Τρίτη εβδομάδα με τον coach B πλέον στην ομάδα, και τα πρώτα γκάζια φάνηκαν. Κάποιες αλλαγές σε άμυνα και επίθεση δείχνουν να παγιώνονται, με το rotation να εξαρτάται αποκλειστικά από την απόδοση του κάθε παίχτη και το πως ταιριάζει κάθε στιγμή με το υπόλοιπο υλικό.
Πρώτη εμφάνιση για τον Ellis, και πρώτη ουσιαστική παρουσία του Χαραλαμπόπουλου, η οποία δυστυχώς συνοδεύτηκε μ’ έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό που θα τον αφήσει 2 μήνες έξω.
Το παιχνίδι ξεκίνησε, μετά και την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Kobe Bryant, του Robert Archibald αλλά και του δικού μας Aντώνη Νταή, με τις δύο παραβάσεις 24 και 8 δευτερολέπτων προς τιμήν του Kobe, όπως και στα υπόλοιπα γήπεδα τόσο της Euroleague όσο και του NBA.
Η απουσία της τελευταίας στιγμής, αυτή του Γιώργου Πρίντεζη λόγω ενοχλήσεων στα πλευρά, έφερε τον Rubit σε θέση 4 στο αρχικό σχήμα και άνοιξε λίγο τους χώρους, αφού ο ίδιος κινείται περισσότερο στο high post και όχι στο low, όπως ο Γιώργος.
Με την Baskonia να μην έχει κλασσικό δημιουργό στη σύνθεσή της, μετά και τον τραυματισμό του Henry, ήταν ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους χρέη θα εκτελούσε σε πολλές φάσεις ο Shengelia. Κάτι που συμβαίνει από την αρχή της χρονιάς, είτε σε καταστάσεις transition είτε ακόμα κι όταν του περνάνε τη μπάλα στο low post μέσω της ροής στην περιμέτρο από την αδύνατη πλευρά. Εκεί ακριβώς φάνηκε και το, ας πούμε, πρώτο ”τρικ” του coach B. O παίχτης που ήταν πάνω στον Τoko δεν έμενε στην πλάτη του, αλλά του έκλεινε την πάσα έξω δίνοντας του την ευκαιρία να γυρίσει από την ”κακή” του μεριά (αριστερή) προς το καλάθι. Εκεί θα έβγαινε βοήθεια από το 5άρι μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί αρχικά η επικοινωνία με την κίνηση στην περίμετρο των πλαϊνών των Βάσκων, αλλά και να κοπεί η δεξιά μεριά του Shengelia μέσω της οποίας μπορεί να απειλήσει περισσότερο, αφού εκτός από το γεγονός ότι του αρέσει να γυρίζει προς τα εκεί είναι και αυτή με τους περισσότερους χώρους. Ωστόσο, αν η βοήθεια από το 5 είχε έστω και μια μικρή καθυστέρηση, αυτό συνήθως έδινε ένα εύκολο καλάθι στον Γεωργιανό, κόβοντας ωστόσο το ρυθμό και την επικοινωνία των υπολοίπων τεσσάρων της Baskonia.
Ταυτόχρονα, η οδηγία ήταν ξεκάθαρη. Προστασία της ρακέτας, όχι αλλαγές στα screens, παρά μόνο show and recover των ψηλών μέχρι να επιστρέψει ο κοντός σε σωστή θέση, και πολλές βοήθειες όταν κάποιος παίχτης των Βάσκων πλησίαζε στα 4-5 μέτρα. Ενδιαφέρουσα ήταν η επιλογή βοήθειας του Baldwin, όταν αυτός μάρκαρε στην κορυφή έναν εκ των Garcia-Christon. Η μπάλα μεταφερόταν στο πλάι, όπως και ο ίδιος ο Baldwin προσπαθώντας να ”ενοχλήσει” τον πλαϊνό αποδέκτη αφήνοντας ουσιαστικά ελεύθερο για κάποια δευτερόλεπτα τον παίχτη του. Αυτό ήταν μια επιλογή, που μάλλον δύσκολα θα την ξαναδούμε, αφού γινόταν συγκεκριμένα με τους παραπάνω δύο παίχτες της Baskonia, καθώς ο Garcia είναι περισσότερο μια λύση ανάγκης για τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω της λειψανδρίας στη γραμμή των guard και ο Christon δεν γνωρίζει ακόμα καλά καλά τα ονόματα των συμπαικτών του. Έτσι προτιμήθηκε να μη δοθεί χώρος και ευκαιρία εύρεσης ρυθμού σε κάποιον από τους καλούς forward (ή οff-ball guard καλύτερα) της Baskonia (Shields, Janning, Stauskas).
Επιθετικά είδαμε αρχικά πολλά hand-off σε συνεχή κίνηση, στη γραμμή του τριπόντου, τα οποία συνήθως κατέληγαν σε κάποιο pick ‘n roll, με τον Rubit να προσφέρεται για μια έξτρα πάσα στους κενούς χώρους του mid-range. Επίσης, ο Baldwin γινόταν συχνά αποδέκτης της μπάλας στις 45 μοίρες, προσπαθώντας με το καλό του πρώτο βήμα να δημιουργήσει ανισορροπία, ψάχνοντας κυρίως την πάσα και δευτερευόντως την εκτέλεση. Με την είσοδο του Σάσα και του Xαραλαμπόπουλου στο παρκέ, και με τους ίδιους να κινούνται στην περίμετρο, είδαμε πολλά screens μακριά από την μπάλα, αλλά και screen the screener με τον Xαραλαμπόπουλο στον Milu, με πρώτο στόχο φυσικά να βρει πλεονέκτημα ο Σέρβος. Ωστόσο εκεί, και με λογική τη βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, ο Μπαρτζώκας έβρισκε μία έξτρα απειλή με τον Vezenkov να περιμένει στο τρίποντο, είτε για να εκτελέσει είτε για να επιτεθεί στο close-out.
Επίσης, με τον Χαραλαμπόπουλο θεωρητικά στο ‘3’, ο οποίος λόγω και της εμπειρίας του στη θέση ‘4’ σκρινάρει ικανοποιητικά, και με τον Σάσα να βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά, δημιουργούνται αρκετές επιλογές πάσας, με τους δύο ουσιαστικά να αλλάζουν θέση σε άμυνα και επίθεση. Στο παρακάτω gif βλέπουμε ένα stagger των Milu-Xαραλαμπό στον Rochestie, και παράλληλα τον έναν να βυθίζεται μέσα και τον άλλον να βγαίνει στο τρίποντο για εκτέλεση. Έχουμε λοιπόν συμμετοχή τριών παιχτών σε ένα play, σε πολύ μικρούς χώρους, κάτι που δυσκολεύει την αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα δε, και με την ευχέρεια του Rochestie να συνδέει δυνατή και αδύνατη πλευρά, προστίθεται άλλη μία επιλογή στο play, αρκεί να βρεθεί η extra πάσα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση.
Μπαίνοντας στο δεύτερο ημίχρονο, αυτή η άμυνα χώρου με τις πολλές βοήθειες συνεχίστηκε και όσο η Baskonia δυσκολευόταν δημιουργικά τόσο πιο επιθετική γινόταν. Ωστόσο, η όχι και τόσο καλή χρήση των foul σε περιπτώσεις είτε miss-match είτε ξεκάθαρης ανισορροπίας. Οι επιλογές στην επίθεση στην τρίτη περίοδο, που πολλές φορές έδειχνε να κολλάει, κρατούσαν κοντά στο σκορ τους Bάσκους. Η δυσκολία στο επιθετικό κομμάτι φάνηκε αρκετές φορές, αφού η καλή κυκλοφορία και η συνεχής κίνηση παιχτών και μπάλας σταμάτησε, με αποτέλεσμα να εκτελούνται κακά σουτ στο τέλος των επιθέσεων. Αυτό ίσως να ήταν και απόρροια κάποιας κούρασης (σωματικής και πνευματικής), αφού στα 20 δευτερόλεπτα πριν τελειώσει η περίοδος έγινε μόλις η 2η αλλαγή από τον coach Β, με λογική πάντως να βρεθεί ρυθμός από τους υπάρχοντες παίχτες.
Στην τέταρτη περίοδο ο Εllis, ήρθε να δώσει επιπλέον χέρια πάνω στις πάσες, στα τελειώματα, αλλά και στη διεκδίκηση των rebounds, όπως και μέγεθος πάνω στους κοντούς για να κοπεί το οπτικό πεδίο της πάσας. Παράλληλα, με τα πολύ καλά screens και τα σωστά βυθίσματά του στην επίθεση έδινε χώρο, αλλά και χρόνο, στους Rochestie και Baldwin για να κυκλοφορήσει σωστά η μπάλα.
Στα θετικά του παιχνιδιού, η διάθεση για δημιουργία από τον Baldwin (6 assist – 0 λάθη), ο οποίος δεν εκβίασε προσπάθειες και δε φάνηκε να χάνει το μυαλό του, όπως συχνά έχει παρατηρηθεί. Eπίσης η εμφάνιση του Rubit, που υπό συνθήκες δείχνει ότι μπορεί να δώσει σταθερά σκορ, αλλά και κάποιες βοήθειες αμυντικά στην πίσω ζώνη (αφού στο ένας μ’έναν υστερεί σημαντικά). Φυσικά είχαμε και την παρθενική παρουσία του Ellis σε επίπεδο Euroleague, η οποία κρίνεται άκρως θετική. Με τον ίδιο να δείχνει διάθεση και στις δύο μεριές του παρκέ και να δίνει στοιχεία που έλειπαν τα τελευταία δύο χρόνια από την ομάδα. Αυτό που χρειάζεται πλέον, είναι να εκμεταλλευτεί αυτούς τους μήνες που θα βρίσκεται στην ομάδα, να δουλέψει και να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν.
Η εποχή Μπαρτζώκα έχει ξεκινήσει και επίσημα πλέον, ο coach αργά αλλά σταθερά βάζει πράγματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Σίγουρα με το υπάρχον υλικό είναι δύσκολο να γίνουν θεαματικές αλλαγές, ωστόσο αν είχαμε να επισημάνουμε κάποιες από αυτές θα ήταν α) αμυντικά: ο περιορισμός των αλλαγών και β) επιθετικά: η διάθεση για περισσότερο passing-game και η κίνηση στην επίθεση. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από την θεαματική αύξηση των assists στα παιχνίδια με τον ίδιο στον πάγκο (από 16.5 σε 22 μ.ο. ανά παιχνίδι).
Είναι μια νίκη που, υπό άλλες συνθήκες, θα σήμαινε πολλά στην παρούσα φάση, καθώς Baskonia και Ολυμπιακός είναι πάντα διεκδικητές της 8άδας. Ωστόσο, με την εικόνα των δύο ομάδων φέτος κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί. Με τη φετινή Euroleague, και τις ομάδες από τη θέση ‘6’ και κάτω να μην εμπνέουν κάποια σιγουριά, η συζήτηση για την 8άδα θα συνεχίζεται. Ο στόχος για τον Ολυμπιακό, σύμφωνα πάντα και με τον προπονητή του, είναι να βελτιώνεται κάθε βδομάδα και μακροπρόθεσμα να δούμε τι μπορεί να κρατήσουμε από το έμψυχο υλικό για την επόμενη σεζόν. Ίσως γι’αυτό να καθυστερεί και η μεταγραφή στα guard. Aκολουθεί διαβολοβδομάδα με Ζalgiris εκτός και CSKA εντός, δύο ομάδες που έχουμε κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ιδανικά, ένα καλό σερί τη δεδομένη στιγμή θα μας έβαζε ακόμα πιο ρεαλιστικά στο παιχνίδι της πρόκρισης ωστόσο, με την ομάδα να δυσκολεύεται να βρει συνεχόμενες νίκες μέσα στη χρονιά, τέτοιες σκέψεις, τουλάχιστον για την ώρα, δεν μπορούν να γίνουν.
Υπομονή λοιπόν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Βασίλη δύναμη, περαστικά και γρήγορα κοντά!