Σφηνάκια 18/9/2019

RPG Team

Διακοπές τέλος και τώρα…

katergaris-1280x720

Είπαμε να μαζέψουμε τις σκέψεις μας λίγο πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και αυτό που θα διαβάσετε είναι το αποτέλεσμα:

<Για αρχή λίγο γκρίνια… και ελπίδα>

  • Γκαρντ ΕΠΙΠΕΔΟΥ θα πάρει ο Ολυμπιακός ή θα βγάλει την σεζον με μια από τις χειρότερες περιφέρειες της Ευρωλιγκα; Εκτός αν απλά θα τα περιμένει πάλι όλα από τον 37χρονο Σπανούλη…
  • Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Η ομάδα έθετε στόχους από την αρχή. Φέτος στο μυαλό μου στόχος είναι η εξέλιξη! Παικτών – Οργάνωσης – Συλλόγου. Να δούμε γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ και πάνω απ όλα να το ευχαριστηθούμε!
  • Να ξανά ζεστάνει η ομάδα τον κόσμο της στο κρύο γήπεδο που έχει καταντήσει να έχει η ομάδα. Να γουστάρει ο κόσμος να πάει στο γήπεδο να βλέπει την ομάδα και τους αθλητές
  • Πολλοί βλέπω ξεγράφουν τον Σπανούλη λόγω ηλικίας. Στο μυαλό μου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι ένας συνηθισμένος 37χρονος. Είναι ένας παίκτης άρρωστος με την δουλειά και την γυμναστική που όπως λένε οι γυμναστές μόνο για “γέρος ” δεν μοιάζει.
  • Στόχος εφικτός είναι η οκτάδα εφόσον δεν μας υπολογίζουν ιδιαίτερα, παίκτες αντίπαλοι μας δίνουν εκτός οκτάδας. Όμως αυτά δεν μας αρέσουν; Αυτά μας ιντριγκάρουν, και με ένα ματς την εβδομάδα πρέπει ο κόσμος να στηρίξει αρκετά περισσότερο από ότι έκανε τα τελευταία χρονιά γιατί η διοίκηση πίστη στα λεγόμενα της το πήγε μέχρι τέλους.

to_be_or_not_to_be

<Κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο μυαλό του Μπλατ εν όψει της νέας σεζόν>

  • Πίεση στη μπάλα στην πρώτη γραμμή άμυνας με σκοπό τη δημιουργία κακών επιθέσεων του αντιπάλου αλλά και προϋποθέσεων για τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο. Τρεις από τους τεσσερις περιφερειακούς που αποκτήθηκαν είναι αρκετά καλοί στο συγκεκριμένο κομμάτι (Baldwin-Cherry-Paul). Ο κόουτς πρέπει να απηύδησε πέρυσι με την αδυναμία μας (εντυπωσιακά soft περιφέρεια) να ελέγξουμε ακόμη και τις πιο “ατάλαντες” περιφερειακές γραμμές όπως της Κανάρια π.χ. Οι περιφερειακοί μας θα βοηθήσουν και τους Μιλου-Ρούμπιτ σε άμυνες 2 vs 2 (σπάσιμο screens/ικανότητα στα late switches).
  • Ο Μπλατ έχει γεμίσει τη frontline με ταλαντούχους post up παίχτες στους οποίους μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα (Milou-Rubit-Happ-Πρίντεζης) ώστε να τραβήξει βοήθειες. Αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να ανοίξουν οι χώροι με καλή μεταφορά της μπάλας ώστε να βρεθούν ελεύθερα σουτ αλλά και διάδρομοι τους οποίους θα εκμεταλλευτούν παίχτες όπως οι Baldwin-Paul-Kuzminskas. Νομίζω είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση και εδώ και διορθώνεται η περυσινή έλλειψη στο κάθετο παιχνίδι και γενικά στη δυναμική εξερεύνηση των χώρων.
  • Γενικότερα η ομάδα έχει επενδύσει στην ποσότητα και οι συνδυασμοί στην περιφέρεια και στην γραμμή forwards/centers είναι αρκετά ιντριγκαδόρικοι στα χέρια του κόουτς και με τη δημιουργία του σωστού πλαισίου μπορεί να παράγουν υπεραξία. Μελανά σημεία το σχετικά περιορισμένο firepower από την περιφέρεια, η όχι και τόσο ευέλικτη πίσω γραμμή άμυνας και η απουσία περιφερειακού παίχτη που θα αναλάβει σημαντικές ευθύνες στα κρίσιμα σημεία και στα κλεισίματα των αγώνων.

2ccbcea1-b0b3-4cdb-85a1-9b49bd963561-USATSI_9071592

<Άλλοι είναι περισσότερο ρεαλιστές από άλλους>

  • Το κάναμε το πρώτο podcast της σεζόν, τα είπαμε όμορφα, βγήκε ένας αέρας αισιοδοξίας, αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε, που η απόσταση από την αποθέωση ως την απαξίωση, είναι μια … γόπα δρόμος, ας κρατάμε και μικρό καλάθι!
  • Η ομάδα με εύκολο πρόγραμμα στις 3 πρώτες αγωνιστικές απέναντι σε αντίπαλους του γκρουπ των ουραγών, έχει καθήκον να κάνει το 3×3 και να μπει με καλή ψυχολογία στη φετινή αρένα!
  • Ο Μπλατ, πλέον και με τους διεθνείς στη διάθεση του, έχει 2 βδομάδες καιρό για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο.
  • Και πάλι θα είναι εκεί ο Σπανούλης, διαψεύδοντας κάθε αρχική εκτίμηση σχετικά με τον τραυματισμό του. Δίπλα του θα είναι και τα ντόμπερμαν, οι Πολ, Μπόλντγουιν να δαγκώνουν στην άμυνα, καλύπτοντας τον.
  • Όπως είπαμε η front line και η γραμμή των forwards είναι ενισχυμένες. Αν βγει και το στοίχημα στην περιφέρεια, ετοιμαζόμαστε για ενδιαφέρουσα χρονιά!
  • Το σημαντικό είναι να δούμε ξανά όμορφο μπάσκετ και πάθος και οι αγωνιστικοί στόχοι θα έρθουν σιγά, σιγά μες στη χρονιά. Καλή επιτυχία στην ομάδα μας!

albert-birkle-der-akrobat-schulz-v.jpg

<Κάποιοι συνέδεσαν την εκκίνηση με το Παγκόσμιο της Κίνας>

  • Τέσσερις είναι οι παίκτες οι οποίοι γύρισαν από την Κίνα και το παγκόσμιο κύπελλο που βρέθηκαν για να ενισχύσουν τις εθνικές τους ομάδες. Παπ και Πρίντεζης είχαν βασικό ρόλο στην εθνική, όμως δεν προχώρησαν μακριά στο τουρνουά, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Κουζμίνσκας για τη Λιθουανία που δεν είχε και τόσο απαιτητικές αρμοδιότητες στην ομάδα.
  • Ο Μιλουτινοφ επίσης παρότι η Σερβία έπαιξε τους περισσότερους δυνατούς αγώνες, μάλλον ξεχάστηκε αρκετά από τον Τζόρτζεβιτς στον πάγκο για χάρη το post game των Ραντουλιτσα και Μαριάνοβιτς. Οπότε μένει να δούμε αν η διοργάνωση λειτούργησε σαν “παιχνίδια στα πόδια τους” ή μια πρώιμη επιβάρυνση για τη σεζόν που ακολουθεί..
  • Ίσως για το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός χρειαστεί τους παλιούς στα κόκκινα μέχρι να απορροφήσουν πιο ενεργά τα παιδιά που έρχονται ως νεοαφιχθέντες.

FIBA-Basketball-World-Cup-China-2019

<Υπάρχουν αυτοί που μετράνε ημέρες και ώρες>

  • 15 μέρες έμειναν λοιπόν, για το ξεκίνημα και αυτής της σεζόν. Πρεμιέρα με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία στις 4/10 ακριβώς 6 μήνες μετά το τελευταίο επίσημο ματς της ομάδας στην Ευρωλίγκα (5/4 με Νταρουσάφακα: 99-74). Πολύς καιρός και η ανυπομονησία για τη ”νέα” ομάδα είναι ομολογουμένως μεγάλη. Η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο, αυτό είναι δεδομένο, υπομονή και εδώ θα είμαστε για να τα λέμε όλα.
  • Στόχος της φετινής σεζόν, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων και η ανανέωση Μίλου, μετά και την έλευση του Κουφού στην ΤΣΣΚΑ, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο για του χρόνου. Οπότε γιατί όχι;
  • Πλησιάζει η ώρα. Πέρασαν σχεδόν μήνες από την τελευταία φορά που παρακολουθήσαμε αγώνα της θρυλαρας. Όσο και αν κάλυψαν το στερητικό μας σύνδρομο οι αγώνες του Παγκόσμιου της Κίνας , δεν κάλυψαν τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Νέες ευκαιρίες για αποθέωση και «καντήλια» βρίσκονται μπροστά μας.
  • Μια σεζόν με παρά πολλά στοιχήματα, πολλά «αν». Οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μετρημένες και λογικές.
  • Πρώτος στόχος να μπούμε στα play off, δεύτερος στόχος να παίξουμε μπάσκετ του 21ου αιώνα επιτέλους, τρίτος να γίνουμε πάλι ομάδα. Να κερδίζουμε και να χάνουμε όλοι μαζί. Η χρόνια στο δικό μου μυαλό σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς την νέα εποχή. Κάθε τι νέο, αρχικά τρομάζει, αλλά μας γεμίζει και ανυπομονησία.

MIT-Timing-Control_0

<Έχουμε και τους μπασκετόγαυρους… για αυτούς δεν έχει σημασία τόσο το αποτέλεσμα όσο η εμπειρία και το ταξίδι…>

  • Όλοι μετράνε ώρες για το ματς με την Τοτεναμ, εγώ σαν “φυσιολογικός ανώμαλος”, περιμένω να γυρίσω από το γάμο που έχω την Παρασκευή και να δω σε επανάληψη το φιλικό με τον Ερυθρό. Άντε καλή σεζόν να έχουμε.
  • Σε αναμονή για τα πρώτα I feel devotion της χρονιάς λοιπόν. Καθίσταται δύσκολο να ονειρευόμαστε και να κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να αναλωθούμε σ αυτό, αν μπορούμε να περιοριστούμε προς το παρόν στο να απολαύσουμε την μπάλα στο παρκέ.
  • Ο Μπλατ σαφώς και έχει επενδύσει, στο μέτρο του δυνατού, σε αριθμό παικτών, με αποτέλεσμα να αναμένουμε άνοιγμα στο ροτέισον. Αυτό ίσως να αποτελέσει και το κλειδί για την εξέλιξη της χρονιάς, στοχεύοντας στην πρόοδο και την ενίσχυση των δυνατών σημείων του εκάστοτε παίκτη, αλλά και την πολυφωνία στην ροή των ματς.
  • Η ποιότητα των παικτών σαφώς και δεν είναι απόλυτα ομοιογενής, με αποτέλεσμα τις διαφορετικές προσδοκίες από τον καθένα. Είναι προφανές πως ο κόσμος παραμένει σιωπηλός, με χαμηλά στάνταρ. Αποκτήθηκαν παίκτες με μικρή εμπειρία, κάποιοι με περισσότερη, παίκτες που διαθέτουν ‘’νούμερα καριέρας’’ που δημιουργούν ελπίδες για εξέλιξη και πρόοδο, κάποιοι άλλοι που αποτελούν ‘’μεταγραφικά στοιχήματα’’. Γνωρίζουν όμως μπάσκετ (!) και θα μπορέσουν να δώσουν το μέγιστο δυνατό, στο κατάλληλο μέρος και την κατάλληλη στιγμή.
  • Μιλώντας για κατάλληλη στιγμή λοιπόν, ούτε για πιθανές 8άδες είναι η κατάλληλη στιγμή, ούτε για σχέδια και υπολογισμούς, ούτε για καταστροφολογία. Όσοι μετράμε αντίστροφα, μετράμε γιατί μας έλειψε το μπάσκετ και η θέα του γεμάτου τερέν. Ας ξεκινήσουμε με αυτό, είναι παραπάνω από αρκετό. Action!

hqdefault

<Έχουμε αυτούς που ψάχνουν αυτόν που θα κάνει την διαφορά>

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Κρατάμε αυτό το όνομα και το παρακολουθούμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε σουτ από τις θέσεις των ψηλών με τον Λεντέι, φέτος ο αντικαταστάτης του, Ρούμπιτ, δεν έχει το ίδιο επιθετικό ρεπερτόριο και η επιστροφή στην “παραδοσιακή” συνταγή ενός stretch forward πίσω από τον Πρίντεζη είναι γεγονός.
  • Πρακτικά, καθώς θα προκαλέσει έκπληξη οποιαδήποτε χρήση του Βεζένκοφ άνω των 5-6 λεπτών, ο Κουζμίνσκας είναι εκείνος που θα πλαταίνει το γήπεδο στην επίθεση και θα προσθέτει “χρώμα” σε διάφορα σχήματα. Αν δεν πάει καλά ίσως δεν τρέχει και τίποτα το σπουδαίο, αν πάει όμως, τα οφέλη θα είναι αληθινά σημαντικά για όλο το αγωνιστικό οικοδόμημα.

getty_909619156_2000133320009280382_385420

<Και για το τέλος έχουμε το τοξικό Ελληνικό μας παρασκήνιο>

  • Την ίδια στιγμή που οι «φίλοι» μας πανηγυρίζουν την αποχώρηση του Θρύλου από την Α1 οι δυνάμεις των πραιτοριανών του συστήματος δίνουν μεγάλη μάχη για να διατηρήσουν τον αυτοκράτορα στον θρόνο του. Είναι δύσκολο το μεροκάματο την σημερινή εποχή “καλύτερα αναξιοπρεπής και σφουγκοκωλάριος παρά άνεργος” σκέφτεται ο δόλιος πραιτοριανός.
  • Τα ΕΛΠΕ ετοιμάζονται λέει να ανακοινώσουν χορηγία για την Basket League μεγαλύτερη κατά 130 χιλλιάδες από την περυσινή πράγμα απολύτως λογικό.. αφού με την αποχώρηση του Ολυμπιακού αυξήθηκε ο ανταγωνισμός και οι τίτλοι θα κρίνονται στις μεγάλες μάχες μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ… το προϊόν είναι αναβαθμισμένο λοιπόν!
  • Μεγάλη αγωνία και από την πλευρά της πολιτείας και του υφυπουργού Κου Αυγενάκη για να προχωρήσει η εξυγίανση του ελληνικού μπάσκετ! Έκανε και δήλωση πως ίσως ήρθε ο καιρός για να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην ΕΟΚ… μπορεί να κλείσει και τα μάτια κάνει και μια ευχή όταν πέφτει ένα αστέρι (έχω ακούσει πως δουλεύει αυτό καλύτερα)… για γέλια η όλη κατάσταση.
  • Τέλος οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην Basket League σαν καλοί yesmen είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την χρονιά χωρίς την παραμικρή αλλαγή σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς οι υπόλοιπες ομάδες που νιώθουν ευχαριστημένες να συμπληρώνουν τον βαθμολογικό πίνακα σαν παλλακίδες του Παο δεν θεωρούν πως υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ΚΕΔ αλλά και με τους όρους διεξαγωγής του Πρωταθλήματος.
  • Βλέποντας αυτόν τον παραλογισμό τελικά επιβεβαιώνεται ότι το MexriTelous δεν ήταν μόνο ηθικά αλλά και ορθολογικά μονόδρομος για τον Ολυμπιακό. Το ποιος θα δικαιωθεί θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως το ποτάμι πίσω δεν γυρνάει.
  • Προχωράμε…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Παίρνω θέση στην κερκίδα..

Οι μέρες περνάνε, ο καιρός να ανοίξει η αυλαία της Ευρωλίγκας πλησιάζει. […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x