Μια επίσκεψη στο Emerald Club

Red Emerald

Το αυτοκίνητο σταμάτησε και ο οδηγός μας άνοιξε την πόρτα. Ένιωσα το κρύο απότομα να με τυλίγει καθώς βγήκα γρήγορα έξω και μπήκα στο εσωτερικό ενός επιβλητικού κτηρίου. Η ατμόσφαιρα ήταν θολή αλλά δεν άργησα να καταλάβω ότι ήμουν μέσα στο Θρυλικό Emerald Club. To Emerald Club δεν είναι ένα οποιοδήποτε club είναι περισσότερο μια ιδέα και για πολύ καιρό νόμιζα πως είναι μια φήμη. Δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται και η πρόσοψη του από το λίγο που μπόρεσα να διακρίνω ήταν παραπλανητική – ανοίγει μόνο όταν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του και μπορούν να εισέλθουν μόνο όσοι διαθέτουν την πρόσκληση με το συγκεκριμένο σύμβολο.

 

Be₃Al₂SiO₆

Η πρόσκληση δεν έχει διεύθυνση αλλά συνοδεύεται με ένα αριθμό τηλεφώνου – τον καλείς λές που βρίσκεσαι και 30 λεπτά πριν το προγραμματισμένο ραντεβού ένα μισθωμένο όχημα σε παραλαμβάνει και σε μεταφέρει στο χώρο συνάντησης. Υπάρχουν πολλές φήμες για το Emerald Club μια εξ αυτών υποστηρίζει πως δημιουργήθηκε σε μια στιγμή εσωστρέφειας όταν ένα κονκλάβιο μελετητών του μπασκετικού Ολυμπιακού έψαχναν να βρουν στέγη για να μπορούν να διατυπώνουν ήρεμα τις απόψεις τους. Τα μέλη του Club αλλάζουν σπάνια και έτσι ο χώρος διατηρεί το ύφος μιας ρομαντικής εποχής όπου η αγάπη για το αντικείμενο, ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση είναι χαρακτηριστικά που ενώνουν τα μέλη του – περισσότερο από το μίσος απέναντι σε ένα οποιονδήποτε εχθρό.

Bar

Άλλες φήμες υποστηρίζουν πως οι θαμώνες του club επέλεξαν να το μετατρέψουν σε μια ιδιωτική λέσχη αποκλειστικά για να ασκούν κριτική σε όποιον εκφέρει άποψεις μπασκετικού περιεχομένου. Τα ιδιόρρυθμα μέλη της Λέσχης αρνούνται πεισματικά να δώσουν πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις και το αντικείμενο το συζητήσεων τους – οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω. Παρόλα αυτά και χωρίς να το καταλάβω – εγώ ήμουν μέσα σε αυτό τον χώρο και ένας εύσωμος κύριος με οδήγησε σε ένα τραπέζι στο βάθος της κεντρικής αίθουσας όπου και μου ανακοίνωσαν τον λόγο της συνάντησης μας.

«Έχετε επιλεγεί μαζί με τους Elidor, Red and Gun, Sober, Red Believer και 8a_nice για να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις».

Ο τεράστιος μπάτλερ που μας οδήγησε στη θέση μας έμοιαζε φυσιογνωμικά με τον Othello Hunter αλλά η ατμόσφαιρα με τον χαμηλό φωτισμό ήταν τόσο θολή που ακόμα και όταν ξεκίνησε να σερβίρει τα πρώτα ποτά και προσπάθησα να τον δω καλύτερα δεν μπόρεσα να βεβαιωθώ. Το πρώτο σοκ ήταν όταν άφησε στο τραπέζι ένα μπουκάλι Macallan 18 ετών και πριν προφτάσω να του πώ «εεε φίλε… δεν νομίζω πως μπορούμε να πληρώσουμε κάτι τέτοιο» μου έριξε μια άγρια ματιά και πέρασε στο προκείμενο.

Hunter.jpg

Την προσοχή σας παρακαλώ έχετε όσο χρόνο θέλετε για να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις. Να ξέρετε όμως πως οι απαντήσεις θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από τα υπόλοιπα μέλη του Club και θα κριθείτε ανάλογα με το περιεχόμενο τους! Οι ερωτήσεις σχετικά με την ομάδα μας είναι οι εξής:

1) Με βάση τις αρχικές προσδοκίες σας, πώς κρίνεται η ως τώρα αγωνιστική εικόνα της ομάδας;

2) Ποια από τις καλοκαιρινές προσθήκες είναι η καλύτερη ως τώρα και ποια η χειρότερη;

3) Ποιος είναι ο MVP του Ολυμπιακού ως τώρα;

Μόλις ολοκληρώσετε το πρώτο μέρος θα απαντήσετε και στο δεύτερο!

Μια φωνή σχολίασε χασκογελώντας στο βάθος «ελπίζω να μην είναι συνδυαστικές οι ερωτήσεις Χαχαχα …» δεν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα και ο κύριος βρέθηκε εκτός αίθουσας με σχετικά άκομψο τρόπο..

gettingkickedout

Χμμ σκέφτηκα το club παίρνει πολύ σοβαρά το ρόλο του. Ο κλώνος Οθέλου Χάντερ συνέχισε εμφανώς εκνευρισμένος «Ζητώ συγνώμη για αυτό είχε πιεί ο κύριος λίγο παραπάνω» και ενώ ήμουν έτοιμος να πω μια εξυπνάδα περί Macallan με αγριοκοίταξε με βλέμα Οθέλου που έχει τσακώσει το αμυντικό Reebound και ψάχνει να βρεί το Sergio Rodriguez για να του δώσει την μπάλα! Και συνέχισε άμεσα.

 

«Και άλλες τρεις σχετικά με την υπόλοιπη λίγκα:

1) Ποια ομάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη ως τώρα και ποια η δυσάρεστη;

2) Πώς κρίνετε το επίπεδο του ανταγωνισμού φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες 2 σεζόν με το συγκεκριμένο format;

3) Αν η σεζόν τελείωνε σήμερα, σε ποιον παίκτη θα δίνατε τον τίτλο  Season MVP;

 

Οι απαντήσεις σας θα πρέπει να δίνονται άμεσα και ανά ενότητα και στο τέλος θα αποφασίσουμε εάν θα σας ξανακαλέσουμε στο Club ή όχι. Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση”

 

1) Με βάση τις αρχικές προσδοκίες σας, πώς κρίνεται η ως τώρα αγωνιστική εικόνα της ομάδας;

Έριξα μια γρήγορη ματιά στους υπόλοιπους και πριν προφθάσω να αρθρώσω λέξη ο 8a_nice ξεκίνησε να μιλάει.

“Τέλος πρώτου γύρου λοιπόν και πάμε να κάνουμε ένα μινι απολογισμό για την πορεία του Ολυμπιακού αλλά και γενικότερα της διοργάνωσης. Ο κάθε φίλαθλος έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις απ την ομάδα του. Κάποιος μπορεί να ικανοποιείται μόνο απ τις νίκες και στο τέλος την κατάκτηση τίτλων, άλλος με την εξέλιξη της ομάδας και άλλος απλά να βλέπει όμορφο μπάσκετ. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί ο βαθμός της ομάδας είναι pass. Το 9-6 δεν είναι τόσο καλό, είναι όμως οσο πρέπει για να δίνει ελπίδες καλού πλασαρίσματος.

Για την εξέλιξη της ομάδας θα τα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά. Οσον αφορά στο θέαμα η ομάδα διαψεύδει όλους όσους θεωρούσαν εύκολο μια απ τις πιο low pace ομάδες πέρυσι να μετατραπεί σε fun to watch. Ο coach Blatt δεν ήρθε για να αλλάξει δέρμα στον Ολυμπιακό κι αν θέλει να το κάνει, θέλει να γίνει προοδευτικά. Ως τωρα εχουμε δει όμορφο μπασκετ (Real Madrid εντος) όπως και διαστήματα εντός αγώνων, αλλα και ματς με εμφανίσεις που θα θέλαμε να χαθουν στη ληθη . Με λίγα λογία η πορεία ως τώρα μοιάζει με ασανσέρ (ήθελα να γράψω roller coaster αλλά δε με βολεύει στην περιγραφή) σε πολυκατοικία με μόλις τρεις ορόφους. Υπάρχουν δηλαδή ups and downs αλλά δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.”

Red Believer

“Το όνομα Blatt δημιούργησε προσδοκίες για αλλαγή νοοτροπίας και όμορφο μπάσκετ. Για τον ελάχιστο χρόνο που έχει δουλευτεί η ομάδα και για τα τόσα νέα πρόσωπα, οι προσδοκίες έχουν επαληθευτεί πλήρως και το ταβάνι φαίνεται να είναι πολύ ψηλότερα από την τωρινή εικόνα.”

Elidor

“Tηρουμένων των αναλογιών είναι καλή, με σκαμπανεβάσματα όπως είναι λογικό. Βλέπουμε μια ομάδα που δεν είναι προσωποκεντρική και που προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καλά σουτ μέσω της γρήγορης κυκλοφορίας. Η συγκομιδή επίσης (9-6) δεν είναι κακή. Φαίνεται πως γίνεται καλή δουλειά, αυτό αρκεί για τώρα.”

Sober

“Πολύ δύσκολη ερώτηση. Το 9-6 μέχρι τώρα κρίνεται ικανοποιητικό. Το πιο σημαντικό είναι η εικόνα της ομάδας στα περισσότερα παιχνίδια.”

Red & Gun

“Η αλήθεια είναι ότι θεωρούσα τον εαυτό μου υπεραισιόδοξο όταν έγραφα στην αρχή της χρονιάς ότι μπορούμε να είμαστε στις θέσεις που θα οδηγήσουν στο Final 4. Η 1η χρονιά του coach Blatt πιθανότατα να μην είναι αντιπροσωπευτική αλλά δεν πάει διόλου ασχημα. Κι επειδή δεν είναι τα πάντα αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια γκρινιάζαμε ότι το μπάσκετ που αποδίδουμε είναι «αναχρονιστικό». Μπορεί να μην συμφωνώ 100% με αυτή την άποψη αλλά φέτος βλέπουμε κάτι διαφορετικό στο μάτι. Και η προσαρμογή των παλιών παικτών είναι ικανοποιητική, ενώ και οι νέοι (με εξαίρεση τον Timma) δείχνουν να είναι σε θέση να βοηθήσουν κι άλλο. Η ελπίδα που μου δίνει η ομάδα με αφήνει 100% ικανοποιημένο.”

Red Emerald

“Η χρονιά είναι χρονιά re-build και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται. Με βάση αυτή την παραδοχή – το ρεκόρ 9-6, η ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών, η αλλαγή φιλοσοφίας στην κυκλοφορία της μπάλας και η για μια ακόμα χρονιά καλή άμυνα δημιουργούν αισιοδοξία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και αστοχίες αρχικά στον καλοκαιρινό σχεδιασμό ξεκινώντας με τα Forward όπου η απόκτηση των Timma + Toupane δημιούργησε προβλήματα στην δομή του ρόστερ ενώ ο Λετονός όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μοιάζει εδώ και καιρό ξένο σώμα από την ομάδα. Αυτή η επιλογή δημιούργησε αν-ισορροπία τόσο στα Guard όσο και στους ψηλούς – τις οποίες εκτιμούσαμε αρκετοί πως θα προσπαθήσει να κλείσει η ομάδα είτε με αλλαγές είτε με 7 ξένο. Αυτό αποδεικνύεται δύσκολο μέχρι στιγμής αφού ο coach Blatt βρήκε και κλειστά συμβόλαια στην ομάδα και ένα χαμηλό budget για να κάνει κινήσεις που θα κάνουν διαφορά.

Εκτιμώ πως επέλεξε να δώσει ευκαιρία σε κάποιους να βρουν ρόλο μέσα από την αγωνιστική τους παρουσία (Μάντζαρης, Τολιόπουλος, Μπόγρης, Αγραβάνης) αλλά γρήγορα κατάλαβε πως οι τραυματίες αργούν και οι υγιείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πλάνο. Και έτσι άρχισε να δουλεύει με rotation μόνο όσων μπορούν να ανταποκριθούν στα θέλω του. Το αποτέλεσμα είναι να φυτοζωούν με garbage time αρκετοί παίκτες και πιθανολογώ ότι υπάρχουν  και μουρμούρες στα αποδυτήρια αλλά και προσπάθεια να του αλλάξουν το αρχικό πλάνο. Επιπλέον λόγω της επιλογής με τα 3 forward είναι εμφανής η λειψανδρία στους ψηλούς καθώς με Milutinov, Leday και Πρίντεζη η χρονιά δεν βγαίνει ποσοτικά – ενώ και ποιοτικά λείπει η αθλητικότητα και το hustle μέσα στη ρακέτα. Με βάση όλα αυτά το 9-6 είναι επιτυχία και χωρίς ενίσχυση το ταβάνι της ομάδας θα είναι μια καλή σειρά στα Play Off (το πλεονέκτημα έδρας το βρίσκω πολύ δύσκολο).”

Vs CSKA2

O Οθέλο δεν φάνηκε πολύ εντυπωσιασμένος από τις απαντήσεις μας παρά μόνο είπε “καλώς ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση”

2) Ποια από τις καλοκαιρινές προσθήκες είναι η καλύτερη ως τώρα και ποια η χειρότερη;

Αυτή την φορά αποφάσισα να πάρω εγώ πρώτος τον λόγο. Αλλά δεν πρόφθασα… Ένιωθα λίγο ζαλισμένος λές να έφταιγε το ποτό? Μα καλά εδώ δεν θυμάμαι καλά να έχω πιει ούτε σταγόνα.. παρόλα αυτά το στόμα μου ήταν γεμάτο, με νότες γλυκών μπαχαρικών και ξερών φρούτων. Το ξέχασα προς στιγμή και πάνω που πήγα να μιλήσω πετάχτηκε ο Red & Gun.

Red & Gun

“Στην 1η κατηγορία Goss-LeDay στην 2η παίζει μπάλα μόνος του ο Timma. Για τον Λετονό πιστεύω θα γράψει έκθεση ιδεών ο Red Emerald οπότε του πετάω το μπαλάκι και το μόνο που θα πω ότι είναι φορές που η αφηρημάδα του είναι το λιγότερο εκνευριστική. Ανάμεσα στους 2 Αμερικάνους θα επιλέξω LeDay. Ξεκίνησε μουδιασμένα αλλά η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Βοηθάει και από το 4 και από το 5 στην επίθεση, σπρώχνει καλύτερα στην άμυνα, ποστάρει καλά, σουτάρει καλά παρά το περίεργο στυλάκι και έχει και κάτι που γουστάρουν όλοι οι οπαδοί-φίλαθλοι. Παθιάζεται, πανηγυρίζει, βάζει τον κόσμο στην εξίσωση. Μεγάλο προσόν για να παίξει και να στεριώσει.”

Red Emerald

“Από τις καλοκαιρινές προσθήκες ξεχωρίζω τον Leday o οποίος είναι ένας Power Forward υψηλών προδιαγραφών για τα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Η ικανότητα του στην επίθεση και κυρίως η ποικιλία που έχει στο παιχνίδι του (transition, post, 1on1, PnR, PnP, 3p%) τον κάνουν υλικό 1ης ποιότητας ακόμα και για ομάδες με πολύ μεγαλύτερα πορτοφόλια. Σε περίπτωση που δεν τον έχουν δέσει με ένα καλό συμβόλαιο είναι θέμα χρόνου να αλλάξει στέγη όπως έγινε με σειρά αντίστοιχων ξένων (και όχι μόνο) που πέρασαν από την ομάδα.

Η απογοήτευση δεν είναι άλλη από τον Λετονό τουρίστα Timma! <ακολουθεί σύντομη έκθεση ιδεών> Το παλικάρι έχει δημιουργήσει δική του κατηγορία στην έννοια αδιαφορία. Μπορεί να παίζεις άσχημα αλλά αυτό οφείλει να σε πεισμώνει να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος… αντί αυτού έχουμε χαμογελάκια στον πάγκο, χαλαρότητα και κυρίως συνεχόμενες αρνητικές εμφανίσεις. Δεν θυμάμαι πραγματικά παίκτη του Ολυμπιακού με τόσα αρνητικά Ranking σε αγώνες στην Euroleague – και μάλλον για αυτό θα μείνει στην ιστορία ο κατά τα άλλα συμπαθής Γιάννης.. 

Timma

cropped-Tima.jpg

8a_nice

“Στον ατομικό έλεγχο ο Ολυμπιακός τα έχει πάει πολύ καλά. Έχει καταφέρει να εντάξει όλους τους παίχτες που απέκτησε πλην Timma, του οποίου η περίπτωση βαραίνει τόσο τον παίχτη όσο και την ομάδα. Leday και Toupane μοιάζουν αρκετά πιο έτοιμοι κι ένα βήμα μπροστά απ τον επίσης νεόκοπο Goss, ο οποίος αντικειμενικά φέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος λόγω θέσης και ευθυνών. Το 3/1 που έχει ως αναλογία σε ασσιστ/λάθη είναι εξαιρετικός αριθμός για rookie, με τον Coach Blatt να προσπαθεί να του δώσει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες. Ο Toupane μοιάζει να είναι αρκετά λυμένος σε σχέση με τον διστακτικό παίχτη που είχαμε δει στην περυσινή Zalgiris και πέρα από πολύ καλος παίχτης ρόλου μπορεί να αποδειχτεί και πρωταγωνιστής (εφες). Για το τέλος άφησα τον Leday. Δε θα ασχοληθώ με τη θέση του όσο με τις δυνατότητες που δίνει στην ομάδα κυρίως επιθετικά, έχοντας την ικανότητα να κάνει αποτελεσματικά σχεδόν τα πάντα. Ανοίγει το γήπεδο ως stretch 5, κόβει εξαιρετικά προς το καλάθι έχοντας τρομερή ικανότητα να τελειώνει μετα από επαφή, ενώ το ποστ παιχνίδι του, κυρίως λόγω του εξαιρετικού footwork που διαθέτει, μοιάζει το καλύτερο απ την εποχή του Dunston. Ξεγελά ο αδόκιμος τρόπος που εκτελεί απ το τρίποντο αλλά και απο κοντά με baby hook, δείχνει όμως να κατέχει εξαιρετικα τα βασικά του παιχνιδιού. Αμυντικά σιγουρά νιώθει πιο ανετα ως help defender στα λεπτά που περνάει μαζί με τον Milutinov στο παρκέ πάρα οταν απομονώνεται με κάποιον δυνατότερο αντίπαλο του στο ποστ. Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση στο decision making, καθώς μοιάζει αρκετές φορές να υπερβάλλει.”

Red Believer

“Ο LeDay για μένα η καλύτερη προσθήκη και αυτό γιατί είναι κάτι το διαφορετικό από ότι είχαμε δει μέχρι τώρα από τους Αμερικάνους ψηλούς που “ψώνιζε” η ομάδα κάθε χρονιά. Ο Timma έχει δείξει ελάχιστα πράγματα και φαίνεται να είναι εντελώς εκτός κλίματος”

Elidor

“Ξεκινάμε από τα προφανή. Η λιγότερο αποδοτική προσθήκη για την ώρα είναι ο Timma. Ο οποίος στο μυαλό μου το καλοκαίρι ήταν η καλύτερη μεταγραφή, καθώς ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες παραστάσεις και περγαμηνές ως τώρα. Ίσως αξίζει λίγο παραπάνω χρόνο λόγω (αποδεδειγμένης) ποιότητας. Για την ώρα δεν προσφέρει τίποτα σε βραδιές που δε σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Μοιάζει εντελώς ασύνδετος τακτικά με την υπόλοιπη ομάδα. Όσον αφορά την καλύτερη προσθήκη, μάλλον θα πω τον Goss παρότι πιστεύω πως ο LeDay έχει υψηλότερο ταβάνι. Είναι παίκτης που παίρνει πολύ χρόνο φέτος, που θα κάνει και λάθη, αλλά θα ψηθεί πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους νέους. Είναι ο παίκτης βαρόμετρο όσον αφορά το ρυθμό μας.”

Sober

“Η καλύτερη καλοκαιρινή προσθήκη είναι ο παίκτης που θεωρούσα ότι θα είναι η χειρότερη και αυτός είναι ο Τουπάν. Αντίθετα, η χειρότερη είναι ο Τίμα που πίστευα ότι θα είναι η καλύτερη. Δεν περιγράφω άλλο.”

vs Peristeri

 

O Οθέλο έμοιαζε περισσότερο ικανοποιημένος από αυτές τις απαντήσεις αλλά είπε “ας περάσουμε και στην τελευταία του 1ου γύρου”

3) Ποιος είναι ο MVP του Ολυμπιακού ως τώρα;

Αυτή την φορά πετάχτηκα σαν ελατήριο

Red Emerald

“Ο MVP χωρίς δεύτερη σκέψη είναι ο Milutinov. Η χρονιά που κάνει θα τον οδηγήσει σίγουρα στο ΝΒΑ το καλοκαίρι και η ομάδα θα πρέπει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από αυτόν στην φετινή περίοδο – και να προετοιμαστεί για την διάδοχη κατάσταση”

Elidor

“Ο Milutinov. Οι αριθμοί του δεν είναι συγκλονιστικοί (10.4 πόντοι, 1.6 ασίστ) αλλά έχει μια συνολικά πληθωρική παρουσία στο παρκέ ως έτοιμος go-to παίκτης, βγάζει πολλή ποιότητα στο παιχνίδι του. Στοιχεία μη μετρήσιμα σε αρκετές περιπτώσεις δηλαδή. Είναι πλήρης τεχνικά, με τρομερή αντίληψη και εξαιρετικά σωματικά προσόντα. Πρόκειται για τον ποιοτικότερο C της ομάδας από την εποχή του Nesterovic.”

Red Believer

“Ο Nikola Milutinov αδιαμφισβήτητα! Κάνει την πιο πλήρη χρονιά του so far, με πολλά νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, σε άμυνα κι επίθεση”

Sober

“Milutinov για MVP. Μακράν από τον 2ο.”

Red & Gun

“Ο Νικολής ο Milutinov νομίζω δικαιωματικά αξίζει τον τίτλο. Breaking season για να μας αφήσει δυστυχώς και να πάει να αλωνίσει στα χέρια του Popovic. Το μόνο που ελπίζω είναι όταν γυρίσει να κάνουμε ό,τι πρέπει για να είναι και πάλι εδώ.”

8a_nice

” Νομίζω για τον ως τώρα m.v.p. η περίπτωση του Μιλουτινοφ ξεχωρίζει. Δεν είναι τοσο η βελτίωση του ίδιου (κυρίως στο ποστ) όσο o ρόλος πρωταγωνιστή που θέλει να του δώσει ο coach. Δεν είναι τυχαίο που σε πρόσφατη συνέντευξη του τον έβαλε στην ιδιά πρόταση με Σπανουλη και Πριντεζη. Ο τρόπος που ο Ολυμπιακός αμύνεται αλλά και επιτίθεται έχει ως βάση πλέον και τα δυνατά- αδύνατα σημεία του Σέρβου ψηλού. Αμυντικά ο Oλυμπιακός δείχνει να προσπαθεί να αποφεύγει hard hedge αντιμετώπιση σε pick and roll όπως και να δίνει ευκολα την αλλαγή κάτι που προστατεύει τον Μιλουτινοφ τόσο απο φάουλ (1.5 μ.ο.) όσο και από καταστάσεις που νιώθει άβολα. Απ την άλλη ο τρόπος αντιμετώπισης του pick and roll απαιτεί παίχτη (στον αντιπαλο χειριστη) που μπορεί γρήγορα να κάνει recover απ το screen με τα mid range shots αλλά και τους πόντους απο επιθετικά να πληγώνουν αρκετές φορές την ομάδα.

Επιθετικά τώρα ο Μιλουτινοφ μοιάζει με σημείο αναφοράς. Ελάχιστες επιθέσεις δε θα ακουμπήσουν σε αυτόν με την ικανότητα που έχει να πασάρει στην αδύνατη πλευρά απ το ποστ αλλά και σε cutters κυρίως μετα από κάποιο short roll. Βλέπουμε επίσης τα περισσότερα screens ψηλά, όταν η επίθεση μοιάζει μπλοκαρισμένη να δίνονται απ τη θέση 4 με τον Μιλουτινοφ να παίρνει πολύ καλή θέση κοντά στη ρακετα και τον Ολυμπιακό να έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιθετικού rebound από κάθε άλλη ομάδα (3.67 και 6.02 per 40, 1 ος στη σχετική λίστα).”

Milu vs Barca

Ακολούθησε μια στιγμή αμηχανίας καθώς τα υπόλοιπα μέλη σχολίαζαν μεταξύ τους τις απαντήσεις μας. Ο Οθέλο πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος σε εμένα είπε. “Ελπίζω να έχετε κάτι περισσότερο ενδιαφέρον να μοιραστείτε στο 2ο μέρος των ερωτήσεων. Είστε πολύ μετριοπαθείς – αν εξαιρέσουμε εσένα που μίλησες όπως έπρεπε για τον Timma οι υπόλοιποι κάνουν απλές αναφορές … και δεν ξέρω εάν αυτό είναι αρκετά διασκεδαστικό για τα μέλη μας – που σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμούν την λογοτεχνική “ανθρωποφαγία”! Τέλος πάντων θα τα πουμε στο τέλος. Ας περάσουμε στο 2ο μέρος άμεσα. Με έκανε να νιώσω άσχημα ο Οθέλο αλλά δεν μπόρεσα να του απαντήσω αφού ξεκίνησε άμεσα το 2ος γύρος.

1) Ποια ομάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη ως τώρα και ποια η δυσάρεστη;

Red Believer

“Δύο οι ευχάριστες εκπλήξεις προς το παρόν στο θεσμό. Η Efes, με πολύ όμορφο και παραγωγικό μπάσκετ, δείχνει να έχει αφήσει πίσω την αφέλεια που τη χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια και δείχνει άνετη να προχωράει στα playoffs και να διεκδικεί με αξιώσεις το πλεονέκτημα της έδρας. Η άλλη ευχάριστη έκπληξη, η Bayern, την οποία πολλοί θεώρησαν σάκο του μποξ και τους αποστόμωσε με μεγάλες νίκες και ισχυρές ενδείξεις πως θα είναι στα play offs. Στην αντίπερα όχθη πλήρης απογοήτευση για το φετινό ΠΑΟ, που στην αρχή της χρονιάς λεγόταν πως θα έχει σούπερ αθλητική ομάδα, αλλά φαίνεται πως τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια των λύσεων που υπάρχουν.”

Elidor

“Ευχάριστη έκπληξη: θα μπορούσε να είναι η εξαιρετική Efes ή και η Olimpia Milano των πρώτων αγωνιστικών, αλλά για εμένα είναι η Fenerbahce. Πάντα ήταν ομάδα F4, αλλά πέρυσι υπήρξαν στιγμές προς το τέλος που έδειξε ξεπερασμένη, χωρίς κάτι νέο να δώσει και εμφανώς μια ταχύτητα πιο κάτω στον τελικό. Όμως φέτος παρακολουθούμε την καλύτερη εκδοχή της Fener του Obradovic. Αν το F4 γινόταν αύριο θα μιλούσαμε για το ακλόνητο φαβορί. Μόνο ερωτηματικό το στενό rotation ως τώρα σε σχέση με Real ή CSKA. Δυσάρεστη έκπληξη: Σίγουρα ο Παναθηναϊκός.”

Sober

“Ευχάριστη έκπληξη θα μπορούσε κάποιος να πει την Efes. Αλλά βάση μπάτζετ και ρόστερ, κάποια στιγμή θα έκανε το αυτονόητο. Να είναι δηλαδή ομάδα 8άδας που κοιτάζει προς τα πάνω. Γι’ αυτό θα πω Bayern. Ακόμα κι αν στο τέλος μείνει εκτός συνέχειας, αυτό που παρουσιάζει φέτος το σύνολο του Radonic, είναι εκτός καλοκαιρινών προβλέψεων. Όσο για τη δυσάρεστη έκπληξη, θα έβαζα 2 ομάδες. Baskonia και Παναθηναϊκός. Είναι ομάδες που θα έπρεπε να παλεύουν για την κατάταξη τους στην 8άδα και όχι για την είσοδο τους σε αυτή.”

Red & Gun

“Επειδή στην αρχή της χρονιάς είχα γράψει ότι η Φενέρ με τα guards που έχει θα είναι η δυσάρεστη έκπληξη της διοργάνωσης, θα μπορούσα να βάλω αυτή σαν ευχάριστη. Αλλά στα μάτια μου αυτό που κάνει η Εφες είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, και με βάση τις προηγούμενες χρονιές και τις προσδοκίες που υπήρχαν. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ataman έχει την ικανότητα να παρουσιάσει ένα τόσο συμπαγές σύνολο που θα διεκδικεί με αξιώσεις ακόμα και το πλεονέκτημα έδρας. O Παναθηναϊκός από την άλλη ξεκίνησε τη σεζόν με όνειρα και στη μέση αυτής, έδιωξε τον Pasqual με τα παπαγαλάκια να θέλουν να μας πείσουν ότι όλες οι φετινές επιλογές είναι δικές του. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με προσδοκίες αλλά αποδείχθηκε ότι η δομή του roster είναι τελείως λανθασμένη με τον Pitino να καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Οι φίλοι Παναθηναϊκοί καλό θα ήταν να μην περιμένουν και πάλι τα πάντα από τον Νικ Καλάθη, καθώς παίζει 1,5+ χρόνο στα κόκκινα και είναι λογικό κάπου να έχει παραδώσει πνεύμα.”

Red Emerald

“Η ευχάριστη έκπληξη για εμένα είναι η Olimpia Milano. Μεταμορφώθηκε από μια ομάδα σάκο του μποξ σε ομάδα πρωταθλητισμού η οποία αν διατηρήσει τον κορμό της θα διεκδικήσει είσοδο στο F4 αν όχι από φέτος σίγουρα τα επόμενα χρόνια. Η απογοήτευση είναι μάλλον η Khimki του Γ. Μπαρτζώκα. Μια ομάδα που έχει ίσως τον καλύτερο παίκτη στην διοργάνωση (Shved), εξαιρετικούς ξένους, αθλητικότητα, έμπειρο προπονητή και παρόλα αυτά βρίσκεται στο 5-10.”

8a_nice

Βάσει προσδοκιών σιγουρά ο Παναθηναικος μοιάζει η ομάδα που μπορεί να θεωρηθεί ως δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό στοιχειοθετείτε τόσο βάσει αποτελεσμάτων όσο και αυτού που παρουσιάζει στο παρκε ως τώρα. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα απ την πίεση του αποτελέσματος, ο coach Pascual αποχώρησε και το μέλλον θα δείξει αν ήταν αυτός η πηγή του κακού, σιγουρά έχει ευθύνες που αφορούν τον καλοκαιρινό σχεδιασμό σε σχέση με ότι μας έχει δείξει πως μπορεί να υπηρετήσει ως προπονητής. Ευχάριστη έκπληξη θα μπορούσε να είναι σιγουρά η εφες, δε θα είναι όμως στις δίκες μου επιλογές κυρίως γιατί βάσει ροστερ είναι εκεί που ακριβώς έπρεπε να είναι. Το «βραβείο» πηγαίνει στην Μπαγερν Μοναχου. Ο Ραντονιτς μετα την εξαιρετική του δουλειά στο Ερ. Αστερα αποδίδει και με τους Γερμανούς όμορφο μπασκετ, κυρίως εντός έδρας ενω το star quality που έχει προσδώσει o Derick Williams (καλυτερος Power forward της διοργανωσης, μαζι με τον Randolph ως τωρα) δείχνει να έχει ανεβάσει το ταβάνι της ομάδας ακόμα και ως την πρόκριση στην 8αδα.”

Για κάποιο λόγο ο Οθέλο έμοιαζε στα μάτια μου πιο ικανοποιημένος. Λές να περίμενε να ακούσει τίποτα για την CSKA και δεν το αναφέραμε… Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση είπε απότομα δεν έχουμε πολύ χρόνο..

2) Πώς κρίνετε το επίπεδο του ανταγωνισμού φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες 2 σεζόν με το συγκεκριμένο format;

8a_nice

“Η διοργάνωση μοιάζει και είναι δικαίως πιο δύσκολη από ποτέ. Αυτο κυρίως φαίνεται απ το οτι ομάδες ο Παναθηναϊκός η Baskonia η Khimki ακομα και η Maccabi μοιάζουν να έχουν πιθανότητες να μείνουν εκτός 8αδας, αλλά και απ την καλή θέση αναλογικά με το όχι τόσο καλό ρεκορ που διαθέτουν οι Efes και Ολυμπιακός.”

Red & Gun

“Οι «πλούσιοι» Fenerbache-CSKA-Real μοιάζουν να έχουν απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους και μετά η διοργάνωση είναι χωρισμένη σε ακόμα 3 ταχύτητες. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για αυτό που προσφέρει και για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει συνολικά και όχι μόνο την ομάδα που υποστηρίζει. Είναι καλό ότι π.χ. δεν διεκδικεί μία ομάδα την 1 η θέση μόνη της αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο οι 3 να μην έχουν ξεφύγει τόσο. Δεν ξέρω αν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, σίγουρα όμως παίζει σημαντικό ρόλο από τη στιγμή που οι ομάδες δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος πέραν της αίγλης.”

Sober

“Το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι το υψηλότερο σε σχέση με άλλες σεζόν με το συγκεκριμένο format. Και είναι πολύ πιθανό, να μείνουν εκτός συνέχειας ομάδες που είχαν παραδοσιακή παρουσία στο Tοπ8.”

Elidor

“Η σεζόν ξεκίνησε ανέλπιστα απρόβλεπτη. Ναι μεν υπήρχαν 3 ομάδες που έδειξαν από την αρχή ότι απέχουν από τις υπόλοιπες, αλλά από εκεί και πέρα φάνηκε πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 8 που θα έδιναν μάχη για 5 θέσεις. Κάποιες ομάδες (όπως το Μιλάνο) ήταν σίγουρο πως με την πάροδο των αγωνιστικών θα υποχωρούσαν, όμως γενικά πλην της Darussafaka όλες οι υπόλοιπες δείχνουν πως ανήκουν στην EL. Το μεσαίο γκρουπ ομάδων της λίγκας φαίνεται πιο ανταγωνιστικό από ποτέ.”

Red Believer

“Ο ανταγωνισμός είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ! 100% υπάρχουν μεγάλα φαβορί (Real, Fener, CSKA), αλλά η οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να την κάνει τη ζημιά (και δεν έχουν γίνει λίγες). Το ευχάριστο για το άθλημα θα ήταν να υπάρχει κάθε χρόνο μια ομάδα θεωρητικά 2ης ταχύτητας που να κάνει πορεία πρωταθλητισμού και η φετινή “έκπληξη” Efes, μόνο ως 2ης ταχύτητας δε λογίζεται με τέτοιο μπάτζετ και τέτοια ονόματα στο ρόστερ της”

Red Emerald

“Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι υψηλότερο από ποτέ. Σε αυτό βέβαια συνεισφέρει και η δική μας ελληνική οπτική (με τους αιώνιους σε πτώση οι άλλοι μας μοιάζουν πολύ ισχυροί). Αλλά αφαιρώντας την δική μας δυναμική από την εξίσωση – οι φετινές επενδύσεις των Efes και Armani, η καλοδουλεμένη Zalgiris, σύν τα Euroleague Powerhouses έχουν φτιάξει ένα γκρουπ 12-13 ομάδων που μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε εντός και εκτός. Ταυτόχρονα οι συνεχείς αγώνες έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα υπερ. απαιτητικό όπου ακόμα και ομάδες με βάθος στο ρόστερ θα κάνουν κοιλιά και θα πέσουν θύματα εκπλήξεων.”

Ο Οθέλο σχεδόν χαμογελούσε… καλά τι του άρεσε σε όλα αυτά? Πρέπει να τελειώσουμε μου είπε επιτακτικά. Τελευταία ερώτηση

3) Αν η σεζόν τελείωνε σήμερα, σε ποιον παίκτη θα δίνατε το season ΜVP;

Red Believer

“Αν και ο Shved προηγείται στη στατιστική του ranking και είναι αδιαμφισβήτητα ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ, το μπάσκετ που παίζει, προσωπικά το θεωρώ παρωχημένο και ενώ με εντυπωσιάζει ότι μπορεί να βάλει άνετα 30 πόντους, το ότι θα έχει πάρει 450 προσπάθειες με χαλάει. Για να μην πολυλογώ μέχρι στιγμής MVP για μένα ο Vesely. Σταθερότατος, με καμία τρανταχτή αδυναμία στα δικά μου μάτια, είναι ο απόλυτος ψηλός αυτή τη στιγμή στη Euroleague.”

Elidor

“Δύσκολη ερώτηση. Δεν υπάρχει ως τώρα κάποιος από τους κορυφαίους παίκτες ο οποίος να να κάνει σούπερ σεζόν. Κυρίως οι ομάδες είναι αυτές που ξεχωρίζουν, με εξαίρεση ίσως τους James και Shved που είναι ξεκάθαρα τα πιο δυνατά όπλα των ομάδων τους. Ο πρώτος έχει καταφέρει να συμπαρασύρει προς τα πάνω τους συμπαίκτες του ως ένα σημείο όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί season MVP, ενώ ο δεύτερος πάρα τα εκπληκτικά του νούμερα, δεν είναι αρκετός για να κάνει ανταγωνιστική αυτή την Khimki. Γενικώς φέτος οι G διανύουν γήινες σεζόν, οπότε ο άτυπος MVP ως τώρα είναι μάλλον ο Vesely. Επιτέλους ένας Center. “

Sober

“Κώστας Σλούκας αναφώνησε ο Sober!” (η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα αλλά ο Οθέλο επέβαλε γρήγορα την τάξη)

Red & Gun

Το μπάσκετ είναι θεωρητικά το άθλημα των κοντών καθώς αυτοί είναι που κουβαλάνε τη μπάλα και μπορούν να επηρεάσουν και να ελέγξουν τον ρυθμό. Στο Ranking ανά 40mins; υπάρχουν 8 ψηλοί και 2 κοντοί (αν o Clyburn μπορεί να θεωρηθεί τέτοιος). Στο μέσο Ranking υπάρχουν 6 ψηλοί και 4 κοντοί. Σίγουρα παίζει ρόλο ότι έχουν την μπάλα αρκετά στα χέρια τους αλλά νομίζω φέτος αρκετοί από αυτούς που αγωνίζονται στο 4-5 βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Αν λοιπόν τελείωνε σήμερα η σεζόν με την Fener 1 η , o Jan Vesely είναι ο Νο1 υποψήφιος με την εκπληκτική χρονιά που κάνει. Από κοντά ο Milutinov με τον Ολυμπιακό 4 ο και o Davies με την Zalgiris στις θέσεις που οδηγούν στα playoff. Θα μπορούσε να είναι και ο James αν η Armani ήταν 7η-8η, ή ακόνα περισσότερο ο Gudaitis που κάνει φοβερή χρονιά. Vesely από μένα λοιπόν γιατί όπως ξαναείπα δεν περίμενα από την Fener να πάει τόσο καλά και ο Τσέχος έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό.

Red Emerald

“Το Season MVP θα το έδινα στον Vesely 15p, 6 Rebs, 3 Assist είναι μια επίδοση που δεν βρίσκεις εύκολα από ψηλό στην Ευρώπη. Ο Τσέχος είναι πραγματικά dominant μέσα στην ρακέτα σε επίθεση και άμυνα και οδηγεί την Fenerbahce καρφί για ένα ακόμα F4.”

8a_nice

“Αν η διοργάνωση της Euroleague τέλειωνε τώρα σιγουρά η ανάδειξη του MVP δε θα ήταν εύκολη διαδικασία. Ο De Colo κάνει την χειρότερη του χρονιά με τη φανέλα της CSKAως τώρα, ο Shved σιγουρά κάνει εξαιρετικά πράγματα και ξεχωρίζει στις κρίσιμες κατηγορίες των πόντων και του rating, η ομάδα του όμως μοιάζει να χάνει το τρένο της 8αδας κάτι που δεν βοηθά και τον ίδιο. Ο James έχει αναλαμπές αλλά με τέτοια ποσοστά απέχει αρκετά απο mvp χρονιά. Θα κάνω λοιπόν μια εξαίρεση και θα το δώσω στον παίχτη που θεωρώ έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του ταυτόχρονα και με τη δική του εξέλιξη και δεν είναι άλλος απ τον Micic. Βγαίνοντας απ το αρκετά strict περιβάλλον της ζαλγκιρις ο Micic μοιάζει εξαιρετικά απελευθερωμένος. Δεν έμαθε να σουτάρει μέσα σ ένα καλοκαίρι. Δεν απέκτησε αυτό το εξαιρετικό pull up απ τη μια μέρα στην άλλη. Πίστεψε πιο πολύ σε αυτό, πήρε τις αρμοδιότητες που ήθελε απ τον προπονητή του και τον δικαιώνει απόλυτα. Σε μια περιφέρεια με Beaubois, Larkin, και Simon μοιάζει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, ενώ οι ατομικές εμφανίσεις του μοιάζουν να έχουν τεράστια συνάρτηση με το ομαδικό performance χωρίς να έχει όμως το usage του Shved ή του James. Κορυφαία του στιγμή η παράσταση στην έδρα του Ολυμπιακου στην οποία ό,τι δοκίμαζε έμοιαζε τόσο εύκολο και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Κλείνοντας, θεωρώ είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη σημασία που έχει η συνέπεια στο top επίπεδο. Στο τέλος ο νικητής θα είναι ένας και μόνο ένας. Είναι πολύ πιθανό δε, να είναι και κάποιος loser του παρελθόντος. Όταν κάνεις τα σωστά πράγματα αργά η γρηγορά θα δικαιωθείς. Όπως είπε και ο coach blatt σε μια απ’ τις αρχικές του δηλώσεις, «results will follow».”

Με το που τελείωσε ο 8a_nice την φράση του ο Οθέλο που πλέον δεν έμοιαζε πλέον με καλοκάγαθο γίγαντα μας οδήγησε βιαστικά προς την έξοδο.

tmg-article_talljpeg_quality20

Πριν προφθάσω να τον ρωτήσω τι και πως μου είπε το Club θα συσκεφτεί και θα σας ενημερώσει. Για τι πράγμα το ρώτησα? Και γιατί θα πρέπει να με νοιάζει η γνώμη του Club? “Θα μάθετε όταν έρθει η ώρα!” απάντησε κοφτά. Σε μια στιγμή με πέταξαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και πριν το καταλάβω βρέθηκα να περπατώ σε ένα παγωμένο χωματόδρομο.

20181217_073714.jpg

Παρέμεινα για 1 λεπτό σαστισμένος μέχρι το ξυπνητήρι να με επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Ευτυχώς όλα ήταν ένα περίεργο όνειρο! Για πιο λόγο άλλωστε να υπάρχουν κλειστά club που να ασχολούνται με τέτοιας φύσης ζητήματα πίσω από κλειστές πόρτες? Όταν ζούμε σε μια κοινωνία που η ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου! Ατομικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 10 παρ. 1 ΕΣΔΑ. Το Αρ.14  μολονότι αναφέρεται στην γραπτή και δια του τύπου έκφραση κατοχυρώνει οπωσδήποτε και την έκφραση γνώμης μέσω του διαδικτύου. Στην έκφραση περιλαμβάνονται ιδέες, γεγονότα, μηνύματα ειδήσεις και γενικότερα κάθε άποψη με την οποία το πρόσωπο εκφράζει τα συναισθήματα και τις ιδέες του. Επομένως κάθε είδους μήνυμα που μεταδίδεται στο διαδίκτυο προστατεύεται ως ελευθερία της έκφρασης.

Σε λίγο θα μου πείτε και πως υπάρχουν απρόσωπα account ακόμα και πρόεδροι ομάδων που κάνουν διαδικτυακό και όχι μόνο bullying αν κάποιος λέει και γράφει πράγματα που δεν τους αρέσουν… Ευτυχώς δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα παρά μόνο σε εφιάλτες!

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast Ep.1 - Rebuild

Η παρέα του Red Point Guard μιλάει για τον μπασκετικό Ολυμπιακό και […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d