δύο προσεχείς αντίπαλοι, διαθέτουν εξαιρετικό επιθετικό ταλέντο. Ο Ολυμπιακός βασίζεται στην ομαδικότητα, το transition και βέβαια το κλασικό γρήγορο επιθετικό του μοτίβο, με τις έξτρα πάσες και τα συνεχή κοψίματα, η δε Fener, ελέω Ιτούδη-χτυπάει αρκετά στο PnR (με τον Motley), περνάει τη μπάλα αρκετά μέσα (στους δυνατούς και αθλητικούς forward Pierre και HayesDavis) και βεβαίως με Wilbekin και Dorsey παίζει αρκετό iso από την περίμετρο.
α
👉Και οι δύο… διαθέτουν Έλληνες general!
α
Ο Ολυμπιακός βασίστηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της σεζόν στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος μπορεί το τελευταίο δίμηνο να… ψαχνόταν και να ταλαιπωρήθηκε από μικροτραυματισμούς, αλλά τελείωσε με τους εξαιρετικούς μ.ο των 10,7 πόντων και 5,9 ασίστ, παίζοντας σε 29 ματς από 22′. Την ίδια στιγμή ο Νικ Καλάθης, στη Fener, σκόραρε σε 34 (!) ματς (25′ μέσο όρο), 8,2 πόντους και μοίραζε 5,1 ασίστ, έχοντας μάλιστα το αξιοπρεπές 33% στο τρίποντο!
α
👉Οι ηγέτες τους ήταν… ψηλοί!
α
Στον Ολυμπιακό χρόνια… MVP, πραγματοποίησε ο Power Forward, Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έσπασε όλα τα κοντέρ, με 17,7 πόντους και 7,1 ριμπάουντ! Με διάφορα ο κορυφαίος παίχτης της διοργάνωσης! Την ίδια στιγμή στην Fener ξεχώρισε ο εκπληκτικά αθλητικός center, Jonathan Motley, ο οποίος στην rookie μάλιστα σεζόν του, σκόραρε 14.9 πόντους και μάζευε 5,6 ριμπάουντ, βάζοντας γερή υποψηφιότητα για το βραβείο του rookie της σεζόν στην Euroleague!
α
👉Oι βασικοί (στα χαρτιά) combo τους… δεν απέδωσαν!
α
Οι Isaiah Canaan και Carsen Edwards, οι κοντούληδες SGs, δεν βοήθησαν εκατέρωθεν, αν και αποκτήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν βασικά επιθετικά όπλα.
Ο Canaan σκόραρε μόλις 5.6 πόντους μέσο όρο (με το όχι και τρελό 33% στο τρίποντο), έχοντας το απογοητευτικό 2,5 συνολικό PIR. Αισίως έμεινε και εκτός Basket League από τον coach B. Προσωπικά ήμουν από τους τελευταίους που συνέχισαν να τον… πιστεύουν, με το άρθρο μου στο RPG περί… χορών του Ησαΐα, να με γελοιοποιεί και να με εκθέτει! Ταυτόχρονα o Edwards αν και στη rookie season του, θεωρήθηκε ένα μεγάλο prospect, απέδωσε χαμηλότερα των προσδοκιών, με 7,8 πόντους και 4,7 PIR, με τον Ιτούδη να προχωρά στην προσθήκη του… Tyler Dorsey , ο οποίος του πήρε ήδη αρκετά λεπτά στο rotation…
α
👉Διαθέτουν στους πάγκους τους, τους δύο κορυφαίους Έλληνες προπονητές…
α
Γιώργος Μπαρτζώκας και Δημήτρης Ιτούδης. Οι δύο μοναδικοί Έλληνες προπονητές που έχουν πατήσει την κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι δύο αναμφισβήτητα κορυφαίοι Έλληνες… του είδους. Με μοντέρνες και σύγχρονες ιδέες, αλλά ταυτόχρονα με το ελληνικό παραδοσιακό dna προπονητικής, το οποίο βασίζεται στην αθλητικότητα, την ενέργεια και την ομαδικότητα. Προσωπικά τον Ιτούδη δεν τον συμπαθώ σαν προσωπικότητα, αλλά δεν παύω να τον θεωρώ έναν αξιόλογο και καλό coach… Για τον coach B δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Αξίζει το βραβείο του κορυφαίου, για 2η σερί σεζόν… Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ελληνική κόντρα στους πάγκους λοιπόν!
α
👉Τέλος…
α
Ολυμπιακός και Fener διαθέτουν δύο πολύ δυνατές έδρες και εξέδρες. 10.000 οπαδοί οι μέσοι όροι τους, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην 5η θέση της διοργάνωσης (με 10.200) την δε Fener, στην 6η με 10.000. Ταυτόχρονα το ΣΕΦ και η Ulker Sports Arena, εκτός από αρκετό κόσμο, φημίζονται για τον παλμό τους και την ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων τους. Σε θέμα… καυτής ατμόσφαιρας, μόνο η Maccabi και η Partizan, μπορούν να τους συναγωνιστούν από τις 8 ομάδες των play offs. Το πλεονέκτημα της έδρας ανήκει στον Πειραιά, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο πάντως…
α
Ας δούμε όμως και τις διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες μπορούν να κάνουν την διαφορά στην σειρά…
α
👉Εν αρχή η άμυνα…
α
Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με την κορυφαία άμυνα στην διοργάνωση, δεχόμενος 75,2 πόντους ανά ματς. Μάλιστα αν σκεφτούμε ότι στο πρώτο μέρος της σεζόν οι ερυθρόλευκοι άργησαν να βρουν αμυντικά πατήματα, καταλαβαίνετε πόσο πολύ βελτιώθηκαν και σκλήρυναν, τον τελευταίο καιρό. Από την άλλη, οι Τούρκοι, απογοήτευσαν αμυντικά, έχοντας μ.ο παθητικού 80,7 πόντους! Γενικά η Fener είναι μια ομάδα που δυσκολεύεται ιδιαιτέρως και ξεκάθαρα στην αμυντική τακτική, αν και διαθέτει κορμιά και αθλητικότητα.
Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν είναι πολύ αξιόπιστοι και στις δύο πλευρές του παρκέ, την ίδια ώρα που η Fener, πίσω, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες… Κι επειδή τέτοια ματς, κρίνονται στις… λεπτομέρειες, νομίζω ότι η αμυντική υπεροπλία των ερυθρόλευκων , θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.
α
👉Ομοιογένεια
α
Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με ισχυρή ομοιογένεια, ενώ η Fener το προηγούμενο καλοκαίρι προχώρησε σε σχεδόν ολικό rebuilding. Ο Μπαρτζώκας βασίζεται ουσιαστικά στον περσινό του κορμό, ο οποίος τον έστειλε στο Βελιγράδι. Οι Σλούκας, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Γουόκαπ (πλέον δεν θα τον γράφω στα αγγλικά καθώς είναι… Έλληνας!), Fall, Mckissic και Λαρεντζάκης παίζουν μαζί εδώ και μια διετία (κάποιοι τριετία), λαμβάνοντας βοήθειες κυρίως από τον οδοστρωτήρα Tarik Black αλλά και τον τίμιο Alec Peters. Οι ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ίσως ομοιογένεια στην Ευρώπη, κάτι που αντικατοπτρίζεται πλήρως, σε άμυνα (καλές αποστάσεις, περιστροφές, βοήθειες κτλ), σε επίθεση (passing game… play station), σε εικόνα (μια παρέα, μια οικογένεια) και βεβαίως σε… αποτελέσματα!
Η Fener το καλοκαίρι τα άλλαξε όλα και μετά από τρεις μέτριες σεζόν, θέλησε να επιστρέψει στα υψηλά ευρωπαϊκά status. Η επιλογή του “Μίδα της CSKA“, Ιτούδη, έβαλε εξ αρχής ψηλά τον πήχη και το ρόστερ γέμισε με νέους παίχτες από το πάνω ράφι όπως ο (άτυχος) NBAer Bjelica, o έμπειρος Νικ Καλάθης, ο bomber Scottie Wilbekin, o all around forward Hayes-Davis, ο rim ψηλός Jekiri και επιπλέον οι hot prospect rookies Edwards και Motley! Εφτά οι καλοκαιρινές προσθήκες, κι άλλες δύο μες τη σεζόν (Κώστας Αντετοκούμπο και Tyler Dorsey), πάμε στις εννιά, με μοναδικά περσινά γρανάζια τους Guduric, Booker, Pierre και τους συμπληρωματικούς Τούρκους, Mahmutoglu και Hazer. Μια ομάδα εντελώς νέα και ασύνδετη, η οποία μες τη σεζόν, καθώς έχει χτυπηθεί από τραυματισμούς, εμφανώς δεν έχει καταφέρει (ακόμα) να δέσει.
α
👉Ο Ολυμπιακός πλανάρει, η Fener … πληρώνει!
α
Μιλάμε για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα project. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που παραδοσιακά στηρίζεται σε πλάνα. Σε μακροπρόθεσμα προγράμματα. Στην χρυσή του οχταετία (2011-2017), και βεβαίως ξανά (μετά από μια τριετή κοιλιά) με την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο τιμόνι του (από το 2020), ο ερυθρόλευκος σύλλογος ανέκαθεν είχε ρεαλιστικά (για το ταμείο και το dna του) project, πλήρως εναρμονισμένα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής, μοντέρνα και ανταγωνιστικά. Η “ιστορία επαναλαμβάνεται”, ειδικά την τελευταία διετία. Οι ερυθρόλευκοι έχουν σταθερό κορμό παιχτών, χαμηλό budget, στοχευμένο scouting, μια πλήρως επιστημονική προσέγγιση γενικά του αθλήματος και αποδίδουν εξαιρετικό μπάσκετ, “βασισμένο” στην δυναμική και την ιστορία της ομάδας. Από την άλλη η Fener, είναι μια από τις κλασικές νεόπλουτες ομάδες της Ευρώπης. Στην εποχή του Zoc, είχε ένα σοβαρό πλάνο (πάντα πληρώνοντας αδρά βέβαια) αλλά την τελευταία τριετία, ξανά, βασίζει τα πάντα στα… τσεκ επιταγών. Η κοινή διοίκηση της με την ποδοσφαιρική ομάδα της εγγυούνται πολλά έσοδα, το οποίο της επιτρέπει να ξοδεύει ελεύθερα χωρίς να φοβάται το Financial Fair Play ! Δεν διατηρεί κορμό, δεν παίζει σταθερό στυλ μπάσκετ, κάθε χρόνο συνήθως αλλάζει. Μένει να δούμε στη συγκεκριμένη σειρά πιο project είναι εν τέλει πιο αποδοτικό…
α
Συνοψίζοντας
α
Περιμένω μια εξαιρετική σειρά. Θεωρώ πως το υψηλό επίπεδο δυσκολίας της διασταύρωσης, θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος εξ αρχής είναι υποχρεωμένος να βρεθεί στην τσίτα, ώστε να εκπληρώσει τον μεγάλο του στόχο στη σεζόν, να βρεθεί στο Final 4! Οι δύο ομάδες μοιάζουν αρκετά, αλλά ταυτόχρονα τους χωρίζουν πολλά και σημαντικά χαρακτηριστικά. Ο Ολυμπιακός με βασικά όπλα του την άμυνα και την συνολική εξαιρετική ενέργεια του οργανισμού (dna, φανέλα, παρέα, κόσμος) θέλει να βρεθεί στα Κάουνας, την ίδια ώρα που η Fener, με όπλο τους μπόλικους καλοπληρωμένους αστέρες της, θέλει να κάνει την έκπληξη και να κλέψει αυτή το εισιτήριο του Final 4! Δεν πρέπει τέλος, να υποτιμάμε και το πλεονέκτημα της έδρας, το οποίο έχει ο Ολυμπιακός και ναι μεν δεν είναι κομβικό, αλλά δεν είναι και αμελητέο…
Υγ: η παρουσία ή μη, των Wilbekin και Booker, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη σειρά. Αν λείπουν θα ναι τεράστιες απώλειες για τους Τούρκους. Έχουν εκατέρωθεν προβλήματα στο γόνατο, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Ο μετρ των ύπουλων mind games, Ιτούδης, πιστεύω ότι απλά μπλοφάρει και οι δύο αθλητές θα δώσουν κανονικά το παρόν. Η δική μου αίσθηση αυτή είναι.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast S4. Ep#10 - Machete don't text

Καταφέραμε και βρεθήκαμε μετά από καιρό και μιλήσαμε για την Ευρωλίγκα και […]

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: