Χαίρετε αγαπητοί φίλοι του Red Point Guard και καλή εβδομάδα!
EuroBall Issue #2 και χωρίς καθυστέρηση περνάμε αμέσως στην αγωνιστική δράση της εβδομάδας, ξεκινώντας από την Euroleague όπου και η βαθμολογία για πρόκριση στα Play Off παρέμεινε αμετάβλητη. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που έχει η εφετινή διοργάνωση είναι ότι 11 ομάδες στις αρχές του 2ου γύρου – έχουν θετικό Net Rating, με τον Ολυμπιακό να είναι οριακά στο να γίνει μέλος αυτού του γκρουπ, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για να έχει πιθανότητες πρόκρισης.
Ας ξεκινήσουμε την περιπλάνηση μας στα ευρωπαϊκά γήπεδα από το παιχνίδι της αγωνιστικής που έγινε στην χώρα των Βάσκων.
Game of the Week: Baskonia – CSKA (95-93)
by Navaho
Στη Βιτόρια παρακολουθήσαμε μάλλον το καλύτερο φετινό παιχνίδι στα πλαίσια της Euroleague 2020/21. Η Baskonia επενδύοντας σε ψηλά σχήματα με Fall στο 5 και Peters, Polonara για αρκετή ώρα μαζί και τον Giedraitis και Sederkskis ακόμα και σε θέση SG, προσπάθησε να χτυπήσει την απουσία των Hackett και κυρίως του Clyburn, που με το μέγεθος και την αθλητικότητά τους καλύπτουν χώρους και εξαφανίζουν mismatch. Ο Fall συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις και κυριάρχησε στο ζωγραφιστό απέναντι σχεδόν σε όλη τη Ρωσική frontline (Σημ: τους έχει βάλει 54π στα τελευταία 3 ματς!!!). Λέω σχεδόν, γιατί όταν ο coach Iτούδης επέλεξε σχήματα με τον Bolomboy η άμυνα του έσφιξε. Ενώ η παρουσία του Strelnieks έδωσε πλάτος και η CSKA, παρότι βρέθηκε και με 15 πόντους πίσω, κατάφερε να ξαναγίνει διεκδικήτρια. Τα ξεσπάσματα όμως των Henry και Polonara έβγαλαν στον αφρό την Baskonia. Αυτό που θα θυμόμαστε από αυτό το παιχνίδι είναι τα τελευταία 5 λεπτά όπου παρακολουθήσαμε μια μονομαχία ανάμεσα σε James και Henry, που πήραν τις φάσεις πάνω τους και έβαλαν μεγάλα καλάθια. Ο Henry είχε εν τέλει 18pts, 10ast, 5rebs, 2stl και 27 PIR, ενώ ο James 20pts, 7ast, 4rebs, 1stl και 25 PIR… το match up των δύο τους ήταν μια μοναδική κόντρα που σπάνια βλέπουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Τεχνικά μιλώντας όμως ήταν οι sidekicks τους στην περιφέρεια αυτοί που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ο Strelnieks έχασε τον Vildoza, που πήρε επιθετικό και σκόραρε ενώ στη συνέχεια επίσης «κέρδισε» έξυπνα φάουλ για τρεις βολές (παρότι ήταν άστοχος σε μια από αυτές). Στην τελευταία επίθεση ο James είχε την ευκαιρία να πετύχει ακόμα ένα buzzer και να τιμωρήσει την αδικαιολόγητα επιθετική άμυνα του Henry αλλά θόλωσε μην καταφέρνοντας τελικά ούτε καν να εκτελέσει.
MVP της αγωνιστικής: Joffrey Lauvergne
Όταν σε μόνο 4 αγωνιστικές δεν έχεις κάνει διψήφιο PIR προφανώς σε περιμένουν όλοι και κάνουν πλάνα για να σε σταματήσουν. Ο Joffrey Lauvergne όμως μοιάζει να μην καταλαβαίνει και πραγματοποιεί μια αντικειμενικά καλή χρονιά και για την ακρίβεια την 2η καλύτερη του από το 2014 που αγωνιζόταν για την Partizan. Όμως η απόδοση του απέναντι στην Khimki ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα. Για την ακρίβεια (38 PIR, 29pts, 9 rebs, με 13/14 2FG) o Lauvergne πλησίασε το ρεκόρ του Scola στην Tau Ceramica με 15/16 FG το 2005. O 30χρονος Γάλλος είναι σημείο αναφοράς στην εξαιρετική πορεία της Zalgiris και αρχίζει να επανακτά το status που έχασε την τελευταία διετία στην Fenerbahce. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι βέβαια είχε απέναντι του μια παραδοσιακά “αφελή” άμυνα όμως αυτό δεν κάνει το κατόρθωμα μικρότερο. Γιατί η επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι φέτος σε σειρά αγώνων είναι κυριαρχικός μέσα στο post. Μέχρι στιγμής ο Lauvergne ίσως και να είναι το steal της χρονιάς.
Οι Ερυθρόλευκοι
Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την φωτιά αλλά στο τέλος δεν κάηκε. Σημείο αναφοράς για την νίκη του επί της πολύ ισχυρής φέτος Bayern με (84-82) ήταν ο Κώστας Σλούκας που έδειξε γιατί θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων guard στην Euroleague για σειρά ετών.
Για το τι έγινε στο παιχνίδι μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το χθεσινό Encore. Σε ότι αφορά τις εξελίξεις μετά το τέλος του αγώνα όλοι επικεντρώθηκαν στην περιβόητη φάση με το φάουλ στον Zipser από τον Vezenkov, παραδόξως όμως ο πολύ εκνευρισμένος στο τέλος του αγώνα A. Trinkieri δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα. Για όσους δεν την έχουν δει αναφερόμαστε στην ακόλουθη φάση.
Η Euroleague μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία θεωρεί ότι οι διαιτητές δεν σφύριξαν λανθασμένα φάουλ και 3 βολές. Πραγματικά ενδιαφέρουσα απόφαση από την διοργανώτρια αρχή που δεν πολύ συνηθίζει σε τέτοιες ανακοινώσεις. Όμως αφού μπήκε στον “κόπο” δεν θα έπρεπε να μας εξηγήσει που είναι το foul; Μπήκε ο Vezenkov στον κάθετο δακτύλιο του επιτιθέμενου; Υπάρχει επαφή; Και αν ναι που; Έβαλε μήπως το πόδι του κάτω από το πόδια του αντιπάλου του ώστε να κινδυνεύσει με τραυματισμό; Ειλικρινά θα θέλαμε να μάθουμε το σκεπτικό της ανακοίνωσης με βάση τον κανονισμό για να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα το παιχνίδι. Και αν είμαστε λάθος κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσουμε. Μέχρι όμως να γίνει αυτό θα κρίνουμε την ανακοίνωση ως πολιτική κίνηση με κρυφή agenda που οι ιθύνοντες μόνο γνωρίζουν. Σε ότι αφορά την συνέχεια ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Maccabi στο Τελ Αβιβ (12/1) και την ASVEL στις (15/1) σε 2 αγώνες που θα κρίνουν πολλά για την πορεία του στην διοργάνωση. Η απουσία του Παπανικολάου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ οι Harrison και Martin είναι αμφίβολοι όμως κάτι μας λέει ότι στο τέλος θα δοκιμάσουν και θα αγωνιστούν.
Crvena Zvezda – Fenerbahce (71-73)
by Manolo77
Στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία του 2ου γύρου της Euroleague, ανάμεσα σε Crvena Zvezda – Fenerbahce, η εξέλιξη ήταν συναρπαστική και ο νικητής κρίθηκε στην τελευταία φάση! Ο Ερ. Αστέρας με φόρα, από την αλλαγή προπονητή και τη νίκη επί του ΠΑΟ, έλεγχε το ρυθμό του αγώνα και παρά τις απουσίες έδειξε ότι μπορεί να φύγει από το γήπεδο με το ροζ φύλλο αγώνα. Μεγάλη εμφάνιση για τους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου, πραγματοποίησε ο O’Bryant με 17 πόντους και 10 rebounds. Άξιοι συμπαραστάτες του ήταν οι Dobric με 12 πόντους και Davidovac με 11 πόντους, ενώ ο Colom, παρά το γεγονός ότι οργάνωσε άψογα στο μεγαλύτερο σημείο του αγώνα, το παιχνίδι της Σερβικής ομάδας, βαρύνεται με τη χαμένη τελευταία επίθεση, που θα μπορούσε να είχε “κλειδώσει” τη νίκη. Έκπληξη προκάλεσε ότι για μεγάλα διαστήματα του αγώνα ο Radonjic προτίμησε να έχει δίπλα στον Ισπανό είτε τον Radanov, είτε τον Lazic, αφήνοντας στον πάγκο αρκετό χρόνο τον Walden.
Από την πλευρά της η Fenerbahce είδε αρκετούς παίκτες να “βγαίνουν μπροστά” και να βοηθάνε σε κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού, όπως ο Pierre με 13 πόντους και οι Guduric, Barthel με 11 και 10 πόντους αντίστοιχα. Ο ήρωας της αναμέτρησης ήταν αναμφισβήτητα όμως ο Lorenzo Brown, ο οποίος πέραν από τους 13 πόντους (με 2/4 τρίποντα μάλιστα), ήταν εκείνος που με το buzzer beater χάρισε τη σημαντική νίκη στη Fenerbahce!
Every angle from THAT @Zo_Brown game winner against his former side 👀🥶 pic.twitter.com/XRVygRz87u
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) January 10, 2021
Κομβικό σημείο για την εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν το γεγονός ότι όταν η Τουρκική ομάδα βρέθηκε στο -7 μόλις 4′ πριν τη λήξη αντέδρασε ψύχραιμα και με το τρίποντο του Barthel συν ένα γκολ φάουλ από τον Brown, μαζί με δύο καλές άμυνες, μπήκε ξανά στη διεκδίκηση της νίκης. Ωστόσο, αρνητικός για μια ακόμη φορά ήταν ο ηγέτης της ο Γάλλος DeColo, ο οποίος έμεινε στους 2 πόντους (με 1/6 σουτ), ενώ είχε και κακές επιλογές στο φινάλε…
Εν κατακλείδι η νίκη της Fenerbahce ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς την έβαλε ξανά σε τροχιά 8άδας (ήταν η 3η σερί νίκη) με ρεκόρ 8 – 10 και αισιοδοξία για μια καλύτερη συνέχεια, καθώς το πρόγραμμα τη βοηθάει. Στην αντίπερα όχθη, ο Ερ. Αστέρας δεν μπόρεσε, έχοντας ελαφρυντικό και τις απουσίες των Lloyd, Hall, Nnoko, να κάνει άλλη μια εντός έδρας νίκη που θα τον έφερνε πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και έτσι έμεινε στις τελευταίες θέσεις.
Panathinaikos – Zenit (77-89)
by Charles Bronson
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες αγωνιστικά περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του. Η αποπομπή του coach Βόβορα έγινε κυρίως για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό ηλεκτροσόκ στο ρόστερ της ομάδας αφού τα οικονομικά της ΚΑΕ δεν επιτρέπουν σημαντικές αλλαγές. Από την άλλη η Zenit του coach Pasqual είναι σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση μετά το πολύ καλό της ξεκίνημα και ήρθε στο ΟΑΚΑ με αυτοπεποίθηση που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να έχει. Τελικά κέρδισε ένα το παιχνίδι ευκολότερα από ότι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της.
Θυμάστε τις περιβόητες ομιλίες του Ζολώτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που χρησιμοποίησε μόνο ελληνικές λέξεις απευθυνόμενος σε ξενόφωνους; Ε λοιπόν εγώ εδώ θα επιχειρήσω να συνοψίσω τα αγωνιστικά πεπραγμένα του Παναθηναικού – Zenit, χωρίς να χρησιμοποιήσω κανέναν μπασκετικό όρο – όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά.
Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα το εγχείρημα αυτό είναι πιο εύκολο από ότι ακούγεται, γιατί όμως;
Αρχικά να πω ότι με το καλημέρα η δυσκολία μειώνεται κατά το ήμισυ εξαιτίας του τρόπου παιχνιδιού του Παναθηναικού, ο οποίος δεν περιείχε και ιδιαίτερα στοιχεία για τα οποία χρειάζονται εξεζητημένοι όροι ώστε να περιγραφούν.
Η προσέγγιση του παιχνιδιού από το υπηρεσιακό δίδυμο των πρασίνων, νομίζω, ήταν ένα κακέκτυπο του αγωνιστικού στυλ που είχαν με τον Γ. Βόβορα: Δίνουμε τη μπάλα σε δυο-τρεις παίχτες που ξέρουν τι να την κάνουν, έχουμε και τον Παπαγιάννη που είναι βελτιωμένος και τα βάζει φέτος, βγάζει ψυχή ο Κασελάκης, βαράμε όσο μπορούμε πίσω, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.
Δυστυχώς όμως για τους πράσινους υπήρξε έντονη ανομβρία – οπότε ούτε έβρεξε, ούτε κατέβασε!
Προφανώς πολύ σημαντικό ρόλο στην, αποκαρδιωτική θα έλεγε κανείς, εικόνα του Παναθηναικού έπαιξε και η αντιστρόφως ανάλογη παρουσία της Zenit.
Οι Ρώσοι του Pasqual εμφανίστηκαν διαβασμένοι, προετοιμασμένοι και αρκούντως κυνικοί σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με το ποιος είναι το αφεντικό της αναμέτρησης.
Τα τρία συγκεκριμένα επίθετα που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την εικόνα της Zenit δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού φωτογραφίζουν τις αμέτρητες φορές που ο Pangos συνεργάστηκε με τους ψηλούς της ομάδας του – επιβαρύνοντας το παθητικό του Παναθηναϊκού άνευ αντιμετώπισης.
Δεν είναι δα και κανένα κρατικό μυστικό ότι όσο βελτιωμένος και να είναι (που είναι) ο Παπαγιάννης, η αντιμετώπισή του σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι και το πλέον δυνατό του σημείο, κάτι που όπως αναμενόταν, είχε κυκλώσει ο coach Pasqual εκτελώντας αδιάκοπα σε όλο το παιχνίδι – το γεγονός δε ότι παράλληλα με αυτήν την δράση υπήρχε κι η έντονη κινητικότητα των υπολοίπων, δημιουργούσε χώρους για τους Ρώσους κι έντονο πονοκέφαλο για τους πράσινους.
Κλείνω επιλέγοντας τις καλύτερες παρουσίες από τις δύο ομάδες, κάτι που πιστεύω θα καταδείξει και τη διαφορά κλάσης που υπήρξε:
ΖΕΝΙΤ: Kevin Pangos
ΠΑΟ: Γυαλί Χαραλαμπίδη
Barcelona – Valencia (89-72)
by TerrenceNesquik
Στο ισπανικό ντέρμπι της αγωνιστικής, η Barça παρά τις απουσίες των Mirotic-Davies κέρδισε μάλλον εύκολα την Valencia, η οποία με τη σειρά της δεν είχε στη διάθεση της τον Dubljević. Aπό πολύ νωρίς ο coach Saras έδωσε μπάλες στον Higgins ο οποίος δημιουργούσε απ’ το πλάι, ενώ παράλληλα αμυντικά στο δικό της μισό ανέβαζε πολύ ψηλά την πίεση αναγκάζοντας τη Valencia σε πολλά λάθη και βιαστικές επιλογές. Η Barcelona, ξεκινούσε τα play της τόσο με τους συνήθεις υπόπτους Καλάθη – Hanga, όσο και με τον Westermann που έκανε το ντεμπούτο του. Με αυτούς λοιπόν κύριους χειριστές ακουμπούσε την μπάλα στο middle-post σε Oriola – Smits – Martinez κρατώντας έτσι καλές αποστάσεις στην περίμετρο και με καλή κυκλοφορία έβρισκε αρκετά ελεύθερα τρίποντα. Την ίδια ώρα τα hard hedge στην άμυνα και οι καλές περιστροφές πίσω, δυσκόλευαν αρκετά την κυκλοφορία των παιχτών του Ponsarnau.
Η Valencia ωστόσο, ισορροπώντας την κατάσταση στον τομέα των rebound και πιέζοντας περισσότερο τις αρχικές δράσεις των αντίπαλων guard κατάφερε να φτάσει μέχρι και το -3 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Κάπου εκεί η Barça άρχισε να εκτελεί περισσότερο σε πρώτο χρόνο και να ψάχνει πιο γρήγορες επιθέσεις απ’ ότι συνηθίζει πιάνοντας συχνά στον ύπνο αυτή την άμυνα χώρου που είχε επιλέξει η Valencia. Έτσι με τον Καλάθη να φτιάχνει παιχνίδι, και τα ποσοστά έξω από τη γραμμή του τριπόντου να μένουν σε υψηλά επίπεδα, η Barcelona ανέβασε και πάλι τη διαφορά πάνω από τους 15 πόντους στις αρχές της 4ης περιόδου. Κάπου εκεί τέλειωσε και το παιχνίδι οριστικά, φέρνοντας έτσι τους Καταλανούς μετά και τις 3 συνεχόμενες ήττες στο (12-6) και την Valencia στο (10-8).
Real Madrid – Armani (86-70)
by Spanoularos
Στο Real – Milano είδαμε για άλλη μια φορά πως η ιταλική ομάδα αν μπορέσει και σταθεροποιήσει τις εμφανίσεις της θα κυνηγήσει το F4. Στην Μαδρίτη είδαμε ένα παιχνίδι που το πρώτο ημίχρονο είχε αρκετό transition και από τις δύο πλευρές, που όμως όλα άλλαξαν στη 3η περίοδο. Από τη μια η Real προσπαθούσε να κόψει τη δημιουργία στους Rodriguez, Delaney και να τους οδηγήσει σε 1v1 και από την άλλη ο coach Messina με τον Hines να κόψει τον παράγοντα Tavares από την επίθεση. Χωρίς τον Llull, ο Carroll πήρε αρκετό χρόνο, χωρίς όμως άξιο συμπαραστάτη αφού κανένα άλλο guard της Ισπανικής ομάδας δεν ήταν σε καλή μέρα. Ιδιαίτερη μνεία βέβαια στον coach Laso που άφησε για αρκετή ώρα τον ταλαντούχο νεαρό Alocen που σίγουρα θα μας απασχολεί για χρόνια. Το παιχνίδι κρίθηκε στην τρομερή άμυνα της Ιταλικής ομάδας με τον Tarczewski, Leday να κόβουν τους χώρους και τους Delaney – Rodriguez ναι μεν να μην δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους αλλά για τους εαυτούς τους. Η νίκη για την Armani τους εδραιώνει στους σοβαρούς διεκδικητές για είσοδο στα Play Off ενώ η Real είδε τον Alocen να παίρνει χρόνο όπως και η καινούργια μεταγραφή o Tyus. Αστάθμητος παράγοντας υπήρξε ο Moraschini που είχε 10 rebounds και δεν έδειξε αδυναμία στις αλλαγές που χρησιμοποίησε ο Messina.
Στα υπόλοιπα αποτελέσματα Zalgiris και Efes έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι σε Khimki και ASVEL αντίστοιχα ενώ και η Maccabi του coach Σφαιρόπουλου κέρδισε ουσιαστικά την Alba από το 8ο λεπτό που πήρε διαφορά στο σκορ και δεν κινδύνευσε κυρίως χάρη στους Dorsey 25p και Caloiaro 16p.
Από την 19η αγωνιστική ξεχωρίζουν η αναμετρήσεις Fenerbahce – Baskonia, Maccabi – Olympiacos, Armani – Valencia και Bayern – Zenit.
by Manolo77
Στη non Euroleague ενότητα θα επικεντρωθούμε αυτή τη φορά αποκλειστικά στο BCL, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με την πρόκριση στους περισσότερους ομίλους να κρίνεται στο φινάλε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, αναλύοντας αρχικά τι έγινε στους ομίλους Α – Δ την 5η αγωνιστική, στις αρχές του νέου έτους, αλλά και στη συνέχεια τι να περιμένουμε στα υπόλοιπα groups, στα παιχνίδια αυτής της εβδομάδας…
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Στο κατ’ ευφημισμόν derby της αγωνιστικής, η Tenerife συνέτριψε τη Sassari με (115 – 85), εξασφαλίζοντας όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και την 1η θέση του ομίλου! Η ισπανική ομάδα δε συνάντησε δυσκολίες και έχοντας 7 παίκτες (!) με διψήφιο αριθμό πόντων, επικράτησε της αντιπάλου της, καλύπτοντας και τη διαφορά του πρώτου μεταξύ τους παιχνιδιού. Για το σύνολο του coach Pozzeco ξεχώρισαν οι Bilan και Burnell με 24 και 15 πόντους αντίστοιχα.
Πλέον η 2η θέση θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική, με τη Sassari να κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς με νίκη εκτός έδρας, επί της αδιάφορης Galatasaray, παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο.
Η τουρκική ομάδα ήταν μια από τις απογοητεύσεις της φετινής σεζόν, μη καταφέρνοντας να είναι ανταγωνιστική, παρά τις προσδοκίες, πληρώνοντας τα εσωτερικά προβλήματα και την απομάκρυνση του coach Erdogan. Στο τελευταίο παιχνίδι ηττήθηκε εύκολα από την Bakken Bears, την ομάδα από τη Δανία, που πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά φέτος! Το τελικό σκορ 96 – 78 καταδεικνύει την εικόνα του αγώνα, με τους Bears να είναι απόλυτοι πρωταγωνιστές, με μπροστάρη τον QJ Peterson, ο οποίος είναι 1ος σκόρερ της διοργάνωσης με 22 πόντους μ.ο.
Το σύνολο του 54χρονου Δανού τεχνικού, Steffen Wich, έδειξε από τον προκριματικό γύρο τα δόντια του και με ένα run and gun στυλ παιχνιδιού, με πολλά τρίποντα (μέχρι και ο center Diouf έχει ικανότητα να σουτάρει από τα 6.75), αποτελεί μια από τις εκπλήξεις του θεσμού και είναι ακόμη στο παιχνίδι της πρόκρισης!
Για να καταφέρει να κατακτήσει τη 2η θέση, θα πρέπει να επικρατήσει στο γήπεδο της επί της Tenerife και να περιμένει τα ευχάριστα νέα από την Τουρκία, δηλαδή νίκη της Galatasaray απέναντι στη Sassari! Στην ισοβαθμία με την Ιταλική ομάδα, με πιθανό ρεκόρ (3 – 3), θα την προσπεράσει λόγω καλύτερου goal average στα μεταξύ τους παιχνίδια! Άρα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον σε αυτόν τον όμιλο για το τελευταίο εισιτήριο των Ρ/Ο…
ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ: Tenerife*, Sassari
Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Δύο παιχνίδια έγιναν, ανήμερα των Θεοφανείων, στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής για το 2ο όμιλο και είχαμε ισάριθμες εντός έδρας νίκες! Η Τσέχικη Nymburk, όχι απλά νίκησε στο derby την Dijon, αλλά υπερκάλυψε και με το παραπάνω το –24 της ήττας της από τον πρώτο αγώνα, νικώντας με (94–54) και έτσι έχει το προβάδισμα σε πιθανή διπλή ή/και πολλαπλή ισοβαθμία.
Με ρεκόρ (4–1) και το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα της απέναντι στην Tofas Bursa, έχει το περιθώριο ακόμη και με ήττα με διψήφιο αριθμό πόντων (ανάλογα και του αποτελέσματος του αγώνα Dijon – Tofas), προκειμένου να πάρει την πρωτιά!
Η τουρκική ομάδα νίκησε τον Κεραυνό με (78–67), έχοντας πρωταγωνιστή τον Semaj Christon (πέρασε πέρυσι από την Baskonia), με μια γεμάτη στατιστική (15 πόντοι, 9 assists, 4 rebounds και 2 κλεψίματα). Πλέον θα διεκδικήσει την πρόκριση σε 2 ζαριές, απέναντι στα φαβορί Nymburk και Dijon εκτός έδρας, όπου θα χρειαστεί το 2x2 για να τα καταφέρει!
Σίγουρα οι πιθανότητες δε μοιάζουν να είναι με το μέρος της, ωστόσο διαθέτει ποιότητα ως σύνολο για να πετύχει το στόχο της. Η αρχή θα γίνει με το εξ αναβολής παιχνίδι απέναντι στην Dijon στη Βουργουνδία, όπου εκτός από τη νίκη, θα ήταν χρήσιμο και το +7, για να υπερκαλύψει τη διαφορά από την ήττα του πρώτου μεταξύ τους αγώνα. Σε περίπτωση που ηττηθεί, η 2η θέση θα καταλήξει στην Dijon…
ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ: Nymburk, Dijon
Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Ο πιο συναρπαστικός όμιλος της διοργάνωσης, είναι αναμφισβήτητα ο 3ος, όπου και οι τρεις ομάδες διεκδικούν τις 2 θέσεις που οδηγούν στα Ρ/Ο! Στη βαθμολογία προπορεύονται οι Holon και ΑΕΚ με ρεκόρ (3–2) και πίσω τους είναι οι Cholet και Minsk με ρεκόρ (2–3), αλλά στο φινάλε τις υποδέχονται στις έδρες τους με «άγριες διαθέσεις»… Στα παιχνίδια της 6ης αγωνιστικής, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο (Minsk – AEK και Cholet – Holon). Η Ελληνική ομάδα έμπλεξε σε περιπέτειες και αν ηττηθεί στη Λευκορωσία, θα κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη 2η θέση, ειδικά αν η Cholet επικρατήσει την ίδια ώρα της Holon.
Για να καταλάβετε πόσο περίπλοκα είναι τα σενάρια, υπάρχει το ορατό ενδεχόμενο 4πλής (!) ισοβαθμίας μεταξύ όλων των ομάδων στις 3 νίκες. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν άσχημο για την ΑΕΚ με το + 26 από την εντός έδρας νίκη επί της Minsk ως παρακαταθήκη. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου, με νίκη εξασφαλίζει 100% την πρόκριση και αυτό είναι το ζητούμενο. Αν, όμως, ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και παράλληλα κερδίσει η Cholet τη Holon, τότε θα βγουν… τα κομπιουτεράκια!
Στο παιχνίδι για την 5η αγωνιστική γνώρισε την ήττα από την ομάδα του Στέφανου Δέδα με (77–71), η οποία είχε ως πρωταγωνιστή τον Tyrus McGhee. Η Ισραηλινή ομάδα πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς και εκείνη με νίκη επί της Cholet, προκρίνεται, ενώ ακόμη και αν ηττηθεί έως 10 πόντους, θα έχει ελπίδες, αρκεί την ίδια ώρα να επικρατήσει η ΑΕΚ της Minsk!
Μπέρδεμα η κατάσταση και δε θα εμβαθύνουμε περισσότερο στα σενάρια. Στον άλλο αγώνα της 5ης αγωνιστικής, η Cholet επικράτησε των Λευκορώσων με (89–71), ένα αποτέλεσμα, που αναθέρμανε τις πιθανότητες πρόκρισής της. Στη Γαλλική ομάδα ίσως αρκεί νίκη με 1 πόντο, εφόσον η Minsk κερδίσει την ΑΕΚ, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καλύψει το –10 με το οποίο ηττήθηκε στο Ισραήλ από τη Holon. Μάλιστα η Cholet ενισχύθηκε, καθώς πριν λίγες ημέρες απέκτησε ξανά το γνωστό μας, από το πέρασμα του από την Κύμη, Chris Horton (ξεκίνησε τη σεζόν στην Gravelines).
ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ: AEK, Holon
Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Σε αυτόν τον όμιλο, μπορεί τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα, ωστόσο και εδώ το ενδιαφέρον είναι υψηλό! Η Zaragoza με πρωταγωνιστή τον Dylan Ennis επικράτησε στη Ρωσία της Nizhny με (92–98) και εξασφάλισε την πρόκριση, την ίδια ώρα που η Szombathely κέρδιζε εύκολα εκτός έδρας την Πολωνική Start Lublin (χωρίς νίκη).
Το 2ο εισιτήριο για τους 16, πλέον θα κριθεί στην αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, με το νικητή του Nizhny – Szombathely, να κατακτά την πρόκριση! Το σύνολο του Zoran Lukic πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν φέτος (4ο στην VTB με ρεκόρ 6 – 2) και με μπροστάρηδες τους Petrasek, Shepherd και Strebkov (πέτυχαν συνολικά 45 πόντους απέναντι στη Zaragoza), μοιάζει το λογικό φαβορί για την κατάληψη της 2ης θέσης.
Η Ουγγρική ομάδα, από την πλευρά της, που είναι μαζί με την Alba Fehervar, τα powerhouses του Μαγυάρικου μπάσκετ, έχει για «αστέρι» τον Kyan Anderson (3ος στις ασίστ στο BCL με 7.5 μ.ο.). Ωστόσο, στο εθνικό πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει καλά, καθώς βρίσκεται μόλις στην 5η θέση, δεδομένου ότι έχει ρίξει το βάρος της φέτος στην Ευρώπη. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει, έστω και στο φινάλε, να πάρει μια ιστορική πρόκριση…
ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ: Zaragoza*, Nizhny
* Με αστερίσκο οι ομάδες που ήδη έχουν προκριθεί στα Ρ/Ο
ΟΜΙΛΟΙ Ε – Η
Την εβδομάδα που πέρασε, για τους υπόλοιπους ομίλους, έγινε μόνο 1 εξ αναβολής παιχνίδι στο οποίο δεν είχαμε έκπληξη. Για τον 6ο όμιλο (F), η Karsiyaka επικράτησε σχετικά εύκολα της Fortitudo Bologna με (80–69), κάνοντας σημαντικό βήμα πρόκρισης.
Για την ομάδα του Sarica, αρκεί εντός έδρας νίκη με 1 πόντο, επί της (παραπαίουσας στην ACB) Bilbao για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Από αυτό τον Όμιλο, λοιπόν, μετά τη «σίγουρη» Bamberg, θα δούμε στα Ρ/Ο μία εκ των Karsiyaka, Bilbao, με την Τουρκική ομάδα να έχει περισσότερες ελπίδες, λόγω της καλύτερης αγωνιστικής κατάστασης της.
Στα άλλα groups η υπόθεση πρόκριση θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την 5η αγωνιστική, η οποία διεξάγεται το διήμερο 12 – 13 Ιανουαρίου. Στον 5ο όμιλο οι Strasbourg, Riga είναι τα απόλυτα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις, με το Περιστέρι να μην καταφέρνει μετά τη νίκη στην πρεμιέρα επί της L. Rytas να παίρνει ξανά το ροζ φύλλο αγώνα. Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, κάποιες επιλογές του coach Πεδουλάκη δε δικαιώνονται μέχρι τώρα, ενώ οι ακατανόητες αλλαγές στο ρόστερ (με τον Gray μάλιστα να φέρεται ότι ζητάει να αποχωρήσει), χάλασαν τη χημεία της ομάδας.
Στον 8ο όμιλο (Η), οι Burgos και Brindisi, είναι όχι μόνο φαβορί για την πρόκριση, αλλά ακόμη και για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ η Darussafaka, παρά τις προσδοκίες και το αξιόλογο ρόστερ της, είναι άλλη μια Τουρκική ομάδα, η οποία απογοήτευσε με την παρουσία της στο φετινό BCL. Δε συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με την Turk Telekom, που είναι με το «ένα πόδι» στους 16 από τον 7ο όμιλο, με τις Hapoel Jerusalem, Igokea και Limoges να παλεύουν για την προνομιούχο 2η θέση!