Ο Ολυμπιακός μετά από μια γεμάτη σεζόν, αφού απέδωσε στο μεγαλύτερο μέρος εξαιρετικό μπάσκετ, επέστρεψε στα Final 4 και στην κορυφή του εγχώριου πρωταθλήματος εμφατικά.
Χαρές, πανηγύρια, καζούρα στους απέναντι δίχως τέλος για το μέχρι τέλος, όλα όμορφα.
Όμως η επήρεια τους διαρκεί διαχρονικά λίγο. Αυτό που ανεβάζει την αδρεναλίνη, αυτό που αυξάνει τα κλικ, αυτό που διεγείρει τη φαντασία και αφήνει το νου να καλπάζει σε ένα ονειρικό παράκτιο αγρό με ένα θαλασσινό αεράκι να αυξάνει τις αισθήσεις, είναι φυσικά οι μεταγραφές.
Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, στο τώρα και ο κόκκινος λαός, σε ένα μεγάλο ποσοστό του κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και αναρωτιέται είτε φωναχτά είτε ενδόμυχα «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΕΕΕΕΕΣ».
Σε αυτό το κείμενο, που ήταν να γίνει ηχητικό αλλά δεν έγινε, θα καταπιαστώ με το φλέγον θέμα της απόκτησης του έξτρα ψηλού που θα δώσει μια ανάσα, έναν ώμο να στηριχτεί στον συμπαθή για εμάς, τρομακτικό για όλους τους υπόλοιπους, κροκόδειλο aka Moustapha Fall.
Έχοντας αυτόν σαν σημείο αναφοράς θα προσπαθήσω να κάνω μια σύγκριση με κάποια από τα ονόματα που ακούστηκαν σαν φήμες και θα προσπαθήσω να σας δώσω τροφή για να σκεφτείτε αν πραγματικά αξίζει να πανικοβάλλεστε φίλοι και φίλες.
Επειδή ζούμε σε ένα κόσμο που αν δεν παραθέσεις αριθμούς, άσχετα αν τους έχεις ερμηνεύσει σωστά ή λάθος, δεν σε παίρνει στα σοβαρά κανείς ανέτρεξα σε δυο εξαιρετικές σελίδες το hackastat.eu και το 3stepsbasket. Από τους πρώτους «δανείστηκα» τα advanced player roles (όταν θα τους διαβάσετε ίσως θυμηθείτε τα αστεία με τους περιεργους τιτλους θέσεων εργασιάς) και βούτηξα σε πίνακες που έχουν φτιάξει, με στοιχεία από InStat, για την αξιολόγηση κάθε αθλητή σε συγκεκριμένες αγωνιστικές καταστάσεις. Στην περίπτωση μας διάλεξα τις κατηγορίες P n Roller, Cut & Post Up.
Σε αυτές βάζουν S για την κορυφαία F για την χειρότερη απόδοση και ενδιάμεσα υπάρχουν τα Α, Β, C, D, E και τα αντίστοιχα αρνητικά τους (-Α, -Β κτλ) για τοποθετήσουν στα διαφορά percentiles ή εκατοστημόρια. Με λίγα λόγια αν εχεις S είναι καλύτερος από όλους, αν εχεις F είσαι χειρότερος από όλους. Αν έχεις C είσαι κάπου στη μέση. Για να ολοκληρώσω τη επεξήγηση των δεδομένων το hackastat έχει τρεις υποκατηγορίες σε κάθε κατάσταση που αξιολογούνται με τον παραπάνω τρόπο. Τις προσπάθειες που ήταν εύστοχες, το σύνολο των προσπαθειών και το % αποτελεσματικότητας σε αυτήν την κατάσταση σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες.
Αν έχετε απορία γιατί εφόσον αναφέρομαι σε Center επέλεξα να προσμετρήσω και τον παράγοντα Cut δώστε μου ένα λεπτό να σας εξηγήσω.
Επειδή πιθανότατα σαν P n Roller χαρακτηρίζουν την άμεση συνεργασία κοντού – ψηλού σε πρώτο χρόνο εκτέλεσης, βάζοντας τον παράγοντα «cut» θέλω να συνυπολογίσω τις φορές που ενας ψηλός όντας για παράδειγμα πρωτος screener σε ένα stacked screen δεν υπολογίζεται στην πρώτη κατηγορία. Επίσης θέλω να είμαι σίγουρος πως έχω συνυπολογίσει τις περιπτώσεις που ενας ψηλός γίνεται αποδέκτης της μπάλας όχι αμέσως μετά το screen που έδωσε, αλλά σε δεύτερο χρόνο πχ μετά από έξτρα πάσα. Για να απολογηθώ, το PnR με τα alley hoops, το κλασικό το ορθόδοξο, δεν εμφανίζεται τόσο συχνά στις μέρες μας γιατί οι άμυνες έχουν προσαρμοστεί. Όμως το PnΡ είναι μια ολοκληρη φιλοσοφία και έχει εξελιχθεί και βρίσκει πολλούς διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.
Από το 3steps δανείστηκα μετρήσιμα μεγέθη και φυσικά τα shot charts.
Ο «κροκόδειλος» λοιπόν σύμφωνα με το hackastat είναι post up scorer, interior defender και αυτά μας δίνουν το εντυπωσιακό 2 way post up Big Man. Με λίγα λόγια ο Fall της καρδιάς μας είναι ο άρχοντας του post άμυνα-επίθεση. Γιατί «άρχοντας»; Μα γιατί την ίδια στιγμή στο 3steps χαρακτηρίζεται Supernatural σύμφωνα με τα στατιστικά του. Το θηρίο έχει efg% & Ts% 70.2% το οποίο τον κατατάσσει στην κορυφή. Την ίδια στιγμή σε καταστάσεις PnR σαν roller σύμφωνα με το Hackastat, αξιολογείται C δηλαδή είναι κάπου στο μέσο όρο των ψηλών της Euroleague, οντας περίπου στο ίδιο επίπεδο στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας (C-) και ένα σκαλί πιο κάτω στο σύνολο τέτοιων εκτελέσεων (D). Στον τομέα «Cut» είναι Επίσης στο μέσο όρο (C), αλλά είναι πολύ καλός στις πετυχημένες προσπάθειες (Α) και εκτελεί αρκετές τέτοιες προσπάθειες συγκριτικά με τους υπολοιπους ψηλούς (B+). Στο κομμάτι post up τα λόγια περιττεύουν αφού είναι αρκετά καλός συνολικά (Β) και σε τετοιες καταστάσεις είναι πολύ εύστοχος (S) ενώ από κει εκτελεί περισσότερο (A-). Στο κομμάτι της δημιουργίας το 4.5% των κατοχών του μετατρέπεται σε assist κάτι που τον τοποθετεί παραπάνω από το 59% των αθλητών της λίγκας. Στο κομμάτι των Rebound συνολικά είναι καλυτερος από το 92% και αν θελουμε να το διαχωρίσουμε, κερδίζει το 5.63% των διεκδικήσεων σε επιθετικά (καλύτερος από το 95%) και το 9.3% των αμυντικών (καλυτερος από το 88%). Επειδή ακόμα δε διαθέτουμε επαρκείς αμυντικούς δείκτες έχοντας σαν μετρο το Mixed Team Work (καλυτερος από το 98%) και το Mixed Team Defense (καλυτερος από το 96%) του 3steps, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο κομβικός είναι ο Moustapha και σε αυτό το κομμάτι.

Τώρα που μπήκατε στο νόημα πάμε να δούμε και τους υπόλοιπους.
Θα ξεκινήσω με τον Hassan Martin που είναι και ο Διόσκουρος του Moustapha και που ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αντικατασταθεί και με ποιον. Ο συμπαθής, τίμιος (το 3steps τον χαρακτηρίζει «decent») Hassan παρουσιαζεται σαν elite rim runner, interior defender & P n Roller. Ομολογώ πως απόρησα και θα καταλάβετε και εσείς γιατί. Σύμφωνα με το Hackastat ευστοχεί πάνω από το μέσο όρο σαν Roller (B), παίρνει αρκετά συχνά τέτοιες προσπάθειες (B) αλλά στην γενική αξιολόγηση λαμβάνει F και κατατάσσεται αρκετά χαμηλά. Στον τομέα Cut έχει F και στις 3 υποκατηγορίες ενώ σαν post Up αν και δεν εκτελεί πολύ (F) & δεν ευστοχεί και πολύ (F) είναι overall όχι τραγικός (D). Θέλω να το κρατήσετε αυτό στην γενική αξιολόγηση του post up από τη θέση «5». Γνώμη μου είναι πως λίγες τετοιες καταστάσεις υπάρχουν πλέον και αν εξαιρέσουμε το μπάσκετ του Saras, που όλοι μισείτε, δεν μπορω να σκεφτώ ποια άλλη ομάδα δίνει τόσο πολύ παιχνίδι με πλάτη στα 5αρια της. Ο Hassan είναι αποτελεσματικός επιθετικά μετά από επαφή, όμως δεν συμμετέχει καθόλου στην κυκλοφορία (Ast% χειρότερο από το 85%) ενώ έχει και μεγάλη αδυναμία στον αμυντικό rebound (καλύτερος μόλις από το 56% του συνόλου). Στην άμυνα στους δυο δείκτες MTD & MTW είναι καλυτερος μόλις από το 43 & 45% αντίστοιχα.

Σκυτάλη παίρνει ο όχι και τόσο, κρυφός πόθος της πλειονότητας των φίλων του Ολυμπιακού, ο Νικόλας ο Μιλουτινοφ. Οι Ιταλοί στο Hackastat τον περιγράφουν σαν post up scorer που σε συνδυασμό με το interior defender μας δίνουν όπως και για τον Fall το καθόλα εντυπωσιακό ρόλο του 2 way post up Big. Ο Νικόλας είναι αρκετά αποτελεσματικός στα τελειώματα του, καλυτερος από το 77% σε Ts% (61.7%) και efg (57.8%). Στα rebound φυσικά είναι ελιτ όντας καλύτερος από το 98% σε κάθε τομέα, δημιουργικά έχει Ass% 3.42%, όχι εντυπωσιακό αλλά όχι αδιάφορο, όμως ενώ στην άμυνα ο δείκτης MTD τον κατατάσσει στο κορυφαίο 12%, στο MTW είναι μόλις καλυτερος από το 48%. Για να το κάνουμε πενηνταράκια ο Μιλού προσφέρει θετικό πρόσημο στην ομάδα του σε μικρότερο βαθμό απο τους μισούς συναθλητές του. Στις επιμέρους καταστάσεις εμπλέκεται συχνά & παράγει τίμια ποσότητα πόντων σαν Cutter (C-) αλλά είναι χαμηλά σε γενική αποτελεσματικότητα (F). Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις post up καταστάσεις. Στο PnR τώρα βρίσκεται στα επίπεδα του Hassan σε συχνότητα κι απόλυτους πόντους, αλλά είναι ψηλότερα σε αποτελεσματικότητα (D+).

Ο Nebo, που εντυπωσίασε στη rookie σεζόν του μπαίνει στο κείμενο γιατί είχε υπάρξει φήμη για αυτόν και ας έχει υπογράψει κατά πως φαίνεται με την Maccabi επιστρέφοντας στο Ισραήλ. Ειναι ο με διαφορά καλυτερος PnR ψηλός αυτού του κειμένου (S,S,C+), συμμετέχει ενεργά σαν cutter και ας μην αξιολογείται σαν ιδιαίτερα αποτελεσματικός (A,A,F), αλλά δεν προτιμάει postup καταστάσεις. Η αποτελεσματικότητα του εκτελεστικά είναι πολύ υψηλά (efg 64.6% & Ts% 66.3%), εξαιρετικός rebounder, με ποσοστά επιτυχίας στις διεκδικήσεις σε αμυντικό και επιθετικό rebound ανάλογα του Μιλουτίνοφ, όμως σχεδόν μηδενική συμμετοχή στη δημιουργία κι στην κυκλοφορία και όχι τόσο αποτελεσματικός στην αμυνα. Mixed Team Work στα τάρταρα (17%) και Mixed Team Defense 67%.



Κάπου εδώ θα έκλεινε το κείμενο, αλλά προέκυψε επικαιρότητα και εμφάνιση του Bolomboy σαν πιθανό στόχο και έτσι μπαίνει και αυτός στο κείμενο – πονοκέφαλο. O Joel λοιπόν χαρακτηρίζεται σαν Roll n Pop ψηλός επιθετικά και Average (το κρατάμε) interior Defender. Το post up δεν είναι το δυνατό του σημείο σύμφωνα με τα δεδομενα (F παντού) και μάλλον δεν σουτάρει όσο καλά φαντάζονται αρκετοί (ε @ataraxias7 ???) Αφού σε catch n shoot καταστάσεις έχει επίσης χαμηλή αξιολόγηση (F). Όμως σε PnP καταστάσεις, χωρίς να είναι η πρώτη του επιλογή τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα (D-). Στο PnR είναι κάπου στο μέσο όρο (C-,D+,F) και σαν cutter (B-,C+,F) το ίδιο πάνω κάτω. Είναι αξιοπρεπής rebounder, με μεγαλύτερη ευχέρεια στο επιθετικό rebound (κερδίζει 4.75% αυτών που διεκδικεί), είναι αποδοτικός αμυντικός (MTD καλύτερο από το 82%) όμως δεν παράγει κάποιο εντυπωσιακό +/- για την ομάδα του (MTW 50%).

Όλα αυτά τα μπερδεμένα στατιστικά δεδομένα, τα παρέθεσα για να έχουμε μια μετρήσιμη εικόνα για το τι διαθέτει η ομάδα και αν αξίζει να ενθουσιαζόμαστε ή να πανικοβαλόμαστε για μια φήμη. Επίσης θέλαμε σαν σελίδα να υπάρχουν καταγεγραμμένα, γιατί τις επόμενες μέρες θα επανέλθω με ένα “μονόλογο” επι του θέματος και καλό θα ήταν να έχετε πάρει μια εικόνα για αυτή την αξιολόγηση.
Η ομάδα θέλει 2-3 σωστές κινήσεις, όχι εντυπωσιακές .