Encore: Καλύτερες μέρες

p3nnyhardaway

Η ομάδα μας ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις της για τη φετινή χρονιά τερματίζοντας στην 12η θέση με ρεκόρ 16-18. Πάμε να δούμε τι έγινε στο παρκέ το βράδυ της Παρασκευής, στο παιχνίδι απέναντι στην Khimki με το οποίο έπεσε η αυλαία για φέτος.

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να ξεκινήσει με τους ΣπανούληJenkinsΧαραλαμπόπουλοVezenkovEllis στο παρκέ. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν πιο ορεξάτοι και προηγήθηκαν γρήγορα με 8-13 στο 3’, με τον βετεράνο Vialtsev να τιμωρεί τις κακές περιστροφές μας με σουτ από την περιφέρεια. Ο Μπαρτζώκας αρχικά είχε ρίξει τον Χαραλαμπόπουλο πάνω στον Zaytsev, που είχε τον ρόλο του PG των Ρώσων. με στόχο να μην αλλάζουμε στα pick n roll με το 5αρι μας (Ellis) και έτσι ελέγξαμε την κυκλοφορία του αντιπάλου, ο οποίος ξεκίνησε αποκλειστικά με γηγενείς μέτριου/χαμηλού επιπέδου στην αρχική πεντάδα. Από τα χέρια του Σπανούλη πέρναγαν όλες οι επιθέσεις της ομάδας μας και ο Kill Bill, ακόμη και στα 38 του, διάβαζε με ευκολία την άμυνα των Ρώσων, έχοντας πιο δημιουργικό ρόλο. Έτσι προηγηθήκαμε στο 6’ (16-13) ένα γρήγορο σερί 11-0, με τον Μπίλι να έχει ήδη 5 assists. Να δούμε και μια από τις φάσεις που ο Σπανούλης έχει για πρωινό, ειδικά απέναντι σε άπειρους αντιπάλους. Εδώ διαβάζει άμεσα την κίνηση του Center των Ρώσων και με σταυρωτή τρίπλα τον πετάει από πάνω του για να βρει όμορφα τον Ellis, μετά και την βοήθεια του Monia, κάτω από το καλάθι.

Ο Χαραλαμπόπουλος με ένα τρίποντο (2/2 στην Α’ περίοδο) και ο Vezenkov με ένα follow στον αιφνιδιασμό έγραψαν το 24-18, που ήταν και το σκορ με το οποίο έκλεισε η περίοδος.

B’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στη δεύτερη περίοδο πέρασαν στο παρκέ οι ΣλούκαςΛαρεντζάκηςHarrisonΠρίντεζηςΚουφός. Ο Κουφός αλλοίωσε 2 σουτ, τη στιγμή που ο Πρίντεζης με 2 προσωπικά καλάθια στο transition ανέβασε τη διαφορά στους 11 (31-20 στο 13’). Παρ’ ολα αυτά οι Ρώσοι μάζεψαν τη διαφορά και μάλιστα προηγήθηκαν τρέχοντας ένα σερί 4-18 (!) (35-38 στο 18’), με τους McCollum και Vialtsev να τιμωρούν την κακή συμπεριφορά μας στην close out άμυνα και την τραγική αστοχία του Harrison από την περιφέρεια. Τελικά το ημίχρονο έκλεισε στο 42-41 με τον Κουφό να τελειώνει σχεδόν όλες τις φάσεις κοντά στο καλάθι, κάτι που ήταν και η στόχευσή μας στην πολύ χαλαρή άμυνα του αντιπάλου (αχρείαστα <hedge outs> – κακή <close out>). Εδώ βλέπουμε μια τέτοια φάση, <hedge out> από τον αργό και βαρύ Valiev, κανένα rotation, εύκολο καλάθι από τον Κουφό.


Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στην τρίτη περίοδο το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με τις δύο ομάδες να παραμένουν κοντά στο σκορ. Εδώ να δείξουμε και μία φάση η οποία είναι χαρακτηριστική του κακού διαβάσματος, που συνήθως κάναμε φέτος στα <hedge outs> των αντιπάλων. Η μπάλα φαίνεται να γλιστράει από τα χέρια του αρχηγού αλλά και πάλι δεν υπάρχει οδηγία να φύγει γρήγορα από πάνω του η μπάλα και να πάει στον Mckissic στο πλάι, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις πιθανές τρύπες στις περιστροφές του αντιπάλου, έτσι η επίθεση καταλήγει να είναι “σκοτωμένη” με τον μέτριο σουτέρ Mckissic να εκτελεί με χέρι απλωμένο πάνω του.

Να δείξουμε και άλλη μία φάση στην οποία φαίνεται και η αχρείαστη πολλές φορές επιμονή μας να αλλάζουμε στα screens ακόμη και να δεν υπάρχει σοβαρός λόγος (π.χ. να τελειώνει η επίθεση του αντιπάλου). Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει ο Σλούκας να αλλάξει με τον Πρίντεζη τόσο εύκολα. Η Khimki το εκμεταλλεύεται, ακουμπάει στον Monia τον οποίο μαρκάρει ο Σλούκας και χτυπάει με τρίποντο την <close out>.

Οι ομάδες παρέμεναν κοντά στο σκορ, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει το παιχνίδι χωρίς όμως να κυριαρχεί, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα 4-6 πόντων. Στο τέλος της περιόδου ανέλαβε δράση ο Mckissic με προσωπικές ενέργειες. Εδώ να πούμε ότι τα drives του Mckissic και γενικά το 1vs1 παιχνίδι του μας έδωσε φέτος λύσεις (συν η πίεση στην άμυνα και κατ’ επέκταση το ψάξιμο του ανοιχτού γηπέδου στο transition) και δεν το σνομπάρουμε καθόλου, κυρίως διότι είναι ο μόνος που με τη μπάλα στα χέρια μπορεί να βγάλει επιθετικότητα, όμως του χρόνου θα χρειαστούμε 2 guards να χειρίζονται μπάλες και καταστάσεις (ο ένας απαραίτητα aggressive), ώστε να μη ζητάμε από το συμπαθή Shaq να παίζει σαν να είναι ο Iverson. Να δείξουμε και μια φάση που αποδεικνύει ότι αν κάνεις τα βασικά (σωστές αποστάσεις/άνοιγμα γηπέδου, screen ψηλά) ο Mckissic μπορεί να βρει τους χώρους που θέλει ώστε να εκμεταλλευτεί την εκρηκτικότητά του. Εδώ αρνείται το screen και τελειώνει με αποφασιστικότητα.

Με ένα καλάθι του Πρίντεζη κάναμε το 63-55, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ με το πέρας της τρίτης περιόδου.
Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Έτσι μπήκαμε στο τελευταίο αγωνιστικό δεκάλεπτο για τη φετινή σεζόν, με τους ΣλούκαΛαρεντζάκηMckissicVezenkovΠρίντεζη να πατάνε το παρκέ. Να δείξουμε και μια πολύ όμορφη φάση, που βγήκε στην αρχή της περιόδου. Ο Μπαρτζώκας καλεί το σύστημα I1, βλέπουμε <handoff> Vezenkov με Σλούκα και στη συνέχεια τον Sasha να δίνει <downscreen> για τον Λαρεντζάκη, στον οποίο πασάρει ο Σλούκας ώστε να περάσει αυτός τη μπάλα στον Πρίντεζη που έχει κάνει <split στο screen>.

Παρακάτω βλέπουμε και μια φάση η οποία τείνει να γίνει signature κίνηση από τον Vezenkov. Ο Sasha σπάει τη στατικότητα με κίνηση μακριά από τη μπάλα, προσποιούμενος ότι θα δώσει screen και κόβει στην καρδιά της ρακέτας σκοράροντας εύκολα. Παρατηρήστε το βηματάκι του αμυντικού του Sasha προς την περιφέρεια, αφού τσιμπάει στο <ghost screen> (<fake pick and cut inside>) του forward της ομάδας μας.

Η διαφορά παρέμεινε σε ελεγχόμενα επίπεδα για την ομάδα μας αφού έφτασε και το +13 (79-66 στο 37’). Τον τελευταίο πόντο για την ομάδα φέτος πέτυχε ο Σπανούλης, με ελεύθερη βολή, η Khimki έβαλε και αυτή τον τελευταίο της καλάθι για φέτος με τον McCollum και έτσι το παιχνίδι τελείωσε με το 82-75.

Δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά μετά το 2018 αποτυγχάνουμε να προκριθούμε στα play-offs και η απογοήτευση είναι μεγάλη. Η off season θα διαρκέσει πολύ και φέτος, οπότε θα έχουμε το χρόνο αφού καθαρίσει το μυαλό όλων να συζητήσουμε για το πήγε στραβά. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα και η εικόνα μας φέτος σε κάθε επίπεδο δεν ήταν αντάξια αυτού του ιστορικού τμήματος. Ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι ο ενωτικός. Για το καλό όλων, για το καλό του Ολυμπιακού. Δε μπορώ παρά να περιμένω τις καλύτερες μέρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Σαραγόσα, το δεύτερο αίμα

(Με αφορμή την συμπλήρωση 26 χρόνων από την 2η παρουσιά του Ολυμπιακού […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x