Post game #19 Report vs Alba Berlin

Τρίτη χθες. Ωραία καθημερινή μέρα για αγώνα Ευρωλίγκας, πρώτος αγώνας του coach Μπαρτζώκα και λίγο – πολύ όλοι μας είχαμε ενθουσιαστεί με την κίνηση αυτή. Ήταν από τα παιχνίδια που γίνονται “κηδείες” στο Σεφ. Αισιοδοξία, ενθουσιασμός και πάνω από 7.000 στο Σ.Ε.Φ. είναι συνταγή ήττας. Βρισκόταν και ο RednGun στο γήπεδο, παρέα με γνωστή μαυρόγατα, δεν ήθελε και πολύ. Αρκετά με το κακόγουστο χιούμορ μου, πάμε στα του αγώνα.

Αρκετές φορές με την αλλαγή προπονητή οι ομάδες για μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζονται καλύτερες σε αγωνιστικό επίπεδο, λόγω κυρίως της αλλαγής ψυχολογίας αλλά και επειδή οι παίκτες ξανά έρχονται πιο κοντά.. Ο coach B, με δύο προπονήσεις, προσπάθησε να βάλει και να βγάλει κάποια πράγματα από το παιχνίδι της ομάδας. Οι αλλαγές στο πρώτο μισό δεν γινόντουσαν στο βαθμό που είχαμε δει σε προηγούμενα ματς.

157908095571738001 (3)

α) Η Alba είναι μια ομάδα που δεν παίζει pick n roll, χρησιμοποιεί όμως αρκετά off ball screens, με αποτέλεσμα να γίνεται «παιχνίδι» μακριά από την μπάλα. Ο Ολυμπιακός αυτό ήταν αδύνατο να το ακολουθήσει για μεγάλη διάρκεια, αφού δεν έχουν την δυνατότητα τα guards, πλην Κόνιαρη, να πιέσουν την μπάλα και να κρύψουν τις γραμμές πασάς που δημιουργούνται. Χωρίς σωστή πίεση στη μπάλα η μεταφορά της είναι αρκετά εύκολη.

β) Αν εξαιρέσουμε τον Βασίλη Σπανούλη, που πια δεν είναι ο αμυντικός που ήταν πιο μικρός, ενδεχομένως ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να σπάσει τα screen. Στην αρχή της φάσης ο αμυντικός είχε απόσταση, κατ’ εντολή, από τον παίκτη που θα δεχθεί screen με αποτέλεσμα να καταφέρει να βάλει από πίσω τον αμυντικό και να αποκτήσει κατευθείαν πλεονέκτημα. Ο σκοπός αυτού ήταν να μην μπορέσει να σουτάρειι, όμως ο Eriksson σούταρε τρομερά γρήγορα. Είδαμε 3 φορές να παίρνει curl και ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει.

γ) Οι αχρείαστες αλλαγές που βλέπαμε στα προηγούμενα παιχνίδια επανήλθαν όχι στον βαθμό που υπήρξαν με Fener και Khimki, γιατί ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να είναι επιδραστικός στο παιχνίδι και να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι. Όμως και σε αυτό η ομάδα του αρχοντικού Reneses βρήκε απάντηση, εκμεταλλευόμενη τις καταστάσεις 1v1, ειδικά κεντρικά, με θύμα τον Wade Baldwin.

157908095571738001 (1)

Η άμυνα είναι ΚΑΙ θέμα διάθεσης. Όταν αναφέρω διάθεση δεν εννοώ πως κάποιος αθλητής αγωνίζεται για να χάσει. Όλοι θέλουν να κερδίζουν, αλλά όταν δεν είσαι ομάδα με όλη την σημασία της λέξης δεν θα δώσεις αυτό το 1% που ενδεχομένως να χρειάζεται εκείνη την στιγμή. Επανειλημμένως είδαμε τον Wade να τον περνάει ο αντίπαλος και να τελειώνει την φάση από τον κεντρικό διάδρομο. Αν ο αντίπαλος καταλάβει πως μπορεί να το κάνει αυτό, αναγκάζεται να αλλάξει και η αντιμετώπιση της άμυνας μακριά από την μπάλα. Το άθλημα που αγαπάμε και παρακολουθούμε είναι άθλημα λαθών, που δεν φαίνονται στην στατιστική. Μία λάθος άμυνα, λάθος αποστάσεις στην επίθεση (Παπανικολάου με Κόνιαρη αρκετές φορές βρισκόντουσαν σε πολύ κοντινή απόσταση) δημιουργούν μία κατάσταση υπέρ του αντιπάλου. Οπότε, αν ο Ολυμπιακός περιμένει να περάσουν 5 αγωνιστικά λεπτά για να μπουν στον ρυθμό του αγώνα Rubit, Wade, Taylor είμαστε ήδη χαμένοι για αυτό τον χρόνο.

Από την επίθεση της ομάδα, κοιτώντας τα στατιστικά, μπορούμε να κρατήσουμε το ποσοστό διπόντων. 76% (29/38) και την επικράτηση στα rebounds (4 παραπάνω) . Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις assists, που όπως ανέφερε ο Coach πριν το παιχνίδι, ήμασταν αρκετά χαμηλά, με σχέση τις υπόλοιπες ομάδες, όμως οι 22 χθεσινές είναι ένας πολύ καλός αριθμός. Ένα στοιχείο που βοήθησε σε αυτόν τον τομέα είναι τα συνεχή κοψίματα με δημιουργό τον Πρίντεζη, είτε από την κορυφή είτε στο ποσταρισμα του (6 assists χθες).

Στο post ο Πρίντεζης, μετά το screen που έπαιρνε από τον Σπανούλη, έπαιρνε την μπάλα αρκετά μακριά από το καλάθι και είτε με κόψιμο του Παπανικολάου είτε με παιχνίδι του ίδιου του Πρι γινόμασταν απειλητικοί. Στο συγκεκριμένο play, αν φτάσει η φάση μέχρι το ποστάρισμα του Γιώργου, έχουμε αρκετές επιλογές.

1.Αν βγει βοήθεια από την δυνατή πλευρά είναι μόνος ο Παπανικολάου.

2.Αν βρεθεί κενό, μπορεί είτε να κόψει ο Παπανικολάου να υπερφορτώσει την αδύνατη πλευρά και να αφήσει τον Πρίντεζη να παίξει 1-1 μέχρι να έρθει η βοήθεια είτε να τελειώσει την φάση.

3. Βοήθεια κατευθείαν ή double team στο post και γρήγορη πάσα μέχρι να βρεθεί οελεύθερος παίκτης.

Το ότι κάνει ο Σπανούλης το screen  δυσκολεύει την άμυνα στο να το αντιμετωπίσει. Βέβαια το συγκεκριμένο σύστημα το είδαμε κάμποσες φορές, που είναι και λογικό με 2 μόνο προπονήσεις από τον προπονητή μας.

Εκτός της δημιουργίας, που ήταν σε καλό επίπεδο (όπως και με Valencia), θα πρέπει να αναφέρουμε και:

α) η έλλειψη παιχνιδιού από wings είναι εμφανέστατη. Ο Brandon Paul ήταν σε κακό βράδυ και δείχνει πως αν δεν βάλει τα σουτ δεν μπορεί να προσφέρει. Ο Κώστας Παπανικολάου συνεχίζει να έχει τρομερές μεταπτώσεις μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Επιπλέον, δυσκολεύομαι να δεχθώ την πάσα που κάνει στο τέλος στον Milutinov. Το παιχνίδι βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού και ο Κώστας είναι υπερβολικά χαλαρός.

β) Η μπάλα μεταφερόταν καλά με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και τα κοψίματα που είναι απαραίτητα. Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Πρίντεζης χρησιμοποίησαν σωστά τα κενά, τραβώντας παίκτη πάνω τους και τελειώνοντας την φάση.

157908095571738001 (2)

Τέλος, θα σχολιάσω κάτι που δεν αφορά το χθεσινό παιχνίδι αλλά το μέλλον της ομάδας και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε κατά την δική μου γνώμη στο υπόλοιπο της σεζόν.

Ο coach Μπαρτζώκας είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στη συνέντευξη τύπου. Μίλησε για το ρόστερ, για το παιχνίδι αλλά και για το μέλλον της ομάδας. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που είπε ο προπονητής μας. Κάθε μεγάλη ομάδα περνάει μία κρίση. Αυτή πιθανόν και να άργησε με τα συνεχόμενα λάθη μας. Όμως τώρα πρέπει να αφήσουμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να τον εμπιστευτούμε και να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πόσο όμορφη είναι η δημιουργία ενός project, μακριά από την σκοπιμότητα της νίκης. Ναι Ολυμπιακός είμαστε, όμως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη γκρίνια και στεναχώρια και να έχουμε υπομονή. Όχι για φέτος μόνο αλλά φυσικά και για του χρόνου.Project με αλλαγές κάθε χρόνο δεν υπάρχουν.

Και εμείς αυτό είχαμε για καιρό – τώρα μας τελείωσε. Δεν φτιάξαμε καινούργιο γιατί θέλαμε τις αρχές μας. Ήρθε η κατάρρευση και συνεχίζουμε. Είτε θα ξαναφτιάξουμε κορμό με μεθοδικότητα είτε θα συζητάμε κάθε χρόνο αν το τάδε λαυράκι μπορεί να πιάσει κορόιδο όλη την Euroleague. Και αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον coach..

Με τον coach Μπαρτζώκα και όπου βγει.

15791077929565500

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Absurdity Knows No Bounds.

Η φετινή σεζόν του Ολυμπιακού απαστράπτει σα λάμα ξίφους που κατεβαίνει σκίζοντας […]

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: