George Papas preview

Νavaho

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, σκάει από το πουθενά 15 Αυγούστου ο George o Papas, ο ελληνοαμερικανός winger, από το New Jersey, γεννημένος το 1998 , απόφοιτος του Monmouth με ύψος, όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι του ΑΟ Μυκόνου, 1,96.

Κεραυνός εν αιθρία η απόκτηση του και εύλογα μέσα στην κάψα και στη ραστώνη των διακοπών, όλοι αναρωτηθήκαμε τι εστί George Papas.

Αν σας έλεγα πως είμαι ειδικός στο κολλεγιακό μπάσκετ ή πως είχα εικόνα (πρώτη φορά τον άκουσα χτες) για το νέο απόκτημα του Ολυμπιακό θα ήμουν αισχρός ψεύτης.

Όμως κυρίες και κύριοι αυτό δε σημαίνει πως δεν έκανα την έρευνα μου για να σας παρουσιάσω την δική μου άποψη για τα χαρακτηριστικά του Ελληνοαμερικανού guard που, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα συμμετάσχει στην προετοιμασία της ομάδας.

Επειδή έχετε καλύτερα και ουσιαστικότερα πράγματα να κάνετε στις διακοπές σας από το να διαβάζετε την πολυλογία μου, προχωράω στο παρασύνθημα.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο George Papas είναι shooter, όχι σκόρερ, όχι δημιουργός, shooter. Στην κολεγιακή του πορεία κέρδισε το ρόλο του κινούμενος πίσω από screens και εκτελώντας. Έχει γρήγορο release, ειδικά σε transition καταστάσεις δε διστάζει καθόλου, ενώ στο στυλ εκτέλεσης μου θύμισε λίγο τον Βασιλειάδη. Πέρα από την ταχύτητα εκτέλεσης, διακρίνεται και για το range της εκτέλεσης του αφού αρκετά από τα shoot του είναι ουσιαστικά από απόσταση ανάλογη της γραμμής του 3πτ του ΝΒΑ.

Αν και του αρέσει να κινείται πίσω από τα screens μακριά από την μπάλα, πρέπει να σας επισημάνω ότι δεν το κάνει με μεγάλη ταχύτητα και ένταση με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι έξοδοι του να βρίσκουν τοίχο. Γενικά όπως θα δούμε και παρακάτω έχει μια «αντιπάθεια» στις επαφές, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια του να βγει από τα διαφορά stagger Pindowns, flair & floppy actions που έτρεχε για αυτόν η ομάδα του.

Με την μπάλα στα χέρια, στα 3 παιχνίδια που τον παρακολούθησα τουλάχιστον, δεν έδειξε να έχει ιδιαίτερη άνεση και το κυριότερο δεν έχει προωθητική ντρίμπλα και δεν διαπίστωσα να έχει τη δυνατότητα να περάσει αντίπαλο ντριμπλάροντας.

Όμως μπορεί να εκτελέσει ντριμπλάροντας αφού πάρει screen στο πλάι, έχει ικανότητα να διαβάσει την close out άμυνα και συχνότερα πασάρει από το να εκτελεί.

Γενικά την πάσα την βλέπει κυρίως εκμεταλλευόμενος ότι οι άμυνες τον παίζουν στα όρια της άρνησης και εκτελώντας curls μετά από δράσεις μακριά από την μπάλα και πασάροντας στους screeners τους που ρολάρουν. Έχει έφεση και στο kick out κυρίως γιατί δεν έχει την έκρηξη και την ταχύτητα να τελειώσει φάσεις με drive.

Η ομάδα του τον χρησιμοποιούσε σαν δόλωμα εξαιτίας της προσαρμογής της άμυνας πάνω του, είτε σαν screener κάνοντας slip και ανοίγοντας διάδρομο στους συμπαίκτες, είτε βάζοντας τον σε split actions, στο elbow συχνότερα, για κάποιον cutter.

Μιας και αναφέρθηκα σε cutter, o Papas, για να πάει στο επόμενο επίπεδο το παιχνίδι του, νομίζω πως θα πρέπει να βελτιώσει και αυτό το κομμάτι ή για να το πω πιο σωστά, να βάλει ένταση και αποφασιστικότητα όταν επιχειρεί κόψιμο. Όταν «κόβεις» στο χώρο πρέπει να το κάνεις με ένταση και πειστικά και όχι διεκπεραιωτικά. Ένας καλός σουτέρ πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που του δίνει η άμυνα για να κινηθεί στους χώρους προς τη ρακέτα και να της βάζει αμφιβολία.

ΑΜΥΝΑ

Στο κομμάτι της άμυνας, ο ομογενής G/F για να καταφέρει να σταθεί στο επίπεδο της EuroLeague θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα, και τακτικά και σωματικά. Έχει το μέγεθος για να αμυνθεί αξιοπρεπώς, αρκεί να δυναμώσει τον κορμό του και κυρίως να αποφασίσει πως πρέπει να πάει στην επαφή. Μετά από αλλαγές δυσκολεύεται αρκετά με ψηλότερους αντιπάλους, δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα στο να πάρουν καλύτερη θέση και χρειάζεται να δείχνει μεγαλύτερη συνέπεια στο κομμάτι των box outs. Ναι ξέρω ότι μάζευε περίπου 5,5 Rebs/αγώνα, όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι η περιφέρεια στην οποία αγωνιζόταν δεν είχε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, αν και όντως δείχνει διάθεση να διεκδικήσει μπάλες στον αέρα.

Στην άμυνα στην μπάλα αντιμετωπίζει ζητήματα με γρηγορότερους και πιο αθλητικούς αντιπάλους και δυσκολεύεται αρκετά να ακολουθήσει σε ταχύτητα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και όταν καλείται να καλύψει την close out άμυνα. Δεν έχει ιδιαίτερα καλή αμυντική ισορροπία και είναι ευάλωτος στην προσποίηση. Βγαίνει με ένταση και διάθεση, αλλά δεν έχει τον έλεγχο να σταματήσει έγκαιρα και να αλλάξει κατεύθυνση.

Επειδή η ομάδα του αμυνόταν ανά διαστήματα σε ζώνη 2-3 για μια δυο κατοχές για να μπερδέψει τους αντιπάλους, είμαι λίγο επιφυλακτικός για το αν όντως χάνεται στην άμυνα σε κάποιες περιπτώσεις ή αν απλά ήταν θέμα κακής επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του.

Αρκετές φορές μετά από αλλαγές έμοιαζε να χάνει τον παίχτη του και να μπερδεύεται στην περιστροφή. Χωρίς να είναι τεμπέλης ή αδιάφορος, μοιάζει να μην έχει ακόμη την απαραίτητη αμυντική συνέπεια και διάρκεια.

Αυτά εν ολίγοις είναι όλα όσα μπόρεσα να διακρίνω για τον εξωτικό νέο G/F της ομάδας και αν πρέπει να τα συνοψίσω σε μια παράγραφο, θα έλεγα πως ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα διαβατήριο, ένα νέο παιδί που πρέπει όμως να δουλέψει παρά πολύ για να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ ακόμα και για την Α1 (είναι συνομήλικος του Λούντζη και δεν είναι τόσο ψημένος), έχει το δυσεύρετο για Έλληνα σουτ, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Τον καλωσορίζουμε και θα τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Μία στατιστική ανασκόπηση της Euroleague 2021-22

Ενώ βρισκόμαστε στα βάθη της offseason και η πλειονότητα του μπασκετικού κοινού  […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: