ISAIAH CANAAN – SCOUTING REPORT

p3nnyhardaway

O Isaiah Canaan ήταν τελικά ο εκλεκτός του κόουτς Μπαρτζώκα για να αντικαταστήσει τον Tyler Dorsey, που αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Ο Canaan αποτελεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή από τον κόουτς, καθώς η ασφαλής επιλογή θα ήταν να πάει σε παίχτη που, τουλάχιστον σωματοδομικά, θα ήταν κοντά στο προφίλ ενός shooting guard όπως ο Dorsey. Ο κόουτς προτίμησε να μην παίξει safe, o χρόνος θα κρίνει αν έπραξε σωστά, προς το παρόν πάμε να δούμε τι θα φέρνει στην ομάδα ένας παίχτης με τα χαρακτηριστικά του Canaan.

 

ΑΜΥΝΑ

⧫ REBOUNDS

Αν και ο Canaan διακρίνεται για τις επιθετικές του αρετές θα αρχίσω “ανάποδα”, εξερευνώντας τη λιγότερο γνωστή πλευρά του παίκτη. Ένα πρώτο ελάττωμα αφορά τη συμμετοχή του στα ριμπάουντ και τις διεκδικήσεις ψηλά, καθώς ο Canaan είναι σχεδόν non factor σε αυτόν τον τομέα. Εντάξει, μιλάμε για guard και είναι αυταπόδεικτο ότι δεν περιμένεις πολλά ριμπάουντ από έναν παίχτη 1.83, αλλά παραμένει ένα επιμέρους στοιχείο της αμυντικής συνεισφοράς. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι ο Dorsey κατεβάζει σταθερά 2.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην καριέρα του στην Ευρώπη, τότε η αδυναμία του Canaan να προσφέρει εξίσου χτυπάει λίγο περίεργα.

Νομίζω ότι ο κόουτς αντιλαμβάνεται ότι θα χάνουμε 1-1.5 ριμπάουντ μ.ο. σε κάθε παιχνίδι, όμως πιστεύει ότι μπορεί να το μακιγιάρει τακτικά χωρίς να του δημιουργήσει από μόνο του πρόβλημα. Τα ριμπάουντ είναι θέμα όλης της ομάδας και κατά βάση των παικτών που κινούνται πιο κοντά στο καλάθι (θα κριθούν πολλά από την αποτελεσματικότητα των Peters-Bolomboy στο αμυντικό ριμπάουντ) και φυσικά είναι μόνο ένα επιμέρους στοιχείο της άμυνας. Θα πρέπει να εξετάσουμε αφενός τη συνολική αμυντική συμπεριφορά του Canaan και το προφίλ του εν γένει και αφετέρου αν οι μεταγραφές στις υπόλοιπες θέσεις μπορούν να μας ανεβάσουν αμυντικά σε σχέση με πέρυσι ή να μας διατηρήσουν σε αντίστοιχα επίπεδα elite αμυντικής ομάδας. Το τελευταίο είναι ένα καλό θέμα για άλλο άρθρο και είναι φυσικά συνάρτηση και της επιθετικής αποτελεσματικότητας της ομάδας.

⧫ ISOLATION

Γενικά ο Canaan έχει γερά πατήματα και αυτό τον βοηθάει στην άμυνα στη μπάλα ειδικά απέναντι σε αντιπάλους χειριστές που δεν είναι elite σε isolation. Έχει καλό footwork, βγάζει νεύρο και δεν “παρατάει” εύκολα τον χώρο του, παρότι δεν είναι δύσκολο να εκτελέσει κανείς από πάνω του. O Perasovic προφανώς δεν τον χρησιμοποιούσε σε καλούς iso παίκτες, δεν ενεπλάκη σε πολλές τέτοιες άμυνες, όπως και στον Ολυμπιακό τις δύσκολες αμυντικές αποστολές θα αναλαμβάνουν πρωτίστως ο Thomas Walkup και δευτερευόντως οι Παπανικολάου-Mckissic. Ο Μπαρτζώκας έχει τον τρόπο να αποκρούει ομαδικά τέτοιες επιθέσεις, με τις βοήθειες να είναι πάντα εκεί που πρέπει αν χρειαστεί, με tag από τη δυνατή πλευρά, σωστά rotations κλπ.

⧫ OFF BALL

Σε ότι έχει να κάνει με την άμυνα μακριά από τη μπάλα, γενικά ανταποκρίνεται αρκετά καλά. Επειδή όπως προείπα δεν αμύνεται κατά βάση πάνω σε καλούς παίχτες στο 1vs1, τύχαινε πολλές φορές να πέφτει πάνω σε παίκτες που κινούνται γύρω από off ball screens. Eδώ να δείξουμε και ένα σχετικό βίντεο.

⧫ POST UP

Επίσης είναι απόλυτα σεβαστή η φασαρία γύρω από το γεγονός ότι οι αντίπαλοι θα ποστάρουν τον Canaan. Είναι δυνατό παιδί που θα απορροφήσει σε πρώτη φάση τις επαφές και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δίνει χρόνο σε μια καλή άμυνα σαν του Ολυμπιακού να αντιδράσει, αλλά αυτό, μέχρι εκεί, δεν έχει το μέγεθος να αποτρέψει κάποιον από το να εκτελέσει από πάνω του. Εδώ μπορεί να πει κανείς δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο τακτικά ο κόουτς μπορεί να προσαρμοστεί σε τέτοιες καταστάσεις, όπως έδειξε πέρυσι, μέσω double teams και σωστής αμυντικής κάλυψης, όπως θα δούμε και παρακάτω στην pick n roll άμυνα. Δεύτερον, το post up γενικά δε χρησιμοποιείται σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Hack a Stat (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) οι ομάδες χρησιμοποιούν το 9% των δράσεων τους μέσω post ups. Αυτό το ποσοστό συρρικνώνεται αν υπολογίσουμε ότι οι παίκτες στους οποίους θα αμύνεται ο Canaan είναι guards που κατά βάση δεν ποστάρουν.

Είδα τα ματς της Unics στην Ευρωλίγκα με Monaco, Efes, Real x2, Zenit, Barcelona, Armani, Bayern, CSKA και συνολικά τον πόσταραν 7-8 φορές σε όλες τις αμυντικές δράσεις που ενεπλάκη σε 9 παιχνίδια (x2 ο Elijah Bryant – x2 o Hilliard – 3x Clyburn). Και αυτό είναι λογικό αν υπολογίσουμε ότι οι ομάδες στην Ευρωλίγκα τρέχουν σχεδόν τις μισές τους δράσεις μέσα από pick n roll, καθώς έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις για σημαντικά μεγαλύτερο efficiency. Ο Canaan θα κληθεί να αμυνθεί κατά βάση στο pick n roll, οπότε ας δούμε το συγκεκριμένο κομμάτι που είναι και το πιο σημαντικό.

⧫ PICK & ROLL ΑΜΥΝΑ

Σε φετινό άρθρο της Euroleague αναφέρεται ότι το 40+% των κατοχών των ομάδων εκτελείται μέσω pick n roll και των σουτ που δημιουργούνται από τις επακόλουθες πάσες (η Real φτάνει το 45%). (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Tα ίδια περίπου νούμερα και παραπάνω δίνει και το προηγούμενο άρθρο του Hack a Stat. Σε τέτοιες δράσεις κλήθηκε πέρυσι να αμυνθεί κατά κύριο λόγο. Ο Canaan δεν θα σπάσει screens, αλλά θα παλέψει να μείνει κοντά στον αντίπαλο χειριστή διαθέτοντας αξιοπρεπές footwork και δυνατό κορμό. Θα υπάρξουν όμως περιπτώσεις που θα κολλήσει σε screens και εκεί θα χρειαστεί καλή επικοινωνία και δουλεμένη άμυνα. Είναι σημαντικό ότι θα ενταχθεί σε μια ομάδα που πέρυσι ήταν elite αμυντικά, διότι υπάρχουν σεταρισμένοι κανόνες. Η pick n roll άμυνα δεν αφορά μόνο την 2vs2 δράση, αλλά ουσιαστικά είναι μια 5vs5 δράση και εκεί ο περυσινός Ολυμπιακός όπως και η Unics ήταν πολύ αποτελεσματικοί.

Ο Perasovic πέρυσι χρησιμοποιούσε πολύ συχνά triple switch στην pick n roll άμυνα με τον Canaan στον χειριστή, με καλή επικοινωνία μεταξύ των παικτών κάτι που ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Επίσης συχνά χρησιμοποιούσε hedge n recover ώστε να δώσει χρόνο στον Canaan να επανέλθει, και δε δίσταζε να πάει ακόμη και σε blitzing (παγίδα) εφόσον θεωρούσε ότι έπρεπε να βγει η μπάλα οπωσδήποτε από τα χέρια του χειριστή. Φυσικά η Unics έπαιζε και drop στην άμυνα, όπως και switch all, αλλά ειδικά με τον Canaan, η τριπλή αλλαγή λειτουργούσε πολύ καλά και προσωπικά θα ήθελα να δω τον κόουτς να την εφαρμόζει, αν και δεν το συνηθίζει, ειδικά στο βαθμό που το εφάρμοζε ο Perasovic. Καλό θα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις φορές που θα μένει ο Canaan πάνω στον αντίπαλο center μετά από πιθανή αλλαγή στο screen, ειδικά απέναντι σε παίκτες που πασάρουν καλά τη μπάλα και δε θα έχουν πρόβλημα απέναντι σε πιθανό double team.

Πιθανολογώ ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας, εντάσσοντας τον Bolomboy στο ρόστερ, θα εφαρμόσει καλύτερα και κυρίως πιο ουσιαστικά (ο Hassan Martin δεν του έδινε πολλές επιλογές) κάποιες από τις παραπάνω προσεγγίσεις στην PnR άμυνα, όπως το hedge n recover ή ακόμη και τις παγίδες, διατηρώντας την επιλογή του switch με το 5, κυρίως στο τέλος των επιθέσεων. Η συνολική συμπεριφορά του Martin πέρυσι στην PnR άμυνα ήταν η μεγαλύτερη ανορθογραφία σε μια κατά τα άλλα εξαιρετική άμυνα. Ο Canaan φυσικά θα ευνοηθεί πολύ και από την συνύπαρξη στο παρκέ με τον Fall, καθώς ο Γάλλος είναι κομβικότατος αμυντικά, κυρίως σε drop άμυνα που δημιουργεί traffic στα 4-5 μέτρα και περιορίζει πιθανές ανισορροπίες μαζί με pack the paint, σε περίπτωση που ο Canaan δε συμπεριφερθεί καλά σε πρώτο χρόνο γύρω από το screen στη μπάλα. 

O Canaan θα ξεκινάει λογικά στη θέση του Dorsey στην περυσινή αρχική πεντάδα και είναι σημαντικό να έχει γύρω του παίκτες με μέγεθος, αμυντικό IQ, που ξέρουν τα rotations και ελέγχουν τις γραμμές πάσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περάσοβιτς τον χρησιμοποιούσε άφοβα ως δίδυμο με τον ύψους 1.84 Marco Spissu, χωρίς να χάνει σε ένταση/αποτελεσματικότητα στην άμυνα, χάρη στους Hezonja-John Brown ΙΙΙ-Jekiri που έπαιζαν μαζί τους. Θεωρώ δεδομένο ότι στο κλείσιμο κάποιων παιχνιδιών θα δούμε ένα σχήμα με Σλούκα-Canaan στο backcourt, με Παπανικολάου-Σάσα-Fall από πίσω τους, καθώς θα έχουμε 2 sharphsooters στους guards που είναι clutch και μέγεθος-mobility-switchability στις θέσεις 3-5. Για να το κλείσω, θεωρώ ότι θα είμαστε ξανά πολύ δυνατοί αμυντικά, με τους εξαιρετικούς Walkup-Fall να απορροφούν στο μεγαλύτερο βαθμό τις πολύ κομβικές PnR αμυντικές δράσεις. Ο Bolomboy προσφέρει επιλογές και mobility που επίσης θα κάνουν τη διαφορά. Χάνουμε σε μέγεθος και ριμπάουντ σε σχέση με Dorsey, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ο Canaan μόνο αδιάφορος δεν είναι. Ας δούμε και σε βίντεο με τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Unics στην PnR άμυνα όταν εμπλεκόταν ο Canaan, αλλά και δύο φάσεις του Ολυμπιακού πέρυσι με τον Σλούκα να αμύνεται στο PnR, στις οποίες άνετα θα μπορούσα να φανταστώ τον Canaan.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ

Στο επιθετικό κομμάτι ο Canaan είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Κλασικός άνιωθος shooter, με ανεξάντλητο range και πολύ γρήγορο release. Το προφίλ του λέει ότι το 60% των σουτ του πέρυσι ήταν τρίποντα, σούταρε με το εξαιρετικό 41%, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν 7ος σε μ.ο. εκτελεσμένων και 2oς σε μ.ο. εύστοχων σουτ 3 πόντων πέρυσι. Ο κόουτς είναι ξεκάθαρο ότι ήθελε σοβαρό firepower από volume shooter, o οποίος εκτελεστικά μπορεί να βρει σκορ μέσα από διαφορετικούς τύπους κατοχών. Είναι παίχτης που αν πιάσει φωτιά μπορεί να κρίνει ματς, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για το recruitment του. Πέρυσι σκόραρε 15+ πόντους στο 1/3 των αγώνων με αρκετά clutch καλάθια. Ο Canaan πέρυσι μοίραζε τις κατοχές ανάμεσα σε transition, isolation, off ball και pick n roll, βρίσκoντας σκορ και από τα 4 σε ικανοποιητικό βαθμό. Ας τα δούμε ένα ένα.

⧫ OFF BALL

Είναι πάρα πολύ επικίνδυνος και αποτελεσματικός βγαίνοντας από screens. Εκτελεί ακαριαία χωρίς να χρειάζεται καν να σετάρει καλά τα πόδια του, είναι τρομερή η επαφή του με το καλάθι από απόσταση. Ο Perasovic έστηνε απλές δράσεις με pindowns, double pindowns, zipper entries, gut screens. Ξέρει να διαβάζει την άμυνα γενικά όταν κινείται χωρίς τη μπάλα, αντιλαμβάνεται πότε μπορεί να σηκωθεί και να εκτελέσει ή να πάει σε curl. Ο Μπαρτζώκας φαντάζομαι ότι έχει εντοπίσει την ικανότητά του στο off ball παιχνίδι και θα τρέξει κάποιες απλές δράσεις, αν και κατά βάση οι off ball κατοχές του παίκτη θα μειωθούν. Αυτό το οποίο θα ωφελήσει τον Canaan όταν δε θα έχει τη μπάλα στα χέρια, είναι το post up παιχνίδι του Fall, αλλά και τα drive and kicks που αμφότερα θα του δώσουν πολλά καλά spot ups, άρα εύκολους πόντους. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά τα pump fakes όταν πιάνει τη μπάλα, βάζοντας ανθρώπους να πετάνε στον αέρα πριν εκτελέσει. Απαγορεύεται να του δώσεις μισό μέτρο, γενικά δημιουργεί gravity στην περιφερειακή άμυνα και διατηρεί άριστα το spacing. Κινείται ενστικτωδώς στα κενά που δημιουργούνται στην άμυνα και θα ωφελήσει μια επίθεση που ακουμπάει τη μπάλα σε πολλά διαφορετικά χέρια.

⧫ TRANSITION/EARLY OFFENSE

Το μοτίβο εδώ είναι σαφές, ο Canaan είναι όπλο στο transition και γενικά σε early offense και θα κολλήσει καλά σε μια ομάδα που επιδιώκει (και δεν είναι η μόνη) την αριθμητική ανωτερότητα στο ανοιχτό γήπεδο. Κινείται καλά χωρίς τη μπάλα, ψάχνοντας συνήθως τις 45 μοίρες για spot up εκτέλεση, αλλά και με τη μπάλα όπου είτε θα σπρώξει την ομάδα ψάχνοντας την πάσα, είτε συνήθως θα ψάξει κυριολεκτικά μισό drag screen στο transition, για να εκτελέσει από οποιαδήποτε απόσταση πάνω σε ανοργάνωτη άμυνα.

 ⧫ ISOLATION

O Canaan πέρυσι πήγε σε isolation σε σεβαστό αριθμό κατοχών και είτε εκτελούσε από την περιφέρεια, είτε πήγαινε κάθετα προς το καλάθι, δεν προτιμούσε να παίρνει πολλά σουτ από μέση απόσταση. Τις περισσότερες φορές που έπαιξε isolation, εκτελούσε από την περιφέρεια (τρομερό range), εκεί όπου “μετρούσε” πολύ καλά τον αντίπαλο και την πιθανή του αντίδραση. Είναι πολύ ικανός στο να δημιουργεί το δικό του σουτ και το κάνει με άνεση, είτε μπροστά σε guard, είτε σε ψηλό παίχτη. Λιγότερες φορές επέλεγε να πάει κάθετα και το έκανε συνήθως απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους. Έχει εκρηκτικότητα και δύναμη και θα αναζητήσει συχνά την επαφή ακόμη και με πιο μεγαλόσωμους παίκτες. Αν είναι να επιτεθεί προς το καλάθι το κάνει συνήθως από το αριστερό του χέρι και συχνά χρησιμοποιεί inside out τρίπλα. Δεν τον λες κάθετο παίκτη, γενικά αν στην αρχή του drive καταφέρει ο αντίπαλος να πάει σε επαφή και τον κρατήσει εκτός κεντρικού διαδρόμου, τότε τελειώνει άτσαλα φάσεις, του λείπει μέγεθος και δεν είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος εκεί έξω. Ας δούμε ένα βίντεο με σχετικές φάσεις.

⧫ PICK & ROLL

Εδώ είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι καθώς ο Ολυμπιακός είναι heavy pick n roll επίθεση, όπου είναι πολύ κομβική η γρήγορη εκτέλεση μετά από ένα screen ή ένα handoff που οδηγεί σε pick n roll ή ακόμη και spain pick n roll. Είναι παίκτης που θα τιμωρήσει ακαριαία την drop άμυνα και θα έρθει σε μια ομάδα που βάζει τον αντίπαλο σε κίνηση πριν εκτελέσει την τελική δράση κυρίως μέσα από pick n roll. Άρα ως χειριστής στο PnR ο Canaan θα βρει πολλά σουτ με καλές προϋποθέσεις, άρα σίγουρα λεφτά. Απαγορεύεται να τον οδηγήσεις στο κακό του χέρι γιατί έχει μεγάλη άνεση να εκτελεί από τα αριστερά. Σύμφωνα με το 3StepsBasket, από την αριστερή πλευρά εκτέλεσε το 38% των τριπόντων του με 49% ευστοχία (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Είναι παίχτης που γενικά δε θα ταλαιπωρήσει τη μπάλα, ειδικά για το PnR, σε περίπτωση που αν η αντίπαλη άμυνα πάει σε επιθετική άμυνα, θα κοιτάξει να ξεφορτωθεί άμεσα τη μπάλα προς την αδύνατη πλευρά. Εκεί κάπου κολλούσε το μυαλό του Dorsey πέρυσι, με κατάχρηση της τρίπλας. Είναι low mistake παίχτης που δεν εκβιάζει καταστάσεις και είναι σημαντικό να βελτιώσουμε το flow στην επίθεση διατηρώντας το firepower. Είναι αυστηρά pick n roll scorer και σε αυτό θεωρώ ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον Dorsey, κυρίως επειδή παίζει πιο απλά.

Το πρόβλημα στο pick n roll εντοπίζεται στη δημιουργία για την ομάδα, καθώς του λείπει το μέγεθος και το ένστικτο να διαβάσει το γήπεδο. Πολλές φορές βάζει το κεφάλι κάτω, ενστικτωδώς ως scorer και αλλάζει απόφαση στα μισά πετώντας τη μπάλα σε λάθος σημεία.  Έχει χαμηλή παραγωγικότητα και ίσως να τον βοηθούσε αν έτρεχε κάποια side pick n rolls και κάποια pick n pops. Για να κλείσουμε την αξιολόγηση του Canaan, ας δούμε ένα βίντεο με pick n roll δράσεις.

 

 

 

 

 

 

4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

George Papas preview

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, σκάει από το πουθενά 15 Αυγούστου ο George […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: