Pregame 32: vs Pao

Jon Tsakos

Pregame #32 Παναθηναϊκός

Χαίρετε, χαίρετε! Εν όψει της τελευταίας διπλής αγωνιστικής της φετινής Euroleague θα στρέψουμε τους προβολείς μας στον πολύπαθο Παναθηναϊκό, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ουσιαστική βελτίωση και την ματαιοδοξία αυτής, με τους οιωνούς για την καλοκαιρινή του ανασύνταξη να μην είναι ξεκάθαροι.

 

Σχετικά με την στελέχωση του Παναθηναϊκού και την άποψή μας ως προς την εικόνα του, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο, που είχαμε συντάξει λίγους μήνες πριν: https://redpointguard.com/archives/33754

Δίχως χρονοτριβή, προχωρούμε στο προκείμενο, στο παρκέ του Red Point Guard

Η ελλειματική στελέχωση, η απώλεια στόχων και … Σερέλης στις επάλξεις

Για πολλοστή φορά οι «πράσινοι» άρχισαν να ακροβατούν ανάμεσα στην κατεύθυνση της πρόσκαιρης ανταγωνιστικότητας και της εδραίωσης του διετούς σχεδιασμού υπό τις οδηγίες του coach Radonjic, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Μαυροβούνιος προπονητής απολύθηκε στα τέλη του Φλεβάρη, καθώς η ομάδα ουδέποτε κατόρθωσε να βρει συνεπείς, αγωνιστικές σταθερές και στις δύο πλευρές του παρκέ.

 

Σύνολο με σαφείς περιορισμούς σε όρους εκτέλεσης από ευνοϊκά για εκείνην σημεία, με περιορισμένες λύσεις στο backcourt μετά τους παραγκωνισμούς των Andrews, Grigonis, η ελλιπής στελέχωση της frontline, η έκτακτη προσθήκη των Bacon (κυρίως), Αγραβάνη, Thomas και με καταφανές πρόβλημα συνεργασιών κατά βάση στην άμυνα ήταν εν συντομία ορισμένα προβλήματα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες του Radonjic.

Ο συμβιβασμός με την κατεύθυνση παιχνιδιού απομονώσεων λόγω της παρουσίας ενός τόσο χαρισματικού scorer, όπως είναι ο Bacon, περιόρισε σημαντικά το εύρος του playbook, καθιστώντας τουλάχιστον αδρανείς τις όποιες off screen δράσεις μπορούσε δυνητικά να «τρέξει». Στα μετόπισθεν η κατάσταση ήταν καλύτερη, εντούτοις, τα σκαμπανεβάσματα ήταν συχνά. Η ασυνέπεια στην εξασφάλιση του αμυντικού rebound σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη παρουσία δύο κακών αμυντικά παικτών (Bacon, Williams) και οι υψηλοί χρόνοι σε συνθήκες περιστροφών, αποτέλεσαν τροχοπέδη για τα περιθώρια ουσιώδους βελτίωσης.

Με την γλώσσα των αριθμών το «τριφύλλι» σε 24 αγώνες καθοδήγησης από τον Μαυροβούνιο coach, είχε τους εξής δείκτες:

–> Pace: 71.8 – 2ος με Baskonia, Valencia

–> DRT: 114.9 – 12ος

–> ORT: 108.6 – 16ος

–> DRB%: 68% – 11ος μαζί με Zalgiris, Fenerbahce, Alba

–> eFG%: 51% – 15ος μαζί με Milano, Zalgiris

–> TS%: 54% – 16ος με Bayern, Milano

 Τούτου δοθέντος, ο coach Σερέλης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σε μία τουλάχιστον απαιτητική αποστολή για σύνολο που απώλεσε νωρίς την όποια πιθανότητα για επιστροφή στα play offs μετά το 2019. Ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά στα όσα έχουμε δει στα μέχρι τώρα παιχνίδια του 49χρονου προπονητή…

 

Εξομάλυνση του USG% του Bacon, αξιοποίηση των GrigonisThomas, ομαλοποίηση του ρυθμού & ORT

Μια χαρακτηριστική αλλαγή στα δρώμενα της ομάδας αφορά την τάση «απογαλακτισμού» από το on ball παιχνίδι του Bacon, ο οποίος υπό τις οδηγίες του coach Radonjic είχε φτάσει το 33% στην στήλη του USG% σε 32.1 λεπτά συμμετοχής. Ως εκ τούτου δέσμευε ένα μεγάλο μέρος των επιθετικών κατοχών, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τον αισθητό περιορισμό μετακίνησης της μπάλας από πλευρά σε πλευρά, την μηδενική κίνηση των υπόλοιπων τεσσάρων παικτών της πεντάδας και ελάχιστη έως μηδαμινή μετακίνηση της αντίπαλης άμυνας μακριά από την μπάλα.

Πλέον, σε τέσσερις αναμετρήσεις ο 27χρονος δεν ξεπερνά το 23% στο USG% και τα 24.3 λεπτά συμμετοχής στο rotation. Όπως αναμενόταν, οι μέσοι όροι του Αμερικανού έπεσαν, όπως και οι προσπάθειες για σουτ. Από 16.1 σουτ εντός πεδιάς και 5.4 εκτελεσμένες βολές στις πρώτες 24 αγωνιστικές, στις τελευταίες 5 έχει 8.5 σουτ εντός πεδιάς 2.3 βολές ανά αγωνιστική.

Παράλληλα, η ενεργοποίηση του Grigonis είναι σαφής, παρά την ισχνή άνοδο σε λεπτά συμμετοχής. Ο Λιθουανός wing μετρά 19.4 λεπτά συμμετοχής στις τελευταίες 5 αναμετρήσεις, δίχως να ξεπερνά το 22% στην στήλη του USG%, ωστόσο, είναι πιο επιθετικός με την μπάλα στα χέρια, υπενθυμίζοντας το πόσο επιδραστικός μπορεί να γίνει ως δευτερεύων χειριστής. Σαφώς το δείγμα είναι μικρό, όμως, δείχνει ότι νιώθει ξανά εντός ομάδας:

–> 19.5 λεπτά συμμετοχής

–> 9.5 πόντοι ανά αγώνα

–> 56% στα τρίποντα σε 3.2 προσπάθειες

–> 4.5 κερδισμένες βολές με 85% ευστοχίας

–> 1.21 πόντοι ανά κατοχή

Η χαρακτηριστικότερη αλλαγή αφορά την πτώση του pace.

Πλέον ο Παναθηναϊκός δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πιο ελεγχόμενο ρυθμό ανάπτυξης, στοιχείο στο οποίο ο coach Σερέλης προσπαθεί να εντάξει και συνάμα να εδραιώσει δράσεις, ώστε να αξιοποιούνται  όλοι οι παίκτες της πεντάδας. Για την ακρίβεια το «τριφύλλι» έχει μέσο όρο 68.6 κατοχών (15ος) υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του που είχε 71.8 κατοχές κατά μέσο όρο.

 Μια πιθανή εξήγηση για αυτό αποτελεί η προσπάθεια για συνεπέστερο αμυντικό transition. Επιπλέον, η πολύτιμη post up παρουσία του Ponitka συνεισφέρει σε σωστά διαβάσματα από αμφότερα σημεία του mid/ short post, καλύτερες γωνίες πάσας και εν γένει σε συνθήκες λειτουργικής κυκλοφορίας της μπάλας, με την ταυτόχρονη παρουσία ενός εκ των Grigonis, Thomas (48% στα τρίποντα σε 4.5) σουτ στην ίδια πεντάδα, οι οποίοι δείχνουν αυτές τις 6 αγωνιστικές την σπουδαιότητα της off screen κινητικότητάς τους. Η μικρή άνοδος στον δείκτη του AST% (από 53% στο 58%) είναι ένα μικρό σημάδι μιας πιο πολυμορφικής επιθετικά κατεύθυνσης, ωθώντας το ORT στους 114.4 πόντους.

Τα απόνερα των αμυντικών δυσλειτουργιών

 Στα μετόπισθεν η κατάσταση είναι το λιγότερο δυσλειτουργική. Παρά την προαναφερθείσα πτώση των κατοχών, η σωματική κατάσταση ορισμένων βασικών παικτών και δη του Lee φαίνεται να δίνει την χαριστική βολή σε ένα ούτως ή άλλως ευάλωτο αμυντικά σύνολο. Η δυναμική του 28χρονου Αμερικανού στο ball pressure είναι σπουδαία, εντούτοις, δεν αρκεί για να αποσοβήσει σε διάρκεια τις αντίπαλες επιθέσεις στις ball screen συνεργασίες.

 Τα 27 λεπτά συμμετοχής του μαζί με τα 25 στην Basket League επέφεραν αναπόφευκτα κόπωση, κατάσταση που επιδεινώθηκε στα τακτικά διαστήματα απουσίας του ευπαθούς σε τραυματισμούς Wolters. Η εμφανής έλλειψη σε αντίστοιχα χαρακτηριστικά αμυντικής ταυτότητας κατά μήκος του roster, μα πρωτίστως οι αργές αμυντικές δράσεις και συνεργασίες δημιουργούν μια άκρως απαιτητική συνθήκη, που δεν διορθώνεται εντός λίγων μηνών…

 Θέτωντάς το απλούστερα, ο δείκτης του DRT έφτασε τους 117.1 πόντους παθητικό από τους 114.9, με το αμυντικό rebound να μετατρέπεται σε ογκώδες πλήγμα, με τον δείκτη του DRB% να κατρακυλά στο 64% από το 68% στις τελευταίες 6 αγωνιστικές…

Derby λίγο πριν το τέλος της regular

 Με απώτερο στόχο την σταδιακή ανά αγώνα βελτίωση απέναντι  στo κορυφαίo ίσως σύνολo της φετινής Euroleague, ο Παναθηναϊκός θα επισκεφθεί το ΣΕΦ στις 31/3, για να αντιμετωπίσει τον μαθηματικά με πλεονέκτημα έδρας κερδισμένο Ολυμπιακό, στις 21:30, δύο στροφές πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος.

 

Πηγές:

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2022-2023/

https://www.sport24.gr/basket/panathinaikos-poios-einai-o-christos-serelis-poy-tha-diadechthei-ton-ntegian-rantonits-ston-pagko-ton-prasinon.9948593.html

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood O Meter (31/03/2023)

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: