RPG Daily Offseason 2023 vol 9

RPG Team

Οι εξελίξεις τρέχουν και στο Ολυμπιακό ετοιμάζονται για το τελικό χτύπημα στην Off Season 2023. Ώπα ρε Emerald σε έπιασε το late summer hold syndrome, θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Εσύ εχθές δεν μας έλεγες ότι ανησυχείς; Όχι παίδες είμαι μια χαρά και ακόμα ανησυχώ αλλά επίσης μαθαίνω ότι η ομάδα κινείται προς καλές λύσεις. Επειδή όμως δεν είμαι insider ούτε και χθεσινός στα μεταγραφικά του Θρύλου θα πω ότι είμαι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξος. Οι στόχοι έχουν ξεκαθαρίσει, χρήματα υπάρχουν και η ομάδα θέλει πραγματικά να κάνει μια καλή κίνηση, οπότε θα περιμένω να δω ποιος θα είναι. Και αν είναι αυτός που ακούγεται από τα σημερινά δημοσιεύματα, δηλαδή o Terence Davis, υπογράψει θα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τώρα αν είστε από δαύτους τους χωρατατζήδες που πνίγουν το άγχος τους σε αστεία αμφιβόλου επιτυχίας και κρατάνε πισινές όπως ο κύριος Charles Bronson τότε μπορείτε να συνεχίσετε το τρολάρισμα η το μοιρολόι (ό,τι αγαπάτε καλύτερα) και να τα πούμε και πάλι σε λίγες ημέρες, που όπως φαίνεται θα έχουμε και κάποια ρεπορτάζ από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Αυτό το σκηνικό που λέτε μου θυμίζει μια παλιά ιστορία θρύλο που σε γνωστή αθλητική εφημερίδα έγραφαν καθημερινά, «τα φαξ φτάνουν συνεχώς στα γραφεία του Ολυμπιακού και προτάθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Χ, Ψ, Ζ παίκτης» (το οποίο δεν ήταν κάτι περισσότερο από την λίστα των ΝΒΑ free agents σε αλφαβητική σειρά και σπασμένη σε μέρη για να βγει και το άρθρο της επόμενης ημέρας). Μετά ήρθε το Internet καταργήθηκαν τα φαξ και περάσαμε στην εποχή που την ίδια δουλειά κάνουν οι, και καλά Insiders, στο Twitter. Τώρα αν τύχει να υπάρξει και κανένας γνωστός παίκτης που θα φέρει πιο πολλή «αναγνώριση» στις πόρνες των κλικ τότε και θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση και θα σανοποιήσουν ακόμα καλύτερα το μήνυμά τους. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, ο κόσμος θέλει γλυκιές ελπίδες γαρνιρισμένες με ψεματάκια, οι ομάδες θέλουν ό,τι καλύτερο μπορούν να αγοράσουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και οι ατζέντηδες και οι παίκτες να κλείσουν την καλύτερη οικονομική συμφωνία. Όταν συναντηθούν αυτοί οι τρείς κόσμοι τίποτα από όσα κυκλοφορεί δεν είναι 100% αληθές, μέχρι την στιγμή της υπογραφής των συμβολαίων. Γι’ αυτό και δεν έχει και σημασία το ποιος είπε τί σε ποιόν μέχρι να βγεί η ανακοίνωση της συμφωνίας.

Αυτό που μετράει είναι η οικονομική δυνατότητα να καλύψεις συμβόλαια, που θεωρητικά θα σου φέρουν υψηλή ποιότητα και το πόσο θελκτική είναι η ομάδα σου για να προσελκύσει τέτοιους είδους παίκτες. Με το θελκτική πρέπει να βάλουμε μέσα, εκτός από τα του περιβάλλοντος και, το ζήτημα του ρόλου / χρόνου που θα προταθεί. Κάπου λοιπόν εκεί ανάμεσα βρισκόμαστε σήμερα. Συζητάμε με καλούς παίκτες και δεδομένου του γεγονότος ότι τον χρειαζόμαστε να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό θα γίνει πιστεύω μέσα στις επόμενες ημέρες. Για το τι σημαίνει η προσθήκη για το ρόστερ θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η όποια κίνηση και μετά εδώ θα είμαστε να το αναλύσουμε. (Με άλλα λόγια θα βάλουμε τον Navaho να γράψει scouting report. Θα του ζήταγα να γράψει και για τον κο. Sikma αλλά φοβάμαι ότι δεν μου ξαναμιλήσει. Τέτοιος είναι!)

Αυτό όμως που με απασχολεί περισσότερο, και μοιάζει δισεπίλυτο πρόβλημα, είναι το ζήτημα της έλλειψης ποιοτικών Ελλήνων από το ρόστερ μας. Και αυτό είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της ομάδας. Βλέπετε η συμμετοχή στην Basket League προϋποθέτει την ύπαρξη max 7 ξένων σε κάθε ρόστερ με συμμετοχή των 6 σε ένα αγώνα. Οπότε χρειάζεσαι τουλάχιστον 6 Έλληνες για να συμπληρώνεις 12άδα για περίπου 30 παιχνίδια μέσα στην σεζόν.

Αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός έχει τους:

Κώστα Παπανικολάου, 33χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2026

Γιαννούλη Λαρεντζάκη, 30χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2026

Thomas Walkup, 31χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2027

Μιχάλη Λούντζη, 25χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2024

Γιώργο Τανούλη, 19χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2026

Γιώργο Πάπα, 25χρ, Συμβόλαιο μέχρι το 2024

Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι οι Παπανικολάου και Walkup πρωτίστως, και οι Λαρεντζάκης και Λούντζης (σε δεύτερη μοίρα) μπορούν να προσφέρουν σε επίπεδο EL και με τις ηλικίες των 2 πρώτων και του Λαρεντζάκη να είναι 30+ καταλαβαίνουμε ότι σε 1-2 χρόνια χωρίς προσθήκες είτε ανάδειξη όσων πιτσιρικάδων έχουμε (Τανούλη, Τσιάμη, Οικονομόπουλου, Αμπόσι) θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτός είναι και εν μέρει ο λόγος που και ο φετινός σχεδιασμός έχει γίνει τόσο πολύπλοκος. Αφού ο coach B προσπαθεί να φτιάξει μια ομάδα με max 7-8 ξένους ώστε το γκρουπ να δουλεύει όλο μαζί και να μην υπάρχει Θρύλος Εσωτερικού και Θρύλος Εξωτερικού. Η λύση στο πρόβλημα θα ήταν η απελευθέρωση του αριθμού των ξένων στην Basket League. Και πριν βιαστείτε να πείτε μα δεν γίνονται πουθενά αυτά! Να παραθέσω το παράδειγμα της ACB που υπάρχουν αρκετές παράμετροι σχετικά με τη χρήση ξένων αθλητών – την ίδια στιγμή που οι γηγενείς σε μια 12άδα πρέπει να φτάνουν min τους 4.

Σε ότι αφορά τους 8 ξένους οι Αμερικάνοι (ή καλύτερα οι μη Ευρωπαίοι) μπορούν να καλύψουν μέχρι 2 θέσεις, μέχρι 5 θέσεις πιάνουν οι ξένοι που προέρχονται από τα μπασκετικά στα τμήματα υποδομής της εκάστοτε αρμάδας (πχ Mirotic, Doncic) είτε έχουν παίξει τουλάχιστον τρία χρόνια στη ACB. Ενώ μέχρι 5 θέσεις πιάνουν και οι λοιποί παίκτες από Ευρώπη, Αφρική και Καραϊβική (Cotonou Agreement). Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτά τα παραθυράκια η Real Madrid πρωταθλήτρια της προηγούμενης Euroleague είχε 11 ξένους (μη Ισπανούς) στο περυσινό της ροστερ.

Αντίστοιχο παράδειγμα με χρήση πολλών ξένων έχουμε και στο Ισραήλ όπου γίνονται σημεία και τέρατα! Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να δηλώσει μέχρι και 8 ξένους. Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ κανονισμοί και παραθυράκια:

1) Ένας τουλάχιστον γηγενής πρέπει να παίζει στην πεντάδα

2) Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα στην 12αδα της για 4 ξένους. Μπορεί όμως καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 50 χιλιάδων δολαρίων να ξεκλειδώσει επιπλέον ξένους αθλητές. (Κάποιος να το πει με τρόπο αυτό στον Σκινδήλια…)

Τέλος πάντων λύσεις και ιδέες υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση και συναίνεση μεταξύ των ομάδων. Ενώ λόγο θα έχει και η ΕΟΚ, που μάλλον θα διαφωνήσει επί της αρχής με δικαιολογία την ανάπτυξη νέων παικτών – κάτι που όμως δεν δουλεύει εδώ και χρόνια με τους 6 ξένους αποδεδειγμένα.

Επειδή λοιπόν εν έτη 2023 οι καλοί Έλληνες σπανίζουν, και όταν τους βρίσκεις ζητάνε συμβόλαια υπεραξίας – που είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για τα μπάτζετ των ομάδων -, έχουμε βρεθεί σε αυτό το αδιέξοδο. Ταυτόχρονα η διαχρονική ανικανότητα του Ολυμπιακού να βγάλει παίκτη από τα σπλάχνα του δεν του επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι έχει προοπτική να στελεχώσει τα μελλοντικά του ρόστερ με το δικό του know how. Ενώ ακόμα και σε χώρες όπως της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου η παραγωγή παικτών είναι το ψωμοτύρι τους, μόλις κάποιος 17χρονος ξεχωρίσει γίνεται Draft στο ΝΒΑ και φεύγει πριν καλά – καλά παίξει βασικός σε μια ομάδα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι σημαντικό πανευρωπαϊκό και δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν πρόσκαιρη και ατυχή συγκυρία. Και επειδή κυκλοφορούν και κάποιες φήμες ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι και ο Νο1 προορισμός για νέους Έλληνες παίκτες για διάφορους λόγους (θέμα ίσως για κάποιο μελλοντικό κείμενο) καλό θα ήταν εκεί στην ΚΑΕ αν ισχύει – να φροντίσουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση / αντίληψη.

Καταλήγω ότι μόλις ολοκληρωθεί το ρόστερ για την περίοδο (2023-24) η αμέσως επόμενη ημέρα θα πρέπει να στοχεύει ΚΑΙ στην διαδικασία που θα τροφοδοτεί την ομάδα με γηγενείς, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει την αγορά και δανεισμό τους σε άλλες ομάδες όπως ταλαντούχου νεαρού Έλληνα guard που μεταγράφει σε ομάδα της Θες/κης για να γράψει χιλιόμετρα. (Δεν σας το είπα εγώ αλλά ένα πουλάκι).

Αυτά για σήμερα.

ΥΣ1. Φοβούνται την Χάκα ωρέ τα παλικάρια;

YΣ2. Terence έλα και μην το πολύ σκέφτεσαι! Που θα βρεις καλύτερα; Ρώτα και τον Θωμά.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Daily Offseason 2023 vol 10

Περνάνε οι μέρες αγαπητοί μπασκετόγαυροι και πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχουν 2 […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: