RPG Radar 2021 – “Τα ακυκλοφόρητα”

Manolo 77

Πέφτει, λοιπόν, η αυλαία και στο φετινό RPG Radar, το οποίο σας κράτησε παρέα από τον Ιανουάριο, αλλά πλέον ήρθε η ώρα να «κατεβάσει ρολά» ένεκα των απαραίτητων διακοπών που για κάποιους τελειώσαν και για κάποιους ξεκινούν! Στην ανανεωμένη του έκδοση, με έμφαση στο οπτικό κομμάτι, με τα καθιερωμένα scouting video, είδαμε πληθώρα παικτών, αρκετοί από τους οποίους θα αγωνιστούν τη νέα περίοδο στην Euroleague, όπως το νέο περιφερειακό δίδυμο της Armani, Devon Hall και Jerian Grant και οι Kendrick Perry, Matt Costello σε ΠΑΟ και Baskonia αντίστοιχα. Άλλοι πήραν προαγωγή σε top ομάδες του EuroCup (βλ. Darius Thompson και Johnathan Motley στη Lokomotiv Kuban ως αντικαταστάτες των Williams-Goss και Hervey), ενώ ο Daulton Hommes υπέγραψε 2-way συμβόλαιο με τους ΝΟ Pelicans και είναι πιθανό να ντεμπουτάρει στο ΝΒΑ!

Όμως, στο σημερινό κείμενο δεν σκοπεύουμε να κάνουμε απολογισμό της φετινής σοδειάς, αντίθετα θα σας παρουσιάσουμε μια 5αδα «κομμένων» από τη συνολική μας λίστα. Ναι καλά ακούσατε, εξάλλου πρέπει να γνωρίζετε ότι η τελική επιλογή των παικτών, που φθάνουν σε κείμενο, γίνεται κατόπιν επεξεργασίας πολλών περιπτώσεων με το απαραίτητο φιλτράρισμα. Για το φινάλε λοιπόν, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας 5 παίκτες, οι οποίοι σε 1η φάση «κόπηκαν», αλλά τελικά δικαίωσαν τις … εργατοώρες παρακολούθησης που χρειάστηκαν, καθώς βρήκαν καλά συμβόλαια και ουσιαστικά πέτυχαν αναβάθμιση στην καριέρα τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

MATT MOBLEY
Ο Matt Mobley είναι ένας guard με ένστικτα σκόρερ και πλούσια αθλητικά προσόντα, ο οποίος από τη σεζόν (2019–20), με την παρουσία του στην Orthez αρχικά, αλλά κυρίως με την Τουρκική Sigortam ITU BB, δίπλα στον Archie Goodwin, κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Πέρυσι αγωνίστηκε στη Γερμανική Fraport Skyliners, με την οποία αναδείχθηκε 2ος σκόρερ, έχοντας 20 πόντους μ.ο. και εντυπωσιακά επιμέρους στατιστικά (88% στις βολές, 42% στα τρίποντα, 4.7 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μ.ο.).

Στα 27 του χρόνια κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς επιλέχθηκε από τη δυνατή Zaragoza, με φιλοδοξίες σε ACB και BCL, να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Dylan Ennis, ο οποίος μετακόμισε στην Gran Canaria. Για πρώτη φορά θα τον δούμε σε major Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εφόσον καταφέρει να βρει ισορροπία σε επίθεση και άμυνα, δεδομένου ότι μιλάμε για guard, με μέτρια συμπεριφορά στα μετόπισθεν, δεν αποκλείεται σύντομα να φθάσει ακόμη πιο ψηλά.

Με εντυπωσιακό offensive skillset, καθώς πρόκειται για 3-level scorer, που ειδικεύεται σε on ball συνθήκες, ο Mobley προσδίδει επίσης αθλητικότητα και «το απρόβλεπτο» στο επιθετικό κομμάτι. Ωστόσο, παραμένει παίκτης που αρέσκεται κυρίως στο να σκοράρει, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα υπό δύσκολες προϋποθέσεις, ενώ είναι και επιρρεπής στο λάθος, άρα θα πρέπει να βελτιώσει το shot selection του για να σταθεί επιτυχώς στο υψηλότερο επίπεδο.

MATT MITCHELL
Τη χρονιά που πέρασε προσπάθησα να παρακολουθήσω NCAA, προκειμένου να ανακαλύψω παίκτες με αγωνιστικό «πακέτο» που ταιριάζει στην Ευρώπη και παράλληλα θα είχαν λίγες πιθανότητες να βρουν θέση στο ΝΒΑ. Ένας από αυτούς είναι ο forward – δυναμίτης, Matt Mitchell, απόφοιτος του San Diego State. Στη senior season του υπήρξε ηγετική μορφή για τους Aztecs, με τους οποίος κατέκτησε τον τίτλο της περιφέρειας Mountain West. Όμως, στο NCAA Tournament, το Κολέγιο του αποκλείστηκε μόλις στον 1ο γύρο από το φαβορί Syracuse, χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση.

Ο Mitchell είναι ένας πολύ δυνατός wing, ο οποίος στην Ευρώπη μπορεί να αγωνιστεί και ως 4 σε χαμηλά σχήματα, με ιδιαίτερη έφεση στην άμυνα, με ικανότητα να μαρκάρει αντιπάλους από PG μέχρι PF. Διαθέτει καλό footwork, μαζί με ένα σπάνιο συνδυασμό αθλητικότητας και δύναμης. Στην επίθεση, παρόλο που χρειάζεται βελτίωση σε τομείς όπως ο χειρισμός, η πάσα και το στατικό σουτ, είναι αρκετά πολυσύνθετος, απειλώντας κυρίως με drives και mid range shots. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για παίκτη, που κερδίζει πολλά φάουλ, χάρις στην έφεση του στο physical game και είναι εύστοχος από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Φέτος σε 25 παιχνίδια της Division I του NCAA είχε 15.4 πόντους (80.9% στις βολές, 48.8% στα δίποντα και 33.7% στα τρίποντα), 5.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μ.ο. (εκ των κορυφαίων της Mountain West Conference).

Η φιναλίστ του περσινού BCL, Strasbourg, έχοντας χάσει τους Colson και Wainright, ήθελε να ενισχύσει τις θέσεις των forwards με έναν παίκτη παρόμοιων χαρακτηριστικών και ο Mitchell, παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία από υψηλό ανταγωνισμό, είναι μια επιλογή high risk – high reward. Απομένει πλέον να δούμε την εξέλιξη του και αν θα φθάσει το status των προκατόχων του!

JARON BLOSSOMGAME
Άλλος ένας wing, με πλούσιο βιογραφικό όμως, είναι ο Blossomgame, ο οποίος τη νέα σεζόν θα φορέσει τα χρώματα της Ulm, βοηθώντας την στην προσπάθεια της σε BBL και EuroCup. Απόφοιτος του Clemson, o 28χρονος forward επιλέχθηκε στο νούμερο 59 του NBA draft του 2017 από τους SA Spurs! Την rookie season του την πέρασε στην G League, για να κάνει το ξεπέταγμα την περίοδο 2018 – 19, με τους Cleveland Cavaliers, με τους οποίους σε 27 αγώνες με 16’ χρόνο συμμετοχής μ.ο. είχε 4.2 πόντους (77% στις βολές, 44.3% στα σουτ εντός παιδιάς και 25.6% στα τρίποντα), 3.6 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ.

Την περσινή χρονιά ήταν επιλογή της Ironi Nahariya. Παρά την κακή σεζόν της Ισραηλινής ομάδας, ο Blossomgame διέπρεψε, όντας ο κορυφαίος παίκτης της και τραβώντας πάνω του τα βλέμματα. Ανακηρύχθηκε μέλος της 3ης καλύτερης 5αδας της Winner League «μετρώντας» σε 30 αγώνες για το πρωτάθλημα, 18.5 πόντους (75% στις βολές, 57.5% στα δίποντα και 39.2% στα τρίποντα), 6.5 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 0.9 κοψίματα μ.ο.

Το αγωνιστικό του στυλ βασίζεται κυρίως στην αθλητικότητα, καθώς πρόκειται για wing με υψηλό άλμα και ιδιαίτερα ταχύ, ο οποίος μπορεί να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Η δράση του είναι κυρίως σε off ball καταστάσεις, με καλή κίνηση μακριά από την μπάλα και αξιόπιστο, αν και ασταθές σε αρκετές περιπτώσεις, στατικό σουτ. Συνεισφέρει σε πολλούς τομείς, όπως ριμπάουντ, κλεψίματα και μπλοκ, ωστόσο παρά την εμπειρία του, αγωνίζεται με το ένστικτο στην άμυνα, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη τακτική πειθαρχία και αυτός είναι ένας τομέας, όπου θα χρειαστεί βελτίωση.


DEREK WILLIS
Στην περίπτωση του Willis έχουμε έναν PF, ο οποίος σταδιακά ανεβαίνει τις βαθμίδες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και με όπλα το συγκροτημένο παιχνίδι του, την ικανότητα στο τρίποντο, τη δύναμη και σκληράδα του και το υψηλό work ethic, βάζει υποψηφιότητα για να αγωνιστεί σύντομα και στην Euroleague! Ο απόφοιτος του Kentucky, με συμμετοχή στο F4 του 2015, πέρασε μια διετία στη Γερμανία, όπου «έφτιαξε το όνομα του» με Gottingen και Ulm αντίστοιχα, ενώ πέρυσι αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων της Brindisi, στην ξέφρενη πορεία της σε Ιταλικό πρωτάθλημα και BCL!

Φέτος αποτέλεσε επιλογή της ιστορικής Joventut Badalona, στο δύσκολο έργο που θα έχει σε ACB και Eurocup, για να πλαισιώσει στη front line τους πιο soft Tomic και Brodziansky. O Willis μοιάζει ιδανικός σε αυτό το περιβάλλον να αναδείξει τις ικανότητές του, καθώς είναι PF με καλό μακρινό σουτ, ο οποίος «παίζει για την ομάδα», συνεισφέροντας σε ριμπάουντ και άμυνα. Μαζί με τον Σλοβάκο Brodziansky θα συνεισφέρουν στο spacing των Καταλανών και αναμένεται να είναι από τους πιο σταθερούς performers.

Την περσινή σεζόν με την Brindisi αγωνίστηκε συνολικά σε 43 παιχνίδια, «μετρώντας» 10.5 πόντους (80.5% στις βολές, 59.5% στα δίποντα και 37.5% στα τρίποντα), 7.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 0.5 κοψίματα μ.ο.


GABRIEL OLASENI
Κλείνουμε με τον Βρετανό center, ο οποίος πέρυσι έκανε σεζόν – καριέρας με την Τουρκική Buyukcekmece και τη νέα περίοδο θα αγωνιστεί και αυτός στο BCL, με την Darussafaka, παρέα με έναν άλλο «κομμένο» του φετινού RPG Radar, τον Troy Caupain! O Olaseni είναι ένας ψηλός με μεγάλη έφεση στην επίθεση, καθώς μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους, με P’n’R, με πλάτη και στον αιφνιδιασμό, με υψηλή αποτελεσματικότητα. Δεν είναι ο ορισμός του αθλητικού ψηλού, ωστόσο προσφέρει σε ριμπάουντ και κοψίματα. Ένα άλλο προσόν του είναι η ευστοχία από τη γραμμή του φάουλ, καθώς πρόκειται για center με μ.ο. καριέρας περίπου 80% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

Στην άμυνα, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα απέναντι σε κινητικούς ψηλούς με καλό mid range game, αλλά και με ογκώδεις αντιπάλους με ικανότητα στο low post. Γενικά το αμυντικό κομμάτι δεν είναι το «φόρτε του», ειδικά να χρειαστεί να μαρκάρει στην περιφέρεια. Πάντως είναι ικανός αμυντικός ριμπάουντερ και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προστατεύσει τη ρακέτα. Να αναφέρουμε ότι υπήρξε εκ των βασικών συντελεστών της πορείας της Μ. Βρετανίας στα προκριματικά του Eurobasket 2022, έχοντας 13.7 πόντους (88.9% στις βολές και 62.3% στα δίποντα), 5.3 ριμπάουντ, 0.8 κλεψίματα και 0.7 μπλοκ μ.ο. Μάλιστα η εμφάνιση του (20 πόντοι) και το νικητήριο καλάθι απέναντι στη Γερμανία, ήταν αυτά που έδωσαν την πρόκριση στην τελική φάση!

Πέρυσι με την Buyukcekmece σε 27 παιχνίδια «μέτρησε» 15.6 πόντους (79.1% στις βολές και 62.2% στα δίποντα), 9.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.5 κλεψίματα και 0.6 κοψίματα μ.ο., μαζί με έναν εντυπωσιακό δείκτη ORTG 129.9!

Αυτή ήταν λοιπόν, η τελευταία ανάρτηση για το φετινό RPG Radar. Ελπίζουμε να απολαύσατε την προσπάθεια μας να παρουσιάσουμε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών και δίνουμε ξανά ραντεβού από αυτήν τη στήλη σε μερικούς μήνες, για να δούμε τις μας επιφυλάσσει η νέα σεζόν.

Το Red Point Guard και εγώ προσωπικά ευχόμαστε σε όλους καλό υπόλοιπο διακοπών ή επάνοδο αναλόγως σε τι φάση βρίσκεστε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

#Για_Εσένα_Αρχηγέ

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Ολυμπιακός είναι έννοιες πλέον αλληλένδετες. Οποιοσδήποτε ασχολείται […]

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x