Τελικός Κυπέλλου 2009-10: Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός (68-64)

kpapan

Ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας του 2010 βρήκε τους δύο αιώνιους σε διαφορετική αγωνιστική και πνευματική κατάσταση. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο μέσο μίας επιτυχημένης πορείας στο Top 16 της Ευρωλίγκα (είχε ξεκινήσει με 3-0 νίκες στις πρώτες αγωνιστικές) ενώ ο ΠΑΟ αντιθέτως είχε κάνει ένα πολύ κακό ξεκίνημα αφού είχε σημειώσει 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Ο τελικός του Κυπέλλου διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο του Ελληνικού με οπαδούς και των δύο ομάδων.

Ο ΠΑΟ ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι παίρνοντας πιο ορθολογικές επιθέσεις και με καλύτερο παίκτη τον Μπατίστ κατάφερε να προηγηθεί στο 7’ με (11-6). Το τεχνικό τιμ του ΠΑΟ χρησιμοποίησε από την αρχή τον Αμερικάνο σέντερ ώστε να χτυπήσει τα πόδια τον Σχορτσιανίτη. Ο ΟΣΦΠ βελτιώνοντας την άμυνα του και με καλάθια των Παπαλουκά-Μπουρούση κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσια στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου (15-15).

Στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου οι 2 ομάδες συνέχισαν να βρίσκονται κοντά στο σκορ με το παιχνίδι να είναι ντέρμπι. Δύο φάσεις ξεχώρισαν σε εκείνο το δεκάλεπτο. Αρχικά ήταν η εντυπωσιακή τάπα του Σχορτσιανίτη στον Σπανούλη σε λήξη επίθεσης των πρασίνων. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το εντυπωσιακό κάρφωμα του Τσίλντρες μπροστά σε Διαμαντίδη και Πέκοβιτς στο τέλος του ημιχρόνου. Με καλάθια των Τεόντοσιτς και Πεν ο ΟΣΦΠ κατάφερε στο 18’ να περάσει μπροστά με (32-27) και να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενος με (37-31).

Στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, οι πράσινοι με σερί 5-0 κατάφεραν να μειώσουν σε (37-35) στο 23΄. Από εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός άρχιζε να ανεβάζει στροφές, με καλές άμυνες, κυριαρχία στα ριμπάουντ και συνεχόμενα καλάθια του Μ. Τεόντοσιτς κατάφερε να προηγηθεί με (45-36) στο 26’. Το 3o δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 8 πόντους (50-42) δείχνοντας να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του παιχνιδιού.

To προβάδισμα των ερυθρολεύκων συνεχίστηκε και στα πρώτα λεπτά του 4ου δεκαλέπτου (58-50 στο 36’) με τους Τεόντοσιτς και Κλέιζα να είναι τα βασικά επιθετικά όπλα του Ολυμπιακού σκοράροντας ιδιαίτερα από την γραμμή του τρίποντου. 2 λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με (63-52) αγκαλιάζοντας τη νίκη και το τρόπαιο.

Οι πράσινοι βέβαια δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη αφού τρέχοντας ένα σερί 11-3 σε 2 λεπτά απείλησαν να ισοφαρίσουν και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Νίκολας και Μπατίστ αποτέλεσαν τα κύρια επιθετικά όπλα του ΠΑΟ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού παρά τα λάθη που έκαναν στο κατέβασμα της μπάλας στις προηγούμενες επιθέσεις, κατάφεραν να διαχειριστούν σωστά τις 2 τελευταίες και με πόντους Μπορούση και Τεόντοσιτς κατάφεραν να κλείσουν με επιτυχία τον τελικό.

Το παιχνίδι κρίθηκε από την επιθετική άμυνα που έπαιξαν οι ερυθρόλευκοι και κατάφεραν να απενεργοποιήσουν την περιφέρεια του ΠΑΟ. Ειδικότερα ο περιορισμός των Σπανούλη- Γιασικεβίτσιους συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να περιοριστεί η επιθετική λειτουργία των πρασίνων. Παράλληλα οι Τεόντοσιτς και Παπαλουκάς συνέθεσαν μία αποτελεσματική περιφέρεια η οποία κατάφερε να επιβληθεί κατά κράτος της περιφέρειας του ΠΑΟ. H μεγάλη υπεροχή του Ολυμπιακού στην περιφερειακή γραμμή κατάφερε να υπερκεράσει την υπεροχή του Παναθηναϊκού στην γραμμή των ψηλών.

Κορυφαίος για τους ερυθρόλευκους ο Μίλος Τεόντοσιτς με 22 πόντους ο οποίος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στο «λιμάνι». Δεύτερος διακριθέντας ο Κλέιζα με 11 πόντους ενώ εξαιρετικά σημαντικός ήταν ο Παπαλουκάς με τις 6 ασίστ που μοίρασε και τα 5 κλεψίματα που έκανε. Από τον Παναθηναϊκό διακριθέντες ήταν ο Διαμαντίδης με 12 πόντους και οι Νίκολας, Πέκοβιτς και Μπατίστ με 10 πόντους.

Με τη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 2009-2010, ο Ολυμπιακός έδωσε τέλος σε μία επταετία ανομβρίας στους εγχώριους τίτλους. Ήταν ένας τίτλος που όπως ήταν αναμενόμενο πανηγυρίστηκε αρκετά από τους οπαδούς της ομάδας καθώς όπως φάνηκε αποτέλεσε την απαρχή μιας περιόδου που έφερε πολλές επιτυχίες στην ομάδας του Πειραιά.

Θυμηθείτε τον τελικό στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Re-evaluation - RPG Radar 2019-2020

Καλή Ανάσταση σε όλους! Έκτακτη εορταστική ανάρτηση σήμερα για το RPG Radar, […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x