Season 2007-2008: Έφτασε στις πηγές αλλά χωρίς να πιει νερό

kpapan 1

Μια ανασκόπηση της αγωνιστικής χρονιάς 2007-2008 του μπασκετικού Ολυμπιακού.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το μεταγραφικό καλοκαίρι του 2007 αποτέλεσε μία ακόμη περίοδο προετοιμασίας που συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο roster του Ολυμπιακού. Η απώλεια του πρωταθλήματος οδήγησε ξανά σε αλλαγή σημαντικού τμήματος της ομάδας. Συγκεκριμένα στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας με τους Penn, Acker, Domercant, Mulaomerovic, Zizic, Χαρίση, Μπάρλο και McNamara.

Στην ομάδα παρέμειναν οι Βασιλόπουλος, Μπουρούσης, Macijauskas, Σχορτσιανίτης και Παπαμακάριος. Έχοντας διατηρήσει δύο forwards και δύο centers στο roster, το τεχνικό τιμ επέλεξε να ανανεώσει όλη τη γραμμή των γκαρντ παράλληλα κάνοντας ενισχυτικές προσθήκες στις γραμμές των φόργουορντ και των ψηλών.

Παρόλο που η σεζόν 2006-7 δεν χαρακτηρίστηκε από κάποια επίτευξη στόχου, η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε την παραμονή του coach Gershon στην ομάδα, δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία ώστε να οδηγήσει τον ΟΣΦΠ σε κατάκτηση εγχώριου τίτλου ή ευρωπαϊκή διάκριση. Ευκαιρία που όμως δεν συνοδεύτηκε με σημαντική ενίσχυση του μπάτζετ της ομάδας όπως έδειξε και η τελική στελέχωση της ομάδας.

Για τον ρόλο του leading guard, o coach Gershon επέλεξε τον Lynn Greer, ένα ταλαντούχο επιθετικά guard ο οποίος επέστρεψε στα ευρωπαϊκά παρκέ έπειτα από μία χρονιά μικρού αγωνιστικού χρόνου στους Milwaukee Bucks. Για τον ρόλο του αναπληρωματικού leading guard, επιλέχθηκε ο Milos Teodosic ο οποίος ήταν από τις αποκαλύψεις του σέρβικου πρωταθλήματος την προηγούμενη ενώ αναδείχθηκε παράλληλα το συγκεκριμένο καλοκαίρι MVP του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των Εθνικών ομάδων κάτω των 20.

Ο Blakney αποτέλεσε την επόμενη επιλογή του coach Gershon στη γραμμή των γκαρντ, ο οποίος μετά το πέρασμα του από τη Dynamo Moscow επέστρεψε στα ελληνικά παρκέ για λογαριασμό του ΟΣΦΠ. Τέλος μία συμπληρωματική επιλογή στη γραμμή των γκαρντ ήταν ο Κ. Βασιλειάδης, ένας εξαιρετικός σουτέρ που προερχόταν από μία επιτυχημένη χρονιά με τη Malaga, με την οποία είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ισπανίας. Στις τάξεις του Ολυμπιακού εντάχθηκε ξανά εκείνο το καλοκαίρι ο Seibutis ο οποίος επέστρεψε μετά τον μονοετή δανεισμό του στην ομάδα του Αμαρουσίου.

Στη γραμμή των forwards βασική επιλογή του coach Gershon ήταν ο Αμερικανός Qyntel Woods ο οποίος, μετά από δύο σεζόν λίγου αγωνιστικού χρόνου σε Miami Heat & New York Knicks, αποφάσισε να αναζητήσει την ανάδειξη του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσω της ομάδας του Πειραιά. Επιπλέον μία ενίσχυση στη γραμμή των forwards ήταν η επιστροφή στον Ολυμπιακό του Γ. Πρίντεζη μετά από το μονοετή δανεισμό του στην Ολύμπια Λάρισας όπου και είχε αναδειχθεί ο καλύτερος νέος παίκτης του Ελληνικού Πρωταθλήματος τη χρονιά 2006-7.

Ο Ι. Τσακαλίδης αποτέλεσε τη βασική προσθήκη της ομάδας στη γραμμή των ψηλών. Ο ομογενής σέντερ επαναπατρίστηκε μετά από επτά χρόνια παρουσίας σε ομάδες του NBA αποτελώντας ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια της ομάδας εκείνο το καλοκαίρι. Ο Roberts αποτέλεσε τη δεύτερη προσθήκη στη γραμμή των ψηλών, προσθήκη προορισμένη να αντικαταστήσει τον Zizic. Ο Roberts αποτέλεσε το μεταγραφικό φιάσκο της ομάδας το συγκεκριμένο καλοκαίρι αφού δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα παιχνίδι με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί τον Οκτώβριο του 2007 από τον Marc Jackson. Ο Jackson θα αγωνιστεί με την ομάδα ορισμένους μήνες καθώς η αλλαγή προπονητή λίγους μήνες αργότερα θα οδηγήσει σε λύση της συνεργασίας και με αυτόν τον Αμερικάνο σέντερ. Μία τρίτη συμπληρωματική ενίσχυση στη γραμμή των σέντερ ήταν ο Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος επέστρεψε στα εγχώρια παρκέ μετά το ατυχές πέρασμα που είχε την προηγούμενη χρονιά στη Virtus Roma.

EUROLEAGUE

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ-ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16

O Ολυμπιακός αντιμετώπισε στον 1ο όμιλο της πρώτης φάσης της κανονικής περιόδου την CSKA Moscow, τη Siena, την Tau Ceramica, τη Zalgiris, την Union Olimpija, την Prokom και τη Virtus Bologna.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος την έδρα του κατάφερε στην αρχή να διατηρηθεί ψηλά στον όμιλο σημειώνοντας 4 νίκες στους πρώτους 6 αγώνες. Ξεχώρισαν οι νίκες εναντίον της Tau (95-90) και της Zalgiris (90-74). Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη όμως αφού η ομάδα του Πειραιά παρουσιάστηκε ασταθής, ιδιαίτερα μακριά από το ΣΕΦ, καταγράφοντας 5 ήττες στους υπόλοιπους 8 αγώνες της πρώτης φάσης. Ξεχώρισαν αρνητικά οι εύκολες ήττες από την Tau (75-64) και τη Zalgiris (88-75). Από τις τελευταίες αγωνιστικές της 1ης φάσης, οι οπαδοί του ΟΣΦΠ είχαν μόνο να θυμούνται τη μεγάλη εντός έδρας νίκη επί της CSKA (71-67). Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ως 5ος, ξεπερνώντας βαθμολογικά μόνο τις αδύναμες Olimpija, Prokom και Virtus.

H εντός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων από τη Siena με 73-80 στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι του coach Gershon στον πάγκο των ερυθρολεύκων. Η κακή πορεία του Ολυμπιακού στη διοργάνωση αλλά και οι τρεις ήττες του στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαν δημιουργήσει κακό κλίμα στις τάξεις των οπαδών αφού η ομάδα φαινόταν να αποδίδει χειρότερα και από τη περσινή χρονιά. Η διοίκηση του Ολυμπιακού παρότι στήριξε την παραμονή του ισραηλινού κόουτς τους προηγούμενους μήνες, αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τον Gershon.

Αντικαταστάτης του Gershon στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο «Δράκος επέστρεφε σε πάγκο συλλόγου μετά από 2 χρόνιας αποκλειστικής ενασχόλησης και πολύ επιτυχημένης θητείας στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας, οδηγώντας την στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και στην κατάκτηση της 2η θέσης στο Μουντομπάσκετ του 2006. Ο Γιαννάκης ανέλαβε τον πάγκο τον ερυθρολεύκων σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο της σεζόν με στόχο να σταθεροποιήσει τη κατάσταση αλλά και να προσπαθήσει να κρατήσει τον ΟΣΦΠ εντός των βασικών του στόχων.

Η φάση των 16 ήταν καλύτερη για τους ερυθρόλευκους σε σχέση με την κακή πρώτη φάση της κανονικής περιόδου. Στον τρίτο όμιλο της 2η φάσης αντιμετώπισε τη Maccabi, τη Real Madrid και τη Zalgiris. Παρά το εντός έδρας «στραπάτσο» από τη Maccabi στην πρεμιέρα (67-76) και την «αναμενόμενη» ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ (80-70), ο Ολυμπιακός κατάφερε με 4 σερί νίκες να πάρει την πρόκριση για την φάση των play off. Ματς κλειδί για την πρόκριση το τεράστιο διπλό μέσα στο Τελ Αβιβ (82-87) αλλά και η εντός έδρας νίκη στο παιχνίδι-τελικός με τη Realστο ΣΕΦ (72-63) όπου οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν ως 2οι αφήνοντας τη «Βασίλισσα» εκτός συνέχειας διοργάνωσης.

Στο ματς του Τελ Αβιβ οι ερυθρόλευκοι έκαναν μία εκπληκτική ανατροπή στο τέταρτο δεκάλεπτο καταγράφοντας 26-11 σκορ, ανατρέποντας τη διαφορά 10 πόντων που είχαν δημιουργήσει οι παίκτες της Maccabi στα προηγούμενα τρία δεκάλεπτα. Πρωταγωνιστής ο Lynn Greer ο οποίος με καταπληκτικές επιδόσεις σε εκτέλεση και δημιουργία (27 πόντους και 6 ασιστ) οδήγησε το Θρύλο σε νίκη-μισή πρόκριση.

Στο τελευταίο παιχνίδι-τελικό έναντι της Ρεάλ, οι ερυθρόλευκοι με την εξαιρετική τους άμυνα κατάφεραν να περιορίσουν τους Ισπανούς στους 63 πόντους έχοντας παράλληλα μεγάλο πρωταγωνιστή τον Π. Βασιλόπουλο ο οποίος κατέγραψε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 μπλοκ στο χρόνο που αγωνίστηκε.

1ος προημιτελικός (1/4/2008): ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ: 74-76

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στο παιχνίδι. Με πρωταγωνιστές στην επίθεση τους Βασιλόπουλο, Greer και Blakney και παίζοντας εξαιρετική άμυνα, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ελέγξουν από την αρχή τον ρυθμό του αγώνα προηγούμενοι με 12-15 στο 6’ και 22-28 στο 13’. Το μικρό προβάδισμα του Ολυμπιακού διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2ου δεκαλέπτου, με τον Woods να παίρνει τη σκυτάλη στην επίθεση και να σημειώνει συνεχόμενους πόντους με εντυπωσιακές ατομικές προσπάθειες.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι ήταν καταιγιστικοί από τη γραμμή του τριπόντου. Με συνεχόμενα τρίποντα των Greer, Βασιλόπουλου και Woods, ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με 60-46 στο 28’ . Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή φάση σε εκείνο το σημείο του αγώνα ήταν το alley-oop κάρφωμα του Woods στον αιφνιδιασμό μετά από πάσα του Blakney. Οι παίκτες της CSKA όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασαν και με ένα σερί 14-4 τα επόμενα λεπτά έφεραν το παιχνίδι στο 60-64 στο 34’. Οι Smodis και Siskauskas αποτέλεσαν τις επιθετικές αιχμές του coach Messina σε εκείνο το σημείο.

Οι Woods και Βασιλόπουλος απάντησαν εκ νέου στο σερί της CSKA, φέρνοντας το σκορ στο 60-72 στο 36’. Τα επόμενα τρία λεπτά, η οδηγία του coach Messina να παίξουν οι παίκτες του κοντύτερα στο καλάθι έφερε αποτέλεσμα, αφού η ρώσικη ομάδα ροκάνισε τη διαφορά με συνεχόμενες ελεύθερες βολές εκμεταλλευόμενη παράλληλα τις βιαστικές ερυθρόλευκες επιλογές στην επίθεση.

Επιλογές που παραλίγο να στοιχίσουν, αφού με καλάθι του Smodis 15’’ πριν το τέλος η CSKA ισοφάρισε σε 74-74. Την τελευταία επίθεση πήρε πάνω του ο Greer, ο οποίος αφού προσποιήθηκε και απελευθερώθηκε από το μαρκάρισμα του Ζήση, ευστόχησε από τα 4 μέτρα δίνοντας μία τεράστια νίκη-προβάδισμα στη σειρά στους Πειραιώτες.

Ο Woods (20π., 4/4 τρ, 4 ρ.), ο Greeer (19π, 6 ασ.) και ο Βασιλόπουλος (14 π.) αποτέλεσαν τους «3 σωματοφύλακες» του Ολυμπιακού στο ιστορικό αυτό διπλό, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Blakney (10π). Από την πρωταθλήτρια Ρωσίας ξεχώρισαν οι Smodis (21π.), Andersen (15π) και Siskauskas (12π.).

2ος προημιτελικός (3/4/2008): ΟΣΦΠ-ΤΣΣΚΑ: 73-83

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ονειρικό για τους ερυθρόλευκους. Έχοντας εξαιρετική αμυντική λειτουργία και βρίσκοντας σκορ από πολλούς παίκτες ο Ολυμπιακός κυριάρχησε πλήρως στις 2 πλευρές του παρκέ κλείνοντας το 1ο δεκάλεπτο με προβάδισμα 12 πόντων (27-15). Οι Woods, Μαυροκεφαλίδης και Πρίντεζης αποτελούσαν τις κύριες απειλές για το καλάθι της CSKA.

Το 2ο δεκάλεπτο είχε όμως εντελώς διαφορετική εικόνα. Οι παίκτες της CSKA έτρεξαν ένα σερί 10-2 σε λεπτά και έφθασαν να περάσουν μπροστά με 40-34 στο 17’. Οι Παπαλουκάς, Siskauskas και Langdon ήταν οι πρωταγωνιστές της αντεπίθεσης της CSKA, η οποία μεταξύ άλλων βελτίωσε κατά πολύ την άμυνα της περιορίζοντας τον Ολυμπιακό σε μόλις 11 πόντους ενεργητικό στη δεύτερη περίοδο.

Η κυριαρχία της CSKA συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο (40-55 στο 24’, 56-70 στο τέλος του δεκαλέπτου) αφού οι παίκτες της ρώσικης ομάδας είχαν βρει εξαιρετικό επιθετικό ρυθμό, ενώ παράλληλα οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να παραμείνουν στη διεκδίκηση του παιχνιδιού. Οι Siskauskas και Langdon συνέχιζαν να φορτώνουν το ερυθρόλευκο καλάθι τη στιγμή, που ο coach Γιαννάκης έβλεπε τους καλύτερους σκόρερ της ομάδας να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μόνο που κατάφεραν οι ερυθρόλευκοι με καλάθια των Blakney και Πρίντεζη ήταν να μειώσουν τη διαφορά (65-76) χωρίς όμως να καταφέρουν να αλλάξουν κάτι παραπάνω στη ροή του αγώνα.

Το μπρέικ της CSKA στο Φάληρο ισοφάρισε το μπρέικ του Ολυμπιακού φέρνοντας ξανά πίσω τη σειρά στη Μόσχα. Παρόλη την παραδεκτή διαφορά ποιότητας ανάμεσα στα roster των 2 ομάδων, ο δεύτερος προημιτελικός αποτέλεσε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό ώστε να βρεθεί στο Final 4 της σεζόν.

Ο Smodis (18π, 4/4 τρίποντα) και ο Langdon (18π, 4/4 τρίποντα) εκτέλεσαν τους ερυθρόλευκους από την περιφέρεια ενώ από τους ερυθρόλευκους διασώθηκαν μόνο οι Γ. Πρίντεζης (17π, 7ριμ.) και Blakney (9π, 4ασ).

3ος προημιτελικός (9/4/2008): ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ: 81-56

Το μεγάλο διπλό στο Φάληρο και η αλλαγή ψυχολογίας που αυτό έφερε στην ισορροπία του ζευγαριού φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, αφού οι παίκτες της ρώσικης ομάδας πήραν χωρίς μεγάλη αντίσταση τον έλεγχο του ρυθμού του παιχνιδιού. Με πρωταγωνιστές στην επίθεση τους Παπαλουκά και Smodis και με καλή αμυντική λειτουργία, η ρώσικη ομάδα προηγήθηκε με 22-16 στο 10’ και 34-24 στο 15’. Οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό της CSKA, με τον Greer να είναι ο μόνος διασωθέντας στην επίθεση του ΟΣΦΠ. Το ημίχρονο έκλεισε με προβάδισμα 12 πόντων για την ομάδα του coach Messina η οποία πλησίαζε ολοένα και περισσότερο στην πρόκριση.

Κατά τη διάρκεια του 3ου δεκαλέπτου, Βασιλόπουλος και Blakney με προσωπικές ενέργειες ηγήθηκαν μία μικρής αντεπίθεσης του Ολυμπιακού, καταφέρνοντας να μειώσουν για λίγο τη διαφορά (50-41 στο 23’, 61-50 στο 30’). Αυτό ήταν και το τελευταίο αγωνιστικό ξέσπασμα των ερυθρολεύκων αφού το 4ο δεκάλεπτο άνηκε αποκλειστικά στη ρώσικη ομάδα. Οι Siskauskas, Langdon και Andersen έκαναν ότι ήθελαν απέναντι στην ερυθρόλευκη άμυνα με αποτέλεσμα η νίκη-πρόκριση της CSKA να πάρει διαστάσεις θριάμβου για τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης.

Το τελικό 81-56 άφησε τους ερυθρόλευκος με ένα μεγάλο what if και τους υποχρέωσε να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του μεγάλου εγχώριου στόχου, του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στα προημιτελικά του θεσμού ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ΑΕΚ εκτός έδρας, την οποία και νίκησε με 83-69 χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Στον ημιτελικό του θεσμού οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν τον Άρη. Το παιχνίδι αποτέλεσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του coach Γιαννάκη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οι Wright, Mottola και Boisa ξεκίνησαν να φορτώνουν από την αρχή το καλάθι του Ολυμπιακού εκμεταλλευόμενοι τις χτυπητές αμυντικές αδυναμίες των γηπεδούχων. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκλεισε το ημίχρονο με +12 (31-43) προμηνύοντας ένα δυσάρεστο ντεμπούτο για τον coach Γιαννάκη. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν με αντεπίθεση διαρκείας να μειώσουν τη διαφορά (46-50 στο ‘26). Οι εύστοχοι από τη γραμμή του τριπόντου Βασιλειάδης και Βασιλόπουλος κατάφεραν να ξαναβάλουν τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, ο οποίος με τρίποντο του Βασιλειάδη προηγήθηκε με 66-59 στο 35’. Παρόλα αυτά ο Άρης κατάφερε να αντιδράσει και να πάρει βραχεία κεφαλή στο σκορ (69-70) ένα λεπτό πριν το τέλος. Οι 2 κακές επιθέσεις του Άρη στο τέλος και το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη, μετά από ασίστ του Teodosic, έδωσαν στον Ολυμπιακό την πρόκριση για τον τελικό του θεσμού.

Τελικός Κυπέλλου (23/3/2008), ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 81-79

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας αποτέλεσε το πρώτο αγώνα τίτλου για ομάδα του Πειραιά. Το ξεκίνημα των ερυθρόλευκων δεν ήταν αυτό που ήθελε ο coach Γιαννάκης. Η κακή περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού συνέχιζε να αποτελεί μία από τις χτυπητές αδυναμίες της ομάδας, επιτρέποντας στους πράσινους από τα πρώτα λεπτά να βρίσκουν εύκολα σκορ από την περιφέρεια. Οι Σπανούλης και Jasikevicius δημιουργούσαν τα μεγαλύτερα ρήγματα στην ερυθρόλευκη άμυνα. Ο Ολυμπιακός, με τον Jackson να τελειώνει σερί φάσεις από το «ζωγραφιστό, κατάφερε να περιορίσει το προβάδισμα στο -4 στο ημίχρονο (30-34).

Ο Greer με συνεχόμενα καλάθια κράτησε τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ έως τα μισά της περιόδου, αλλά η μεγάλη ευστοχία των πράσινων στο μακρινό σουτ (13/20 σε εκείνο το χρονικό σημείο) έδωσε στον Παναθηναϊκό ξανά προβάδισμα 10 πόντων (50-60) στα τέλη του 3ου δεκαλέπτου.

Η εξαιρετική επιθετική απόδοση του Greer σε συνδυασμό με τις βοήθειες του Teodosic, βοήθησαν τον Ολυμπιακό να ροκανίσει το προβάδισμα του ΠΑΟ με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μειώσει στο 67-69 στο 37’. Στα τελευταία τρία λεπτά το παιχνίδι εξελίχθηκε σε θρίλερ με συνεχόμενες εναλλαγές στο προβάδισμα. Ο Greer με φόλοου ισοφάρισε σε 78-78 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Γιαννάκης έδωσε εντολή για φάουλ με στόχο να έχουν οι ερυθρόλευκοι την τελευταία επίθεση. Ο Jasikevicius ευστόχησε και στις δύο βολές αλλά η μία χαμένη βολή του Greer και η μία εύστοχη του Winston έπειτα έδωσαν τον πρώτο εγχώριο τίτλο της χρονιάς στον ΠΑΟ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι Πειραιώτες τερμάτισαν δεύτεροι στη κανονική περίοδο, έχοντας ένα βαθμό λιγότερο από τον πρώτο Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι κατέγραψαν 22 νίκες και 4 ήττες. Νίκες που ξεχώρισαν ήταν οι εκτός έδρας νίκες επί της ΑΕΚ (77-85) και επί του Άρη (70-72). Ο Ολυμπιακός απώλεσε βαθμούς εκτός έδρας από τον ΠΑΟΚ (81-80) και τον Πανιώνιο (84-72) ενώ έχασε και τα 2 ντέρμπι από τον αιώνιο αντίπαλο (81-77, 64-82).

Στα προημιτελικά οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν δύο φορές την ΑΕΚ. Στα ημιτελικά οι παίκτες του Ολυμπιακού παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Παρά τις δύο εύκολες εντός έδρας νίκες (87-61, 85-69), οι παίκτες του Αμαρουσίου υποχρέωσαν σε ισάριθμες εκτός έδρας νίκες τους Πειραιώτες (97-90, 86-75), οδηγώντας τη σειρά σε 5ο παιχνίδι. Οι Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης και Milisavljevic πλήγωσαν τη ρακέτα του ΟΣΦΠ, τη στιγμή που οι παίκτες του Ολυμπιακού παρουσιάστηκαν χωρίς ρυθμό και με αρκετές λάθος επιλογές στην επίθεση.

Στο 5ο ημιτελικό οι ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν ξανά εξαιρετικά άστοχοι (30% στο δίποντο) και αγχωμένοι, κατάφεραν να πάρουν την νίκη-πρόκριση (64-63) στους τελικούς χάρις στην ευστοχία του Μπορούση από το τρίποντο και στα κρίσιμα καλάθια του Βασιλόπουλου από το ζωγραφιστό προς το τέλος του παιχνιδιού.

1ος τελικός (24/5/2008), ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 83-79

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πολύ άσχημα στο παιχνίδι. Με πολύ κακές επιλογές στην επίθεση αλλά και στην άμυνα, έδωσαν τη δυνατότητα στους πράσινους να κυριαρχήσουν, παίρνοντας προβάδισμα 15-4 στο 9’. Η είσοδος των Teodosic και Σχορτσιανίτη άλλαξε τη ροή του αγώνα. Ο Σέρβος από την περιφέρεια και ο Σόφο από το ζωγραφιστό έδωσαν επιθετικές λύσεις στους ερυθρόλευκους οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια (30-30 στο 17’). Με συνεχόμενα καλάθια του Jasikevicius ο Παναθηναϊκός πήρε βραχεία κεφαλή στο σκορ κλείνοντας το ημίχρονο προηγούμενος με 38-36.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι συνέχισαν να διατηρούν τον έλεγχο του ρυθμού και με επιθετικά ξεσπάσματα του Σπανούλη και Τσαρτσαρή ο ΠΑΟ προηγήθηκε με 47-38 στο 23’ και 57-47 στο 27’. Οι παίκτες του Ολυμπιακού βρήκαν άμεσα απαντήσεις και με σερί 11-0 κατάφεραν να προηγηθούν με 58-57 (με εύστοχο τρίποντο του Woods) λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της 3ης περιόδου.

Στις αρχές της τρίτης περιόδου ο Περπέρογλου με τα σουτ του έδωσε ξανά στον Παναθηναϊκό το προβάδισμα (72-65 στο 34’). Οι ερυθρόλευκοι δεν πτοήθηκαν μειώνοντας στον ένα πόντο (76-75) ένα λεπτό πριν το τέλος του παιχνιδιού. Το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ στα 47’’ και το τρίποντο-μαχαιριά του Saras που ακολούθησε έφεραν το σκορ στο 79-75. Ο Πρίντεζης έχασε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, 7’’ πριν το τέλος και έτσι οι πράσινοι βρέθηκαν να προηγούνται με 1-0 στη σειρά των τελικών. Οι Teodosic (13π), Σόφο (13π) και Μπουρούσης (11π) αποτέλεσαν τους κορυφαίους για τον Ολυμπιακό, ενώ για τους πράσινους πέραν του mvp Jasikevicius (22π, 5 ασ), εξαιρετικά κρίσιμη ήταν η συνεισφορά των Τσαρτσαρή (16π) και Περπέρογλου (9π).

2ος τελικός ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (27/5/2008): 71-55

Ο δεύτερος τελικός ήταν ένας υγιεινός περίπατος για τους ερυθρόλευκους. Οι παίκτες του ΟΣΦΠ κυριάρχησαν απόλυτα στο παρκέ υποχρεώνοντας τους πράσινους σε επιθετική επίδοση μόλις 55 πόντων. Ο coach Γιαννάκης εφαρμόζοντας μία ευκίνητη μορφή ζώνης δυσκόλεψε πολύ τη κυκλοφορία του Παναθηναϊκού, περιορίζοντας τις τελικές επιλογές του.

Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν από τις αρχές του 2ου δεκαλέπτου (22-14 στο 13’) και διατήρησαν το προβάδισμα έως και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (33-20). Ο εξαιρετικός εκτελεστικά Greer καθοδηγούσε επιθετικά την ομάδα του Πειραιά. τη στιγμή που ο Βασιλόπουλος αποτελούσε τον μπροστάρη στις εντυπωσιακές αμυντικές προσπάθειες των παικτών του Ολυμπιακού.

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου η διαφορά αυξήθηκε και άλλο (44-28 στο 25’), με τον Βασιλόπουλο να αποτελεί τον κύριο εκτελεστή των επιθέσεων του Ολυμπιακού. Στα επόμενα λεπτά οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν στο μίνι-σερί των πρασίνων και χτυπώντας στο transition έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο με σκορ 55-45.

Η κυριαρχία των ερυθρολεύκων επιβεβαιώθηκε και στο 4ο δεκάλεπτο αφού οι παίκτες του ΟΣΦΠ όχι μόνο διατήρησαν τη διαφορά αλλά και την αύξησαν (59-45 στο 31’, 68-51 στο 37’) με αποτέλεσμα η νίκη των γηπεδούχων να είναι εμφατική.

Οι Greer (20π., 5/8 τρίποντα), Βασιλόπουλος (12π.) και Πρίντεζης (9π.) αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της ερυθρόλευκης επικράτησης, ενώ ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε στους Jasikevicius (13π.), Σπανούλη (10π.) και Διαμαντίδη (11π., 9 ριμ.).

3ος τελικός (29/5/2008), ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 78-67

Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε με καθόλου καλές συνθήκες. Μπουκάλια, κροτίδες αλλά και ρατσιστικά συνθήματα προς τον Σ. Σχορτσιανίτη από μερίδα οπαδών των γηπεδούχων, προσβλητικές αναφορές προς τον coach Γιαννάκη οι οποίες «έπαιξαν» ακόμα και από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπο (14-14) αφού οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα στο σκορ. Οι Greer και Blakney αποτελούσαν τις επιθετικές αιχμές του ΟΣΦΠ, ενώ Διαμαντίδης και Σπανούλης αποτελούν τις επιθετικές αιχμές του ΠΑΟ. Στο τέλος του δεκαλέπτου έλαβε χώρα έντονη αψιμαχία μεταξύ του Jasikevicius και του Teodosic που παραλίγο να προκαλέσει γενική σύρραξη.

Στο 2ο δεκάλεπτο οι πράσινοι κατάφεραν να προηγηθούν με 29-23 στο 14’, και με το Σ. Περπέρογλου να απειλεί διαρκώς από τη γραμμή του τριπόντου κατάφεραν να προηγηθούν με 40-32 στο 18’. Οι ερυθρόλευκοι όμως βρήκαν την απάντηση με τον coach Γιαννάκη να περιορίζει την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού με τη χρήση της ζώνης και τους Greer και Teodosic να φορτώνουν με συνεχόμενα καλάθια του καλάθι του ΠΑΟ. Το ημίχρονο έκλεισε με ισοπαλία (42-42).

Η τεχνική ποινή που έδωσε ο Πιτσίλκας στον coach Γιαννάκη και η νευρικότητα που δημιουργήθηκε στις τάξεις των ερυθρολεύκων από τα αμφιλεγόμενα σφυρίγματα της διαιτητικής τριάδας σε εκείνο το σημείο, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να προηγηθεί με 50-42 στο 24’. Σε εκείνο το σημείο έλαβε χώρα το περιστατικό που χαρακτήρισε τον τελικό. Ο Tomasevic απρόκλητα έπιασε από το λαιμό τον Woods, ο οποίος απάντησε με μπουνιά στον σέντερ των πρασίνων. Αυτόματα σημειώθηκαν νέα σοβαρά επεισόδια από μερίδα οπαδών του ΠΑΟ, δημιουργώντας μία χαοτική κατάσταση στο ΟΑΚΑ. Το επεισόδιο έφερε την αποβολή των δύο εμπλεκόμενων παικτών

Η διακοπή και όσα ακολούθησαν φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο τους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατάφεραν να διευρύνουν τη διαφορά στο +14 (68-54) στα τέλη του 3ου δεκαλέπτου. Στο 4ο δεκάλεπτο οι πράσινοι κατάφεραν να διατηρήσουν τη διαφορά ασφαλείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Teodosic και του Σχορτσιανίτη να ροκανίσουν τη διαφορά με προσωπικές τους προσπάθειες. Τη διατήρηση αυτής της διαφοράς βοήθησαν και κάποιες αμφιλεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Το τελικό 78-67 έδωσε το προβάδισμα 2-1 στους πράσινους στη σειρά των τελικών.

Οι Σπανούλης (15π.), Διαμαντίδης (14π.) και Περπέρογλου (10π.) αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της πράσινης επικράτησης, ενώ ο ΟΣΦΠ στηρίχτηκε κυρίως στους Greer (16π.), Teodosic (12π.) και Πρίντεζη (8π.)

4ος τελικός (1/6/2008), ΟΣΦΠ-ΠΑΟ: 59-57

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΟΑΚΑ στον 3ο τελικό δυστυχώς δεν έμειναν «αναπάντητα» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο ξεκίνημα του αγώνα καπνογόνα, κροτίδες και άλλα αντικείμενα πετάχτηκαν στον πάγκο των φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα ο αγώνας με τις δύο ομάδες να επιστρέφουν στα αποδυτήρια. Με την επιστροφή στο παρκέ, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 17-7 στο 8’ μη δείχνοντας ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τη διακοπή. Τα συνεχόμενα καλάθια του Σπανούλη δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να ξεφύγει, κλείνοντας το 1ο δεκάλεπτο στο +5 (22-17). Η είσοδο του Σχορτσιανίτη δυνάμωσε πολύ τη γραμμή ψηλών του ΟΣΦΠ, με τον Έλληνα σέντερ να δίνει πολύτιμες λύσεις κοντά στο καλάθι. Από την άλλη ο Σπανούλης συνέχιζε να κρατάει μόνος του τους πράσινους στο παιχνίδι. Με buzzer beater του Woods το ημίχρονο έκλεισε με διαφορά στους +11 (38-27).

Στο τρίτο δεκάλεπτο και οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες. Οι Αλβέρτης και Χατζηβρέτας βοήθησαν τους πράσινους να μειώσουν αλλά Μπουρούσης και Πρίντεζης με καλάθια τους έβαλαν ξανά τον Ολυμπιακό οδηγό του ματς με +8 (46-38).

Τρία τρίποντα του Jasikevicius και ένα από τον Διαμαντίδη έβαλαν τους πράσινους μπροστά στο σκορ (55-57 στο 38’), φέρνοντας νευρικότητα στο φαληρικό στάδιο. Παρόλο το πράσινο come back, η πιεστική άμυνα των ερυθρολεύκων στις τελευταίες φάσεις του αγώνα επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει τη σειρά των τελικών και να την οδηγήσει σε 5ο τελικό.

Οι Πρίντεζης (21π) και Μπουρούσης (6π, 13ριμ, 2 μπλοκ) αποτέλεσαν τους ερυθρόλευκους πρωταγωνιστές της ισοφάρισης στη σειρά ενώ από τους πράσινους διακρίθηκαν οι Διαμαντίδης (14π, 6 ριμ) και Σπανούλης (17π.).

5ος τελικός (4/6/2008), ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 90-76

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν κάκιστο ξεκίνημα (σκόραραν το 1ο καλάθι στο 4ο λεπτό) αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να προηγηθεί με 15-5 στο 6’. Τα συνεχόμενα καλάθια του Woods περιόρισαν τη διαφορά με το 1ο δεκάλεπτο να κλείνει με σκορ 19-14. Οι πράσινοι έτρεξαν νέο σερί προηγούμενοι με 33-23 στο 16’, αλλά τα καλάθια των Μπουρούση και Greer επανέφεραν τη διαφορά στο καλάθι. Το buzzer beater του Περπέρογλου έφεραν το 1ο ημίχρονο να κλείνει με σκορ 37-32.

Στις αρχές του 3ου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός πήρε διαφορά 11 πόντων (45-34 στο 23’), εξέλιξη που πήρε απάντηση από το σερί 10-0 των ερυθρολεύκων με πρωταγωνιστή τον Greer (45-44 στο 25’). Συνεχόμενα τραγικά λάθη από τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν του επέτρεψαν να μείνει κοντά στο σκορ και με πρωταγωνιστή τον Batoste προηγήθηκαν με 15 (65-50) στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου.

Με συνεχόμενους πόντους του Blakney ο Ολυμπιακός μείωσε σε 67-61 στο 33’ ξαναμπαίνοντας το παιχνίδι. Διαφορά που θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο αλλά δεν δόθηκαν 2 καταφανέστατα φάουλ του Jasikevicius. Οι πράσινοι εκμεταλλευόμενοι τον εκνευρισμό των ερυθρολεύκων από τις διαιτητικές αποφάσεις εκτόξευσαν ξανά τη διαφορά στους 11 (85-74 στο 39’) ουσιαστικά τελειώνοντας την υπόθεση τίτλος. Τα τελευταία λεπτά ήταν παρωδία αφού υπήρξαν αρκετές διακοπές λόγω της ρίψης πολλών αντικειμένων και κροτίδων στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Οι Jasikevicius (18π), Batiste (18π) και Σπανούλης αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της πράσινης επικράτησης ενώ από τους ερυθρόλευκους ξεχώρισαν οι Woods (18π), Greer (19π) και Blakney (13π).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η σεζόν 2007-2008 ήταν μία δύσκολη, όπως αποδείχθηκε, χρονιά για το μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού. Το κακό ξεκίνημα έφερε στα μέσα της χρονιάς την αλλαγή του head coach και την αναπόφευκτη διαχείριση του roster από ένα προπονητή ο οποίος δεν το είχε επιλέξει. Επιπλέον, οι επιλογές σε παίκτες, ιδιαίτερα στη γραμμή των ψηλών, στοίχισαν αγωνιστικά στον Ολυμπιακό ο οποίος δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μία σταθερή ανταγωνιστική frontline. Η αλλαγή στον τεχνικό θώκο της ομάδας του Πειραιά φαίνεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ότι συνέβαλλε στη βελτίωση απόδοση της ομάδας στο 2ο μισό της σεζόν, γεγονός που έδωσε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους και την ευρωπαϊκή διάκριση.

Παρόλα αυτά, τα δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά του roster και τα λάθη στη διαχείριση συγκεκριμένων κρίσιμων παιχνιδιών δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να κατακτήσει κάποιο εγχώριο τίτλο ή να προκριθεί στο Final 4 της Euroleague. Τα παραπάνω δύο αίτια έρχονται να προστεθούν στην έλλειψη βάθους και συνοχής κυρίως, που χαρακτήριζαν το roster της ομάδας συγκριτικά με βασικούς αντιπάλους όπως η CSKA (Euroleague) και ο Παναθηναϊκός (εγχώριες διοργανώσεις).

Η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας του Πειραιά χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν 2007-8. Παρόλο το κακό ξεκίνημα, δύο μεγάλες νίκες κατά τη φάση των 16 έδωσαν την ευκαιρία στους ερυθρόλευκους να πετύχουν τον αρχικό στόχο που είχαν θέσει στη συγκεκριμένη διοργάνωση (πρόκριση στη σειρά των play off). Παρά το μεγάλο διπλό στη Μόσχα, οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω αφού στη συνέχεια δέχθηκαν ένα δίκαιο και μάλλον αναμενόμενο αποκλεισμό από την πρωταθλήτρια Ρωσίας η οποία λίγους μήνες μετά αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Παρόλη την παραδεκτή διαφορά ποιότητας ανάμεσα στα roster των 2 ομάδων, ο δεύτερος εντός έδρας προημιτελικός αποτέλεσε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό ώστε να βρεθεί στο Final 4 της Μαδρίτης.

Στις εγχώριες διοργανώσεις οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (μετά τα πέτρινα χρόνια) την επαναφορά τους στην επί ίσοις όροις διεκδίκηση των δύο τίτλων (οδήγησαν τη σειρά σε 5ο τελικό). Παρόλα αυτά η μη κατάκτηση των εγχώριων τίτλων για ακόμη μία χρονιά δεν μπορεί να μη χαρακτηρίσει αρνητικά και τη συγκεκριμένη σεζόν. H διαφορά ποιότητας και βάθους roster έναντι του αιώνιου αντιπάλου και κρίσιμα λάθη στη διαχείριση των τελικών του πρωταθλήματος αποτέλεσαν τις δύο κυριότερες αιτίες που στέρησαν από τον ΟΣΦΠ την επαναφορά του στους τίτλους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast Season 4 - Here we come again

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d