Scouting Report: Joel Bolomboy

Νavaho 4

Joel Bolomboy καλωσήρθες στον Ολυμπιακό.

Ο Joel, αφού έλυσε τις διαφορές που προέκυψαν με την CSKA μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε με τους πρωταθλητές Ελλάδας και θα τους ενισχύσει στην προσπάθεια που θα κάνουν την νέα σεζόν να επιστρέψουν στο Final 4 και να διατηρήσουν τα εγχώρια σκήπτρα.

Ο Bolomboy έρχεται να αντικαταστήσει τον Hassan Martin και να προσφέρει ποιοτική εναλλακτική πίσω από τον Fall. Κουβαλάει στις αποσκευές του 4 χρόνια εμπειρίας στο επίπεδο της Euroleague, παραστάσεις από το πλέον ανταγωνιστικό επίπεδο πρωταθλητισμού και συνεργασία με έναν από τους καλύτερους και απαιτητικότερους προπονητές της Ευρώπης. Όλα τα παραπάνω σχηματίζουν ένα πακέτο που μας προδιαθέτει θετικά απέναντι του και μας κάνει απόλυτα αισιόδοξους, πως οι πιθανότητες αυτή η μεταγραφή να μην αποδώσει, περιορίζονται στο ελάχιστο. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσμετρήσουμε είναι ότι ο Bolomboy ξέρει τι σημαίνει να είσαι παίχτης ρόλου και πόσο σημαντικό είναι να κερδίζεις τα λεπτά σου, γιατί αυτό έκανε σε όλη του την πορεία στην Ρωσία.

Σε μια πρώτη αδρή ματιά ο Ουκρανός Center, μοιάζει να αποτελεί προσθήκη που διατηρεί αναλλοίωτη τη συνέχεια του πλάνου, που δόμησε πέρσι ο coach Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του. Ένας defence oriented αθλητής, που με το μάκρος και τα χέρια του θα έρθει να ενισχύσει την αμυντική αποτελεσματικότητα των ερυθρόλευκων και στο κομμάτι της επίθεσης θα τελειώσει όσες φάσεις του προκύψουν από τη δημιουργία των συμπαικτών του.

Όπως θα προσέξατε τον τοποθέτησα στη θέση “5”, παρότι σε αρκετά site και αναφορές χαρακτηρίζεται σαν forward. Προσωπική εκτίμηση είναι πως  το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού πρέπει να λογίζεται αποκλειστικά σαν center, αφού από το παιχνίδι του λείπουν βασικά στοιχεία που απαιτούνται από τα σύγχρονα PF. Υπάρχει μια τάση στις συζητήσεις στο διαδίκτυο να γίνεται αναφορά στο σουτ του Bolomboy από το 3pt. Η αλήθεια είναι πως ο Bolomboy σουτάρει καλύτερα από άλλους παρόμοιους ψηλούς (π.χ. Nebo, Hunter, Dunston, Hall, Hines κτλ.), αλλά γενικά δε σουτάρει. Σύμφωνα με το basketball reference (https://www.basketball-reference.com/international/players/joel-bolomboy-1.html) στην περσινή Euroleague δοκίμαζε μόλις ένα 3pt ανά αγώνα και ευστοχούσε με περίπου 30%. Αν μάλιστα ρίξετε μια ματιά και στο shotchart από το 3stepsbasketball θα δείτε ότι το σουτ δεν αποτελεί σταθερά στο παιχνίδι του Joel, ο οποίος όμως έχει μια θέση που μπορεί να δώσει πράγματα από μακριά και αυτή είναι η δεξιά γωνία. Με λίγα λόγια, αν η αντίπαλη άμυνα πρέπει να ρισκάρει με κάτι πάνω του αυτό θα είναι το τρίποντο. Γενικά, θα προσέξετε ότι η πλειονότητα των (περιορισμένων είναι η αλήθεια) εκτελέσεων του συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το στεφάνι. Εκτελεί 3.7 2pt, ευστοχώντας σε 2.2 από αυτά. Έχουμε να κάνουμε με έναν ετερόφωτο ψηλό, που περιμένει να ολοκληρώσει τη δημιουργία της ομάδας.

Σπάνια θα τον δούμε να γίνεται αποδέκτης της μπάλας με πλάτη. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο footwork για να τελειώσει φάσεις με τέτοιο τρόπο, αλλά το δοκιμάζει με επιτυχία όταν βρίσκεται αντιμέτωπος αποκλειστικά με κοντύτερους αντιπάλους. Προτιμά να κοιτάζει την μπασκέτα, να τελειώνει σε πρώτο χρόνο, ενώ καταφεύγει αρκετά συχνά σε προσποιήσεις όταν νιώθει ότι απειλείται, κατάσταση που επηρεάζει αρκετά τα τελειώματα του. Προτιμά να ολοκληρώνει φάσεις έχοντας φόρα και ψάχνοντας την επαφή. Αν με ρωτάτε ποια είναι η αποδοτικότερη συνθήκη για να σκοράρει θα σας πω πως είναι το επιθετικό rebound (4.75 % των διεκδικούμενων επιθετικών rebs όταν βρίσκεται στο παρκέ καταλήγουν στα χέρια του σύμφωνα με το 3steps, https://3stepsbasket.com/player/joel-bolomboy/advanced) και τα putbacks.

Μια άλλη εντύπωση που υπάρχει γύρω από το ποιος είναι παικτικά ο Joel, είναι η PnR αποτελεσματικότητά του. Δεν είναι ελίτ αλλά δεν είναι και αδιάφορος. Απλά είναι αρκετά μακρύς, αρκετά ταχύς και έχει το συγχρονισμό που απαιτείται για να τελειώνει φάσεις ψηλά, αν και η CSKA δεν επιτιθόταν με μεγάλη συχνότητα σε ανάλογες καταστάσεις. Μεταξύ μας όμως, οι καθαρές PnR συνεργασίες ανάμεσα σε κοντο-ψηλό δεν είναι όσο συχνές φανταζόμαστε, με τις άμυνες να φροντίζουν να καλύπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Όπως και να έχει, ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού παρέχει τη δυνατότητα να πάει η μπάλα ψηλά πιο συχνά, απ’ ότι με τον Hassan.

Γενικά όμως ο Ουκρανός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ο καλύτερος στον τομέα του screen and roll. Δεν μπορώ να πω με ασφάλεια πως τα screens που δίνει είναι τα πιο στιβαρά που έχω παρακολουθήσει, αλλά μπορώ να πω, χωρίς ενδοιασμούς, πως η θητεία του δίπλα στον coach Iτούδη τον εξέλιξε στον τομέα “γωνία του screen”. Είναι πολύ σημαντικό σε μια heavy PnR ομάδα, σαν τον Ολυμπιακό, ο ψηλός να αναγνωρίζει σε ποια πλευρά να δώσει το screen και πότε χρειάζεται να προσαρμόσει αυτή τη γωνία. Κάθε αμυντική κάλυψη του PnR, χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από τον screener. Αν ο Bolomboy είχε λίγο πιο σταθερή λειτουργία στο short roll, δεν το κάνει συχνά αν και όταν αυτό συμβαίνει αναγνωρίζει την πάσα στην αδύνατη πλευρά, θα τον χαρακτήριζα απόλυτα ολοκληρωμένο στο κομμάτι screen στην μπάλα.

Μια τελευταία παρατήρηση που θέλω να κάνω γύρω από την επιθετική παλέτα του Joel, είναι πως δεν έβγαζε ασφάλεια στη μεταβίβαση της μπάλας στα handoffs και στον τρόπο που βοηθάει τον κοντό του να αποκτήσει απόσταση από τον αμυντικό που τον κυνηγάει. Στον Ολυμπιακό η χρήση των handoffs είναι ζωτικής σημασίας.

Στο αμυντικό κομμάτι τώρα τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα στο μυαλό μου. Ο coach Ιτούδης δεν είχε σαν κύριο τρόπο άμυνας τις αλλαγές και χρησιμοποιούσε τον Joel, ως επί το πλείστον, σαν hedge out defender. Εξαιρετικά γρήγορος σε show n’ recover καταστάσεις, μακριά χέρια συνδυαζόμενα με αρκετά γρήγορα πόδια που μπορούν να στριμώξουν και να αγχώσουν το χειριστή. Ο coach Μπαρτζώκας τέτοια προσέγγιση εφαρμόζει μόνο με τα 4άρια του, για να αποφεύγει τις αχρείαστες περιστροφές πίσω από το hedge. Μένει λοιπόν να δούμε αν αυτό θα αλλάξει με την νέα προσθήκη.

Ο Bolomboy είναι αρκετά γρήγορος για το μέγεθος του, αλλά για μένα το μεγαλύτερο όπλο του είναι τα μακριά του χέρια. Δεν υπάρχει αμυντική συνθήκη την οποία να προσεγγίζει με τα χέρια κατεβασμένα. Έχει πάντα στο μυαλό του να έχει υψωμένα χέρια για να περιορίσει το οπτικό πεδίο των αντιπάλων, είτε στην εκτέλεση είτε στην πάσα. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, μετά από την αλλαγή να έχει ο χειριστής υψωμένο ένα ζευγάρι χέρια, που να του απαγορεύει να βρει αμέσως την πάσα είτε στο missmatch είτε στο πλάι. Γενικά στις αλλαγές ο Bolomboy είναι αποδοτικός, αρκεί να μην αναγκάζεται να βγαίνει αρκετά μακριά από το τρίποντο. Από τη γραμμή και μέσα είναι αξιόπιστος, πάνω σε κοντύτερο αντίπαλο. Αν όμως χρειαστεί να ακολουθήσει αντίπαλο που έχει χώρο ή συνδυασμό ικανότητας & έκρηξης για να αλλάξει μια δυο σταυρωτές, επειδή δεν χαμηλώνει αρκετά, χάνει την επαφή.

Τα παραπάνω στοιχεία θα φανούν χρήσιμα βέβαια και στο ice coverage του coach, αφού ο συνδυασμός μάκρους – ταχύτητας θα επιτρέψει μια περισσότερο 2vs2 κάλυψη, χωρίς πολλές βοήθειες.

Στο κομμάτι του αμυντικού rebound οι αριθμοί δεν είναι εντυπωσιακοί (2.1 drebs). Προσπαθεί να κάνει box out, όχι πάντα επιτυχημένα, και κυρίως καθαρίζει φάσεις στις οποίες έρχεται από την περιφέρεια. Στα συν του η δυνατότητα να εκτελεί διαδοχικά επιτόπια άλματα.

Στην άμυνα στο post δεν ξεχωρίζει από το μέσο όρο της θέσης, αλλά δεν είναι και αδύναμος κρίκος. Παλεύει να πάρει καλύτερη θέση και πάντα έχει στο μυαλό του να βγάλει τα χέρια στου στην μπάλα. Δεν είναι τείχος αλλά δεν σπρώχνεται και με το παραμικρό.

Τακτικά είναι παραπάνω από έτοιμος, αναγνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί, θα χαθεί σε κάποιες περιστροφές αλλά όχι σε συχνότητα που να αποτελεί πρόβλημα. Είναι καλός στο να δίνει βοήθειες και με αυτό τον τρόπο βρίσκει τα περίπου 0.7 blocks/game.

Αυτά λοιπόν είναι όσα κατάφερα να συγκεντρώσω για το παιχνίδι του Joel Bolomboy, μια κίνηση που αποτελεί ξεκάθαρη αναβάθμιση για το roster και εξασφαλίζει τη εξέλιξη και τη συνέχεια του project και, πιθανότατα, ήταν η πιο ταιριαστή από τις διαθέσιμες στην αγορά επιλογές, αυτή τη στιγμή.

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Αντικριστό με την πραγματικότητα

Όταν η παλιοπαρέα μαζεύεται μετά από καιρό, η έννοια του χρόνου αυτόματα […]

Subscribe US Now

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: